גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החוקרים שהצליחו למפות לראשונה את כל הקשרים במוח של זבוב פירות

במאמץ משותף של מדענים ואזרחים מכל העולם, הושג לראשונה מיפוי מלא של מוח זבוב. מה המשמעות עבור בני האדם? ● חברת המכשור הרפואי Pi Cardia הודיעה השבוע על קבלת אישור FDA לשיווק המוצר שלה בארה"ב ● וגם: חברת אייר דוקטור, שפיתחה פלטפורמה המנגישה שירותים רפואיים לנוסעים לחו"ל, הודיעה על גיוס של 20 מיליון דולר ● השבוע בביומד

חדשות הביומד / עיצוב: טלי בוגדנובסקי
חדשות הביומד / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

לראשונה בוצע מיפוי מלא של מוח זבוב

מאות מדענים ומתנדבי מדע אזרחי עמלו בשנים האחרונות על פרויקט שהגיע כעת לאבן הדרך הראשונה שלו: מיפוי מלא של כל הקשרים במוח של זבוב פירות אחד. זו הפעם הראשונה שבה למעשה נערך מיפוי מלא של מוח של חיה בוגרת, והכוונה היא כמובן שבאותה שיטה ימופה בהמשך גם המוח האנושי, ואחר כך מוחות אנושיים רבים. המטרה היא להבין איך פועלות מחלות שמערבות את המוח, וכמובן איך לטפל בהן, אבל גם להבין את תפקוד המוח מעבר למחלות: חישה, תפיסה, התנהגות, אולי אפילו - תודעה. 

השבוע בביומד | לאחר עשורים ללא התקדמות: תרופה חדשה לסכיזופרניה מחיה את השוק
השבוע בביומד | היזם שמפתח תרופה מהתאים מהעור שלו אולי סידר לעצמו חיי נצח 

אבל נחזור לזבוב. המוח של זבוב פירות בממוצע קטן מגרגר שומשום, אך התפתח לאורך מיליוני שנים לביצוע התנהגויות מורכבות יחסית, כולל ניווט, חיזור, זיכרון והתנהגויות חברתיות. "הם עושים את כל זה וגם יודעים לעוף!", התפעל בכתבה בנושא לוושינגטון פוסט ראש הפרויקט ד"ר ג'ון נגאי, ראש פרויקט BRAIN במכון הלאומי לרפואה בארה"ב, שפרויקט מיפוי מוח הזבוב הוא חלק ממנו. 

בתוך אותו מוח-שומשום מקופלים נוירונים שאם היינו פורשים אותם זה אחר זה, הם היו מגיעים לאורך של 150 מטר. מדובר בכ-140 אלף תאי עצב, עם מעל 50 מיליון חיבורים (סינפסות) ביניהם, והמספר כולל תיעוד של כל אחד מן החיבורים הללו. 

מדענים כבר מיפו בעבר את המוחות של תולעת ה-C. elegans בעלת 302 הנוירונים, ואת זבוב הפירות בתחילת התפתחותו, כשיש לו 3,000 נוירונים, אבל המוח של הזבוב הבוגר הוא מורכב יותר בכמה סדרי גודל.

נקודת המוצא של החוקרים היא כי למרות ההבדל העצום בין המוח של הזבוב לבין המוח האנושי, הוא העקרונות העומדים בבסיס אופן הפעולה של המוחות הללו, ובעיקר בבסיס התקשורת של תאי עצב אלה עם אלה, הם דומים. זבובי פירות חולקים עם בני אדם כ-60% מן הגנים שלהם. 

מיפוי המוח של הזבובים היה כרוך בהקפאה של המוחות ברגע נתון, חיתוך שלהם בסכין יהלום לאלפי פרוסות דקיקות וצפיה בפרוסות תחת מיקרוסקופ אלקטרוני ברזולוציה גבוהה מאוד, כך שמכל מוח הופקו כ-21 מיליון תמונות. בתוך התמונות הללו מופו אלפי סוגים שונים של תאי עצב. התהליך עבר בדיקת איכות על ידי אזרחים מתנדבים, ובמקומות בהם הייתה תמימות דעים, נכנס המידע למפה. כמובן, נעשה גם שימוש בבינה מלאכותית כדי להפיק חלק מן המידע, והחוקרים מודים כי לולא ההתקדמות בבינה המלאכותית בשנים האחרונות, כנראה לא היו מצליחים להשלים את המשימה. 

זו אינה מפה סטטית, אלא ניתן למדל את הפעילות בכל תא עצב כדי לעקוב אחרי ההשפעה של תאי העצב אלה על אלה, ומכאן צפויות להגיע התובנות המעניינות. המטרה היא להשתמש במודל כדי להבין כיצד מתרחשים שינויים במוח של הזבוב בהתפתחות שלו לאורך חייו ובעיקר בשעת למידה. "המוח, גם של זבוב, חזק במובנים מסוימים מכל מחשב שאנחנו מכירים, אבל אנחנו עוד לא מבינים לגמרי איך הוא מבצע את החישובים הללו", אמר נגאי לאתר Neuroscience News. "המפה הזו היא צעד משמעותי בדרך להבין זאת". 

הפרויקט שנקרא FlyWire הוא כאמור חלק ממיזם BRAIN בהובלת המכון הלאומי לרפואה בארה"ב. המיזם כולו הוכרז ב-2013 על ידי ממשלת אובאמה, ומומן עד היום בסכום של כ-3.5 מיליארד דולר, בהשתתפות ארגונים ממשלתיים רבים נוספים בארה"ב וכן שותפות בו מספר מדינות נוספות.

לוח הזמנים של הפרויקט הגדיר שבע שנים ליצירת כלי מחקר ותיקופם ועוד חמש שנים, כלומר עד השנה הבאה, ליישום הכלים הללו והשגת פריצות דרך מהותיות לגבי האופן בו פועל המוח. למרות שהלו"ז הזה התגלה כאופטימי מידי, אבן הדרך של מיפוי מוח הזבוב נחשבת להצלחה גדולה של הפרויקט, והניבה תשעה מאמרים נפרדים בכתב העת נייצ'ר, שהגיליון האחרון שלו הוקדש כולו למיזם. 

אישור FDA למוצר שני של חברת המסתמים Pi Cardia

חברת המכשור הרפואי Pi Cardia הודיעה השבוע על קבלת אישור FDA לשיווק בארה"ב של המוצר שלה ShortCut, שנועד לאפשר חיתוך נקי של עלי מסתם לב קיים של חולים לפני השתלה של מסתם חדש. 

Pi Cardia הוקמה כדי לפתח מוצר אחר, Leaflex, המיועד להסרת הסתיידויות ממסתמים קיימים כחלופה להחלפתם במסתם מלאכותי, כל עוד יש אפשרות לכך. Shortcut הוא המוצר השני שהיא התחילה לפתח, אבל הראשון מבינהם שמקבל את האישור. 

Pi Cardia הוקמה על ידי אייל קולקה וארז גולן, שייסדו בתחילת שנות ה-2000 את חברת המכשור הרפואי טופספין. החברה פיתחה מכשיר MRI ממוזער אשר מוחדר לתוך כלי הדם ומאבחן בהם מחלות לב. החברה נסחרה בבורסה בתל אביב, ופיצחה את האתגר הטכנולוגי המשמעותי של המוצר, אך לא הצליחה ברמה המסחרית. היא חתמה על שיתוף פעולה עם תאגיד המכשור הרפואי ג'ונסון אנד ג'ונסון, אך בעקבות ביטולו, החלה לפרפר עד שהפכה לשלד בורסאי ב-2010. קולקה וגולן פרשו מן החברה כבר ב-2007, אך החליטו להמשיך לשתף פעולה והקימו את Pi Cardia. 

הם הצליחו לגייס הון ראשוני תחילה מהקרנות אקסלמד וכלל ביוטכנולוגיה הבורסאית (שהיום מחזיקה כ-4% בחברה). בהמשך גייסה החברה עוד 37 מיליון דולר ממשקיעים כמו JVC , קרן Sofinnova, קרן Longtech הסינית, היזם-חוקר-משקיע ניר קלקשטיין והקרן התאגידית של תאגיד המכשור הרפואי אבוט. ב-2020 קיבלה החברה השקעה של 25 מיליון דולר (10 מיליון מיידית והיתר בהתאם לאבני דרך) מ-Venus הסינית כדי להרחיב את פעילותה גם לשוק הסיני. ב-2022 פתחה קו אשראי בהיקף של 21 מיליון דולר מול קראוס קפיטל.

שוק החלפת מסתמי הלב באופן זעיר פולשני, נשלט על ידי חברות המכשור הרפואי הגדולות. המובילות הן אדוורדס (שפעילותה בתחום מבוססת על רכישת הסטארט אפ הישראלי PVT ומאז רכשה שתי חברות ישראליות נוספות בתחום, וולטק ואינוולב) וכן חברת מדטרוניק  (שגם היא קנתה בישראל סטארט אפ בתחום הזה, וונטור, אם כי בסופו של דבר המשיכה הלאה עם מוצר אחר). כך, שבישראל ישנה מומחיות רבה בתחום המסתמים.

קולקה וגולן פיתחו את ה-Leaflex כדי לפתוח תת-תחום חדש בתוך השוק העצום של הטיפול במסתמי הלב, ולא להתחרות ישירות עם החברות הגדולות. אולם, בעוד Leaflex הוא מוצר שעשוי לשנות את השוק מהיסוד, המוצר Shortcut שכעת קיבל את האישור, מאפשר להם לשחק גם במגרש שהחברות הגדולות כבר פתחו, כמוצר המתווסף למוצרים שלהן. כבר קיימת פרוצדורה לחיתוך מסתמים קיימים, כך שהעבודה של החברה על מוצר זה יותר קלה מבחינת חינוך השוק ומבחינת הרגולציה. Pi Cardia מאמינה כי הפרוצדורה שלה פשוטה והרבה יותר מהירה מן הפרוצדורה הקיימת. בכוונת החברה להתחיל בקרוב בהקמת ערוצי השיווק ל- Shortcut. 

אייר דוקטור גייסה 20 מיליון דולר

חברת אייר דוקטור (Air Doctor) שפיתחה פלטפורמה המנגישה שירותים רפואיים לנוסעים לחו"ל, הודיעה על גיוס של 20 מיליון דולר. את הגיוס הובילה קרן aMoon, בהשתתפות קבוצת חברות הביטוח Tokyo Marine Holdings ו-Samsung Ventures. בגיוס השתתפו גם המשקיעים הקיימים של החברה, ובעלי המניות הקיימים, Lightspeed Venture Partners, Vintage investment Partners, חברת הביטוח Munich Re Ventures וחברת הביטוח הפניקס, שהיא גם לקוחה של החברה, עם בלעדיות בשוק הישראלי. 

הפלטפורמה נועדה לחבר בין מטיילים לבין שירותי רפואה במדינות היעד, כדי לתאם שיחה עם רופא, תור למרפאה או ביקור רופא במלון. המערכת כבר פועלת ב-84 מדינות בעולם, ותומכת ב-21 שפות. אחת ממטרות הגיוס היא לאפשר את הרחבת השירותים באסיה. 

החברה מסרה כי נגישות מהירה לשירותי רפואה הניתנים דרך האפליקציה, מאפשרת קיצור של 75% בזמן הטיפול במקרה הרפואי ו-50% מעלויות התביעה. 

אייר דוקטור הוקמה ומנוהלת על ידי ג'ני כהן דרפלר, בעבר סמנכ"ל הפיתוח הגלובלי של חברת התחבורה בטר פלייס, יחד עם אפרת שגיא-אופיר, ים דרפלר ויגור קורבצ'ב. עד היום גייסה החברה כ-50 מיליון דולר כולל הגיוס הנוכחי, מהמשקיעים שהוזכרו לעיל. בנוסף, החברה היא בוגרת האקסלרטור לתחום טכנולוגיות הביטוח Kamet Ventures של קבוצת הביטוח AXA, והשתתפה גם בתוכניות ההאצה Mass Challenge ,Women Founder Forum ,Pix של קבוצת הפניקס שהפכה כאמור גם למשקיעה ולקוחה וכן TikTok For Startups IL, תוכנית התומכת בסטארט אפים שמשתמשים ברשת החברתית טיק טוק כחלק ממאמצי הסקייל אפ שלהם. 

לדברי טוד סון, שותף כללי ב-aMoon: "הקרן מבקשת להשקיע בטכנולוגיות פורצות דרך שמשנות תעשיות ויוצרות אימפקט חיובי על איכות חייהם ובריאותם של אנשים בכל העולם ואייר דוקטור עושה בדיוק את זה. הפתרון הדיגיטלי המקיף שלהם לא רק מציע טיפול רפואי מיידי אלא מסייע בשיפור תהליכי העבודה של ספקיות שירותי בריאות וחברות הביטוח". 

עוד כתבות

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

נשיאת נציבות  האיחוד האירופי, אורסולה פון־דר־ליין ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Raa, Fritz Nordengren

רגע האמת של אירופה: ביבשת מתלבטים איזו עסקת סחר לסגור עם ארה"ב

מסתמן שהדדליין להטלת מכסים הוארך ל־1 באוגוסט. על הפרק עומדים יחסי סחר בהיקף 1.6 טריליון דולר ● הדעות באירופה חלוקות בין תמיכה בהסכם מהיר לחשש מוויתורים ● האפשרויות המרכזיות: רכישת אנרגיה מסיבית מארה"ב לצד ״מכס מינימלי״ של 10% על סחורה אירופית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

נתב''ג / צילום: Shutterstock

הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי הסירה את אזהרת הטיסה לישראל: האם חברות התעופה הזרות יחזרו?

ב־24 ביוני הושגה הפסקת אש, אך הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי (EASA) הזהירה שהמצב שברירי ועלול להתלקח מחדש ● תוקף האזהרה פקע, ולאחר דיונים הוחלט שלא לפרסם אזהרה חדשה במקומה ● זו עשויה להיות בשורה חיובית שתקרב את חזרתן של חברות תעופה זרות לישראל

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

מאות עובדי אינטל יפוטרו בימים הקרובים. מה הם יקבלו בעזיבה?

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח ● אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

הספקולציות חוגגות כאילו אנחנו ב-2021: שובן של מניות המם וה־YOLO

הראלי הנוכחי בוול סטריט הציף מגמה שמזכירה נשכחות: מניות של חברות לא רווחיות הניבו מתחילת אפריל ביצועים עדיפים גם ביחס למניות רווחיות ואיכותיות ולמדדים מרכזיים ● בין אלה בולטות חברות מכירת והשכרת רכב ● מה מוביל לכך ואיך הטרנד צפוי להסתיים הפעם

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

פלסטינים ברצועת עזה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מקורות בחמאס: "ייתכן שיוכרז על הסכם ביום חמישי"

מקורות בחמאס לעיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי: המשא ומתן העקיף המתקיים עם ישראל בדוחה "רציני יותר מהפעמים הקודמות" ● דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקאי לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד הדחתה, בה קבעה כי ההליך הוא בלתי־חוקי ביסודו ● "השיקול המרכזי בבסיס ההחלטה - רצונה של הממשלה להסיר מגבלות על כוחה השלטוני, באמצעות הליך הפסקת כהונה פוליטי", כתבה היועמ"שית

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"הממשלה תצטרך למצוא מקורות": נגיד בנק ישראל מזהיר שעשויה להגיע העלאת מסים

בראיון עם פרופ' אמיר ירון, הוא מבקר את המעבר לשיטת החישוב החדשה של הלמ"ס, וכן מתייחס לאפשרות של העלאת מסים, בשל צורכי הביטחון שגדלו, בעקבות המלחמה: "יש פערים מאוד גדולים בין דרישות משרד הביטחון, מול מה שמשרד האוצר מדבר עליו"

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד