גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעיכוב של שנתיים: מתקרבים להכרעה בנוגע לתחנת המריבה של המטרו ברעננה

תוואי המטרו הצפוני - המקטע האחרון שטרם אושר לרכבת התחתית העתידית בגוש דן - מגיע לנקודת סיום ● לאחר שהוגשו כ־90 השגות ו־12 חלופות, תתקבל החלטה בנוגע למיקום התחנה ברעננה ● למה בית האבות משען טוען לנזק של 200 מיליון שקל, ומתי יגיע אישור סופי?

המטרו יוקם קרוב יותר לתחנת רכבת ישראל ''רעננה מערב'', או לבין בית לוינשטיין? / צילום: Shutterstock
המטרו יוקם קרוב יותר לתחנת רכבת ישראל ''רעננה מערב'', או לבין בית לוינשטיין? / צילום: Shutterstock

לאחר שעוכבה במשך שנתיים, ועם אינספור מחאות ציבוריות ועשרות השגות שהוגשו נגדה - סוגיית מיקומה של תחנת המטרו M1 בחלק הצפוני של הקו תגיע בשבוע הבא להכרעה. הסוגיה עוררה עניין רב סביב גורמים שונים, שמעוניינים כל אחד בהכרעה אחרת - בהם עיריות רעננה והרצליה, מאות תושבים ובית האבות משען. התוואי הצפוני של קו זה הוא היחיד במערכת המטרו שטרם אושר עד היום, כאשר ישנן עוד מחלוקות רבות.

המדינה תפקיע נכסים ב-10 מיליארד שקל לפחות כדי לבנות את המטרו
למגויסים אין תחבורה, ובמשרדי הממשלה מגלגלים אחריות

מערכת המטרו מתוכננת לכלול שלושה קווים שיעברו ב־24 רשויות. הקווים M2 ו־M3 כבר אושרו על ידי הממשלה, וכך גם המקטע הדרומי והמקטע המרכזי של קו M1. אולם המקטע הצפוני של הקו, המתפצל לשתי שלוחות באזור השרון, טרם אושר כאמור, על רקע התנגדויות רבות. בשבוע הבא אמורה להכריע חוקרת ההתנגדויות עו"ד תלמה דוכן בכמה מההשגות שהוגשו, וזאת במסגרת הליך שימוע שייערך.

הדילמה המרכזית

לתוכנית התוואי הצפוני של הקו הוגשו כמעט 250 השגות בנושאים שונים. למקומה של תחנת "רעננה רכבת מערב" לבדה הוגשו 89 השגות, כולל השגה אחת שהוגשה בשם כ־230 תושבים. בנוסף, המשיגים הציעו לאורך הדרך 12 חלופות שונות.

התחנה המדוברת מתוכננת במרחב שבין תחנת רכבת ישראל "רעננה מערב", לבין בית לוינשטיין. מדובר באזור מרכזי בעיר שבו עוברים כמה מצירי התנועה העמוסים ביותר שלה, כולל כביש 531, דרך ירושלים ורחוב האחוזה. התחנה אמנם לא צפויה להיות מרכזית מאוד על הציר - לפי ההערכות היא תשרת כ־12,600 איש ביום, לעומת כ־98 אלף איש בתחנת גלילות - ובכל זאת היא מעוררת עניין רב.

הדילמה המרכזית סביב מיקומה הסופי של התחנה נוגעת לאותן שתי נקודות מרכזיות במרחב: רכבת ישראל מדרום, ובית לוינשטיין מצפון. המצדדים במיקום התחנה בסמוך לתחנת הרכבת - שזו האפשרות שקודמה בתחילת הדרך - טוענים כי יש ליצור "האב" תחבורתי באזור, שיציע נגישות מהירה לתחנת המטרו החדשה, לרכבת ולכביש 531 הסמוך. המצדדים במיקום התחנה בסמוך לבית לוינשטיין טוענים בעיקר כי יש להתחשב בציבור המטופלים במרכז הרפואי, אשר יזכו לנגישות מלאה אל המקום אם התחנה תהיה צמודה אליו. לדעה זו שותפים עיריית רעננה, שירותי בריאות כללית, עמותת נגישות ישראל ועוד.

אך ישנן גם חלופות אחרות. אחת המועדפות, שהומלצה על ידי נת"ע המנהלת את פרויקט המטרו, היא הזזת התחנה מעט צפונה ביחס לתכנון הראשוני, כך שתהיה בין הרכבת לבין המרכז הרפואי - כמעין פשרה. במסגרת הצעה זו אף מוצע לבחון הקמה של מסוע (מדרגות נעות) באורך 400 מטרים שיקשר בין התחנה לבין בית לוינשטיין. החלופה הזו נתמכת גם על ידי עיריית רעננה.

נזק של מאות מיליונים?

אולם, רשת משען מתנגדת לחלופה המומלצת על ידי נת"ע ומועדפת גם על ידי העירייה. למשען תוכנית להקמת 600 יחידות דיור, 400 יחידות לדיור מוגן ו־38,300 מ"ר למסחר ולתעסוקה, ממערב לדרך ירושלים. התוכנית הזו עוד לא אושרה, אך נמצאת בדיונים מול הוועדה המקומית, ולדברי הרשת נעשית בתיאום איתה. לטענת רשת משען, המיוצגת בידי עו"ד קרן קמחי נדולני מפירמת עורכי הדין GNY, השינוי שמציעה נת"ע "משלב את הרע מכל העולמות ופוגע אנושות בזכויות הקניין של משען".

לפי בדיקה שעשתה הרשת, השינוי יוביל להפקעה לצמיתות של 11.3 דונמים מהתוכנית המדוברת, ולהפקעה של 4.19 דונם מהתוכנית לטובת שטחי התארגנות (שטחים שמהם, למשל, יתבצע שילוח מכונות הכרייה אל מתחת לאדמה) - הפקעה שאומנם מוגדרת זמנית, אך לטענת הרשת תימשך 15 שנים.

דוח שהכינה עבור הרשת שמאית מיכל שימקביץ, שותפה בכירה במשרד BFKS לכלכלה ושמאות, קובע כי הפקעות צפויות אלו יגררו פיצויים של 81.3 מיליון שקל, זאת לצד נזק של כ־200 מיליון שקל בשל הפגיעה בתוכנית העתידית, שלטענת הרשת תגיע עד כדי סיכול התוכנית. בעקבות כל אלו דורשת הרשת לבחור בחלופה אחרת, אשר ממקמת את התחנה בצמוד לבית לוינשטיין.

בחלופה זו מצדדת גם קבוצת תושבים משכונת הפרחים, השכונה שבה מתוכנן לעבור התוואי. קבוצה זו מיוצגת בידי עורכי הדין שרון, טל קדמי ואסף תובל, וטוענת כי אם תיבחר חלופת התחנה בצמוד לבית לוינשטיין, התוואי יעבור תחת מספר מבנים קיימים בודדים - וזאת לעומת 41 בניינים רבי קומות, עם עשר יחידות דיור לפחות בכל אחד, בחלופה הצמודה לתחנת רכבת ישראל. לטענתם, חלופת נת"ע מצמצמת גם היא את מספר המבנים שתחתם תעבור הרכבת, ל־21 בתים פרטיים בלבד - אך הם רואים בחלופה הצמודה לבית לוינשטיין כמועדפת.

כאן לא נגמר הסיפור: ישנן השגות נוספות, בהן זו של עיריית הרצליה, אשר מתנגדת לכל שינוי שהוא במיקום של תחנת "רעננה רכבת מערב". זאת, לטענתה, משום שהוא ישפיע על מיקומן של תחנות סמוכות בשטח העיר הרצליה - ובכך יפגע ברמת השירותיות שהן יוכלו להעניק לתושבי השכונות החדשות המתוכננות באזור, ביניהן שכונת קריית מסלול והרובע הצפוני של הרצליה. לעירייה הצעה משלה: להשאיר את תחנת המטרו בצמוד לתחנת רכבת ישראל, ולהקים מסוע תת־קרקעי עד לבית לוינשטיין.

"צריך להגיע להחלטות"

בימים הקרובים תתקיים סדרת דיונים שמוגדרים "שימוע השגות בפני חוקר". בדיונים אלו יוצגו כלל ההשגות, מצד המשיגים עצמם, בפני החוקרת דוכן, לטובת הכרעה מצידה לגבי החלופה הנבחרת. את נטייתה של החוקרת באשר לחלופה המועדפת - גם אם זו לא בהכרח תיבחר על ידה בסופו של דבר - אפשר למצוא בדוחות שהגישה בנובמבר 2023. עו"ד דוכן כתבה בהן בין היתר כי היא ממליצה שהתוואי סביב תחנת "רכבת מערב רעננה" ישונה בהתאם להצעת נת"ע, וזאת תוך שהיא מודעת לכך שהשינוי "פוגע במידת מה בקישוריות לתחנת הרכבת".

עו"ד דוכן מתייחסת בדוח גם לטענות רשת משען, וכותבת שמאחר שאין במקום עדיין תוכנית מפורטת (שכן התוכנית של משען טרם אושרה), "תוכנית אחרת שתקודם בשטח כבר ממילא תתאים את עצמה למצב התכנוני החדש ותוכל באמצעות תכנון מתאים לצמצם את הפגיעה בבעלי הקרקע". לצד זאת קובעת החוקרת כי "הפגיעה הקניינית במשען נעשית בחוסר ברירה". בראייה כללית של תהליך ההשגות כותבת החוקרת כי "נבחנו עשרות רבות של חלופות, אך בשלב כלשהו צריך להגיע להחלטות".

יש לציין כי ההכרעה של עו"ד דוכן באשר למיקום התחנה אינה סופית בכל מקרה, ודורשת עוד את אישורה של הוועדה לתשתיות לאומיות, ולאחר מכן את אישור הממשלה, שהוא האישור הסופי - ועד לנקודה זו צפוי לעבור עוד זמן לא מבוטל.

עוד כתבות

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: מצפים להפסקת אש בשבוע הבא, רוצים להשיב את החטופים

איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה יורדת ב-4%, רובינהוד עולה בכ-5%

נאסד"ק יורד ב-0.3% ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

עמית בדיון על מינוי ראש השב"כ: נתניהו טוען שמדובר במסע ציד נגדו אישית. איך זה לא ניגוד עניינים?

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות