גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החוקרים שזכו בפרס נובל לכלכלה ענו על השאלה מה גורם למדינות להפוך לעשירות

פרס נובל לכלכלה לשנת 2024 ניתן לפרופ' דרון אכמוגולו מאוניברסיטת MIT, סיימון ג'ונסון מאוניברסיטת MIT וג'יימס רובינסון מאוניברסיטת שיקגו ● ראש ועדת הפרס: "הפחתת הבדלים בהכנסה בין מדינות היא אחד האתגרים הגדולים של זמננו"

דרון אג'מולו, סיימון ג'ונסון וג'יימס א. רובינסון, זוכי פרס נובל לכלכלה / צילום: Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach
דרון אג'מולו, סיימון ג'ונסון וג'יימס א. רובינסון, זוכי פרס נובל לכלכלה / צילום: Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

הפרס למדעי הכלכלה על שם אלפרד נובל ניתן היום (ב') לפרופ' דרון אכמוגולו מאוניברסיטת MIT, סיימון ג'ונסון מאוניברסיטת MIT וג'יימס רובינסון מאוניברסיטת שיקגו, שחקרו את האופן שבו מוסדות משפיעים על העושר של מדינות.

בין זוכי פרס הנובל לכימיה: חוקר שהצליח ליצור חלבונים חדשים לגמרי
בזכות מחקר גנטי פורץ דרך: אלה זוכי פרס נובל לפיזיולוגיה ורפואה
התחום המפתיע שזכה בפרס נובל לפיזיקה

השאלה ששאלו החוקרים היא מדוע מדינות מסוימות הן עשירות ואחרות הן עניות, ומה מוביל לפער ביניהן, שנשמר בדרך־כלל לאורך ההיסטוריה למעט במקרים ייחודיים? החוקרים, שהרבו לעבוד יחד, טוענים כי המדינות הן עשירות ככל שהמוסדות שלהם חזקים. לדבריהם, המדינות העניות מתאפיינות במערכת משפט חלשה ומוסדות המנצלים את הציבור ולא מייצרים צמיחה או שיפור במצב האוכלוסייה. 

 

"ניסוי טבעי" היסטורי

הוכחת הטענות הללו לא הייתה עבודה פשוטה. מתאם בין חוזק המוסדות לבין מצב המדינה עדיין אינו מעיד על סיבתיות. אבל החוקרים ראו בסיפור ההיסטורי של הכיבוש האירופי של מדינות רבות בעולם מעין "ניסוי טבעי".

בחלק מן המדינות בנו הכובשים מוסדות חזקים, שנועדו גם לשרת את הצרכים של האירופאים שהגיעו לאותה מדינה. במקרים אחרים, הכיבוש ניצל במכוון את הציבור המקומי, הפיק משאבים עבור המדינות המשעבדות ובנה מוסדות שתרמו לשגשוג של האליטות באותו הזמן.

חלק מן ההבדל בסוג המוסדות של האירופאים במדינות הנכבשות, היה קשור לצפיפות האוכלוסייה ביעד. במקומות בהם האוכלוסייה הייתה גדולה (בדרך כלל מדינות עם תרבות מתקדמת וחזקה) פחות כובשים נכנסו, אך הם השקיעו יותר בניצול כוח העבודה הזול של המקומיים.

במקומות בהם הייתה צפיפות קטנה, יותר קולוניאליסטים הגיעו, והם בנו את המדינה עבור עצמם, עם מוסדות טובים, באופן שהמקומיים יכלו לעיתים גם ליהנות ממנו. לכן חל "היפוך גורלות": המדינות העשירות יחסית מבין הנכבשות, הפכו למדינות הכי עניות של היום. 

 

אחת הדוגמאות שנותנים החוקרים היא העיר Nogales, חציה במקסיקו וחציה באריזונה, ארה"ב. באופן לא מפתיע, תושביה דומים - הם בעלי מטען גנטי זהה וגם התרבות שלהם דומה. תושבי העיר באריזונה נהנים מחיים אמריקאים ממוצעים, כולל השכלה לילדים, תוחלת חיים ארוכה יחסית וביטחון אישי סביר. לעומת זאת, בנוגלס המקסיקנית, סובלים התושבים מפשע מאורגן ולכן מהססים להקים עסקים קטנים. פוליטיקאים מושחתים בדרך כלל שורדים זמן רב, למרות שהמערכת דמוקרטית.

האם רק העובדה שארה"ב בעצמה הייתה כובשת קולוניאליסטית היא הסיבה להבדלים ביניהן? החוקרים טוענים שלא. הם מייחסים את ההבדל למערכת הכלכלית והפוליטית האמריקאית, שמוסדותיה נותנים להם הזדמנויות השכלה, תעסוקה ותחושה של שליטה בחייהם וכדאיות למעשיהם.

נוגלס היא רק דוגמה. החוקרים טוענים כי הבריטים שהגיעו לארה"ב בנו בה מוסדות עבור עצמם כתושבי המקום, ואילו הספרדים במקסיקו לא התיישבו במקום בהמוניהם. הם בנו מוסדות לרווחת ספרד, וזה ההסבר לפער עד היום, שחוזר על עצמו במקומות רבים בעולם, ללא תלות במדינת המוצא של הכובשים.

כאשר הגיעה המהפכה התעשייתית, היא הצליחה להועיל רק למדינות בהן כבר היו מוסדות חזקים, והפערים הללו החמירו. 

 

הקשר לדמוקרטיה

על פי החוקרים, נוצרה מלכודת שמשאירה מדינות מסוימות עניות. לפעמים, הם אומרים, האליטות כן רוצות לשלב בשלטון מנגנונים חזקים יותר שיובילו לשיפור תנאי החיים של כולם. הבעיה היא שברגע שהמערכת הפוליטית פועלת כדי לוודא שהאנשים בשלטון יישארו בתפקידם, אף אחד לא סומך על הבטחות ליתרונות של רפורמות עתידיות, ולכן לא נוצר שום שיפור.

אבל יש גם מקום לתקווה, משום שכוחם של ההמונים הוא במספרם, ולעיתים כוחם הוא ביאושם. כאשר יש איום בהפיכה, האנשים שבשלטון נמצאים בדילמה. הם היו מעדיפים להישאר בשלטון ולהבטיח הבטחות לעתיד, אבל הציבור כנראה לא יאמין שהם אכן יעשו זאת ברגע שהשקט יחזור. לפעמים אין להם ברירה אלא להעביר את הכוח לשלטון דמוקרטי.

המודל הזה מסביר את המעבר לדמוקרטיות במדינות מערב אירופה בסוף המאה ה־19 ותחילת ה־20, ואת הצלחת התנועות שדרשו זכויות הצבעה לנשים בבריטניה ובשוודיה.

יתר על כן, הגישה של הזוכים מערערת על מחקרים קודמים שטענים כי אקלים הוא הגורם הקריטי בעושר של מדינות, וכי מדינות עם אקלים קר יותר הצליחו יותר.

זוכי הנובל טוענים כי ישנו קשר לאקלים, אבל גם הוא עובר דרך ההסבר של המוסדות. במדינות טרופיות היו יותר מחלות, והן היו מסוכנות יותר לקולוניאליסטים, אשר נמנעו מלהגיע לשם בהמוניהם, ובנו שם מוסדות יותר נצלניים שהובילו לעוני כמתואר לעיל.

מרבים לשתף פעולה

החוקרים מרבים לשתף פעולה ובמחקרים נוספים הם תיארו, למשל, כיצד חברה חופשית נובעת מאיזון בין הכוח של המדינה והציבור, וכיצד טכנולוגיה משפיעה על הכלכלה והפוליטיקה.

טענה נוספת שהעלו החוקרים היא כי טכנולוגיה לא בהכרח מועילה לציבור, אלא בעיקר לאליטות צרות. כדי לוודא כי הטכנולוגיה תועיל לכלל, יש להקפיד על תמריצים נכונים, מיסוי נכון, רגולציה על בעלות המידע ושבירת המונופולים של חברות הטכנולוגיה הגדולות. אפשר לראות באופן אינטואיטיבי כי מוסדות חזקים ומכווני ציבור הם חיוניים לכל המהלכים הללו.

לדברי ג'קוב סוונסון, ראש ועדת פרס הנובל: "הפחתת הבדלים בהכנסה בין מדינות היא אחד האתגרים הגדולים של זמננו. הזוכים הדגימו את החשיבות של מוסדות חברתיים להשגת מטרה זו". 

עוד כתבות

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

תיקון והתנצלות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ