גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדוח שמראה במה צופים בנטפליקס, חושף גם את האתגרים והמטרה של החברה

דוח נתוני הצפייה החצי־שנתי של נטפליקס מגלה כי היא עדיין תלויה בתוכן של אולפנים אחרים ● מעבר לכך, הוא חושף את מטרת ענקית הסטרימינג לעבור למודל תשלומים מופחת ומבוסס הצלחה

מתוך הסרט Damsel. נמצא בראש טבלת הצפייה עם 145 מיליון צפיות / צילום: John Wilson/Netflix
מתוך הסרט Damsel. נמצא בראש טבלת הצפייה עם 145 מיליון צפיות / צילום: John Wilson/Netflix

בעידן הסטרימינג הנוכחי אנחנו עדים לשינויים מרחיקי לכת באופן שבו תוכן מופק, נצרך, מוערך וממומן - והדוח החצי־שנתי של נתוני הצפייה של נטפליקס מאפשר לשפוך אור נוסף על השינויים הללו. הדוח מגלה לא מעט מספרים מדהימים: הסרט שנמצא בראש טבלת הצפייה Damsel בכיכובה של מילי בובי־בראון ("דברים מוזרים") הגיע ל־145 מיליון צפיות, מספר דומה למספר כרטיסי הקולנוע שמכרו סרטים שהפכו לתופעות תרבותיות, כמו "ברבי", "הקול בראש 2" ו"דדפול 3".

"מי זאת?": כאן 11 איכזב עם קומדיה בינונית ולא מספקת, אבל יש בה רגעי קאלט
נטפליקס מציגה: הגרסה המחודשת למיתולוגיה היוונית

סרטים נוספים עם נתוני צפייה מרשימים הם Lift עם קווין הארט (כמעט 130 מיליון); סרט הכרישים "מתחת לפריז"; "אטלס" עם ג'ניפר לופז; "אם הכלה" עם ברוק שילדס ו"משאלה אירית" עם לינדזי לוהאן. מה שקושר את הסרטים האלה יחד, לפי מבקרים, הוא סיווגם כ"תוכן חד"פ" (Disposable) - כלומר תוכן שמגיע לנתוני צפייה מרשימים, אך לא מותיר כל חותם או עקבה תרבותית. שלא כמו להיטי הקולנוע שמגיעים למספרי צופים כאלה ומצליחים לייצר שיח, וגם אפקט כלכלי לאורך שנים, הסרטים האלה נשכחים כמעט מיד לאחר הצפייה בהם, וודאי לא מותירים שום אימפקט תרבותי או אחר.

בעבר ידעו אולפנים שהצלחה קולנועית בסדרי גודל כאלה מנבאת לסרט לפחות שילוש הכנסות בתקופה של 20 שנים קדימה. היום, כבר לא מופרך לומר שתעשיית הבידור ההוליוודית לא ידעה מעולם קונטרסט כל כך גדול בין כמות צופים לחוסר רלוונטיות תרבותי.

אקט אלטרואיסטי, עם מוטיבציות נסתרות

הדוח של נטפליקס, שנקרא What We Watch, הוצג לציבור לראשונה ב־2023, והיווה פריצת דרך משמעותית בתעשיית הסטרימינג, שעד אז שמרה את נתוני הצפייה בסוד מוחלט. הדוח מציע "צילום מצב" של נתוני הצפייה הנכונים לתקופה של חצי שנה (בין ינואר 2024 ליוני 2024). הוא כולל עשרות אלפי רשומות של סרטים וסדרות המפרטות את סך שעות הצפייה בהם (לתקופת הדוח בלבד), תאריך עלייתם לשירות ואת סך "מספר הצפיות" - שאינו מדיד עצמאית, אלא תוצאה חשבונית שהיא המנה של חלוקת סך שעות הצפייה באורך התוכן. מנהליה של נטפליקס מיסגרו את מהלך הפצת הדוח הזה כאקט אלטרואיסטי שנועד לפייס אנשי תעשייה שהתלוננו שהחברה מסתירה מהם נתונים, אבל ניתוח של המוטיבציות הנסתרות, האינטרסים ארוכי־הטווח והיעדים של החברה - מגלים תמונה מורכבת יותר.

אפשר לראות בדוח בין היתר את הדומיננטיות של ברידג'רטון, ואת העובדה שהיה זה חציון מוצלח לתוכן בריטי (Fool Me Once הייתה הסדרה הנצפית ביותר בתקופה הזו). כמו כן, הדוח מאפשר להתוודע לסדרה קוריאנית כמו "מלכת הדמעות" שהשיגה מספרים מרשימים, להבין עד כמה כדאי יהיה נטפליקס להשקיע בעוד אירועים בשידור לייב, וגם להכיר בזה ששום קומדיה חדשה לא מצליחה לפרוץ גבוה.

אבל מעבר לניתוח התוכן, הדוח של נטפליקס הוא בראש ובראשונה כלי אסטרטגי עבורה להפעלת לחץ על מתחרים לחשוף גם הם את הנתונים שלהם, שכרגע זמינים באופן חלקי בלבד רק כסקרים של חברות צד־ג' (כמו נילסן). עם יותר מ־94 מליארד שעות צפייה בחצי שנה (עלייה של מליארד אחד מהדוח הקודם), זה מאפשר לנטפליקס לטעון לדומיננטיות מוחלטת בשוק הסטרימינג, ולהמשיך ולקדם את "מסלול הפרסומות" שלה, אולי התחום המשמעותי היחידי שבו היא נמצאת הרחק מאחורי מתחריה.

אולם, הדוח מגיע עם מגבלות משמעותיות: הוא מחייב "עיוותים" בהשוואת הפופולריות של תכנים שתאריכי היציאה שלהם שונים, עיוות שאפשר לתקן רק בחיבור נתונים בין דוחות חצי־שנתיים נפרדים. בנוסף, נטפליקס עדיין מסתירה את אחד הנתונים החשובים ביותר גם מבחינתה וגם מבחינת היוצרים: אחוזי ההשלמה - כמה מהצופים סיימו את הצפייה בסרט או בסדרה. זהו הנתון המשמעותי ביותר מבחינת קבלת ההחלטה על המשך ההפקה או אור ירוק להפקות נוספות של אותו טאלנט. ללא נתון זה, ההחלטות של נטפליקס נותרות בגדר "נעלם" עבור טאלנטים וחברות הפקה.

לא עוד "ספקולציות" על הצלחתו של תוכן

גישת השקיפות של נטפליקס, ביחד עם נסיונותיה האחרונים לשנות את מודל התגמולים לטאלנטים וחברות הפקה, חושפת את האסטרטגיה הרחבה יותר שלה. באמצעות הדומיננטיות האדירה שלה בשוק, נטפליקס מבקשת להפחית את עלויות התוכן שלה מבלי לפגוע במגוון הרחב. היסטורית, נטפליקס נהגה לתגמל את היוצרים בנדיבות ומראש, גישה שאיפשרה לה להבטיח שיתוף פעולה של טאלנטים מובילים ולהכניס רגל לתעשיית ייצור התוכן, מודל שכרגע היא כבר לא זקוקה לו. לכן, במקום, נטפליקס מבקשת להטמיע מודל שיציע תשלומים מופחתים בהרבה מראש ותוכנית בונוסים מבוססת הצלחה. לא עוד "ספקולציות" על הצלחתו של תוכן - אלא תשלום מבוסס ביצועים.

לעיתים ה"בונוס" ליוצר לא יהיה בכסף, אלא בשמירה על זכויות או מכירה של זכויות לזמן קצר. דוגמה לעסקה כזו אפשר למצוא בפרויקט החדש של מארק דופלס ("תוכנית הבוקר"), יוצר תוכן עצמאי שמכר לנטפליקס את הסדרה החדשה שלו עם זכויות מוגבלות תמורת שמירה על זכויות בינלאומיות רבות, תקופת רשיון קצרה ותגמול גבוה יותר במקרה של חידוש לעונות נוספות. המודל החדש שנטפליקס מנסה להטמיע מתקבל בעצבנות אצל רבים. סוכנים ויוצרים התרגלו לתשלומים מראש הכוללים מרכיב רווח משמעותי, והרעיון של לחכות להצלחה לא קוסם לכולם.

בהיבט אחר, הדוח האחרון של נטפליקס מגלה גם כי היא עדיין תלויה במידה רבה בתוכן אותו היא משדרת ברישיון ותמורת תשלומים גבוהים מהאולפנים המסורתיים. כשמחברים את שעות הצפייה של כל העונות הזמינות מסדרה מגלים שמחצית מטופ־10 הסדרות הנצפות, מורכבת מסדרות אולפנים: שלדון הצעיר, חליפות, האוס ובנות גילמור עדיין מככבות במעלה הדירוג. הסדרות האלה משאירות אין־ספור אנשים שעות על גבי שעות בפלטפורמה והערך שלהן עבור נטפליקס אדיר, גם ולמרות ההשקעה שלה בתוכן מקורי.

גם ההצלחה הכבירה של סרטי האנימציה של יוניברסל בפלטפורמה (מיניונים, בוס בייבי, שרק ואחרים), שתופסים מקומות גבוהים מאוד ברשימה, מחזקת את התחושה שנטפליקס עדיין, במידה לא מבוטלת, תלויה מאד באולפנים (והם בה, כלכלית). אבל בניגוד לסטרימרים המתחרים של האולפנים, הדוח מלמד אותנו שנטפליקס תלויה הרבה פחות בהצלחה של כותר ספציפי כזה או אחר שיאפשר לה לשמור על "תוצאות רבעוניות". אם הנתונים של דיסני+ למשל מושפעים מאוד מהצלחה (או אי־הצלחה) של סדרה כמו "אגתה" של מארוול - הרי שעל פי הנתונים, אין תוכן אחד שישפיע בנטפליקס בצורה דרמטית על סך הצפייה הכולל.

בסופו של דבר, האסטרטגיה של נטפליקס ממשיכה לשקף את האופי המתפתח של תעשיית הבידור, הן באופן שחרור המידע והן במודל העסקי, ולשקף אולי יותר טוב מכל פלטפורמה אחרת את מציאות צרכנות המדיה של העידן הנוכחי. אנחנו חוזים בעלייתו של אקוסיסטם חדש שבו הצלחה נמדדת במעורבות מיידית וכמותית של הקהל לטווח הקצר, במקום באפקט תרבותי וכלכלי לטווח ארוך. האם אנחנו בפתחו של עידן שבו תוכן, בין אם סרט או סדרה, נצרך היום ונשכח מחר, או האם סטרימרים כמו נטפליקס עוד מסוגלים להציע סטוריטלינג עם ערך תרבותי משמעותי? כצופים עלינו לשאול את עצמנו אם נמשיך להעדיף נוחות על פני משמעות, כאשר בסופו של דבר השאלה אינה רק ב"במה נצפה היום?", אלא עד כמה באמת משנה לנו לצפות בתוכן בעל משמעות.

עוד כתבות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

תיקון והתנצלות

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית