גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העלאת מסים מתקרבת לענף הרכב: אלו הדגמים שצפויים להתייקר באלפי שקלים

מס הקנייה על רכב בישראל הוא מהגבוהים בעולם, אך בינואר 2025 הוא צפוי לטפס עוד מדרגה כדי למלא את קופת האוצר ● איך יושפעו כלי הרכב המונעים בבנזין, מה הדרמה שמצפה לשוק החשמליות, והאם עוד אפשר להפוך את הגזירות?

האוצר נערך להעמקת המיסוי בשוק הרכב / צילומים: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
האוצר נערך להעמקת המיסוי בשוק הרכב / צילומים: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ישראל מנהלת מלחמה במספר זירות שונות כבר קרוב לשנה, וטרם ידוע מתי תסתיים. בשל עלויות המלחמה הרבות, המדינה מחפשת בדחיפות מקורות מימון נוספים. אחד הפתרונות, באופן לא מפתיע, מצוי בשוק הרכב, מקור המסים הוותיק של האוצר.

בכמה יתייקרו הרכבים החשמליים בינואר? המתווה החדש שעל הפרק
סכנת התייקרות של 7,000 שקל לעשרות אלפי רכבים שנתקעו בנמל בגלל המלחמה  

בפרק המיסוי של התוכנית התקציבית לשנת 2025, שפורסם החודש, אף נכתב בבירור: "מס הקנייה על רכבים פרטיים הינו מקור משמעותי למדינת ישראל, כאשר בשנת 2023 נגבו באמצעות מס הקנייה 13.95 מיליארד שקל".

לאור זאת ולאור עומק הבור התקציבי, אין זה מפתיע שפרק המיסוי שהוצג החודש כולל שורה של צעדי מיסוי די מורכבים, שמשמעותם הסופית היא העלאה חדה במס הקנייה על רכב מינואר 2025 שיביאו להתייקרות רוחבית משמעותית. לטובת הצרכנים שמתלבטים האם להקדים את הקנייה או לחכות להתבהרות המצב, מצורף מורה נבוכים.

מדוע בחר האוצר להגדיל הכנסות באמצעות קיצוץ הטבת "המס הירוק"?

קיימים יש שני הסברים. ההסבר הרשמי של האוצר הוא, ש"המס הירוק" הנוכחי נקבע במקור (2010) כדי לקדם רכישת כלי רכב מופחתי זיהום תוך שמירה על מס קנייה אפקטיבי של 72%. אולם לטענת האוצר "כתוצאה מהרפורמה שיעור המס האפקטיבי ירד בצורה גבוהה בהרבה" ־ מה שהביא ב־2023 לאובדן הכנסות (תיאורטי) של כ־3 מיליארד שקל. האוצר טוען שהקיצוץ הרוחבי של 4000 שקל בהטבה, שאותו הוא מתכנן לתחילת 2025, "ישמר את התמריץ היחסי שמעודד קניית רכבים מופחתי זיהום אוויר".

ההסבר הלא רשמי הוא ה"נראות הציבורית" של המהלך. למרות שזו העלאה במס הקנייה על כלי רכב חדשים לכל עניין ודבר, אפשר לארוז אותה ולהציגה לציבור בתור "הקטנת הטבות מס". כלומר גרסה הרבה יותר "מרוככת" והרבה יותר קשה להבנה על ידי הציבור. בכך היא נמנעת מלדרוך על המוקש הפוליטי, שנלווה להעלאת מסים ישירה. את השיטה הזו גם קל יותר "לשווק" ל־OECD, שכבר נזף בישראל לא פעם על מס הקנייה המופרז על רכב, שנהוג כאן, והמליץ להמיר אותו במס נסועה.

בניגוד לעדכונים שונים במס הירוק, שבוצעו בעבר, הפעם מדובר בשינוי רוחבי, שלא מדלג על אף קטגוריה. כרגיל, הנפגעים העיקריים מהמהלך הם הדגמים הזולים והנקיים ביותר, שהטבת המס הירוק מהווה כיום חלק משמעותי בתמחור הכולל שלהם. כך למשל כלי רכב עירוניים קטנים מקבוצת זיהום 1 ו־2 נהנו עד כה ממלוא הטבת המס הירוק בגובה כ־18 אלף שקל (שמופחתים מהמחיר ליבואן, לא מהמחיר לצרכן). ההטבה שלהם תעמוד כעת על כ־14 אלף שקל בלבד.

זה לא הכל: במקביל לקיצוץ ההטבה מוחמרת גם הנוסחה שמשמשת לחישוב השיוך של כל דגם חדש לקבוצת זיהום מסוימת. כתוצאה מכך הרבה דגמים "יטפסו" לקבוצות זיהום גבוהות יותר ולכן הטבת המס עליהם תקטן עוד יותר. ולכל זה אפשר להוסיף גם מע"מ.

בענף מעריכים כי גם אם היצרנים והיבואנים יספגו חלק ניכר מההתייקרות עדיין מכוניות עירוניות קטנות עם מנועי בנזין יתייקרו בשיעור של עד כ־7,000 שקל ומכוניות הייבריד ופלאג־אין "עממיות" יתייקרו בשיעור שבין 3,000 ל־6,000 שקל בהתאם לקבוצת הזיהום. מלבדם דגמים מקבוצות הזיהום הגבוהות (14 ו־15), יקבלו "טיפול" מס מיוחד.

מה יקרה למכוניות המזהמות ביותר?

עד היום המכוניות המזהמות ביותר, ששייכות לקבוצה 14 ו־15, היו די "אדישות" לקיצוצים במס הירוק. זאת מכיוון שהן ממילא כמעט ולא מקבלות הטבה. אבל כעת הן חוטפות קנס. דגמים מקבוצה 14, שמקבלים היום הטבת מס ירוק סמלית של כ־2450 שקל (מתוך 18 אלף שקל מקסימליים) יאבדו גם אותה ובנוסף "יחטפו" תוספת מס של כ־1,530 שקל.
הדגמים מקבוצה 15, קבוצת הזיהום הבכירה, יחולקו כעת לשלוש קטגוריות בהתאם לרמת הזיהום וייענשו כעת ב"מס זיהום", שגובהו עד 7,500 שקל. חלק מהדגמים הללו הם רכבי יוקרה יקרים, שבעליהם די אדישים לשינויי מס "קלים". אבל יותר מ־75% מהמכירות של דגמים בקבוצות הזיהום 14 ו־15 בישראל הן של דגמי קרוס־אובר עם מנועי בנזין ודיזל, שפופולריים בקרב המעמד הבינוני וציי הרכב דוגמת יונדאי טוסון, קיה ספורטג', רכבי צ'רי למיניהם ועוד. אלה עשויים להתייקר בתחילת 2025 באלפי שקלים, אולי אפילו למעלה מעשרת אלפים, אלא אם כן יהיה מאמץ תמחור משולב של היצרנים והיבואנים לטובת שימור נתח שוק.

ומה יקרה למכוניות חשמליות?

אם את השפעת "רפורמת" המס הירוק של מכוניות הבנזין וההייבריד ניתן להגדיר בתור "נזק היקפי", את מה שצפוי לקרות למס הקנייה על חשמליות בינואר 2025 כבר אפשר להגדיר "סיכול ממוקד". על פי ההצעה שעל שולחן האוצר תבוטל הטבת מס הקנייה על רכב חשמלי, שהייתה קיימת מתחילת העשור הקודם, ומס הקנייה עליהם יזנק מ־35% כיום ל־83% כמו על כל כלי הרכב.

בתור "פיצוי" מציע האוצר שהם ימשיכו לקבל את מלוא הזיכוי במס לפני הקיצוץ. כלומר עד כ־18 אלף שקל (במקום עד כ־14 אלף). אולם זה פיצוי זניח. ההתייקרות של החשמליות עשויה לנוע בין 7,000־8,000 שקל ויותר בדגמים חשמליים "משפחתיים" ועד עשרות אלפי שקלים בכלי רכב חשמליים יוקרתיים יותר.

עם זאת, סביר להניח שהיצרנים הסינים, ששולטים בפלח, יעשו מאמצים גדולים לבוא לקראת השוק הישראלי. במיוחד לאור העובדה שהטלת המכסים על רכב חשמלי סיני באיחוד האירופי פוגעת במכירותיהם ומשאירה אותם עם עודף ייצור.

מתי נרגיש את זה?

התשובה תלויה בעיקר בשאלה "איזה מלאי יספיקו היבואנים לייבא ולשחרר ממכס לפני עליית המס". כרגע מדובר על כ־60־70 אלף כלי רכב, חלקם הגדול חשמליים, שאמורים להגיע ארצה ולהשתחרר במס הנוכחי עד דצמבר. אולם מצב החירום, והתקנות הדרקוניות של רשות הנמלים שפורסמו בימים האחרונים, מגבילות את היקף פריקת הרכב בנמלים. יתר על כן רבים צופים להתרסקות נוספת של השקל ביחס למטבעות היבוא ועובדה זו לבדה יכולה לקזז מבחינת היבואנים את כל הכדאיות של הזמנת מלאי מסיבי בעיתוי הנוכחי. בכל מקרה המלאים צפויים למתן את ההתייקרות בתחילת 2025 וסביר להניח שאת מלוא השפעת המס הירוק נרגיש ברבעון השני או השלישי של 2025, כאשר המלאים הקיימים יסתיימו.

מה יקרה למשומשות?

"על הנייר" מחיר המכוניות המשומשות אמורים לעלות ביחד עם העלייה במחירי החדשות וזה אמור להקל על לקוחות "משדרגים" להסתגל למחירים הגבוהים. הבעיה העיקרית היא שמחירי המשומשות בפועל נגזרים מהיצע וביקוש, ואם תנאי המשק יורעו הביקוש יפחת בקרב השכבות הפחות חזקות, שהן הלקוחות המרכזיים של המשומשות.

מה הסיכוי לשינוי ברגע האחרון?

כרגע, קלוש. אמנם יש לחצים מאחורי הקלעים למתן את המהלך אבל האוצר זקוק לכסף בדחיפות וספק אם יש מישהו במערכת שיכול לבלום מהלך שאמור לגייס כ־650 מיליון שקל. במיוחד אם האלטרנטיבה היא מהלכי מס הרבה יותר כואבים ורגישים ציבורית.

עוד כתבות

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

תיקון והתנצלות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן