גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חודשיים לפני "מה שטוב לאירופה": האם משרדי הממשלה מוכנים לאכיפה בשווקים?

בינואר תחל הרפורמה שתאפשר לייבא מגוון מוצרים שעומדים בתקינה האירופית, על סמך הצהרות היבואן ● כדי שזה יעבוד יהיה צורך באכיפה קפדנית, אבל לפחות לפי כמות ה"ריקולים" בענף שמן הזית שנפתח ליבוא, כלל לא בטוח שמשרדי הבריאות והכלכלה ערוכים לכך

שמן זית יד מרדכי במדף בסופר / צילום: פביו טרופה
שמן זית יד מרדכי במדף בסופר / צילום: פביו טרופה

רפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" תיכנס לתוקף ב-1 בינואר 2025, בעוד כחודשיים בלבד. במסגרת הרפורמה יאפשרו ליבואנים להכניס מגוון גדול בהרבה של מוצרים על בסיס תקינה אירופית, בצורה שצפויה להוריד את יוקר המחיה; אך מהצד השני, תוגבר האכיפה בדיעבד בשווקים, ומי שייתפס מפר את ההנחיות ייקנס, ומעמד היבואן התקין יישלל ממנו.

אולם בפועל, לא ברור עד כמה משרדי הכלכלה והבריאות ערוכים לשינוי הדרמטי הזה במדיניות היבוא הישראלית, כפי שמתבטא במקרה של יבואני שמן הזית, שהפרו שוב ושוב את התקינה בשנה האחרונה - ובינתיים לא נעשה נגדם דבר. 

לא מצליחים למצוא שמנת על המדפים? זו הסיבה
היבוא נפגע, המטעים תחת אש: כך הפך שמן הזית למוצר המתייקר של השנה 

רפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" היא אחת היוזמות המשמעותיות ביותר של הממשלה הנוכחית, והיא נוקטת גישה שלפיה כל מה שלא אסור - מותר. כל אחד יוכל לייבא על סמך הצהרת עמידה בתקינה האירופית, אפילו בלי צורך במסמכי היצרן המקורי ברוב המקרים, ותהיה אכיפה כבדה על מי שישקר בעניין זה. 

על-פי משרד הכלכלה, "מדובר בשינוי היסטורי של שיטת היבוא בישראל. הרפורמה תפתח את השוק הישראלי לתחרות אמיתית, תבטל חסמים ובירוקרטיות ותוזיל את המוצרים בכ-6,000 שקל בשנה למשפחה".

במסגרת זאת, אומרים במשרד הכלכלה, תהיה "הגברת אכיפה בשווקים", "הרגולטור יסיט את נטל הבדיקות לשווקים", ו"כדי לשמור על בטיחות הצרכנים, מינהל התקינה יקבל תוספת משאבים לבקרה ביבוא ולפיקוח בשווקים על תקינות ובטיחות המוצרים". לשם כך, הדגישו חברי ועדת הכלכלה שהעבירו את החוק, כמו ח"כ שלום דנינו מהליכוד - הרפורמה תלויה בפיקוח, וצריך לוודא שהוא יהיה כראוי.

"יכול להסתיים במאסר"

אך עוד לפני שאלפי מוצרים חדשים נכנסים לישראל במטרה להוריד את יוקר המחיה, ניתן לראות את האכיפה המקרטעת במוצר שהיבוא שלו נפתח רק לאחרונה - שמן זית. בלחץ ובשיתוף-פעולה מצד ענף הזית במועצת הצמחים, משרד הבריאות הכריז השנה על לא פחות מ-15 "ריקולים" - קריאות להחזרה מהמדפים - על שמן זית.

חמור מכך, נראה כי חלק מהריקולים חוזרים ונשנים אצל שני יבואנים ספציפיים: אופאל יאצא (3 קריאות) וקדמת גליל (5 קריאות). אחד מהם, אופאל יאצא, שהשמן שלו הופץ בעיקר דרך אושר עד, אף כבש לתקופה מסוימת 20% משוק שמן הזית. אם כך, לא מדובר בהפרות קטנות וספורדיות, אלא במפירים גדולים וסדרתיים.

על-פי הגישה של "מה שטוב לאירופה טוב ישראל", נדרשת כעת אכיפה משמעותית ומרתיעה כלפי אותם מפירים. אך למרות שההפרות הראשונות בוצעו כבר בינואר 2024, נכון להיום טרם פורסמו צעדים כלשהם כלפי המפירים במטרה להרתיע את הזייפנים הבאים.

על-פי משרד הבריאות, "נגד עוסקים המפירים את החוק ננקטים הליכים שיפורסמו לאחר השלמתם", אך הם מסרבים לפרט מהם אותם הליכים - האם הם ברמה המינהלית או הפלילית, ומתי אנחנו צפויים לראות תוצאות כלשהן.

עוד אומרים במשרד הבריאות כי "בעקבות ההחזרות היזומות בגין זיוף שמן זית שמספר עוסקים ביצעו השנה, משרד הבריאות החליט להגביר את הפיקוח והדיגום על כלל העוסקים הן בייצור המקומי והן ביבוא", אך בפועל קשה לראות כיצד זה ישפיע ללא הרתעה כלפי מי שמפירים את הכללים.

על-פי אהוד סוריאנו, מומחה לשמן זית המייעץ לחברות בספרד ובישראל, "האכיפה באירופה שאותה אנחנו רוצים לחקות היא הרבה יותר משמעותית. יש גופי אכיפה מסונכרנים, ויש בירוקרטיה מאוד אחידה לגבי מה מותר ומה אסור על-פי התקינה האירופית. על הטעיה ברמת האיכות, למשל שמן מזוכך במקום כתית, יש קנסות של עשרות אלפי אירו, וזיופים של ממש זה כבר הליך פלילי שיכול להסתיים בעונש מאסר בפועל".

אך לדבריו, "המוטיבציה לזייף בתוך האיחוד האירופי היא נמוכה, כי השוק מפותח מאוד, ולכל דרגת איכות יש שימוש ומחיר שוק משלה". הוא מוסיף כי "גם בשמן הזית הישראלי יש זיופים ורמאויות, לא רק ביבוא. בכל ארצות הים התיכון האכיפה לפעמים תלויה בפוליטיקה והיכן בוחרים להשקיע את המאמצים". 

"הבעיה בשיטת המסמכים"

אך בעיני ד"ר עדי נעלי, ראש ענף הזית במועצת הצמחים, הבעיה היא מלכתחילה בשיטה של ההצהרה בעזרת מסמכים. בעיניו, "המדיניות לייבא רק על סמך מסמכים היא בעייתית. צריך להחמיר ולחזור לפקח בנמל". אך גם לדבריו, למרות ש"משרד הבריאות עושה מאמצים משמעותיים לתפוס את הזיופים, באירופה יש אכיפה הרבה יותר משמעותית, וגם בארה"ב, כשמישהו נופל - זה הרבה יותר חזק". עם זאת, לדבריו, "הריקול עצמו הוא פעולת אכיפה מרתיעה".

אז איך תיראה האכיפה? על-פי קובי זריהן, הממונה על הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן, "זו אחד הסוגיות המרכזיות על השולחן. אנחנו מודעים לבעיה, אבל אנחנו לא יוצאים מנקודת הנחה שכולם מנסים לרמות את כולם. רוב היבואנים הם לגיטימיים. אנשים רוצים לעשות עסקים ולא מנסים לרמות.

"אבל בכל מקרה, אנחנו מתכוונים לבנות איסוף מודיעיני על מי שמנסים לייבא דברים אחרים ממה שהם מצהירים. ואנחנו נערכים מבחינת היכולת לקבל אינפורמציה, אבל אין פה דרמה או שינוי משמעותי ממה שאנחנו נוהגים היום. אין לנו יכולת לבדוק כל מוצר וכל בית עסק. וכשמשהו מגיע לכדי הפרה חמורה במיוחד, למשל זיוף מסכן בריאות, אנחנו מעבירים את זה לגורמי אכיפה אחרים כמו משרד הבריאות".

לגבי שמן הזית באופן ספציפי, אומר זריהן, "כשהייתי במשטרה (זריהן סיים את תפקידיו במשטרה בדרגת תת ניצב, ע' א'), היו הונאות של שמן זית גם מצד יצרנים ישראלים. זו תופעה ידועה שלא בהכרח קשורה ליבוא".

שר הכלכלה, ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

מה גובה הקנסות? 

על-פי משרד הבריאות, "הרפורמה במזון שיזם משרד הבריאות היא רפורמה מקיפה הכוללת בין היתר מעבר לפיקוח הדוק יותר בשווקים והכשרה של המפקחים והמפוקחים, בדגש על ניהול הסיכונים על-ידי היבואן במסלול האירופי. בימים אלה, ולקראת כניסת הרפורמה לתוקף, מונגש כלל המידע וההוראות המאומצות למפוקחים, יישום מערכת בקרה עצמית ליבואנים במסלול האירופי, עדכון מדיניות האכיפה, התאמת המערכות הממוחשבות, הדרכות למפקחים ועוד". כלומר, מבחינת משרד הבריאות, הם מוכנים לתחילת יישום הרפורמה. 

גם על-פי משרד הכלכלה, הם מוכנים לאתגרים: "יש במשרד מערכת שיטתית ויעילה. הממונה על התקינה מודיע על ריקולים במקרי הצורך", אומר ינון אלרועי, מנהל מערך האסדרה.

לדבריו, "אנחנו נמצאים במרתון, ורפורמות היבוא בעבר סייעו לנו לעשות אבולוציה ושדרוג של היכולות והמערכות הקיימות. כבר ברפורמה הקודמת עברנו לתהליך יותר שיטתי, ולמדנו איך לנהל סיכונים".

לדבריו, השלב הראשון באכיפה בעידן היבוא החופשי מגיע כבר בשלב הכניסה לארץ, באמצעות מערכות מחשוב שמנהלות סיכונים: "המערכת מביאה בחשבון פרמטרים רבים. בין השאר, היסטוריה של ליקויים במוצרים ממדינה מסוימת וליקויים חוזרים בסוג מוצרים מסוים. זה מאפשר לעשות בקרה ממוקדת על יבואנים, ולשלוח רק מוצרים חשודים לבדיקה".

עם זאת, הוא לא ידע להגיד כמה אחוזים מהיבואנים יישלחו לבדיקות בפועל, וכמה יעברו בלי שום בעיה.

השלב השני, לדבריו, הוא האכיפה בשווקים: "המערכת מכווינה את הפקחים שהולכים לשוק ומחפשים מוצרים על-פי פרמטרים מסוימים. אנחנו גם מרחיבים את מערך האכיפה בכמות לא מבוטלת". אך כמה בדיוק? משרד הכלכלה לא מסר מספרים.

ומה עושים עם מי שנתפס? הממונה על התקינה במשרד הכלכלה, איגור דוסקלוביץ', מציין כי "ככל שמדובר במוצר שמסכן את הציבור, עושים ריקול מיידי. במקביל, ניתן לשקול הכנסת היבואן לסטטוס מפר אמון, אשר יש לו משמעויות מחמירות במדיניות כלפיו, ובנוסף מתקבלת החלטה על הליכי אכיפה, בין שפלילית או מינהלית - הטלת עיצומים כספיים בסכומים שמוגדרים בחוק".

לדברי משרד הכלכלה, ניתן להטיל קנסות מינהליים של 10,600 שקל ליחיד ו-26,500 שקל לתאגיד, כפול מספר המוצרים.

עוד כתבות

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

נגמ''ש ישראלי בדרכו לסוריה / צילום: Reuters, Avi Ohayon

בפעם השנייה בתוך שבוע: צה"ל עצר בדרום סוריה חוליית טרור שהופעלה ע"י כוח קודס האיראני

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?