אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: דני שדה, Shutterstock
מספר חברות תעופה משמעותיות הודיעו כי יאריכו את השעיית הטיסות לישראל, ברקע המצב הביטחוני באזור שהביא להמלצת רשויות התעופה באירופה (הנציבות האירופית והסוכנות האירופית לבטיחות תעופה EASA) שלא לטוס לישראל עד סוף חודש אוקטובר. הראשונה היא קבוצת לופטהנזה המונה את החברות לופטהנזה, סוויס, אוסטריאן, בראסלס ויורוווינגס, וישעו את פעילותן עד סוף אוקטובר בהתאם להמלצה, השנייה היא וירג'ין אטלנטיק, חברת התעופה הבריטית עם המנכ"ל הישראלי שי וויס הרחיקה לכת ותשעה את פעילותה עד סוף מרץ 2025. גם KLM ההולנדית הודיעה כי לא תשוב לטוס לישראל לפחות עד סוף השנה.
● חדשות התעופה | נהיה קל יותר לטוס לאדיס אבבה מאשר לכל בירה אחרת באירופה
● ניתוח | המחירים בשמיים, התחרות בשפל: למה אל על לא מוכרזת כמונופול?
נזכיר כי אמש יו"ר רשות התעופה האזרחית, שמואל זכאי, נפגש עם EASA במטרה להסיר את ההמלצה לחברות התעופה האירופיות שלא להגיע לארץ, אולם מאז חברות התעופה ממשיכות לבטל את טיסותיהן. חברות אירופאיות נוספות הודיעו היום על המשך הביטולים, ובהן אייר פראנס, אייר אירופה, קורנדון ונאוס.
טוס איירווייז משיבה את הטיסות לישראל
בשעה שחברות התעופה האירופאיות ממשיכות לברוח, חברת התעופה הקפריסאית טוס איירווייז משיבה את טיסותיה לישראל והחל ממחר (ד'), תפעיל טיסות חזור מלרנקה וכרתים במחיר של החל מ-246 דולר לכיוון. נזכיר, כי 33% מחברת התעופה הקפריסאית נמצאת בבעלות של קבוצת התיירות קווי חופשה הישראלית, האם בזכות הקשר הישראלי החברה הצליחה להשיב את פעילותה בארץ?
עמי כהן, הבעלים של קווי חופשה מסביר בריאיון לגלובס כי רשויות התעופה של קפריסין לא היו מעוניינות להסתכסך עם הסוכנות האירופית לבטיחות תעופה EASA, אך לאחר שיח ארוך ורצף של בירוקרטיה, הצליחו לשכנע את המנהל הקפריסאי של חברת טוס איירווייז לאפשר את הפעילות בישראל למרות הכל. בה בעת, מתקיים שיח דומה מול בלו בירד, החברה היוונית שנמצאת בבעלות מלאה של קווי חופשה. "ההמלצה היא לא רק המלצה, היא מחייבת את חברות התעופה לפעול בהתאם. רשויות התעופה בקפריסין שכפופות ל-EASA הן הגוף היחיד שיכול לאשר לטוס איירוויז לפעול, כעת מתנהל שיח דומה מול הרשויות היווניות בקשר לבלו בירד".
יוסי פתאל, מנהל תחום התיירות במועדון הצרכנות של הוט מסביר כי ההמלצה של EASA איננה מחייבת, אך לא סביר שחברות התעופה האירופאיות ינהגו בניגוד אליה. "גם לנו יש חלק בזה. עד היום חברות התעופה והרשויות באירופה וארה"ב נמנעו מהודעות כאלה. המהירות והזריזות בהן הוציאו הפעם את ההודעה מצביעות על היבטים פוליטיים ללחץ על ישראל. רשות התעופה האזרחית (רת"א) הייתה בדיאלוג מאוד פעיל מול חברות התעופה בשנה האחרונה, ובאפריל, למשל, כשזה לא היה בטוח, מיוזמתה נסגר המרחב האווירי בישראל. משום מה, הממשלה לא משכילה להודיע שהיא תבטח את חברות התעופה הזרות, בדומה לישראליות. כשהמדינה לא מוכנה לבטח את המטוסים הזרים, היא משדרת שהיא לא מאמינה בעצמה. אם זה בטוח, המדינה צריכה לבטח".