גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתל אביב ועד פתח תקווה: המדינה תפקיע נכסים ב-10 מיליארד שקל לפחות כדי לבנות את המטרו

11 אלף דונם יופקעו בערים שעוברים בהן קווי המטרו, במבצע ההפקעות הגדול ביותר שבוצע אי פעם בישראל ● בעלי 900 נכסים כבר קיבלו מכתבי הפקעה, אך המאסה הגדולה עוד בדרך ● נת"ע מציעה פיצוי מוגדל בעד מיליון שקל בניסיון למנוע תביעות ולזרז את ההליכים

כיכר מגן דוד בתל אביב, שבה מתוכננת תחנת מטרו / צילום: Shutterstock
כיכר מגן דוד בתל אביב, שבה מתוכננת תחנת מטרו / צילום: Shutterstock

לגלובס נודע כי עלות הפקעות המטרו תעמוד על לא פחות מ־10 מיליארד שקל, מה שיהפוך את מבצע ההפקעות הזה לגדול ביותר שבוצע אי פעם בישראל. במסגרת הקמת שלושת קווי הרכבת התחתית בגוש דן, נדרשות הפקעות של אלפי נכסים כדי ליצור את התחנות, פירי שילוח מכונות החפירה, פירי אוורור ומתחמי הדיפו (מוסכי הרכבת) וכעת סכומי ההפקעות נחשפים.

המומחים שמעריכים: זה הרגע שבו קצב מכירת הדירות והמחירים יגיעו לשיא 
הסוף לחניה חינם בכחול-לבן? לא כל כך מהר 

בחודש פברואר האחרון החלה נת"ע, החברה המבצעת של הפרויקט, בפעימת ההפקעות הראשונה, עת נשלחו 11 אלף הודעות הפקעה לכ־900 נכסים. בפעימה זו מופקעים 2,300 דונם מתוך 11 אלף דונם שיופקעו לטובת הפרויקט. הערים שבהן מבוצעות ההפקעות הן תל אביב, פתח תקווה, חולון, בת ים, אור יהודה, קריית אונו וראשון לציון, שבהן יעברו שתי תכניות המטרו הראשונות שאושרו להקמת קו M3 וחלקו המרכזי של קו M1.

ואולם, מרבית בתי המגורים נמצאים בקו M2 שאושר רק בחודש מאי האחרון, ולכן המאסה הגדולה של ההפקעות הרגישות ביותר עוד לפנינו. בסך הכל צפויים להישלח כ־200 אלף מכתבי הפקעה - נתון שכאמור הופך את מבצע ההפקעה של המטרו לגדול ביותר שבוצע בישראל, והוא צפוי להתרחש באופן מהיר יחסית. לפי חוק המטרו שעבר בכנסת, המדינה יכולה גם להפקיע שטחים לא רק לצרכי ציבור אלא גם לשימושים מסחריים של הפרויקט - אלו מהווים חלק מהמודל הכלכלי למימונו.

איך נקבע הפיצוי

פרויקט המטרו כולל כאמור שלושה קווים שיעברו מתחת ל־24 רשויות מקומיות, שיוקמו בהן 109 תחנות. מועד הפתיחה הרשמי הוא בין השנים 2034-2037 אך ההערכות נוטות לכיוון סוף אותו עשור. אומדן עלויות הפרויקט הוא 150 מיליארד שקל, כאשר מימונו מורכב במחציתו מקופת המדינה (75 מיליארד שקל) ובמחציתו באמצעות מסי מטרו על בעלי נכסים ועל הרשויות המקומיות שייהנו מהשבחה בעקבות מערכת התחבורה, מלכידת ערך, משימושים מסחריים בתחנות ובמוסכי הרכבת וכן מהכנסות אגרות הגודש שאמורות להיכנס לתוקף בגוש דן בשנת 2026.

בנת"ע ובמשרדי הממשלה העדיפו לשמור מתחת לרדאר את אומדן עלות ההפקעות, עלות שתיגזר מתקציב הפרויקט, ואולם גורמים המעורים במטרו סבורים שהעלות תהיה גבוהה מ־10 מיליארד שקל.

בכל אופן, בפעימה הראשונה של ההפקעות לאחר שהושלמה שליחת 11 אלף הודעות ההפקעה לכ־900 הנכסים, החל שלב הביקור בנכסים - שלב שבמהלכו נבדקים המקרקעין ומה הם מכילים, לטובת עריכת שומת הפיצוי בהמשך. שומה זו, שנעשית לכל נכס בנפרד, למעשה תקבע מה היקף הפיצוי שיקבל כל בעל קרקע בגין ההפקעה, על פי שווי השוק של הנכס באותו זמן. לאחר שלב זה, מתבצעת תפיסת השטח באופן רשמי על ידי נת"ע, והכספים מועברים לבעלי הקרקעות.

הפיצוי מורכב משני חלקים: גובה ירידת הערך של הקרקע כתוצאה מההפקעה ומשינוי הייעוד (למשל: אם היה בייעוד מגורים, ושונה לייעוד תחנת מטרו), ושווי הקרקע עצמה והמבנים שנמצאים עליה. אגב, על פי החלטת נת"ע, מי שיגיע להסכמה מולה ויימנע מהגשת תביעה בגין ההפקעה, יזכה לפיצוי גדול ב־25% מהפיצוי שהוא זכאי לו, עד לתקרה של מיליון שקל - במטרה לזרז את ההליך ולהימנע עד כמה שניתן מהתנהלות משפטית ממושכת. סגנית מנהל חטיבת מקרקעין בנת"ע עו"ד ענבל קנקה, אמרה בכנס בנושא המטרו שנערך בתחילת חודש אוגוסט האחרון, כי כבר בחודשים הקרובים יישלחו הודעות התשלום למי שהקרקע שלו הופקעה, וכי בקרוב אמורות להתפרסם הודעות הפקעה חדשות.

על רקע זה נציין כי נת"ע פועלת ליישם הסכם מול חברת דירה להשכיר ובשיתוף הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, לקידום תכנון של תוכניות בסביבת תחנות המטרו, במתחמים שבהם עלויות ההפקעה צפויות להיות גבוהות מאוד. הרעיון הוא לאפשר פיתוח והעצמת זכויות באותם מתחמים, כהליך התחדשות עירונית, ובניית תחנת המטרו כחלק ממנו - כך שבעלי הזכויות יקבלו את ה"פיצוי" בדמות יחידות דיור חדשות, ונת"ע תימנע מהפקעה ומתשלום פיצויים לבעלים.

מנכ''ל נת''ע, איתמר בן מאיר / צילום: איל יצהר

ההסכם הוא עבור 21 מתחמים, נכון להיום, וחברת דירה להשכיר תקבל מנת"ע עבור עבודות התכנון כ־30.5 מיליון שקל. בין המתחמים הכלולים בהסכם: שלוש תחנות בחולון, ובהן בגין ורמת אליהו, ותחנת בן גוריון בהרצליה. בממשלה מקווים שבאמצעות המודל הזה יוכלו לצמצם את עלויות ההפקעה.

עו"ד קנקה ציינה באותו כנס כי באותם מתחמים טרם אושרו צווי הפקעה, בדיוק מסיבה זו. "לא רק שהמתחמים הללו לא יינזקו", ציינה, "אנו מקווים שהם יוכלו לקבל זכויות נוספות ושהדיירים הקיימים יוכלו ליהנות מנכס מושבח עם זכויות רבות יותר, לצד מערכת הסעת המונים. כך כולם ירוויחו".

התכנון ממשיך להתקדם

בינתיים, העבודה על הקמת המטרו נמשכת: עד כה אושרו סטטוטורית ארבע מתוך חמש התכניות להקמת שלושת הקווים, וכעת עובדים בנת"ע ובמוסדות התכנון על התכנון המפורט של הקווים. בשנה שעברה נבחרו החברות שישמשו מנהלות העבודה על הקווים בעלות של 8 מיליארד שקל. החברות הזוכות כוללות חברות ישראליות ובינלאומיות והן אמורות להוסיף לטובת תכנון ובניית המטרו מאות עובדים, אלא שכעת אלו מתקשים להגיע לישראל בעקבות המלחמה.

ואולם, הפרויקט רק החל וכבר נמצא בעיכובים, כשלפי לוחות הזמנים המקוריים עבודות לקידום זמינות הקרקע בחלק מהמקטעים כבר אמורות היו להתבצע והן עדיין לא בוצעו. גם ההפקעות החלו באיחור וזאת לאחר ששרת התחבורה מירי רגב לא הסכימה לחתום על צווי ההפקעה עד שהממשלה לא תאשר תכנית לקידום מסילות רכבת לקרית שמונה ולאילת. בסופו של דבר מסילות אלו תוקצבו לתכנון בעלות של 2.4 מיליארד שקל מתוך תקציב משרדה (וביחס לעלות של עשרות מיליארדי שקלים להקמת מסילות אלו) ואז היא נאותה לחתום על הצווים.

עוד כתבות

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הדיפ פייק מגיע לבית החולים: "זיוף חמור כחלק מקמפיין הונאה"

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

דיווח: התנאים החדשים של חמאס, ואיך יתנהל המו"מ בדוחא

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה