גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יותר עובדים חוזרים למשרדים עם פוסט-טראומה. איך מתמודדים?

מבט מזוגג בעיניים, היעלמות מהעבודה, פתיל קצר - התסמינים של עובדים שנמצאים בטראומה מופיעים במקומות עבודה רבים ● החל ממערכים לטיפול נפשי ועד התנדבות ככלי לריפוי: איך מתמודדים בחברות הגדולות במשק עם הטראומה הלאומית? ● שנה למלחמה, פרויקט מיוחד

חטיבת מילואים בגבול הצפון. ''המוח בשדה הקרב, וקשה להבדיל בין מה שמסוכן למה שמפחיד'' / צילום: דובר צה''ל
חטיבת מילואים בגבול הצפון. ''המוח בשדה הקרב, וקשה להבדיל בין מה שמסוכן למה שמפחיד'' / צילום: דובר צה''ל

 

הטראומה שנחרטה מאז אירועי 7 באוקטובר הותירה חותם עמוק על עובדים בכל רחבי הארץ, ולא רק בדרום. משפחות חטופים, כאלה שאיבדו את יקיריהם, קרוביהם של מילואימניקים שנקראו לשירות - זו רק רשימה חלקים של מי שמתמודדים עם מציאות חדשה וקשה. ההשפעות מורגשות בכל היבט של החיים - ומחלחלות גם לתפקוד האישי במקומות העבודה.

"העובד חזר למקום העבודה, אבל המוח נשאר באזור סכנה", מסבירה שקד אריאלי, מנהלת יחידת פיתוח אישי וקריירה בנט"ל, המתמחה בהתמודדות עם טראומה נפשית ודחק על רקע טרור ומלחמה. אריאלי אחראית בין היתר גם על הליווי התעסוקתי בעמותה. היא מתארת את ההשפעה החדה של אירועי לחימה בטווח הארוך, הרבה אחרי ששירות המילואים מסתיים.

"כשהמוח בשדה הקרב, העוררות מאוד גדולה. המוח עסוק בהישרדות והמעבר בין מצבים יותר איטי. ניתן לזהות את זה עם מבט מזוגג בעיניים, מישהו שמשדר שהוא נמצא ולא נמצא בו-זמנית. אנשים פתאום נעלמים, לא מצליחים לתפקד", היא מספרת. היא מתארת שבמקרים אחרים השפעות הלחימה מובילות להתנהגויות חריגות שמשפיעות גם על הסביבה - "פתאום יש לאנשים שהיו סבלניים פתיל קצר, חוויה של תוקפנות".

 

התופעה שעליה מדברת אריאלי היא רחבת-היקף ומתוארת גם על ידי מומחים נוספים. כך לדוגמה, טל לבנה, פסיכולוגית קלינית ומנהלת בריאות הנפש מאוחדת מחוז ירושלים, מסבירה כי "הרבה פעמים במקומות העבודה אנחנו נראה את העובד מתאמץ לתפקד למרות הקושי. לצד זאת, אנחנו נראה גם את המאמצים להימנע מרעשים, את הדריכות, עצבנות או התפרצויות שלא היו קודם. תופעות נוספות הן קושי להתרכז ועייפות".

קארין קאופמן, מנהלת מרכז קריירה באוניברסיטת רייכמן מצביעה על תסמינים כגון "חוסר יכולת לעשות משימות, כל דבר נראה גדול ובלתי אפשרי, דחיינות שלא הייתה קודם, הפרעות קשב ואגרסיביות מול סמכות. כמו כן, לעתים זה מתבטא בשיח בלתי פוסק על 'מה שהיה שם'".

"מתקשים לקום בבוקר"

לא מדובר בשיח אקדמי אלא במציאות יומיומית שמכירים היטב גם המנהלים בחברות הגדולות במשק. תמי רוזיליו, סמנכ"לית משאבי אנוש טבע בישראל, מסבירה כי הם שמים דגש על "עובדים שמתנהגים אחרת, שקטים יותר או כאלה שמפתחים אפילו ימי מחלה, נעדרים הרבה או מביעים חשש להגיע". גבי ויצמן, סמנכ"ל משאבי אנוש ומינהל קבוצה תנובה, מספר שהם מזהים "עובדים שמאחרים או נעדרים מהעבודה באופן חריג, שהתפוקות שלהם יורדות, או התנהגות מוזרה שלא מאפיינת אותם ביום יום. יש גם עובדים שיודעים להגיד שקשה להם".

אילנה פחימא, סמנכ"לית בכירה למשאבי אנוש גלובלי ב-ICL, מסבירה כי טראומה יכולה להסתתר מאחורי "כל דבר שיש לו פונקציה של קושי בתפקוד". לדבריה, "אין סימן אחד. זה יכול להתבטא בחוסר רצון לשבת עם הצוות לקפה, יש עובדים שמתקשים לקום בבוקר. טראומה היא לא תופעה שנגלית מייד וצריך לעקוב אחריה, הדברים לא עולים בכזאת פשטות. כולם צריכים יותר עזרה ויותר הקשבה בימינו".

בארגונים הגדולים במשק הבינו כי בעקבות המלחמה נוסף להם תפקיד חדש ומשמעותי - להיות כתובת לצרכים החדשים של העובדים. מעבר לתמיכה מקצועית, הם נדרשים להציע מענה רגשי וחברתי, מתוך הבנה שהעובדים מתמודדים עם מציאות מורכבת הכוללת אובדן, חרדות ותחושות אי-ודאות. כדי לסייע לעובדים להתמודד עם האתגרים שהביאה המלחמה ולשמר את החוסן הארגוני בתקופה זו, פועלות החברות הגדולות במשק בשלל מישורים.

המנהלים מתארים מספר פרקטיקות: "אנחנו מאמינים שחזרה לעבודה היא חלק מתהליך השיקום עבור רבים, מעגל העבודה מוציא אותם מהמקום שבו הם נמצאים והחברים לעבודה מאוד תומכים", אומר ויצמן מתנובה. פחימא מ-ICL מעידה כי פעולת ההתנדבות היא "פעולה מרפאה". רוזוליו מטבע, מספרת על תוכנית שמאפשרת לפנות באופן דיסקרטי לסיוע - "אנחנו מתקשרים את זה בכל מקום, גם בהודעות, גם רולאפים, מדבקות בכל מקום - עובד לא יכול לפספס את אמצעי הייעוץ שפתוחים בפניו".

אומנם האחריות היא של המנהלים, אך ויצמן טוען כי גם לעמיתים לעבודה יש תפקיד ויכולת לסייע. "עובדים משתפים יותר את החברים שלהם מאשר את המנהלים", הוא מסביר.

איך לנהל עובדים בטראומה?

אריאלי מנט"ל מספקת מספר כלים שיכולים לסייע למנהלים להתמודד עם הקשיים החדשים שהתעוררו בקרב עובדים בטראומה: "במצבים מורכבים כמו אלו שאנו חווים כעת, חשוב לעזור לעובדים להבדיל בין מה שמפחיד למה שמסוכן בפועל. כלים כמו נשימות מיינדפולנס, פעילות ספורטיבית ודמיון מודרך יכולים לסייע, כמו גם הפניית עובדים לטיפול מקצועי והנגשת הטיפול, במיוחד למי ששירת במילואים. המוח נוטה להתמקד בסכנות ובדברים שליליים, מה שמקשה לראות את התמונה הרחבה. כדי להציע פתרונות מותאמים, יש להתאים את שגרת העבודה בצורה היברידית, על פי הצרכים האישיים של כל עובד, ולהנגיש זאת בצורה מיטבית".

ניהול עובד שחווה ירידה בתפקוד מציב אתגר משמעותי למנהלים. מצד אחד, ישנה הבנה שהמצב הנפשי והאישי שלו משפיע ישירות על תפקודו, ומצד שני, יש צורך לשמר את רמת הביצועים בארגון. במקרים כאלה, מסבירה אריאלי, "שיחות שיקוף הן כלי חשוב, שמאפשר לנהל דיאלוג כן סביב המצב, לשקף לעובד את תמונת המצב ולהבין מה יעזור לו באופן אישי. כאשר אנשים מתמודדים עם טראומה, ישנו שבר עמוק באמון, ולכן חשוב לגשת אליהם בגובה העיניים, לייצר מרחב שיח משותף ולבחון יחד היכן ניתן ליצור גמישות. חשוב לדרג משימות יחד עם העובד, לזהות אילו מהן קשות יותר ואילו פחות, ולספק מענה מתאים מתוך מחשבה משותפת".

לבנה ממאוחדת מוסיפה כי "בתור התחלה, נכון בעיניי להזמין את העובד לשיחה שבה אפשר יהיה לפתוח ברגישות ובסביבה שנחווית על ידיו כמוגנת את ההבנה שהוא לא כתמול שלשום. להגיד שרואים שהוא מתמודד, שלא פשוט לו, ולהציע לסייע לו בפנייה לטיפול פסיכולוגי. בכל הקופות כיום ניתן מענה טיפולי מיידי לאנשים שסובלים מטראומה, ללא כל עלות. חשוב לתת לעובד לגיטימציה לקושי, לבטא הערכה כלפי ההתמודדות והמאמצים שלו, להיות סבלניים, ולהבין שלרוב הקושי הוא הרבה יותר גדול ממה שאנחנו רואים על פני השטח במקום העבודה. בסופו של דבר מקום העבודה הוא לא מקום טיפול והפתרון יהיה לסייע לעובד להגיע לטיפול מקצועי. עובד שירגיש שרואים אותו, תומכים בו בתהליך ההחלמה ומאפשרים לו את המרחב הזה, יהיה גם מסור וקשור לארגון בהמשך".

עוד כתבות

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות בעקבות החלטת הריבית; מדד הנדל"ן ירד בכ-1.7%

ת"א 35 איבד 0.4% ות"א 90 ירד בכ-0.7% ● בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

הספקולציות חוגגות כאילו אנחנו ב-2021: שובן של מניות המם וה־YOLO

הראלי הנוכחי בוול סטריט הציף מגמה שמזכירה נשכחות: מניות של חברות לא רווחיות הניבו מתחילת אפריל ביצועים עדיפים גם ביחס למניות רווחיות ואיכותיות ולמדדים מרכזיים ● בין אלה בולטות חברות מכירת והשכרת רכב ● מה מוביל לכך ואיך הטרנד צפוי להסתיים הפעם

הזמר עומר אדם (במרכז) עם המנכ''ל משה לארי ומנהל החטיבה העסקית אופיר מורד / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

מלאומי למזרחי טפחות: עומר אדם באירוע של הבנק המתחרה

הזמר עומר אדם הופיע באירוע של בנק מזרחי טפחות  - לאחר שרק לאחרונה, כיכב דווקא בפרסומת של המתחרה בנק לאומי ● ה-SUV החדש של מותג הרכב הסיני Zeekr הושק במתחם ה-VIP של אצטדיון בלומפילד ● וגם: דלויט ישראל מגייסת עובדים למשרות בתחום ה-AI ● אירועים ומינויים

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי הסירה את אזהרת הטיסה לישראל: האם חברות התעופה הזרות יחזרו?

ב־24 ביוני הושגה הפסקת אש, אך הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי (EASA) הזהירה שהמצב שברירי ועלול להתלקח מחדש ● תוקף האזהרה פקע, ולאחר דיונים הוחלט שלא לפרסם אזהרה חדשה במקומה ● זו עשויה להיות בשורה חיובית שתקרב את חזרתן של חברות תעופה זרות לישראל

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

קבוצת התעופה הגדולה שחוזרת לטוס לישראל, הבשורה והכוכבית

ענקית התעופה לופטהנזה צפויה לחדש את טיסותיה לישראל ב-1 באוגוסט, אך תעשה זאת בצורה מדורגת

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית