גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיצד מוברח מינרל הקונפליקט הזה לטכנולוגיה יומיומית

המחצב קולטן, שנכרה ממכרות שבשליטת מיליציות אלימות בקונגו, משמש לטובת ייצור סמארטפונים ומחשבים

עיירת כריית הקולטן רובאיה שבמזרח קונגו. נשלטת ע''י המיליציות / צילום: Reuters, Baz Ratner
עיירת כריית הקולטן רובאיה שבמזרח קונגו. נשלטת ע''י המיליציות / צילום: Reuters, Baz Ratner

מחצב מתכתי שחור שקריטי לכלי רכב חשמליים, ציוד תקשורת ואווירונאוטיקה, מממן מלחמה אכזרית ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו - למרות מאמצי ארה"ב להפסיק את השימוש במינרלים המכונים מינרלי־קונפליקט. קונגו היא היצרנית המובילה בעולם של קולטן, המחצב שממנו מופק טנטלום. הביקוש לטנטלום אדיר, בגלל השימוש הגובר שלו במוצרי צריכה, מסמארטפונים ועד מחשבים ניידים.

נטפליקס מכה את התחזיות ברבעון השלישי; המניה עלתה 
עלות של כמעט 2 מיליארד דולר: תחנות כוח בנות 50 נפתחות מחדש בארה"ב 

קולטן נכרה במזרחה המסוכסך של המדינה, אזור ששקע במלחמה בת עשרות שנים בין קבוצות מורדים לצבא קונגו. בשנתיים האחרונות מיליציה רבת עוצמה, המכונה M23 והנתמכת על ידי רואנדה השכנה, השתלטה על חלקים במזרח קונגו. היא הבריחה כשני מיליון בני אדם מבתיהם והשתלטה גם על הייצור וההובלה של הקולטן, כך על פי חוקרי האו"ם, מומחי שרשרת אספקה, חוקרים וסוחרים מקומיים.

כעת, הולך וגובר השימוש ברשת של נתיבי הברחה לצורך העברת עֲפָרוֹת באופן בלתי חוקי ממכרות בשליטת המיליציות לרואנדה. משם הוא נמכר כמוצר של רואנדה, המתויג כ"מגיע מאזור נטול קונפליקטים", למפעלי היתוך ברחבי העולם, אך בעיקר בסין.

"הלבנה של משאבי טבע"

אנשי M23 גובים מסים מכורי קולטן לא רשמיים, החופרים את העפרה מהאדמה, בעיקר באופן ידני. הם גובים מסים גם על שינוע הקולטן, וכך מספקים למיליציה הכנסות לרכישת נשק וציוד ​​אחר. בסך הכול, הסחר מניב כ־300 אלף דולר בחודש עבור המיליציה, על פי בינטו קייטה, ראש משלחת האו"ם לקונגו. "ההלבנה הפלילית של משאבי הטבע שהוברחו מהמדינה מחזקת קבוצות חמושות, מאפשרת את המשך הניצול של אוכלוסיות אזרחיות, שעל חלקן נכפית עבדות בפועל, ומערערת את מאמצי השכנת השלום", אמר קייטה למועצת הביטחון של האו"ם בתחילת החודש.

ממשלת ארה"ב רואה בטנטלום מינרל קריטי, והיא ביטאה את חששותיה בנוגע לסחר בו מוקדם יותר השנה. מחוקקים בארה"ב ביקשו למנוע ממינרלים הנכרים בדרך כלל במזרח קונגו - בדיל, טונגסטן, טנטלום וזהב - לממן את הסכסוך באזור. על פי חוק דוֹד־פרנק משנת 2010 חברות הנסחרות בארה"ב חייבות לחשוף את השימוש שלהן במינרלים, הידועים כ־3TGs, ואת הצעדים שהן נוקטות כדי למנוע מימון בשוגג של קבוצות חמושות. עם זאת, החוק לא מחייב חברות לסלק משרשרת האספקה ​​שלהן חומרים שעלולים להיות קשורים לכך.

הזינוק האחרון באלימות במזרח קונגו חופף לביקוש עולמי, שהגיע לשיאו כמעט, לטנטלום - המשמש במוצרים ממכשירי אייפון של אפל ועד מחשבי IBM וטילים של SpaceX, משום שהוא עמיד מאוד בפני קורוזיה וחום.

קונגו ייצרה כ־40% מהקולטן בעולם בשנת 2023, על פי המכון הגיאולוגי של ארה"ב, הרבה יותר מכל מדינה אחרת. הברחות קבועות של קולטן דרך רואנדה מקשות על חברות שמקבלות טנטלום ממפעלי היתוך בינלאומיים להבטיח שהן לא מממנות סכסוך שם.

היוזמה לבחירה אחראית של ספקי מינרלים, העוזרת לחברות להימנע ממתכות שמסייעות להתפרצות של אלימות או שמממנות אותה, התריעה בפני הקונים על הידרדרות התנאים במזרח קונגו במרץ, זמן קצר לפני שמורדי M23 השתלטו על אזור המקיף את עיירת כריית הקולטן, רובאיה. הארגון ייעץ לחברות להעריך את הסבירות שהקולטן שלהן מגיע מרובאיה, וליצור תוכניות לניהול הסיכון הזה. אבל קולטן מאזורים הנשלטים על ידי מיליציות ממשיך לזרום לרשתות האספקה ​​הבינ"ל, על פי חוקרים.

SpaceX לא ענתה לבקשות לתגובה. דובר IBM אמר שלחברה יש מדיניות ונהלים שיסייעו להבטיח שהמינרלים שבהם היא משתמשת לא תורמים לקבוצות חמושות בקונגו או במקומות אחרים. דובר אפל הצביע על דוח שרשרת האספקה ​​האחרון שלה, שלפיו מאז 2009, הפסיקה החברה להשתמש במאות מפעלי היתוך ובתי זיקוק 3TG שלא היו מסוגלים או לא רצו לאמת את עמידתם בכללי זכויות האדם, כללי הממשל התאגידי ותקנים אחרים שלה.

ההברחות הפכו את רואנדה ליצואנית הקולטן הגדולה בעולם, כאשר הייצוא שלה עלה בשנה שעברה, בעוד שהייצוא של קונגו ירד. זה מצביע על כך שעפרות מוברחות בכמויות גדלות והולכות, אמר אלכס קופ, שחקר את שרשרת האספקה ​​של קולטן עבור Global Witness, קבוצה הפועלת נגד שחיתות. "המנטרה היא: להעריך את המצב, לבדוק את הסיכונים, לערוך בדיקת נאותות וליצור קשר עם ספקים. ובסופו של דבר, חברות ממשיכות להשיג מינרלים שהם ככל הנראה נגועים בקונפליקט", אמר קופ. "אין ספק רב שהמינרלים האלה מוצאים את דרכם לשוק הבינלאומי".

בשנה שעברה, אמר שר האוצר של קונגו דאז, ניקולס קזאדי, כי המדינה מפסידה כמעט מיליארד דולר מדי שנה ממחצבים שמוברחים באופן בלתי חוקי לרואנדה. יולנדה מקולו, דוברת ממשלת רואנדה, אמרה שתעשיית הכרייה של המדינה נעשתה פרודוקטיבית יותר בגלל השימוש המוגבר בטכניקות ובציוד מודרניים. "הדבר אִפשר שיעור שחזור מינרלים של בין 60% ל־70%, לעומת 35% בלבד מהמינרלים שנכרו באופן ידני", אמרה. רואנדה משתפת פעולה עם תוכנית נֶעֱקָבוּת ובדיקת נאותות הנקראת International Tin Supply Chain Initiative, או ITSCI, כדי להבטיח שהמינרלים של רואנדה יהיו "מאזורים נטולי קונפליקט", הוסיפה מקולו.

יוזמות כושלות

קבוצות חמושות אחרות מרוויחות גם הן מהסחר הבלתי חוקי בקולטן, לרבות ברית של מיליציות שמסייעת לצבא קונגו להילחם ב־M23, על פי ארגוני זכויות וחוקרי או"ם. הברית, הידועה בשם Wazalendo, שלפי חוקרי האו"ם מקבלת את נשקה מהצבא של קונגו, כוללת קבוצות שפועלות נגדן סנקציות בינלאומיות בגין פשעי מלחמה. M23 ו־Wazalendo מגייסות שתיהן ילדים כדי שישמשו כחיילים, ואנשיהן אונסים נשים וילדות, בוזזים, רוצחים אזרחים ומבצעים זוועות אחרות, על פי ארגוני זכויות וחוקרי או"ם. גם Wazalendo גובה מסים לא חוקיים על קולטן במחסומים לאורך נתיבי תחבורה ומאתרי כרייה.

שני גופים ממלכתיים של קונגו, האחראים על הסדרת הכרייה הבלתי רשמית, נסוגו מרובאיה בסוף השנה שעברה לאחר ש־M23 ניתקה את הנתיב האחרון שנותר לייצוא קולטן מרובאיה דרך העיר הגדולה באזור. הדבר גרם ל־ITSCI, הפועלת גם בקונגו, להשעות את פעילותה גם שם.

ITSCI עובדת עם כמה ממשלות אפריקאיות ומפעלי היתוך בינלאומיים כדי לסייע בהקמת אספקה ​​של מינרלים המושגים באופן אחראי. התוכנית עוקבת אחר הייצור ופעילויות נוספות הקשורות לכרייה והובלה של פח, טונגסטן וטנטלום, ומספקת לגורמי ממשל תגים ויומנים למעקב אחר העפרה מן המכרות ועד למפעלי ההיתוך שבהם היא מזוקקת.

ממשלת ארה"ב הזהירה את החברות ביולי, כי יוזמות מעקב שנועדו להבטיח שטנטלום ומינרלים קונגולזים אחרים יהיו נטולי קונפליקטים, נכשלות. "הסיכונים הקשורים לזכויות אדם ולזכויות עובדים, שחיתות ומימון סכסוכים הסלימו בגלל הסכסוך החמור המתחדש והמתמשך", אמר משרד החוץ האמריקני.

ובינתיים, חברה מלונדון בשם Project Blue החוקרת את שוק החומרים הקריטיים, צופה שהביקוש לטנטלום יגדל ביותר מ־20% בחמש השנים הקרובות, בגלל השימוש בו במוליכים למחצה ובמוצרי צריכה רבים אחרים. "האם אנחנו צופים שהקונים יתרחקו מזה?" תהה קייל פרונק, אנליסט בחברה, והשיב כי "ברור שלא".

עוד כתבות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

תיקון והתנצלות