גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל נייקי החדש ייכנס לתפקידו בשבוע הבא. מהם האתגרים שצפויים לו?

אליוט היל חוזר לענקית אופנת הספורט שבה צמח כמנהל, בתור ה"מושיע" שיזניק את המכירות ויסייע בשיפור ביצועי המניה ● בין שורת הצעדים שהוא יכול לנקוט לחיזוק מעמד המותג: גיוס ספורטאים בכירים חדשים, אחרי שכמה מהם נטשו את נייקי בשנים האחרונות

אליוט היל, מנכ''ל נייקי הנכנס / צילום: יח''צ נייקי
אליוט היל, מנכ''ל נייקי הנכנס / צילום: יח''צ נייקי

ב-14 לאוקטובר ייכנס לתפקידו המנכ"ל החדש של ענקית אופנת הספורט נייקי , אליוט היל. הוא מגיע לתפקיד אחרי חמש שנים שבהן ג'ון דונהיו עמד בראש החברה, ושאופיינו ברצף של כישלונות שגרמו לחברה לאבד גובה מול המתחרים.

היל מגיע לכיסאו החדש כ"מושיע" של נייקי. "המומחיות הגלובלית שלו, סגנון המנהיגות וההבנה העמוקה של התעשייה והשותפים שלנו, יחד עם התשוקה שלו לספורט, למותגים, למוצרים, לצרכנים, לספורטאים ולעובדים שלנו, הופכים אותו לאדם הנכון להוביל את שלב הצמיחה הבא של נייקי", אמר היו"ר מארק פרקר עם ההכרזה על המינוי. 

לא רק בנייקי: המנכ"לים שהעזיבה שלהם הייתה כל מה שהמשקיעים חיכו לו
בכיר לשעבר בנייקי מסביר: אלה הסיבות לצניחה בשווי החברה

אולם את הצעדים הראשונים שלו יעשה היל כשהנתונים לא לצדו. בשבוע שעבר דיווחה נייקי כי המכירות בשלושת החודשים שהסתיימו באוגוסט עמדו על כ-11.6 מיליארד דולר, ירידה של כ-10% לעומת 12.95 מיליארד דולר בתקופה המקבילה ב-2023. הרווח הנקי עמד על 1.05 מיליארד דולר, בהשוואה ל-1.45 מיליארד דולר בתקופה המקבילה אשתקד.

נייקי גם צפתה כי ההכנסות ברבעון הנוכחי יירדו בכ-10%-8% - ירידה חדה יותר מזו שבתחזיות המוקדמות, שעמדה על 6.9%. בנוסף היא הורידה את תחזית ההכנסות שלה לשנת 2025, לאחר שדיווחה בעבר על תחזיות אופטימיות יותר.

בהינתן המצב הקיים, אין זה פלא שכנס המשקיעים של נייקי, שהיה אמור להתקיים בקרוב, נדחה. הנימוק הרשמי: היל זקוק לזמן כדי להסתגל לתפקיד - הוא יכהן גם כנשיא וכדירקטור בחברה - ולבחון את המגמות והטרנדים העכשוויים, לחזק את הקשרים עם העובדים ולתכנן את האסטרטגיה העתידית של אחת החברות החזקות ביותר בעולם בעשור האחרון.

"ההובלה האבודה"

בשנה האחרונה נשמעו ביקורות על כמה מהמהלכים שהוביל דונהיו. בין אלה, השינוי המהותי במדיניות המכירות - במקום לשווק את המוצרים שלה בנקודות מכירה ועם שותפים סיטונאיים כמו פוט לוקר למשל, נייקי התמקדה בחנויות בלעדיות של המותג ובמכירה ישירות לצרכן. אבל מה שעבד טוב במגפת הקורונה היה פחות רלוונטי עם החזרה לשגרה, והמכירות בחנויות המותג ירדו משמעותית.

בכיר לשעבר בנייקי, מאסימו ג'יאונקו, ששימש כמנהל מותג בכיר בנייקי ועבד בחברה כ-22 שנים, טען ביולי האחרון כי השינוי הארגוני של דונהיו - שהוביל לפיטורי מאות אנשים - גרם לנייקי לאבד אלפי שנות ניסיון ומומחיות.

ג'יאונקו גם הוסיף כי ביטול קטגוריות ספציפיות של ענפי ספורט כמו ריצה, כדורסל ואימוני כושר הוביל לכך שנשארו רק קטגוריות גנריות של נשים, גברים וילדים כמו ב-GAP, בזארה, ב-H&M או בכל מותג אופנה אחר. "אם היום אנחנו מדברים על חוסר חדשנות ואנרגיה ביצירת מוצרים, ובכן, אנחנו יודעים בדיוק מה גרם לכל זה", אמר אז.

עם זאת, לדבריו, עיקר המוקד הוא אכזבת המשקיעים בוול סטריט, בעוד מספר עצום של צרכנים עדיין נאמנים למותג. "נייקי היא עדיין אחד המותגים המפורסמים והפופולריים בעולם ומובילת השוק בתעשייה. היא עדיין מרוויחה 5 מיליארד דולר בשנה, ואין לה חוב של דולר, לצד היסטוריה של קאמבקים שלא ייאמנו.

"אבל ייקח שנים לבסס מחדש את ההובלה האבודה, להניע מחדש את השוק שנכבש על-ידי מותגים חדשים (מבלי לקחת בחשבון ששותפים סיטונאים רבים כועסים על נייקי לאחר שננטשו או נדחקו לשוליים) ולהפוך שוב למותג מגדלור. וזה לא יקרה בעוד רבעון".

"נייקי תמיד הקדימו את כולם בשוק, והחיבור היה רגשי של מתן כוח, תקווה ואמונה", אומר מומחה השיווק אבי זיתן. "המנכ"ל החדש אמור לשפר את המצב מול המתחרים כמו אדידס, ניו באלאנס, אנדר ארמור ופומה, ולהחזיר את הבידול שהלך והיטשטש.

"בעצם זה להחזיר את ההבנה שנייקי מציע עולם עם ערכים של תרומה לקהילה, ראיית האחר ודברים שאינם רק עוד זוג נעליים. בשנים האחרונות הם התעסקו בקמעונאות, בחנויות ובניסיונות להביא עוד רצפת מכירה, ולא השקיעו מספיק בברנד. כעת צריך להחזיר עטרה ליושנה".

עזיבת הספורטאים

אין חולק על כך שנייקי היא מהמותגים החזקים והפופולריים בעולם האופנה ובכלל, אך הזעזועים שעברה החברה בשנה החולפת מחייבים אותה לשינויים מרחיקי לכת ולחישובי מסלול מחדש. היתרון הגדול של היל הוא בכך שהוא כבר מכיר את החברה מקרוב: עד שנת 2020 הוא שימש כנשיא השיווק שלה. עם זאת, יש לפניו לא מעט אתגרים, ברקע הירידה במניה, מחיקת השווי והורדת התחזית.

נקודה בעייתית נוספת היא שבחמש השנים האחרונות לא מעט ספורטאים גדולים ומפורסמים עזבו את נייקי (ואת אדידס) לטובת מותגים אחרים. בין אלה בלטה, למשל, המתעמלת סימון ביילס, שנפרדה מהחברה ב-2021 וחתמה על הסכם חסות עם גאפ - הבעלים של מותג הספורט Athleta. ביילס, נזכיר, נהנתה מהצלחה חסרת תקדים באולימפיאדה ובאליפות העולם - והעובדה שהיא כבר לא מזוהה עם נייקי מהווה הפסד למותג.

המתעמלת האמריקאית סימון ביילס / צילום: Shutterstock

כשביילס בחרה את החסות החדשה, היא אמרה ל"וול סטריט ג'ורנל" כי "עכשיו, כשאני מבוגרת יותר וחושבת קדימה, השותפות עם אתלטה תהיה טובה יותר עבורי ברמה האישית, ואני מרגישה שהיא מתיישבת טוב יותר עם הדברים שאני עושה".

במותג הענק האמריקאי, ביילס הייתה בסופו של דבר עוד פנים בשורה צפופה של ספורטאים, וסמוך לסיום החוזה כמעט לא הופיעה בקמפיינים של החברה.

הרשימה כוללת, בין היתר, גם את שחקן ה-NBA ניקולה יוקיץ', שבדצמבר 2023 החליף את נייקי במותג הסיני 361 מעלות; שחקן הגולף טייגר וודס, שבינואר האחרון הודיע כי הוא נפרד מהמותג ומחפש לעצמו ספונסר חדש אחרי 27 שנים; ושחקן הטניס האמריקאי טיילור פריץ, שבמרץ התגלה כי החליף את נייקי במותג BOSS.

הקמפיין שסימן כיוון

עוד לפני ההודעה על חילופי המנכ"לים, ששוגרה לתקשורת בספטמבר, נייקי ביצעה מהלך שפרץ את סיפור המסגרת שאפיין אותה. "בקמפיין שעלה באוגוסט, באולימפיאדה, היא זנחה את סלוגן ה-JUST DO IT, שכל-כך מזוהה עמה ושמבוסס על העובדה שהניצחון הוא בזה שעשיתי את זה", מסביר אלון וינפרס, מנכ"ל ובעלי חברת השיווק והמיתוג Weinpress Marketing.

"מדובר בסיפור מסגרת שדיבר לקהלים רחבים - ספורטאים מצטיינים, חובבנים וכאלה שאפילו לא עוסקים בספורט. ואז הגיע הקמפיין שהציג את הצד האפל של הרצון לנצח ולהצליח, ושילב מושגים כמו אובססיביות לניצחון ודורסנות. באופן נקודתי, לקחו את ה-JUST DO IT ועשו לו טוויסט. וזו הייתה אינדיקציה לכך שנייקי עשויה לשנות כיוון.

"עכשיו יהיה מעניין לראות האם מדובר בקמפיין אחד שנעשה כדי למשוך תשומת-לב - או כמשהו אחר למען הנרטיב שלהם. יש פה הזדמנות להגיד משהו אחר, והמנכ"ל החדש צריך להחליט האם זה הכיוון שהולכים אליו. מצד אחד, יש מותג מאוד חזק שהושקע בו הון, ולא כל-כך מהר נוטשים אותו. מצד שני, אולי הנסיבות הובילו לכך שצריך שיפטינג רציני.

"כדאי גם לציין שהקמפיין קיבל הרבה מאוד תשומת-לב ומיליוני צפיות, אבל מצד שני לא כולם אהבו והתחברו אליו. יש בו משהו מאוד אגרסיבי. אנחנו לא אוהבים שמשייכים לגיבורים שלנו תכונות שליליות. אנחנו לא אוהבים לדבר על אנשים שאנחנו דורסים עבור ניצחונות".

אחת הדרכים לשפר מיידית את התדמית - ובהמשך גם את הביצועים הכלכליים - היא לגייס את פרזנטורים חדשים של החברה, שהם למעשה ספורטאים שחשופים כל העת לעין הציבורית. כאן עולה השאלה מי בעצם יהיו הפנים הבאות של המותג. בחירת הפרזנטור צריכה להיות מחוברת למסרים ולערכים שהמותג רוצה להעביר - ולסיפור שהמנכ"ל החדש ירצה לספר.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, ארית מזנקת ב-4.5%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוס, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת