גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

10 שעות במעבורת: למה אנחנו כבר לא שטים מחיפה לקפריסין

גל ביטולי הטיסות גרם לרבים להיזכר במעבורות שחיברו מדי יום בין חיפה לאיים הסמוכים, והיו יכולות להיות פתרון נפלא לעשרות אלפי הישראלים שנתקעו באירופה ● בכירי עולם הספנות מספרים על דעיכת תיירות המעבורות לטובת הקרוזים היוקרתיים, ומסבירים למה זה כבר לא ריאלי להחיות את קווי השיט הנוסטלגיים

אוניית פאלומה של מנו ספנות, 1990 / צילום: באדיבות מנו ספנות
אוניית פאלומה של מנו ספנות, 1990 / צילום: באדיבות מנו ספנות

לאחר עשרים שנה שבמהלכן התרגל הנוסע הישראלי לטיסות לואו־קוסט, קשה לדמיין מה היה כאן בעידן אחר, שבו הטיסות היו מצרך יקר ואוניות סיפקו מפלט במחיר שפוי לתיירים הרפתקנים. עד תחילת האלף הנוכחי ניתן היה להגיע לחיפה ברכב הפרטי, לעלות על מעבורת, ולבלות בים יום או יומיים במסע לקפריסין, יוון או איטליה ומשם להמשיך בכבישי אירופה לעבר פריז, ברצלונה או אמסטרדם. 

ראיון | הוא תכנן להיות פרופסור לסוציולוגיה. היום הבנקים הגדולים בעולם משקיעים בו
חצי שעה של השראה | בכירי המשק מספרים: זו הייתה העבודה הראשונה שלי 

באותם ימים, שהגיעו לשיאם בשנות התשעים, ניתן היה למצוא על סיפונן של מעבורות פשוטות למראה צעירים אחרי צבא בשקי שינה על הסיפון, חיילי או"ם שחזרו מסוריה לביקור מולדת באירופה, וצליינים שבאו כדי להתחקות מקרוב אחר תחנות חייו של ישו. המעבורות היו יוצאות בשמונה בערב מנמל חיפה ובשש בבוקר למחרת כבר היו עוגנות בנמל לימסול בקפריסין. מי שרכש כרטיס מתאים, יכול היה להמשיך משם גם לרודוס, לאיי הים האגאי, לפיראוס ולונציה.

ישראלים רבים שחוו את המסע הזה לפני עשורים נזכרו במעבורות שחיברו מדי יום בין חיפה לקפריסין לאחר שעשרות חברות תעופה נמנעו בבת אחת מלהגיע לכאן. עוד לפני האיסור שהטיל האיחוד האירופי, החליטו חברות רבות כמו איזיג'ט, וויזאייר, ריינאייר ואייג'יאן איירליינס להפסיק את טיסותיהן ארצה והותירו עשרות אלפי ישראלים - חלקם בעלי צו 8 או צרכים רפואיים דחופים - תקועים באירופה ללא אופק של חזרה.

משרד התחבורה לא השכיל לשכור מטוסים לשם החזרתם והסתפק בהמרצת חברות התעופה הפרטיות - אל על, ארקיע וישראייר להגדיל את מספר הטיסות ליעדים כמו קפריסין או יוון. אך זיכרון המעבורות שפקדו את ישראל באלף הקודם הביא את שרת התחבורה מירי רגב לחפש פתרון ימי למשבר התעופה, שבסופו של דבר העלה חרס. במשרד שקלו את האפשרות לחכור אוניות נוסעים מקווים קיימים באירופה, אך בשל העלויות הכבדות, חוסר ההתכנות הכלכלית וריבוי הבעיות הלוגיסטיות הרעיון לא קודם.

מכשיר הטלפון של זרי רוזנפלד, מנכ"ל חברת הספנות על שמו שהביאה בעבר לחיפה את קווי המעבורת של חברת סלמיס הקפריסאית, לא הפסיק לצלצל מפרוץ המלחמה. לקוחות סקרנים התקשרו לברר האם אפשר פשוט להגיע לנמל לימסול, לעבור את ביקורת הגבולות, לטפס על מעבורת ובתוך לילה לעגון בחיפה. "התשובה היא שלחכור אונייה כזו במיוחד לשם כך היא משימה קשה מאוד", אומר רוזנפלד לגלובס. "אין תור של ספינות שכאלה שרק מחכות שייקחו אותן, הן משמשות כעת קווים באיי יוון בשיא העונה. מה גם שחכירה של אונייה אפילו ליום אחד היא הוצאה כבדה על צוות, דלק, שירותי נמל וביטוח. הפעלת שירות מעבורת מישראל לקפריסין או יוון איבדה מזמן את הכדאיות הכלכלית, ולראיה השירות הזה פסק מלהתקיים לפני יותר מעשרים שנה".

זרי רוזנפלד, מנכ''ל רוזנפלד ספנות / צילום: פרטי

"הצעירים ישנו בשקי שינה על הסיפון"

מי שהיה מגיע לנמל חיפה בתקופת השיא של קווי מעבורות הנוסעים, היה יכול לראות אפילו ארבע אוניות שעוגנות בבת אחת - מעלות ופורקות תיירים וצליינים. "באותה התקופה, החיילים המשוחררים לא היו נוסעים למזרח או לדרום אמריקה - הם היו מגיעים לחיפה בספונטניות וקונים כרטיס על הסיפון", נזכר רוזנפלד. "קפריסין היתה עבור רבים הנסיעה הראשונה לחו"ל אחרי הצבא ותחנה ראשונה במסע באירופה. הם היו ישנים בשקי שינה על הסיפון ומנגנים בגיטרה בלילות, וביום שותים בירה ומשתזפים. האוניות הפליגו לאט, במהירות של 13 קשר. הרי אין מה למהר אם אתה רוצה להגיע לנמל בבוקר למחרת".

הם היו קונים את הכרטיסים הזולים, בין 30-50 דולר לקפריסין, מספר רוזנפלד, אך לא תמיד החוויה היתה זולה: בשנים שבהם הונהג מס נסיעות, לכל כרטיס כזה היה מוצמד מס של 150 דולר, שהיה לעיתים גבוה פי 4-5 מכרטיס ההפלגה עצמו.

המעבורות בין חיפה לקפריסין ומשם לשאר אירופה החלו לשייט כבר בשנות השישים. כספי ספנות הביאה לישראל את אוניותיה של חברת HML היוונית שהפליגו מחיפה עד למרסיי או ונציה במשך שבועיים. "ישראלים רבים היו לוקחים את הרכב הפרטי שלהם ונוסעים לחודש־חודשיים באירופה", נזכר יובל כספי, מנכ"ל החברה. "מחירי השכרת הרכב באירופה היו גבוהים, אבל סידורי הביטוח לרכבים ישראליים בחו"ל היו נוחים, מה שהביא רבים לבחור בסוג זה של חופשה".

בשנות השבעים הפך השיט הארוך לבלתי משתלם לחברות הספנות וכך התגבש הקו שפעל כמעט באופן קבוע במשך ארבעים שנה: שבעה ימים בין חיפה לפיראוס, דרך קפריסין וכמה מאיי יוון. אלה שבחרו להמשיך ולנסוע לתוככי אירופה נדרשו לעשות זאת דרך היבשה ביוגוסלביה, או בדרך הים לכרתים ולאיטליה.

כספי מגלה שמסחר ותיירות התערבבו לא פעם אלה באלה על המעבורות: מדיניות המטבע הזר שהונהגה בימיו של שר האוצר יורם ארידור בתחילת שנות השמונים הביאה רבים לרכוש רכבים באירופה ולהביאם לישראל במעבורת. "ישראלים ניצלו את הקנייה המשתלמת לטיול באירופה ושילבו פעמים רבות בין השניים כך שאלה עלו פחות או יותר כמו רכב חדש בישראל", אומר כספי. גם חיילי כח "אונדורף" של האו"ם שהוצבו בגבול הסורי, שהיו פינים ברובם, נהגו לרכוש רכבי יוקרה בישראל ולהוביל אותם במעבורת לאירופה, עד פינלנד, שם יכלו למכור את הרכב ברווח ניכר הודות להטבת מס שזכו לה.

התנועה הזו לא הייתה יכולה להמשיך ולהיבנות רק ממכוניות והנוסעים הפשוטים - לכן החלו חברות הספנות להעמיס על גבי המעבורות משאיות ועליהן מכולות לייצוא פירות וירקות. אלה היו יוצאות מהערבה או הגליל עמוסות במנגו או באבוקדו, הועמסו על גבי המעבורת בתחילת השבוע, ובסופו כבר היו מוצאות את דרכן לבירות מערב אירופה.

רוזנפלד מזכיר שלא היה מדובר רק בישראלים שמחפשים נסיעות זולות לחו"ל אלא בתנועה דו כיוונית ערה, שהיתה אחראית על חלק ניכר מתיירות הצליינים בישראל שמקורה במזרח הים התיכון. כספי מספר כי ההפלגה לישראל הפכה למוצר מבוקש גם בקרב תיירים שתכננו טיול בקפריסין: "הם היו נוסעים לשבועיים בקפריסין והיו מקבלים במסגרת החבילה יום בארץ הקודש - זה הפך ללהיט גדול".

אוניית אריון בנמל פיראוס. ב־1981 הוטבעה בחיפה באמצעות מטען חבלה פלסטיני / צילום: ויקיפדיה, Gordon Dalzell

נוסעים במעבורות שהעדיפו להשתכן בחדר וליהנות ממנעמי האונייה שילמו כ־150-280 דולר להפלגה ללימסול, כאשר אלה שהגיעו עם רכבם הפרטי נדרשו להוסיף עוד 150 דולר לקפריסין ועד 450 דולר לפיראוס, שהיתה התחנה הסופית. המעבורות סיפקו בדרך כלל תנאים בסיסיים למדי, רחוקים מאלה של הקרוזים כיום: קפיטריה שהזכירה לרבים חדר אוכל קיבוצי וסיפקה ארוחות חמות פשוטות בתוספת תשלום, אולם שבו התנהלו מופעים צנועים - נגני בוזוקי או להקת רקדניות קאן־קאן שנשכרה מאוקראינה, ואולמות נוסעים שדמו למעין אוטובוס. לעיתים רחוקות, אמנים שהפליגו לחו"ל הופיעו על האוניות: כספי זוכר בשנות השבעים הופעה של הגשש החיוור בדרך לאיטליה וערבי זמר של בני אמדורסקי, חנן יובל ואפי נצר בשיט ליוון בשנות השמונים.

מספר חברות התחרו אז על הכיס של הישראלים. סומרפין הישראלית של מאיר הלוי הביאה את אוניות "ביל"ו" ו"נילי", שיכלו לשאת גם טנקים וציוד מלחמתי מאירופה, והפליגו לצרפת ואיטליה. רוזנפלד הביאה את המעבורות של סלמיס הקפרסיאית, כספי ספנות הביאה את אוניות החברה היוונית "פוסיידון", כמה מאוניות חברת "סול ליינס" הקפריסאית (שאוניותיה הוצאו משירות למשך מספר ימים לצורך פינוי תנועת אש"ף מביירות ב־1982), ואוניית "אריון" בבעלות חברת הספנות של האי לסבוס, שהוטבעה בחיפה ב־1981 על ידי מטען חבלה פלסטיני. מנו ספנות של משה מנו ייצגה את אפרודסה ליינס עם האוניות "פאלומה" ו"סילבר פאלומה". חברה נוספת, לואיס קרוז, שגם אותה ייצגה מנו, התמחתה באוניות קטנות לצליינים שהיו עוגנות בחיפה ליום אחד, ללא מטענים או רכבים.

משה מנו. עלייתם של הקרוזים המפנקים הביאו לירידה בביקוש למעבורות / צילום: יובל פלג

כיום אף אחת מהחברות לא מביאה מעבורות לישראל ובעשרים השנה האחרונות חדלו מכך בהדרגה: סלמיס עברו לעסוק במטענים בלבד; פוסיידון חדלו לשוט לישראל, ומנו ספנות מתמחה בקרוזים שלא מאפשרים לישראלים להזמין כרטיס חד כיווני מישראל לקפריסין או בחזרה.

יובל כספי, מנכ''ל כספי ספנות / צילום: פרטי

גם אז, המצב הביטחוני המתוח עשה את שלו

למרות הפשטות ותחושת ההרפתקנות והספונטניות שהשרו המעבורות, הביקוש להפלגות ירד עד שחברות הספנות החלו לבטל בזו אחר זו את הקווים לישראל בתחילת שנות האלפיים. חששם של התיירים ואנשי הצוות להפליג לישראל בימי האינתיפאדה השנייה והמלחמה בעיראק היווה את מסמר הקבורה של שירותי המעבורות של סלמיס, אפרודסה ולואיס. באפריל 2003 החליטה סלמיס למכור את "ניסוס קיפרוס" כגרוטאת ברזל לחברה הודית.

"כניסת טיסות השכר לישראל הביאה להוזלה כה משמעותית, שלהפלגה במעבורת לא היה כמעט יתרון במחיר", מסביר יובל פלג, איש התקשורת הוותיק של מנו ספנות שהפליג במעבורת פעמים רבות. "השכרות הרכב בחו"ל הפכו לזולות ולנגישות יותר כך שלמפליגים לא היה צורך בהעברת הרכב לחו"ל, דבר שהיה כרוך בהוצאות ובירוקרטיה של שינוי מספר רישוי וביטוח". הנוסעים שחיפשו כרטיסים במחירים עממיים, נטשו לנמלי התעופה בן גוריון, שדה דב ועובדה.

כספי מספר כי קווי המעבורות שלו פסקו להגיע לישראל ב־2011 לאחר פרשת המרמרה. קו קבוע שהיה מפעיל לנמל אלניה בחצי האי הטורקי התרוקן מנוסעים והפך ללא־משתלם. רוזנפלד היה מעלה תריסר נוסעים לאוניות משא שנקראות "גלנועים" שיועדו לקפריסין או סלוניקי, אך מאז הקורונה פסק מכך בשל תלונות הנוסעים על התנאים שקיבלו במהלך הדרך. 

"זו מגמה עולמית", הוא מספר. "נוסעים לא מוכנים להפליג כיום יותר מיום או יומיים באוניות ישירות, ורוב הקווים שפעילים בתחום הזה בעולם - ביוון, איטליה או סקנדינביה - מפליגים למשך שעות בודדות או יום לכל היותר. חברת קיונארד הבריטית מציעה הפלגת קרוז ברמה של שבעה כוכבים בכיוון אחד מסאות'המפטון באנגליה לניו יורק - אבל מדובר ביוצא מן הכלל".

השינוי המשמעותי בענף התחבורה הימית התרחש במקביל לדעיכת המעבורות בתחילת שנות התשעים, עם צמיחתן של אוניות הקרוז. מנו ספנות החלה להביא לישראל את "סילבר סטאר" ואוניות ה"איריס", כספי הביאה את "מגי'ק" ו־NCN הנורווגית, ורוזנפלד הביאה את "סלמיס סטאר", "סלמיס גלורי" ו"פילוקסניה". אלה הציעו הפלגות יקרות בתנאי הפלגה משופרים: חדרים מרווחים, חדרי אוכל שופעים, הופעות חיות ואולמות קזינו. הקרוזים הזרים הציעו לא רק יעדים בקפריסין, יוון ואיטליה אלא גם אתרים במדינות כמו סוריה, לבנון ומצרים. אך אלה לא היוו תחליף למעבורות: לא ניתן היה לרכוש כרטיס חד כיווני לחו"ל, והנוסעים נתבקשו להתחייב כי יחזרו בכל עגינה בנמל זר בחזרה לאונייה עד שקיעת החמה עד לחזרה לחיפה. כך, הן כונו בתחילת הדרך הפלגות "חיפה־חיפה".

"יש פתרונות, אך המדינה צריכה להיות שותפה"

כספי לא רואה פתרון ימי אמיתי לפינוי ישראלים מקפריסין או יוון. "כשיריב לוין שימש כשר התיירות הוא רצה לפתוח קו מעבורות לקפריסין - אבל אי אפשר באמת להחזיר את הקו הזה לחיים", הוא אומר. "קשה לקחת אונייה שמשרתת קו ביוון או באיטליה ולהביא אותה למשימת פינוי חד פעמית מקפריסין. הרי מה יקרה אם מחר יחזרו הטיסות? זה יהפוך את כל העניין ללא־כלכלי. אם זו אונייה שעובדת על קו קיים היא דורשת כסף רב כפיצוי על אובדן עבודה וכדי להסביר מדוע היא סוטה מהמסלול הרגיל שלה, ואם זו מעבורת שלא עובדת - צריך לצוות אותה. העלות היא עשרות אלפי דולרים ליום, ובשביל זה צריך נוסעים משלמים רבים. בימים שבהם פינו את אש"ף מביירות, היו אלה הסעודים ששילמו הון רב כדי לפנות אותם. איש כיום לא רוצה לכסות את הסכום כדי להביא אלפי ישראלים".

"כבר לפני כמה שנים הכנו כמה הצעות לפתרונות של הפלגות בשעת חירום מישראל ואליה שלא באמצעות אוניות קרוז - שלא מתאימות לסוג כזה של הפלגה בשל מחירן הגבוה ועלויות התפעול", מספר פלג ממנו ספנות. "לחברה יש פתרונות שלדעתה מתאימים גם היום, אבל הם דורשים שהמדינה תהיה שותפה ליוזמה וצד פעיל בתוכנית. חברה פרטית, כמה שהיא פטריוטית, לא יכולה להרים פתרונות כאלה על חשבונה".

עם זאת, ולמרות חוסר המעשה של המדינה בתחום, מודה פלג כי ישראלים ממשיכים ליצור קשר עם החברה כל אימת שאוניית קרוז חונה בקפריסין בדרכה לישראל. בני המזל שבהם מפונים על ידי החברה במשימה מיוחדת, שכוללת שכירת שירותי גבול, נמל ומכס, אך זה לא פתרון שיכול לתמוך בהמונים.

הצעה נוספת שירדה במהירות היא סירת "הידרופויל" (סנפירית) - אונייה השטה במהירות גבוהה יחסית של 25 קשר. "פעם ניסו לקשר את ישראל עם קפריסין עם הידרופויל, אבל הנוסעים הקיאו. אלה אוניות שלא מתאימות לים שבין קפריסין לישראל, מכיוון שגלים רבים חוזרים מהחוף", אומר כספי.

עוד כתבות

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

בנק ישראל / צילום: אורית דיל

הנגיד צופה אינפלציה של 2% בשנה הבאה, ומסמן: נסללה הדרך להורדת ריבית

בהתאם לצפי המוקדם, בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה על רמה של 4.5%, בפעם ה-12 ברציפות ● ברקע ההחלטה: למרות התחזקות השקל והירידה בפרמיית הסיכון, בנק ישראל החליט כי האינפלציה לא מאפשרת עדיין להפחית את הריבית ● הנגיד פרופ' אמיר ירון אותת כי יהיו מספר הורדות ריבית בשנה הקרובה, אך ציין גורמים שעשויים לעכב זאת, בהם הגידול בביקוש לשכירות בשל המלחמה

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?