גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסכסוך שמסעיר את ההייטק כמשל: "אחרי מסיבת הגיוסים זה ההאנג אובר הגדול"

הסכסוך המתוקשר בין מייסד אופן ווב נדב שובל לדירקטוריון האמריקאי מדגים כיצד היחסים בין דירקטוריון של משקיעים למייסד שמכר את מרבית החזקותיו יכולים להתרסק בפומבי ● מומחה בתחום התאגידים: "יזמים לא קראו את האותיות הקטנות בהסכמים עם קרנות סיכון"

נדב שובל, מייסד אופן ווב / צילום: באדיבות חברת אופן ווב
נדב שובל, מייסד אופן ווב / צילום: באדיבות חברת אופן ווב

ביום ב' אחר הצוהריים הגיע לשיאו הסכסוך בין נדב שובל, מייסד החד-קרן אופן ווב (OpenWeb), חברה העוסקת בפרסום על גבי אתרי חדשות, ובין דירקטוריון החברה, בדיון בבית המשפט, שבו שטחו הצדדים את טיעוניהם. השופט דחה את ההחלטה עד איסוף פרוטוקולים והקלטות נוספות, ולאחר שלב הצגת השלמת הטענות בעוד מספר שבועות, הוא עשוי להכריע האם ההחלטה לפטר את שובל הייתה לא חוקית.

השקעת הענק שנבלמה והחרטה של מנכ"ל וויקס: מאחורי הדחת מנכ"ל אופן ווב
האיום בהתפטרות וההסכמה המפתיעה: מאחורי הקלעים של ניסיון ההדחה באופן ווב
עם קצת עזרה ישראלית: אנבידיה משיקה שיתוף פעולה עם אילון מאסק

התפרצות הסכסוך בין היזם הישראלי לדירקטוריון האמריקאי של החברה, שבו מכהן גם מנכ"ל וויקס אבישי אברהמי, הפכה לאחד הסיפורים המתוקשרים בהייטק בישראלי, ודוגמה לאופן שבו יחסים בין דירקטוריון שממונה על ידי המשקיעים ובין היזם שהקים את החברה - אך מכר את מרבית מניותיו על ידי מכירת החזקות - יכולים לעלות על שרטון, ולהפוך למחלוקת פומבית בפני העובדים, התקשורת והציבור כולו. 

שורשו של הסכסוך בין שובל ובעלי השליטה בדירקטוריון - קרנות ההשקעה הזרות אינסייט וג'ורג'יאן - נתון לפרשנות, איך אין חולק על כך שבין הצדדים עלו טונים צורמים עוד בטרם נחשפה הפרשה. בדיון שנערך מוקדם יותר בבית המשפט טען בא כוחו של שובל, עו"ד נתי חיים ממשרד אגמון, כי שורש הסכסוך בעסקת השקעה שרצה שובל להוביל לחברה, שהייתה כרוכה בהכנסת בלקרוק כמשקיעה חדשה. עסקה זו הייתה עשויה להעלות את שווי החברה, לאפשר לה לרכוש חברה בורסאית גדולה ולהעמיד אותה על המסלול להנפקה, כפי שנחשף בעבר בגלובס.

 

"אסטרטגיה של הקרנות"

לפי עו"ד חיים, העסקה הורדה מהפרק על ידי המשקיעים הקיימים, בשל רצונם לממש את החזקותיהם: "זו אסטרטגיה של הקרנות להנזיל את החברה ולשפר את מצבן", טען. עבור אינסייט, שורש הסכסוך הוא באי-קבלת מרות מצד היו"ר עומר ציגלר, שמונה לחברה בהסכמת שובל. שובל ראה במינויו דרך להצר את צעדיו, ואיים כי מדובר בעילה להתפטרות.

בהמשך החליט הדירקטוריון להדיח את שובל ולהחליפו בדירקטור לשעבר טים הארווי, ולהדיח דירקטורים מטעם שובל, בציפייה שיעזוב. במקום זאת שלח שובל דוא"ל לכל עובדי החברה, ובו טען כי הדחתו אינה חוקית, ולאחר מכן פנה לביהמ"ש המחוזי הכלכלי בת"א להוצאת צו מניעה נגד החלטת הדירקטוריון לפטר את נציגיו שם. המייל לעובדים הביא את הדירקטוריון להוסיף לפיטוריו את סעיף פיטורי-העילה, דבר שמכתיר אותו בתואר של אדם שגורם לחברה נזק, ומאלץ אותו למכור את האופציות והמניות בה.

עו"ד נמרוד רוזנבלום, שותף וראש מחלקת תאגידים, מיזוגים ורכישות במשרד אפשטיין רוזנבלום מעוז (ERM), מספר כי סכסוך כזה הוא רק קצה הקרחון. בתקופה האחרונה רבו חלוקי הדעות בין מייסדים למשקיעים, אך כאשר הם פורצים, הצדדים משתדלים להסתירם מהציבור.

"מבלי להתייחס למקרה הספציפי של אופן ווב, אוכל לומר שמה שאנחנו רואים היום הוא תוצר של ה'הנגאובר' הגדול שהיה בהייטק הישראלי אחרי מסיבת גיוסי ההון שהייתה כאן במשך כמה שנים, שבהם השווי רק עלה ועלה, חברות הכפילו את השווי שלהן מדי שנה ויזמים מכרו מניות סקנדרי בעשרות מיליוני דולרים", הוא אומר.

"כיום, לאחר שהשוק נמצא בנסיגה בשנתיים האחרונות - בשל נסיבות כלכליות עולמיות אבל גם ישראליות מקומיות - החברות עוברות מן סוג של הנגאובר, ונושאים שהיו בעייתיים, אבל נותרו מתחת לענני ההצלחה, מתגלים לפתע - כמו נושאים שקשורים לפיתוח המוצר, אבל גם יחסים בין אישיים. מנהלי קרנות ומייסדים הם אנשים - ולעיתים מתגלה אופי אחר שלהם. לא תמיד אדם שמקסים אותך בנשף על האונייה זה אותו אדם שתרצה להיות איתו בסירת ההצלה".

רוזנבלום, שמלווה יזמים וקרנות רבות בזמן הסכסוך ולפניו, מציין כי יזמים רבים משלמים את המחיר של אי-קריאת האותיות הקטנות בהסכמים שעליהם חתמו עם קרנות סיכון. לטענתו הקרנות מצוידות בדרך כלל בפירמות משפטיות מובילות, ומגיעות עם הסכמים שנוטים לטובתן. "זו הייתה תקופה ש'זרקו כסף על יזמים', ורבים מהם קיבלו אותו בלי לקרוא את האותיות הקטנות, בלי להעמיק או להתייעץ. יזמים שבעבר התייחסו לניירת כאל נושא מעכב, מגלים שיש לקרנות ההון סיכון וטו על החלטות חשובות כמו מינוי דירקטורים, פיטורם או קידום סבבי גיוס הון.

"ישנם מקרים של מייסדים שבנו חברות, הם מזוהים איתן ומזדהים עימן, וכל עוד החברה מצליחה החיים יפים, הם יושבים בפאנלים ומסבירים איך הצליחו. אבל כשהשוק בירידה, הם מבינים פתאום שהחברה לא שלהם ובמקרים קיצוניים אפשר לפטר אותם או להזיז אותם. זה פסיכולוגית קשה להם, כי זה הבייבי שלהם, והיזמים הם אנשי 'אלפא', וקשה להם כשמישהו אומר להם מה לעשות. ראינו את זה קורה אינספור פעמים, וגם במקרה של סטיב ג'ובס שבעצמו פוטר מאפל".

אובדן השליטה לא קורה סתם. כדי לגייס הון מייסדים מוכרים את מניותיהם, וכפי שקרה במקרים של אופן ווב או ורביט, גם מניות שניוניות ישירות למשקיעים, בעשרות מיליוני דולרים. הדבר מייצר מתח כפול: הם נותרים עם שיעור החזקות שנע בממוצע בין 10% ל-30% בחברה, וללא שליטה בה, ומצד שני מעוררים את קנאת המשקיעים מעצם העובדה שהם "נפגשו עם כסף", לפי רוזנבלום.

לטענת אופן ווב, שובל נותר עם מניות בהיקף 2% מהחברה בלבד ואופציות בהיקף 5%. לפיכך, ממליץ רוזנבלום ליזמים העומדים לחתום על הסכם השקעה עם קרנות סיכון, לעמוד על דעתם בתחומים קריטיים כמו: מינוי דירקטורים, התייחסות לפורומים שונים כמו ישיבת בעלי מניות או דירקטוריון שבהם יכולים להתקבל החלטות קרדינליות, וקביעת נהלים באשר להגנה על בעלי מניות מיעוט והטלת וטו על מינויים ועסקאות.

"ניגוד עניינים מובהק"

רענן כהן, יזם סדרתי ממקימי חברת ברינג, פרסם לאחרונה ספר בשם "רק עוד קצת ודי", המספר על מאבקים בין בעלי מניות ויזמים בהשראת אירועים שקרו לו. "רוב הסיפורים לא מגיעים לתקשורת כי היזמים חתומים על הסכמי סודיות", הוא אומר. "אבל קיים ניגוד עניינים מובהק בין המשקיעים ובין היזמים והעובדים. מבלי להתייחס לסיפור של אופן ווב - ברוב המקרים קרנות מתנגדות לדילול או מערימות קשיים על הכנסת משקיע נוסף, למשל אסטרטגי, מה שלעיתים עומד בניגוד לחובת האמון שלהן להצלחת החברה.

"כשסיילספורס רצו להשקיע בחברה שלי הייתי צריך להפוך שולחנות בקרב המשקיעים הקיימים כדי שזה יקרה. חשוב שיקרו כמה דברים: היזם חייב לעמוד על כך שימנו דירקטורים מקצועיים שאינם תלויים בקרנות הון סיכון ולא נמצאים תחת לחץ לגייס הון. מהצד השני, היזם חייב להיות שותף מלא למינוי יועץ משפטי לחברה".

לפי מרים שטילמן, שותפה בקרן טל ונצ'רס, "במערכת היחסים העדינה בין מנכ"ל ודירקטוריון דרוש קודם כל אמון, והיזמים צריכים להשקיע זמן בהתנהלות מול הדירקטורים, מה שלא תמיד קורה. צריך להכיר כל אחד מהם, ליצור שקיפות, להעביר להם מצגות מראש. לא מה שיזמים מעלים על דעתם כשמציעים להם צ'ק. אבל גם ההחלטה לפטר מנכ"ל קיצונית. למשקיעים אין אינטרס לפטר יזם כי הוא מבין בתחום התוכן והעובדים נאמנים לו, ובכלל, הדבר עשוי לגרום לטלטלה".

עוד כתבות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"