גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ללא ערבות אישית ומבלי שהבטיח לקוח: כך גייסה הקבוצה של עומר אדם 410 מיליון שקל מבנק מזרחי טפחות

לגלובס נודע כי קבוצת ענן שמאחוריה עומדים עומר אדם, מאור ושניר מלול ונסים שריאל־גאון, מגייסת הלוואת ענק מבנק מזרחי טפחות לבניית חוות שרתים בצרעה ● ההערכה היא כי על העסקה התחרו מספר שחקנים, בהם בנק לאומי ● בשוק צופים כי לאחר השלמת העסקה, הקבוצה עשויה לחלוש על כ־14% מסך פעילות חוות השרתים בישראל עד סוף העשור

מאור מלול, עומר אדם ונסים שריאל־גאון / צילום: עידן כהן, אירופה-ישראל
מאור מלול, עומר אדם ונסים שריאל־גאון / צילום: עידן כהן, אירופה-ישראל

בנק מזרחי טפחות מוביל לראשונה עסקת ענק בתחום חוות השרתים ומעניק הלוואה של 410 מיליון שקל לקבוצת ענן, שמאחוריה עומדים שלושה שחקנים בולטים ששומרים על פרופיל תקשורתי נמוך: חברת PAI בבעלות הזמר עומר אדם ומשפחתו; שותפיו לעסקים האחים מאור ושניר מלול, בעלי חברת הנדל"ן אירופה־ישראל; וקבוצת ליאן השוויצרית של נסים שריאל־גאון. הידידות העסקית בין השלושה שהחלה בדובאי בתקופת הקורונה, הבשילה כעת לעסקת ענק בחסות בנק מזרחי טפחות שמטרתה הקמת חוות שרתים גדולה בסמוך קיבוץ צרעה ליד כביש 38. השלושה יקצו עוד 150 מיליון שקל מהון עצמי לטובת הקמת המתקן, שעלות הבנייה הכוללת שלו מסתכמת בכ־550 מיליון שקל.

האייפון הכי לא "מוכן" שאפל השיקה אי־פעם
החברה שעבדה שנים מתחת לרדאר והפכה לשותפה של גוגל

לפני כשנתיים חכרה הקבוצה את השטח בעסקה שפרטיה לא פורסמו, ורק לאחרונה הוצא לה היתר בנייה מהמועצה האזורית מטה יהודה. בעקבות הגיוס, צפויות החפירות הראשונות באדמה לצאת לפועל כבר בחודש נובמבר.

חוות השרתים בצרעה תיבנה בתצורה של מחשוב על (HPC), כלומר תכיל ארונות שרתים מרובים ומחוברים שיוכלו לבצע משימות מחשוב ועיבוד בינה מלאכותית מורכבות. היא תיבנה בעומק של 13 מטר על שטח כולל של 18 אלף מ"ר מתוכם 6,000 מ"ר של רצפת ארונות. היא מתוכננת לספק פעילות בהיקף של 32 מגה־וואט, אך בשלב הראשון תספק סך הכול 16 מגה־וואט, מהם 10 מגה־וואט להפעלת השרתים ועוד 6 להפעלת המערכת ההיקפית של החווה הכוללת מתקני קירור, ותחובר לתחנת משנה מקומית של חברת החשמל בהסכם שמעניק לה עד 16 מגה־וואט של אספקת חשמל.

הגיוס מבנק מזרחי טפחות נעשה באופן חריג ללא דרישה מצד הבנק לערבות אישית ממי מחברי קבוצת ההשקעה וללא דרישה לקיומו של לקוח ראשון לקבוצה - דרישה מקובלת בעסקאות מימון להקמת חוות שרתים - שהביאה חברות נדל"ן ישראליות אחרות לסגת מהתחום. ההערכה היא כי על העסקה התחרו מספר בנקים, בהם בנק לאומי. מטעם בנק מזרחי טפחות הובילה את העסקה מחלקת מימון הפרויקטים בראשות אדם בן־יהודה, המשתייכת לחטיבה העסקית שמנוהלת על ידי אופיר מורד. הבנק בוחן מימון של עסקאות נוספות בתחום חוות השרתים ולאחרונה השתתף במחזור ההלוואות של קומפס, מפעילת חוות השרתים של אמזון בישראל, בהיקף של 400 מיליון דולר. את העסקה ליוותה מצד קבוצת ענן חברת DIT בניהולו של ניר פולטורק, שתיכננה את המתקן, ושימשה כיועצת אסטרטגית-טכנולוגית, לצידה של פירמת דלויט.

השקעה של מיליונים בנדל"ן ובתחום הענן

קבוצת ענן מורכבת למעשה משתי קבוצות שהתארגנו כל אחת בנפרד: השותפות בין PAI של עומר אדם ואירופה־ישראל של מלול המחזיקה לפי ההערכה ביותר ממחצית מהמניות, וקבוצת ליאן של גאון, המחזיקה מעל ל־40% מהשותפות. אדם ומלול הם חברים קרובים שהפכו לשותפים עסקיים שמבצעים יחד עסקאות נדל"ן מניב ומגורים כבר יותר מעשור, אך את עיקר הנכסים שלהם צברו מעסקאות שנועדו לרכוש מבנים ולהשביח אותם.

מבדיקת גלובס עולה כי סך נכסי הנדל"ן המניב בבעלות הקבוצה עומד על למעלה מ־1.5 מיליארד שקל, שעליה נמנים קניון מלכת שבא באילת שנרכשה מקבוצת מליסרון ב־2020; קניון העמקים בעפולה שנרכש ב־2023 על ידי הקבוצה ב־120 מיליון שקל; קומפלקס בתי אלמוג, מתחם המגורים לעובדי המלונות באילת הכולל 420 דירות שנרכש מחברת אלמוגים בעשרות מיליוני שקלים; בית הדיור המוגן גני יעלים בבאר שבע הכולל 207 יחידות דיור; ובית בזק ברחוב לזרוב בראשון לציון שנרכש מקבוצת שלמה.

חוות השרתים של קבוצת ענן / הדמיה: קבוצת ענן

סך הכול כוללים נכסי הנדל"ן של הקבוצה לפי ההערכה כ־610 יחידות דיור, בנוסף על הרחבת בית האלמוג בעוד 100 יחידות דיור, עוד כ־100 יחידות דיור בעפולה וביישובים נוספים בצפון, וכן מתקני קירור לוגיסטיים במבואות גלבוע. שותף לעסקי הנדל"ן של אדם ומלול גם יעקב בר, שאיננו נוטל חלק בפעילות חוות השרתים.

כפי שנחשף בגלובס בחודש שעבר, אדם ומלול הגישו הצעה לרכישה מפירוק כמה מהבניינים האייקוניים והוותיקים של מרכז תל אביב, חלקם בני 100 שנה ויותר, בבעלות משפחת מחקשווילי ברחובות רוטשילד, מונטיפיורי ונחלת בנימין. בהצעה זכו כמה מבני משפחת מחקשוילי שהציעו את הסכום הגבוה ביותר - 540 מיליון שקל. אולם, שמם של מלול ואדם עלה על המפה כמי שמוכנים להשקיע 330 מיליון שקל בהשבחת נדל"ן גם בעסקאות שעליהם מתחרים שחקנים גדולים מהם, כמו ג'ורג' חורש, כידן דהרי וירון אדיב. הסיבה לכך היה חשש ממינוף יתר וגישה שמרנית לגבי ההון העצמי שמסוגלת הקבוצה להשקיע - לפי ההערכה, שותפות הנדל"ן איננה נוטה להשיג מינוף של יותר מ־20% מערך הנכס.

נוסף על עסקי הנדל"ן, שותפים השניים, כאמור, בקבוצת ענן ששוויה מוערך בכ־550־600 מיליון שקל. אדם עצמו וקבוצת העסקים שבבעלות משפחתו, PAI (פרודקשן עומר אינבסטמנטס), מחזיקה גם באימפריית מוזיקה ישראלית, שבתוכה אדם הוא מותג אחד מני רבים. הקבוצה מייצגת אמנים נוספים בהם אחיו של אדם: גל ורואי, אושר כהן, אודייה ושרק (שי הורוביץ). על פי פרסומים, הקבוצה שותפה יחד עם NMC יונייטד בשליטת משפחת אדרי, ארומה מיוזיק והמפיק בני מנשה בהקמתה של חברת הפצת תכני מוזיקה וגביית תמלוגים מפלטפורמות דיגיטליות כמו יוטיוב, ספוטיפיי ואפל מיוזיק.

ההיכרות שהחלה בשבת בדובאי

שותפיו של אדם הם חברת הנדל"ן אירופה־ישראל של האחים מאור ושניר מלול. הקבוצה פעלה בעבר ברכישה והשבחת מבנים בגאורגיה וברומניה, החלה בישראל את פעילותה ברכישת מגרשים בעפולה, ובעקבות היכרות מוקדמת בין מאור מלול לבין אדם שהפכה לחברות ארוכת שנים, פיתחו שותפות עסקיים. בהמשך רכשו קרקע בעפולה לבניית חוות שרתים בהיקף של 64 מגה־וואט, אך הפרויקט בצרעה צבר הצלחה רבה יותר בשל קרבתו לתשתיות חשמל.

בשנת 2020 פגשו השניים את נסים שריאל־גאון, בעלי בית ההשקעות השוויצרי ליאן גרופ (Lian Group). גאון, יהודי־שוויצרי בעל תואר במתמטיקה מאוניברסיטת ברקלי, שהה באותה השנה בדובאי וחיפש מקום להתארח בו בשבת. הוא השקיע באמצעות ליאן גרופ בחברות בנות בתחום הבריאות הדיגיטלית, התשתיות והבלוקצ'יין, ובאמצעות השקעה בחוות לכריית מטבעות קריפטו, נכנס גאון לתחום חוות השרתים ומחשוב העל. כיום מחזיק גאון, נכדו של התעשיין היהודי־שוויצרי ניסים גאון, כמה עשרות מגה־וואט בחוות שרתים ברחבי אירופה. ככל הידוע, למרות הפרופיל הבינלאומי של שותפיה, קבוצת ענן משקיעה בישראל בלבד.

פוטנציאל משמעותי מהפעילות בארץ

שוק חוות השרתים התעורר בשנים האחרונות בישראל בעקבות קיומו של מכרז הענן הממשלתי שחייב את ענקיות הענן כמו אמזון וגוגל לפעול מתוך מתקן מחשוב בארץ, וכן בעקבות הסכמי אברהם שהפכו את האפשרות להעביר מידע בין מרכזי נתונים בישראל לבין איחוד האמירויות וסעודיה דרך כבלים תת ימיים לסבירה. בעקבות מגמות אלה, צמחו בישראל חברות ענק כגון שיינפלד הנדסה, סרבר פארם, וחברות נדל"ן שנכנסו לתחום, כמו קרדן־גבע. עם זאת, מדובר בענף מורכב בשל רגולציה כבדה, עלויות חשמל ומחשוב גבוהות ותשתית חשמל חסרה. לא בכדי יצאו מהתחום בישראל כמה חברות, בהן עזריאלי, ואחרות נמנעו להיכנס אליו לאחר ששקלו זאת, כמו מליסרון.

לפי מחקר של חברת הייעוץ 11Stream של יונית גולדברג ואורן נאומן, לקבוצת ענן פוטנציאל להפוך לאחת מחמש קבוצות חוות השרתים הגדולות בישראל, עם הספק חשמלי כולל של כ־130 מגה־וואט בשני אתרים - צרעה ועפולה, עד שנת 2030. נתון זה עשוי להביא את קבוצת ענן לחלוש על כ־14% מסך פעילות חוות השרתים בישראל עד סוף העשור.

מבנק מזרחי טפחות וקבוצת ענן לא התקבלה תגובה.

עוד כתבות

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתכנית חסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביה"ד קבע: רכיב לא מוצדק יכול להפוך תלוש שכר לפיקטיבי

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?