גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המגבלה הגדולה הוסרה, אז למה חברות התעופה האירופיות לא ממהרות לחזור לישראל?

חברות התעופה שמיהרו לבטל טיסות לאחר המלצת הרשויות באירופה עדיין נזהרות, וחלקן אף מאריכות את השעיית פעילותן בישראל ● בין הסיבות: חוסר ודאות ביטחוני לצד עליית מחירי הביטוח ● "בחלק מהחברות עדיין ממליצים לא לטוס לארץ", אומרים בענף

נתב''ג, השבוע / צילום: טלי בוגדנובסקי
נתב''ג, השבוע / צילום: טלי בוגדנובסקי

ימים ספורים בלבד לאחר שסוכנות הבטיחות האווירית של האיחוד האירופי (EASA) הסירה את המלצתה מסוף ספטמבר שלא לטוס לישראל, הודיעו שתי חברות אירופיות כי ימשיכו להשעות את פעילותן בארץ. בסוף השבוע הודיעה וויזאייר ההונגרית כי לא תשוב לישראל עד 23 באוקטובר, ובבוקר יום א' חברת התעופה הפולנית לוט הרחיקה לכת והודיעה כי לא תשוב עד 1 בנובמבר.

בעיצומו של משבר תעופה: שתי חברות חדשות נכנסו לשוק הישראלי
פחות מסי נמל וסבסוד ביטוח: איך מתמרצים חברות זרות לטוס לישראל
שאלות ותשובות | למדינה יש מניית זהב באל על, אז למה היא לא משתמשת בה?

ההמלצה של EASA לחברות האירופיות שלא לטוס לישראל עד סוף אוקטובר הגיעה זמן קצר לאחר שני אירועים משמעותיים: חיסולו של מזכ"ל החיזבאללה חסן נסראללה, שהוביל לאיומים בנקמה איראנית; ואירוע נוסף שאירע בשמי לבנון, שבו על-פי דיווחים השתלט צה"ל על מערכת הקשר במגדל הפיקוח בביירות, והעביר אזהרה כי נחיתת מטוס איראני שהיה בדרכו לביירות עלולה להוביל לשימוש בכוח מצד ישראל.

מאז שיצאה ההמלצה האירופית, גורמים בישראל פעלו במרץ כדי להסירה. יו"ר רשות התעופה האזרחית (רת"א), שמואל זכאי, הגיע למספר פגישות עם בכירים באיחוד האירופי וב-EASA. שרת התחבורה מירי רגב מיהרה להתגאות בפגישה שקיימה עם ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן ועם השר לענייני האיחוד האירופי יאנוש בוקה, שלדבריה הביאה לביטול ההמלצה של רשות התעופה של האיחוד האירופי. אולם נראה כי בפועל, מלבד הסרת ההמלצה על הנייר, הפגישה לא סייעה להחזיר את וויזאייר ההונגרית בפרט, ואת חברות התעופה האירופיות בכלל.

למעשה, אותן חברות שמיהרו לבטל אינן ממהרות לחזור. עד ההמלצה של EASA נמנתה וויזאייר עם חברות התעופה שהפגינו יציבות יחסית בישראל. כך גם בלו בירד היוונית (בבעלות קווי חופשה הישראלית), שהצהירה כי תשוב להפעיל טיסות מייד עם ביטול ההמלצה, אך נראה כי בפועל היא מתקשה בכך. לפי גורמים בסביבת החברה היוונית, הקושי נעוץ ברשויות התעופה היווניות, שאינן מקילות ראש במצב בישראל. חברה נוספת שהראתה סימני התקרבות מהוססים היא אייר אירופה, שהודיעה על קיצור השעיית הטיסות בעשרה ימים, עד 21 באוקטובר

"המבטחים לא מסכימים"

במהלך דיון שהתקיים בוועדת הכלכלה בשבוע שעבר, ועסק בהצעת חוק שירותי תעופה, גלשו המשתתפים לשיחה על הגורמים שמרחיקים את חברות התעופה הזרות מישראל. נציג רת"א ציין את סוגיית הצוותים הזרים כמרכזית, אולם משתתפים אחרים גרסו כי סוגיית הביטוח היא המשמעותית ביותר.

עורכת דין שירלי קציר ממשרד פישר בכר, שמייצגת למעלה מ-20 חברות תעופה זרות, ציינה כי "לפני המתקפה האיראנית באפריל חברות זרות התחייבו שאם המדינה תעזור עם גיבוי הביטוח, כפי שהיא עושה עבור הישראליות, תהיה חזרה מהירה שלהן לישראל. פנינו למשרדי האוצר, הכלכלה והתיירות, ולא קיבלנו מענה".

יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ דוד ביטן, השיב כי מדובר ב"פתרון מאוד פשוט. גם אנחנו צריכים להשתתף. כמו שעושים לאל על, לישראייר ולארקיע, נעשה גם לחברות אחרות".

כעת, חצי שנה לאחר המתקפה האיראנית באפריל פלוס מתקפה נוספת באוקטובר, לא ברור האם החברות הזרות אכן יחזרו אם יבוטחו, כפי שהצהירו.

עוז ברלוביץ', מנכ"ל ארקיע, מציין כי "מבטחים לא מסכימים, או שמים פרמיות גבוהות מדי, כדי שהמטוסים ייגעו בקרקע ישראל. מדינת ישראל נותנת שירות כיסוי למטוסים הישראליים בלבד ולא למטוסים חכורים. בעצם היא נותנת פרמיה לביטוח הגנה בזמן מלחמה, ואם לא יהיה את זה, אף מטוס לא ימריא מפה".

כדי לנסות להבין מדוע חברות התעופה האירופיות אינן ממהרות לשוב לארץ, יש לחזור לנוסח ההמלצה המעודכן. לאחר שהוסרה ההמלצה שלא לטוס לישראל, לצד הבעת אמון ברשות התעופה האזרחית של ישראל, נוספו להמלצה המחודשת הסתייגויות. "החזקה של חיזבאללה בטילים בליסטיים ובטילי שיוט המסוגלים לפעול בגבהים שונים, יחד עם הפעלת כלי טיס בגבהים שונים, מגבירות את הסיכון לזיהוי מוטעה ולטעויות. בנוסף, השיגורים של טילים וכלי טיס בלתי מאוישים צבאיים על-ידי בעלי ברית של חיזבאללה יוצרים דאגות נוספות לגבי בטיחות המרחב האווירי באזור".

עוד נכתב כי "EASA ממליצה למפעילי אוויר ליישם תהליך קפדני של מעקב והערכת סיכונים עבור כל טיסה כאשר הם מתכוונים לפעול במרחב האווירי של ישראל. תהליך הערכת הסיכונים ואמצעי המיתון צריכים להבטיח שטיסה לא תתחיל או תמשיך כמתוכנן, אלא אם אושר בכל האמצעים הסבירים כי ניתן להשתמש במרחב האווירי בבטחה לצורך הפעולה המתוכננת".

הרשות המקומית קובעת

ברלוביץ' מסביר כי לצד ביטול ההמלצה, EASA נתנה לחברות חופש להחליט אם להימנע או לא. "זה לא שהיא הכריזה שישראל לא מסוכנת. לכל מדינה יש רשות תעופה אזרחית משלה (כמו רת"א), יש מנהלי תעופה שעדיין ממליצים לחברות לא לטוס לישראל במדינות שונות. במדינות מסוימות נותנים משקל רב יותר לעומת אחרות להמלצות של EASA. ברומניה למשל ראינו שלא מתרגשים מההמלצה יותר מדי, ורוב החברות הרומניות המשיכו לטוס לישראל".

דוגמה נוספת היא חברת התעופה טוס איירווייז (בבעלות חלקית של קבוצת קווי חופשה הישראלית), שהשיבה את טיסותיה ארצה עוד בטרם בוטלה ההמלצה, ככל הנראה בזכות הלחצים שהפעילו בקווי חופשה על רשות התעופה הקפריסאית, שבסופו של דבר אפשרה את פעילות החברה בישראל. זאת בשונה מחברות קפריסאיות אחרות, כגון חברת התעופה הלאומית סייפרוס, שהמשיכה עם השעיית הטיסות.

"החברות צריכות שקט"

"המצב הביטחוני הוא זה שקובע את הלך הרוח. ההמלצה של EASA היא עוד נדבך שמשפיע על מחירי הביטוח, וחברות התעופה לא צריכות שיגידו להן, הן מבצעות לעצמן ניהול סיכונים מאוד מדוקדק", אומר לגלובס בכיר בחברת תעופה אירופית. לדבריו, ישראל היא שוק טוב, ויש שאיפה לחזור אליו במהרה, ואולם יש שלושה גורמים עיקריים שמרחיקים את חברות התעופה מישראל.

"הראשון הוא המצב הביטחוני, שמשפיע על מחירי הביטוח, והאפשרות לשהות עם המטוס על הקרקע בתל אביב מאוד יקרה כרגע", הוא אומר.

"הגורם השני הוא גמישות תפעולית: מאוד קשה לחברות תעופה לנהל עסקים במצב של חוסר ודאות, ולגודל החברה יש השפעה משמעותית על זה.

"הגורם השלישי הוא הצוותים הזרים שההגעה לישראל נראית להם מאוד מסוכנת. הם לא מבינים שבתל אביב המסעדות מלאות; הם רואים מה שמדווחים בתקשורת, ומשם מקבלים תמונת מצב. חברות תעופה לא יכולות להכריח צוותים לטוס ליעד מסוים".

לדברי ברלוביץ', "הביטוח הוא לא המרכיב העיקרי. העניין הוא שמתכונת ההפעלה של המטוסים הזרים מוגבלת, כי מודל ניהול הסיכונים הוא שבשעות הלילה יש יותר איום על המדינה, ולכן הם נמנעים מלטוס, וזה מגביל את לוח הזמנים ויוצר לעתים גם החלפת צוותים בלרנקה ואופרציה מאוד מורכבת ומאוד מוגבלת.

"כמו כן, בגלל שישראל היא באזור מלחמה, ורוב החברות שהיו רגילות להחכיר מטוסים בשוק הישראלי נמנעו מלבוא לישראל, עלות המטוסים החכורים היום היא בערך בעלות של פי שניים משנה נורמטיבית.

"ההפעלה נראית מאוד מורכבת ומסובכת, ומלווה גם בניהול סיכונים של חברות שכרגע מעדיפות לצאת מישראל. כשצוות לא עושה הלוך ושוב, בכלל אין מה לדבר. אף אחד לא מוכן לישון באזור שיש בו אזעקות, ולכן המודלים כמו זה של בריטיש איירווייז דרך לרנקה הופכים את ההפעלה למסובכת או לא כדאית כלכלית".

עוד כתבות

תקיפות צה''ל בעזה, ארכיון / צילום: Associated Press, Jehad Alshrafi

חמאס בהצהרה רשמית: "דנים בהצעה, נמסור תשובה למתווכות"

חמאס בהצהרה רשמית: הארגון מקיים התייעצויות עם מנהיגי הכוחות והפלגים הפלסטיניים לגבי ההצעה שהתקבלה מהמתווכות ● דיווח בפוקס ניוז: שר ההגנה הסעודי נפגש בחשאי עם הנשיא טראמפ על מנת לשוחח על הרגעת המתיחות עם איראן ● חיל האוויר תקף אתרים צבאיים ומחסני אמצעי לחימה של חיזבאללה בדרום לבנון ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

זה לא מחיר חריג, אבל ב-200 אלף שקל, יש לרכב הזה תחרות לא קלה

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם