גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה הפיצוי שמגיע לכם על הפקעת קרקע לטובת המטרו, והאם אתם זכאים להטבות מס?

שעון מיצוי הזכויות של בעלי קרקעות בסביבת תוואי המטרו כבר מתקתק, וכדאי לשים לב לאותיות הקטנות בהודעות ההפקעה ● גלובס עושה סדר בהפקעות הקרקעות לפרויקט המטרו

הדיפו בראשון לציון. הפקעה לדיפו עלולה לסבך את התמונה / הדמיה: נת''ע
הדיפו בראשון לציון. הפקעה לדיפו עלולה לסבך את התמונה / הדמיה: נת''ע

לאחרונה אושר בכנסת תיקון לחוק המטרו שסלל את הדרך להקמת פרויקט התשתיות הגדול ביותר בישראל - מיזם הקמת הרכבת התחתית בגוש דן, המתוכננת לפעול בשלושה קווים (M1, M2, M3) לאורך כ־150 ק"מ ולעבור ב־24 רשויות שונות עם 109 תחנות, לצד קווי הרכבת הקלה (הדנקל).

שלושה חברים בני 24 קנו במשותף דירה ב־3 מיליון שקל 
"אימת המשכירים": החברה שהפכה לכאב הראש של בעלי הדירות בברלין
שנה אחרי: חיכינו לניעור מערכות, קיבלנו מכונות ג'ובים במלוא המרץ

לצד החגיגות, בעלי נכסים רבים מגלים כי הקרקעות שלהם יופקעו או שבסמוך לביתם, ואולי מתחתיו, תעבור מסילת רכבת שעלולה לייצר מפגעי רעש, זיהום אוויר ועוד.

עיון בחוק המטרו ובחקיקה הרלוונטית לפיצויים מבהיר שסיפור ההפקעות אינו פשוט, וכדאי לשים לב גם "לאותיות הקטנות", ובעיקר ללוחות הזמנים שנקבעו בחוק כדי למצות את הזכויות המגיעות לכל מי שנפגע או עתיד להיפגע בשנים הקרובות מהקמת פרויקט המטרו,ו גם להטבות המס האפשריות.

בזמן ש"שעון מיצוי הזכויות" כבר מתקתק, מומחי נדל"ן ומיסוי מסבירים מה צריך לעשות בכל שלב כדי לא לפספס את הרכבת.

שלב אישור התוכניות

מומחית הנדל"ן עו"ד ענת בירן מסבירה כי "התוכניות של קווי המטרו מראות שיש הרבה מאוד שטחים שמיועדים להפקעה. בחלק מהמקרים מדובר בחלקות שלמות שיופקעו לטובת תחנות מטרו או לטובת הקמת דיפו - תחנות שבהן יהיו גם מוסכים של המטרו - ובחלק מהמקרים הפקעות חלקיות. יש גם הפקעות לטובת קווי המטרו, שבדרך כלל הם תת קרקעיים, ואז הרבה מאוד פעמים הקו עובר מתחת למגרשים או לבתים קיימים. כבר בשלב הזה צריך להבין מהי ירידת הערך של הקרקע שהופקעה ואיך למצות את הזכויות שלך".

לפי סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה, ברגע שתוכנית מאושרת מובילה לירידת ערך של הקרקע ניתן להגיש תביעה על ירידת ערך בתוך שלוש שנים מאישור התוכנית.

"התוכנית הראשונה של קו M3 אושרה ביוני 2022 אז ביוני 2025 יחלפו שלוש שנים מיום האישור ולא ניתן יהיה יותר להגיש תביעות על ירידת ערך", מסבירה עו"ד בירן. "כל מי שלא הגיש עד היום צריך להתחיל להזדרז מאוד. גם המועדים של התוכניות הבאות מתקרבים, כי כמעט כל התוכניות כבר אושרו. שלוש שנים זה לא הרבה זמן, כי עד שאתה לוקח שמאי שמעריך את הפגיעה בקרקע ומגיש את התביעה לוקח זמן".

עו''ד ענת בירן / צילום: רז רוגובסקי

בשלב הזה לא תמיד הציבור מודע ללוח הזמנים הצפוף, בעיקר כיוון שבפועל הוא עוד לא רואה את השלכות ההפקעה של השטח שלו. "עוד לא לקחו כלום, עוד לא עשו הפקעה בפועל כי התוכנית עצמה היא לא מפקיעה, רק מראה מה הולכים להפקיע בעתיד, אבל צריך להגיש תביעה לירידת הערך כבר עכשיו", מסבירה עו"ד בירן.

שלב ההפקעה והפיצויים

אחרי שלב התוכניות וסימון השטחים להפקעה, מגיע שלב ההפקעה בפועל. לאחרונה החלה נת"ע לשגר הודעות לכל בעלי השטחים המופקעים. "על ההפקעות האלה משלמים פיצויי הפקעה", מסבירה עו"ד בירן, "והפיצוי שמשלמים הוא על השווי של הקרקע בייעוד החדש שלה".

אחד הדברים שלא כולם מודעים אליהם הוא שמי שפספס את מועד הגשת תביעת ירידת הערך (ראו סעיף קודם) עלול למצוא את עצמו עם פיצוי מופחת בשלב ההפקעה. "מי שמפסיד את המועד להגשת תביעת ירידת ערך מגיע לסיטואציה שכשהוא בא לנהל משא־ומתן על פיצויי ההפקעה, הוא עלול להיות במצב שישלמו לו פיצויי הפקעה על החלק של פיצויי ההפקעה בלבד, שזה החלק הקטן בפיצוי על הנזק שנגרם. הנזק הגדול שנגרם הוא בירידת הערך - בזה שהייתה לך חלקה לבנייה, ועכשיו אתה לא יכול לבנות, או שגם אם תבנה, אז תמכור במחיר נמוך יותר, כי מתחת לבניין עוברת רכבת", אומרת עו"ד בירן.

הדמיה של תחנת מטרו בראשון לציון. האם תחנה בסמוך לנכס מורידה את הערך שלו? / הדמיה: גיא שחם arc־deco

שלב המשא־ומתן

יחד עם הודעות ההפקעה קיבלו בעלי הקרקע והנכסים הודעה כי ניתן להיכנס למשא־ומתן עם המדינה בנוגע לגובה הפיצויים שהם יקבלו ואף לקבל פיצוי מוגדל. התמריץ: הגדלת הפיצוי שנת"ע הציעה לציבור ב־25% למי שיגיע להסכמות באשר לגובה הפיצוי ביעילות וללא צורך בהליך משפטי.

עו"ד בירן מבהירה כי "אסור להתבלבל: זה שאתם נכנסים למשא־ומתן בנוגע לפיצויי ההפקעה לא אומר שאתם לא צריכים להגיש תביעה על ירידת הערך עוד לפני שלב ההפקעה".

באשר לתמריץ בגובה 25% היא אומרת: "סכום התמריץ מוגבל למיליון שקל, אז בתביעות ענק אין לתוספת הזאת משמעות - זה לא מה שישחק תפקיד משמעותי בתביעות ענק".

שלב המחלוקות

לא כל ההפקעות גורמות לירידת ערך. איך יודעים מה כן? "פיצוי תמיד תקבל אם לוקחים לך שטח, בין אם מגיעים לך 1,000 שקל, 10,000 שקל או מיליון שקל", מסבירה עו"ד בירן. "השאלה המורכבת יותר היא במקרים שההפקעה היא לא מהנכס שלך אלא מול או בסמוך אליו הופקע שטח לטובת תחנה או דיפו - האם זה משנה באמת את הערך של הבית אם מול בניין הפקיעו את החזית לטובת מטרו? האם זה מוריד את הערך אם מתחת לבית, בעומק השטח, עוברת רכבת?".

מצד נת"ע והמדינה עשויה לעלות הטענה כי סמיכות לתחנת מטרו דווקא מעלה את שווי הנכסים, אך לא כולם רוצים לגור מול תחנת מטרו. "יהיו פה ויכוחים על הרבה מאוד נכסים האם יש כאן ירידת ערך או לא", אומרת עו"ד בירן. "וגם בקרקעות חקלאיות יש ויכוח גדול האם השינוי הוא ירידת ערך או לא. יהיו על זה גם כן מלחמות ויתחילו להתפלסף על כל דבר".

שלב מיצוי הזכויות

במקרים שבהם הופקעה הקרקע לטובת הקמת דיפו, התמונה מסתבכת עוד יותר, כיוון שבמתחמי הדיפו עתידים לקום בנייני מגורים ושטחי מסחר. אחת התוכניות הללו כבר מקודמת היום - התוכנית להקמת שכונת המגורים הראשונה שתיבנה מעל דיפו המטרו (תמ"א 70/א') בראשון לציון. "זאת דרמה. זה אומר שבמדינה נפתח הפתח להפקיע מאנשים שטחים פרטיים לטובת שימושים סחירים לחלוטין שהם יכלו לעשות אותם בעצמם", אומרת עו"ד בירן.

במקרים כאלה נוצרות זכויות לבעלי הקרקע שהופקעה. חוק המטרו הציב שתי חלופות עבור בעלי הקרקע כיצד למצות זכויות אלה: בעלי המקרקעין יכולים לקבל פיצוי נוסף בשיעור של 70% מהתמורה שתתקבל ממכירת הזכויות הסחירות שנוצרו במקרקעין (בניכוי פיצויי הפקעה וניכויים נוספים) או לממש בעצמם את הזכויות, בתנאים הקבועים בתיקון. אחד התנאים הינו כי בעל המקרקעין מחזיק בלפחות 50% מהזכויות בקרקע וכאשר הקרקע הינה בבעלות משותפת של כמה בעלים, נדרש כי הם יחזיקו יחד בלפחות 50% מהזכויות בקרקע וכי הם יתאגדו כחברה או כשותפות, וכל זאת בתוך פרק זמן קצר הקבוע בחוק ובתנאים נוספים.

"זה הסדר חדש לגמרי שבמסגרתו בעצם הופכים את בעלי הקרקע ליזמים. הם יצטרכו לשלם היטל השבחה ומס השבחה על פי חוק המטרו ועוד סכומים שהמדינה הוציאה על תכנון ועוד", מסבירה עו"ד בירן. "איך זה יעבוד זה עדיין לא ברור, כי הכול מאוד חדש".

שלבי המיסוי

מאחורי כל חלופה של פיצוי והפקעה יש גם היבטי מיסוי. לדברי עו"ד עדי קימל, מומחית למיסוי נדל"ן ממשרד עוה"ד מאיר מזרחי, "על אף שנראה כי השינוי הדרמטי ביותר שנעשה במסגרת התיקון הוא בהפחתת מס השבחת המטרו מ־75% ל־60% עד ל־2030, עיון מעמיק בסעיפי החוק והתיקון לחוק מעלה כי קיימת סוגיה נוספת וחשובה שעל בעלי הקרקעות באזור קווי המטרו להכיר היטב - בעלי קרקעות מופקעים זכאים לקבלת הטבות מס בגין כל אחד מרכיבי הפיצויים שהם צפויים לקבל עקב הליך ההפקעה".

הזיכוי ממס המוכר ביותר הנו בגין פיצויי ההפקעה. חוק מיסוי מקרקעין קובע כי פיצויים שמתקבלים עקב הפקעת מקרקעין מזכים בהפחתת המס ל־50%. האם גם בעלי זכויות סחירות במתמחי דיפו זכאים לאותו זיכוי בשלב השני של הפיצויים? החוק לא משיב על כך באופן ישיר. עו"ד קימל סבורה שכן: "לעמדתנו, זה הדין שצריך לחול הן ביחס לפיצויי ההפקעה המתקבלים בשלב הראשון והן ביחס לאלו שמתקבלים בשלב השני, ככל ובעל הקרקע המופקעת בוחר בחלופה לפיה הוא יקבל פיצוי נוסף בשיעור של 70% מהתמורה שצפויה להתקבל ממכירת זכויות הבנייה שנוצרו במקרקעין".

עוד מוסיפה קימל כי "אותם בעלי קרקעות שהופקעו, זכאים לקבלת שיעור מס מופחת אף ביחס לפיצויים שמתקבלים עקב הגשת תביעה בגין ירידת ערך שווי הקרקע לפי סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה. יש להתייחס לפיצויים אלו ככאלו שניתנו בגין ההפקעה, ולחייבם בשיעור מס מופחת ב־50% מהמס הרגיל שחל במכירת זכות במקרקעין. מבחינה מיסויית וכלכלית, מדובר בהליך אחד של הפקעה, אשר נעשה בשני שלבים כתוצאה משיקולים שונים לבר מיסויים של המחוקק".

לעמדת עו"ד קימל קיימת זכאות גם לפטור ממס רכישה בגין רכישת זכויות הבנייה מהמדינה מחדש. לדבריה, "כאשר בעלי הקרקע המופקעת בוחרים לממש בעצמם את זכויות הבנייה, מדובר למעשה ברכישת 'זכות במקרקעין' לצרכי מס שבח ומס רכישה. הלכה למעשה, בעלי הקרקע המופקעת מוכרים למדינה את זכויותיהם ובתמורה הם מקבלים זכויות בנייה על אותה הקרקע - מעין עסקת חליפין. לעמדתנו, ניתן לראות בקבלת זכויות הבנייה קבלת תמורה שמשולמת ב'זכות במקרקעין' והעונה על דרישות הוראות חוק מיסוי מקרקעין, המעניק בגינן פטור ממס רכישה במקביל למתן פטור ממס שבח בגין מכירת חלק מהקרקע המופקעת".

הטבת מס נוספת שכדאי לשים אליה לב לדברי עו"ד קימל מתגבשת בעת העברת זכויות הבנייה מכמה בעלי קרקע לחברה או לשותפות. "בעלי הקרקע, שמחויבים לאגד את זכויותיהם תחת ישות משפטית אחת לצורך מימוש זכויות הבנייה, יוכלו לקבל הטבות מס. ככל והאיגוד המוקם יעמוד בתנאי סעיף 104 לפקודת מס הכנסה, ביניהם השלמת הבנייה בתוך 5 שנים מיום העברת הזכויות לאיגוד, אי מכירת הזכויות המועברות לאיגוד לפחות שנתיים ואי ביצוע שינוי בהחזקת המניות במשך תקופה זו, יהיו בעלי הקרקע פטורים ממס שבח בהעברה, והחברה תחויב במס רכישה מופחת של 0.5% משווי המקרקעין".

לדברי עו"ד קימל, "מדובר בהטבה משמעותית, שכן לולא הטבה משמעותית זו, ישלם אותו איגוד מס רכישה רגיל בגין רכישת זכויות במקרקעין בשיעור של 6%".

עוד כתבות

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

ראש המיליציה העזתית: "אין מניעה מעימות עם חמאס וממלחמת אחים"

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר מחר

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט