גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היזמים שעשו היסטוריה והאקזיט של אלטשולר שחם: הסיפור שמאחורי הנפקת הענק בביוטק

אפסטרים ביו, שהונפקה בסוף השבוע האחרון לפי שווי של 830 מיליון דולר, נוסדה בבוסטון לפני ארבע שנים ● לא רבים יודעים, אבל מאחורי החברה עומדים ד"ר אורן בקר וערן פרי, שני יזמים ישראלים ● בין משקיעי החברה נמצאות קרן אורבימד וקבוצת אלטשולר שחם

ארז חיימוביץ', ערן פרי וד''ר אורן בקר / צילום: יח''צ, שגב שושן ז''ל
ארז חיימוביץ', ערן פרי וד''ר אורן בקר / צילום: יח''צ, שגב שושן ז''ל

חברת אפסטרים ביו, שנוסדה בארה"ב על ידי היזמים הישראלים ערן פרי וד"ר אורן בקר, ביצעה את אחת ההנפקות הגדולות ביותר של שנת 2024 בנאסד"ק. החברה גייסה 255 מיליון דולר לפי שווי של 830 מיליון דולר אחרי הכסף, לפיתוח סדרת המוצרים שלה נגד מחלות דלקתיות במערכת הנשימה.

החלום של אילון מאסק סוף סוף מתגשם. אז למה משקיעי טסלה הפילו את המניה?
לקראת מדד המחירים: מה יגרום להעלאת ריבית?
וול סטריט חוגגת שנתיים של ראלי, וההיסטוריה מלמדת שזו רק ההתחלה

בין משקיעי החברה נמצאות קרן אורבימד, כאשר ארז חיימוביץ', שותף באורבימד העולמית ומנהל הפעילות של הקרן בישראל, נמצא בדירקטוריון החברה. משקיעה ישראלית נוספת היא קבוצת אלטשולר שחם, לצד משקיעים מארה"ב, אירופה ויפן. אין לחברה פעילות בישראל.

אפסטרים תכננה לגייס 182 מיליון דולר, אבל לאור הביקוש הגדילה את כמות המניות וסגרה את הגיוס ב־17 דולר למניה, המחיר הגבוה בטווח בו נקבה.

 

שמה של החברה הוא Upstream משום שהיא תוקפת מטרה בהתחלה ("במעלה הנהר") של התהליך הדלקתי. ככל שהתהליך הדלקתי מתקדם, הפעילות הדלקתית מתפצלת למספר תהליכים ("זרמים"), וקשה יותר לעצור אותה. התקווה היא כי אם בונים את הסכר במעלה הנהר, ניתן יהיה לעצור את התהליך בצורה יעילה הרבה יותר.

זו כבר לא רק תיאוריה. ב־2021 יצא לשוק מוצר ראשון התוקף את אותו מנגנון, התרופה Tezspire של אמג'ן ואסטרהזניקה, שכבר רושמת קצב הכנסות של מעל 200 מיליון דולר ברבעון. אולם, בעוד Tezspire תוקפת את המולקולות שמגיעות אל הקולטן ומפעילות אותו, התרופה של אפסטרים חוסמת את הקולטן, ולכן אמורה להיות יעילה יותר.

הקשר היפני

התרופה Verekitug של אפסטרים פותחה על ידי חברת אסטלס היפנית שהגיעה איתה עד שלב הניסויים הקליניים, אך ב־2020 היא מכרה חלק מן הפורטפוליו שלה כדי להתמקד בתחום האונקולוגיה. אפסטרים רכשה את הפיתוח והיא בעלת זכויות השיווק למוצר בתום הניסויים הקליניים.

ערן פרי, שהוא דירקטור בקומפיוג'ן ובעבר שותף בקרן IHCV, מנהל היום את קרן Maruho Israel Innovation לשותפות יפנית־ישראלית. הקשר היפני הזה הוא כנראה האפיק בו נוצר הקשר עם אסטלס, תאגיד התרופות שפיתח ומכר את המוצר. בעקבות זאת גוייס סינדיקט המשקיעים שהקים את החברה, רכש את הטכנולוגיה וגייס את בקר כמנכ"ל.

בקר מוכר לותיקי תחום הביומד הישראלי כמי שייסד וניהל בזמנו את חברת פרדיקס, שהייתה חלוצה בתחום הביולוגיה החישובית. פרדיקס התמזגה עם חברת אפיקס אך נקלעה למצוקה תזרימית ולבסוף נסגרה. מאז בקר ייסד וניהל את חברת Dynamix Pharmaceuticals, ניהל את חברת Vidac של מקס הרצברג והיה ממייסדי חברת Immunity Pharma בתחום ה־ALS, כולן פועלות מישראל.

אפסטרים יצאה לדרך עם סכום מרשים של 200 מיליון דולר, וב־2023 גייסה עוד 200 מיליון דולר, בהשתתפות קרנות מובילות נוספות כמו Enavate Sciences, Venrock, Bain Capital ו־Wellington Management. מנכ"ל החברה הוא רנד סאת'רלנד, שניהל בעבר את Seeker Biologocs שנסגרה ואת Translate Bio שנמכרה ב־3.2 מיליארד דולר לסאנופי.

כלל המשקיעים יחד הוציאו מהכיס 400 מיליון דולר, וכאמור החברה שווה כעת 830 מיליון דולר, כלומר הם מרוויחים פי שניים על הנייר. אורבימד ואלטשולר נכללו בסבב הגיוס הראשון, מה שאומר שהם כנראה נכנסו במחיר אטרקטיבי יותר עם כמות גדולה יותר של מניות. לפי הערכה מדובר בעשרות רבות של מיליוני דולרים, והאחזקה עשויה לגדול כתלות בתנועת המניה.

התחום שבו המוצר הוא הכי מתקדם, הוא הטיפול בסינוסיטיס הכרוני. בתחום זה הסתיים שלב Ib של הניסויים הקליניים, בו הדגימה החברה כי המוצר שלה יעיל גם במתן אחת לשישה חודשים, לעומת כפעם בחודש במוצר של אמג'ן ואסטרהזניקה הקיים בשוק.

הסכום שגוייס נועד לקדם את הניסויים בסינוסיטיס ובאסתמה, כאשר בעתיד החברה מקווה לפנות גם לשווקים שבהם המתחרות שלה לא פועלות היום, כמו דלקת סימפונות (וכלל משפחת COPD - מחלת ריאות חסימתית כרונית).

גל הנפקות

בסוף השבוע נערכו עוד שתי הנפקות בתחום הביומד. Ceribell, שפיתחה מכשיר EEG מונחה בינה מלאכותית, גייסה 180 מיליון דולר בביקושי יתר, ובשישי עלתה מנייתה ב־47% למחיר המגלם לחברה שווי של 850 מיליון דולר. בסוף השבוע נערכה גם הנפקה נוספת של חברת התרופות CAMP4, שדווקא הורידה את מחיר המניה שלה בהנפקה, אם כי הגדילה את מספר המניות כדי לגייס 75 מיליון דולר כפי שתכננה.

לפי נתונים שפורסמו בסוכנות הידיעות רויטרס, סקטור שירותי הבריאות מוביל את ההנפקות בבורסות ארה"ב עם 31 חברות מתחילת השנה, אשר גייסו 6.6 מיליארד דולר.

מלבד הנפקות אוקטובר עד כה, גם ספטמבר היה חודש פעיל עם הנפקות של חברת BioAge Labs המפתחת תרופות למחלות מטבוליות (198 מיליון דולר בביקושי יתר) וחברת האונקולוגיה Bicara Theerapeutics (362 מיליון דולר). BioAge הוסיפה 18.5% לערכה מאז ההנפקה, ואילו Bicra התחילה בעליות אבל איבדה 17% עד כה בסופו של דבר. שלוש חברות נוספות בתחום כבר הגישו תשקיפים לצאת להנפקות במהלך החודש, מהן אחת היא SPAC, כלומר חברה ללא פעילות המתכננת לרכוש חברה בתחום הרפואי.

הניסיון מסבב ההנפקות הקודם בשנים 2020 ו־2021 מראה כי גל הנפקות של חברות אמריקאיות אינו בהכרח מסמן שהדלת פתוחה גם לחברות ישראליות. החדשות מתחום ההנפקות רלוונטיות בעיקר לחברות ישראליות שבנו עם השנים קשרים טובים עם משקיעים בולטים בשוק הביומד האמריקאי. אולם, התעוררות בשוק ההנפקות מעשירה גם את קרנות הון הסיכון, מגמה שיכולה להיות חיובית עבור השוק הישראלי.

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה