גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אורקל רצתה לבנות מתקן ענק בישראל. עכשיו הוא בידי האמירויות

ענקית התוכנה העולמית אורקל החלה באחרונה לבחון יעדים להקמת חוות שרתים ביותר מ-250 מיליון דולר, בין היתר בישראל ● עם זאת, לגלובס נודע כי החברה, בניהול ישראלית לשעבר ומקורב לרה"מ נתניהו, נוטה לאמירויות, בין השאר בשל חשש מהמצב הביטחוני

לארי אליסון, צפרא כץ, בן זאיד אל נהיאן / צילומים: Mark J. Terrill, Evan Vucci- AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
לארי אליסון, צפרא כץ, בן זאיד אל נהיאן / צילומים: Mark J. Terrill, Evan Vucci- AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אורקל העולמית הייתה לחברה הראשונה ששכרה חוות שרתים תת-קרקעית רבת-עוצמה בישראל, כדי לספק ללקוחותיה - בנקים, קופות חולים וארגוני ביטחון - שירותי עיבוד בינה מלאכותית, ניהול נתונים ואחסון מידע. עוד לפני שמיקרוסופט, אמזון או גוגל בנו בישראל חוות שרתים, החליטה אורקל ב-2019 להמר על השוק המקומי ולשכור ארבע קומות של חוות שרתים תת-קרקעית בהר חוצבים בירושלים, על פני שטח כולל של 14 אלף מ"ר והיקף צריכת חשמל של 8 מגוואט לשעה. 

השקעת הענק שנבלמה והחרטה של מנכ"ל וויקס: מאחורי הדחת מנכ"ל אופן ווב
חדשות ההייטק | בלי ישראלים ועם "עלייה של 30% בהכנסות": היזם שהכעיס את העולם בקאמבק ענק

בחודשים האחרונים החלה אורקל לבדוק את היתכנות הקמתה של חוות שרתים גדולה הרבה יותר, בהיקף הספק חשמלי של כ-30 מגוואט, לעיבוד בינה מלאכותית ופעולות מחשוב מורכבות הדורשות תשתית מחשוב-על (HPC). עלות הקמתה של החווה: מעל 250 מיליון דולר, או מיליארד שקל, ואחד מהיעדים שנבחנו עבור בניית החווה הוא ישראל. 

יחד עם זאת, באורקל בוחנים גם מיקומים נוספים לחווה, בהם יוון, סעודיה ואיחוד האמירויות. לאחרונה, כך נודע לגלובס, נוטה חברת הענק - בניהולם של הישראלית לשעבר צפרא כץ ומקורבו של ראש הממשלה נתניהו, לארי אליסון - לבחור ולהקים את חוות השרתים הגדולה דווקא באיחוד האמירויות. טרם התקבלה החלטה סופית בנושא, אך הדבר מעיד על חששן של חברות הענק הבינלאומיות להתחייב לבניית פרויקטים גדולים בזמן המלחמה - חלקן ממתינות לסיומה בעוד שאחרות כבר הרחיקו לאזורים אחרים.

הנהלת אורקל נחשבת לפרו-ישראלית במיוחד וראשיה התבטאו פעמים רבות בעבר באשר להרחבת פעילותם בארץ. לגלובס אמרה בשנת 2021 צפרא כץ, מנכ"לית החברה, שנולדה בישראל וגדלה בארה"ב, כי בניגוד לגוגל או לאמזון, לעובד שאיננו מרוצה משיתוף הפעולה של החברה בישראל אין מקום בחברה.

היא גם הדגישה את החשיבות של הקמתה של חוות שרתים מקומית המשרתת את השוק המקומי כפתרון לתלות בחברות זרות המשרתות את ישראל מרחוק. מייסד אורקל והיו"ר שלה, לארי אליסון, נחשב למקורבו של ראש הממשלה נתניהו - הוא אירח אותו באחוזתו בהוואי בעת שנתניהו שימש כיו"ר האופוזיציה ולפי ההערכות אף הציע לו תפקיד של דירקטור בה.

הענקיות שוכרות בישראל

הרעב העולמי לצריכה של שירותי בינה מלאכותית מביא את ענקיות הטכנולוגיה להקים מרכזי מחשוב גדולים בקצב גדל והולך. מדובר במבני ענק שבהם מונחים מאות ארונות שרתים המחוברים יחד לכדי מחשבי-על רבי-עוצמה. עוד קודם למהפכת הבינה המלאכותית שכרו חברות ענק כמו אמזון, גוגל ואנבידיה עשרות אלפי מטרים רבועים של שטחי חוות שרתים באזור השרון, מודיעין-שהם וסביבת בית שמש, כדי לשרת מקרוב בנקים, חברות ביטוח, קופות חולים ומשרדי ממשלה כחלק מהרחבת פעילות הענן שלהן בישראל.

בינתיים ועל אף המלחמה, הביקוש למחשוב ענן בישראל גדל, ועל פי ההערכה נבנות כעת תריסר חוות שרתים בישראל בהיקפים של עשרות מגוואט לכל אחת, על ידי חברות כמו ענן, שינפלד הנדסה, מד-1, אדג'קונקס, קרדן ונד (Ned), כדי לספק את הביקוש ההולך וגדל לכוח מחשוב ועיבוד.

יחד עם זאת, עליית השימוש בבינה מלאכותית מאז השקת ChatGPT בסוף 2022 העלתה בקרב חברות הענן שמספקות טכנולוגיה ותשתית לתחום - בהן אורקל, גוגל, מיקרוסופט, אמזון ואנבידיה - צורך בחוות שרתים גדולות במיוחד, כאלה שיכולות להגיע להיקפי צריכת חשמל של 200 מגוואט ולהתפרס על פני מרחבים עצומים, לעיתים עד 60 דונם. לפיכך, גם בנייה של חוות שרתים שצורכת 30 מגוואט, דורשת אפשרות להרחבת הפעילות בעתיד גם ל-64 מגה ואולי אף 100 מגה בהמשך.

"בישראל לא היה קשה למצוא שטחים ותשתיות חשמל לחוות שרתים קטנות של 8 או 12 מגוואט בתחום הענן, אך מתקנים לעיבוד בינה מלאכותית הם ליגה אחרת לחלוטין", אומר בכיר בענף חוות השרתים, שביקש לדבר בעילום שם. "אין בישראל מספיק שטחים בקרבת תשתיות חשמל שיכולות לספק את מה שנדרש היום לחוות של 100 מגוואט, למשל, הדורשות 50 או 60 דונם. לכך יש להוסיף את הדרישות החדשות של ענקיות הענן - להקים את חוות השרתים 50 ק"מ לפחות מגבול הצפון או גבול עזה, מה שמגביל אותן לקרקע יקרה במרכז הארץ במחירים שנעים בין 6 ל-8 מיליון שקל לדונם. כמו כן, מחירי החשמל גבוהים בישראל ב-25% ביחס לאיחוד האמירויות וב-100% ביחס לסעודיה. כל אלה הופכים את פרויקטי תשתיות הבינה המלאכותית לכדאיים פחות בישראל".

בכיר אחר מציין, כי "בעידן הבינה המלאכותית השיקול של מיקום חוות השרתים בקרבת השוק הוא פחות קריטי, ולכן אפשר להקים אותו כמעט בכל מקום שמאפשר עלות תפעול ובעלות נמוכה (Total cost of ownership, א' ג'), כלומר עלויות תפעול, שירות, חשמל ומסים. בנוסף, קירור שרתי הבינה המלאכותית נעשה באמצעות מים מצוננים, ולכן אין משמעות לעובדה שהחוות מוקמות במדינה חמה כמו האמירויות או סעודיה".

לכל אלה יש להוסיף את העובדה שבזמן המלחמה - חברות הענן הגדולות עצרו את ההתחייבויות החדשות שלהן לישראל. אלה שהיו במשא ומתן לבניית מבנים חדשים - הקפיאו אותו. מי שנדרשת להרחיב את פעילותה בישראל - כמו אמזון או מיקרוסופט - עושה זאת על בסיס התשתיות הקיימות שלה. רבות מהן תכננו כאן פרויקטים גדולים מתוך ציפייה שישראל תהפוך להיות צומת מרכזי של סיבים אופטיים בין אסיה והמזרח התיכון ובין אירופה - אך פריסתם של שני סיבים אופטיים מרכזיים שהיו אמורים לעבור בישראל - סינטוריון ובלו-רמאן של גוגל - הוקפאה בשל המלחמה בישראל והאיום החות'י בים האדום. על פי ההערכה, בואה של האונייה שהייתה אמורה לחבר את כבל בלו מיוון לישראל נדחה בשנה לפחות.

משקיעים הון ממשלתי

באמירויות נוטים להציע לא רק קרקעות זולות ובשפע וחשמל במחיר נמוך, אלא משקיעים מיליארדי דולרים מכסף ממשלתי כדי למשוך את ענקיות הטכנולוגיה אליהן. קרן הענק G42, שגייסה כמיליארד דולר מקרן העושר האמירתית מובדאללה ומקרן סילברלייק האמריקאית, גייסה לאחרונה עוד 1.5 מיליארד דולר ממיקרוסופט, לבנייה משותפת של שתי חוות שרתים גדולות לבינה מלאכותית במדינה. G42 עצמה עסוקה ברכישת אלפי מעבדים גרפיים למדינה במטרה לבנות תשתית מחשוב AI, וחתמה על עסקה עם מתחרתה של אנבידיה, סריבראס, לרכישת מעבדים בהיקף של מעל למיליארד דולר.

מאז 2017 פועל באיחוד האמירויות שר לענייני AI, עומאר אל-עולמאא, ובמדינה פועלת בהשקעה ממשלתית של מאות מיליוני דולרים חברת TII, העומדת מאחורי מודל השפה המצליח "פלקון", שמאתגר את מטא ומיסטראל בהפעלת מודלים של בינה מלאכותית. החברה הטיסה לאבו דאבי מאות מומחי בינה מלאכותית מאירופה ומארה"ב. בישראל, עם זאת, לא קיימים תמריצים לבניית חוות שרתים או מחשוב בתחום הבינה המלאכותית. תוכנית הבינה המלאכותית הממשלתית מסתכמת כיום בכ-130 מיליון דולר בלבד לשלוש שנים, עד 2027.

מאז שאורקל שכרה שטח בחוות השרתים של בינת בירושלים בסוף העשור שעבר, היא לא הרחיבה את פעילותה בארץ, למרות כוונות לשכור שטח בחווה תת-קרקעית בטירת כרמל בבעלות מד-1, שבסוף לא יצאו לפועל. במרץ האחרון פרס היו"ר אליסון את תוכניות הבינוי שלו למרכזי נתונים - וטען כי בכוונת אורקל להוציא 10 מיליארד דולר על בניית מתקני מחשוב ב-2025, בהם "מרכזי בינה מלאכותית גדולים בשטח כולל המאפשר להחנות שמונה מטוסי בואינג 747. אנחנו יוצרים כמויות עצומות של קיבולת מידע בשנתיים הקרובות".

תגובת ערן פייגנבאום, מנכ"ל אורקל ישראל: "אורקל אינה חייבת לבחור בין איחוד האמירויות, ישראל או ערב הסעודית. אנחנו בונים תשתיות היכן שיש דרישה לשירותים שלנו וזו הסיבה לכך שבכל המדינות האלו כבר הקמנו חוות שרתים.

"חוות השרתים השניה בישראל תיבנה והפעילות העסקית שלנו בישראל תשאר יציבה וחזקה".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

תיקון והתנצלות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום