גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשימת הגזירות מתרחבת: באוצר רוצים להנחית מכה על חוסכי הפנסיה התקציבית

משרד האוצר פרסם טיוטה מעודכנת של רשימת הצעדים המתוכננים בתקציב 2025, והיא כוללת גם הכבדה על עובדים שאמורים לקבל פנסיה תקציבית, העלאת דמי ביטוח לאומי למובטלים, הגבלת סל הקליטה לעולים ועליית מדרגה ברפורמת החשבוניות ● כמה כסף צפויות הגזירות הללו להכניס לקופת המדינה?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

רשימת הגזירות שמתכננים באוצר במסגרת תקציב 2025 מתרחבת. ההצעות המוכרות הן מיסוי קרנות ההשתלמות, קיצוץ ההטבות בפנסיה, הקפאות מדרגות מס הכנסה, השכר במגזר הציבורי והקצבאות.

כעת פרסמו באוצר טיוטה מעודכנת של רשימת הצעדים המתוכננים, והיא טומנת בחובה גם הכבדה על עובדים שאמורים לקבל פנסיה תקציבית, העלאת דמי ביטוח לאומי למובטלים, הגבלת סל הקליטה לעולים ועליית מדרגה ברפורמת החשבוניות. 

מסקנות הוועדה לבחינת תקציב הביטחון, והשאלה הגדולה שנותרה
תוכנית הגיבוי של משרד האוצר לקידום הגזירות
בלעדי | האוצר שוב רוצה לנגוס בדמי ההבראה של העובדים

הקשחת תנאים למקבלי הפנסיה התקציבית

ראשית, באוצר מבקשים להקשיח את התנאים למקבלי הפנסיה התקציבית. מדובר על עובדים שטרם פרשו. תחת הכותרת "הגברת השוויון בתנאי ההעסקה בין מבוטחי הפנסיה התקציבית למבוטחי הפנסיה הצוברת", מבקשים באוצר להעלות את שיעור ההפרשה של עובדים בפנסיה תקציבית מ-2% ל-7% החל מ-1 בינואר 2025.

כיום עובדים בפנסיה תקציבית (שהחלו עבודתם לפני 2002) נהנים מתנאים עדיפים לעומת עמיתיהם בפנסיה צוברת. הם משלמים פחות במהלך שנות העבודה (2% לעומת 7%), מקבלים קצבה פנסיונית גבוהה יותר בפרישה ונהנים מוודאות מוחלטת לגבי הכנסתם לעת זקנה.

ההצעה הנוכחית מבקשת להשוות באופן מלא את שיעור ההפרשה של עובדי הפנסיה התקציבית לזה של עובדי הפנסיה הצוברת - מ-2% ל-7% - זאת בשונה מהצעות קודמות שכללו מתווה מדורג. בהצעות הקודמות הוצע להעלות את שיעור ההפרשה ל-4% על רכיב השכר שבין השכר החציוני לשכר הממוצע במשק, ול-7% על רכיב השכר שמעל השכר הממוצע במשק.

התיקון מתוכנן להיכנס לתוקף ב-1 בינואר 2025. החיסכון התקציבי הצפוי הוא כ-685 מיליון שקל בשנת 2025, ויורד בהדרגה ל-595 מיליון שקל בשנת 2028. 

העלאת דמי ביטוח לאומי למובטלים

גזירה נוספת שבאוצר שמים כעת על השולחן היא העלאת דמי ביטוח לאומי ובריאות למובטלים. התוכנית כוללת העלאה של 10% בתשלומי הביטוח הלאומי וביטוח הבריאות עבור מבוטחים שאינם עובדים. שינוי זה, המתוכנן להיכנס לתוקף בשנת 2025, צפוי להשפיע באופן ישיר על אוכלוסיות חלשות במעגל האבטלה.

המשמעות המעשית של הצעד היא שמובטלים ואנשים שאינם עובדים יידרשו לשלם סכומים גבוהים יותר עבור הביטוח הלאומי וביטוח הבריאות שלהם. זאת, בתקופה שבה הם ממילא מתמודדים עם אתגרים כלכליים משמעותיים. 

טיוטת האוצר מנמקת את הצעד בצורך לצמצם פערים בין היקף התשלומים של מבוטחים עובדים לבין אלה שאינם עובדים, ובמטרה להגדיל את חלקם של האחרונים בעלות הביטוח שלהם.

נכון להיום, שיעור דמי הביטוח הלאומי וביטוח הבריאות הוא בסך 203 שקל לחודש. כך שבאוצר מבקשים להעלות את הסכום בקצת יותר מ-20 שקל בכל חודש, ובכ-250 שקל בשנה.

יחד עם שינויים נוספים, בהם הגבלת הגידול בהקצבות אוצר המדינה למוסד לביטוח לאומי, צפוי פרק זה בתוכנית הכלכלית למלא את קופת המדינה בכ-660 מיליון שקל בשנת 2025. משנת 2026 ואילך גדל השווי בתוכנית זו עבור האוצר לכ-2.1 מיליארד שקל בשנה. 

הגבלת סל הקליטה לעולים 

סעיף משמעותי נוסף שמופיע בטיוטה החדשה הוא הגבלת סל הקליטה, כך שיינתן אך ורק למי שסך נכסיו לא עולה על חצי מיליון שקל. בין היתר כולל הסל סיוע כספי, סיוע בדיור, בתעסוקה, בלימודים וברווחה. בין היתר הם זוכים למס רכישה מופחת על דירה יחידה ולפטור ממס על רווחי הון שמקורים בנכסים מחוץ לישראל למשך 10 שנים.

באוצר מנמקים את ההחלטה כך: "על-מנת להתאים טוב יותר את הכלים הקיימים למתן מענה לצורכי העולים ולשפר את הסיוע הניתן לעולים דלי-אמצעים, מוצע להתנות את קבלת סל הקליטה, כך שיהיו זכאים אליו עולים אשר סך נכסיהם לא עולה על 500 אלף שקל; ובמקביל מוצע להגדיל ב-10% את גובה סל הקליטה עבור עולים שההון שלהם נמוך מסכום זה. יובהר כי בכל מקרה כלל העולים ימשיכו להיות זכאים לכל השירותים הניתנים על-ידי משרד העלייה והקליטה, כמו לימוד עברית, הכשרות מקצועיות ועוד". 

הרחבת תוכנית "חשבוניות ישראל"

גזירה נוספת היא הרחבה של תוכנית "חשבוניות ישראל". במילים פשוטות, רשות המסים צריכה לאשר מראש חשבוניות מסוימות. הבעיה מבחינת העסקים היא הכבדת בירוקרטיה ופרוצדורה שתכביד עליהן. זו אומנם הייתה המטרה של רשות המסים, אך בצורה הדרגתית.

נכון להיום, חובת הדיווח מראש עומדת על 25 אלף שקל לחשבונית, ולולא הדיווח לא ניתן לנכות תשומות מס כנגדה. המתווה המקורי של רשות המסים קבע הורדה של תקרת הדיווח בכל שנה, כך שב-2028 היא תרד ל-5,000 שקל. לפי הטיוטה החדשה, התקרה הזו תוקדם כבר לינואר הקרוב.

עוד כתבות

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד החלטת הממשלה לקדם את הליך פיטוריה, וקבעה כי מדובר במהלך בלתי־חוקי בעליל

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה