גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח רשות הטבע והגנים חושף לעומק את מצב החזירים בחיפה. איזו עיר נוספת נמצאת בסיכון?

האם הירי מקטין את מספר החזירים והאם הוא מקטין את הקונפליקט בינם לבין הציבור? ● דוח חדש של רשות הטבע והגנים מנסה לענות על השאלה וגם מזהיר מפני ההתנהגות ה"סוררת" החדשה של החזירים

משפחת חזירים משוטטת בחיפה / צילום: שלומי יוסף
משפחת חזירים משוטטת בחיפה / צילום: שלומי יוסף

יונה יהב נבחר לראשות עיריית חיפה, בין היתר בעקבות הצהרה כי ינקה את רחובות חיפה מחזירים תוך 100 יום, כלומר עד סוף יולי 2024. במקביל טענה העירייה בבית המשפט, בתשובה לתביעת תנו לחיות לחיות, כי היא רק ממשיכה ליישם את תוכנית הטיפול בחזירים הקיימת שחתמה מול רט"ג ראשת העיר הקודמת עינת קליש.

"הצלת בעלי חיים הייתה סוג של תיקון": המחקר שבחן את היחס שלנו לחיות במלחמה
קריאות המצוקה נערמות: מה גרם ללווייתני האורקה להתחיל לתקוף סירות בספרד

דוח שפרסמה בסוף ספטמבר העירייה עם רשות הטבע והגנים, שותפתה בפרויקט הטיפול בחזירים, שופך אור על הפעולות ותוצאותיהן. ניתן לראות בבירור כי הטיפול בחזירים השתנה לעומת הקדנציה הקודמת, גם אם הוא טכנית עדיין נופל תחת הגדרת התוכנית. אך האם השינוי הזה בכלל עזר לטיפול בבעיית החזירים, ואילו ערים נוספות עומדות להתמודד עם אותה בעיה?

מאות רבות של חזירים נורו מאז מאי האחרון בו החל הקמפיין של יהב. על פי הדוח, כ-200 חזירים בחודש מאי, 100 בחודש יוני, ועוד 180 מאז. בקדנציה הקודמת, נרשמו כ-15-10 "טיפולים" בכל חודש, רובם המוחלט בלכידה והמתה, ורק ספורים בכל חודש בירי. 

כשהחזירים מרגישים שהם בסכנה - מספר הילודים שלהם עולה

האם הפעילות הזו בכלל עוזרת? מומחים לחזירי בר טענו בעבר כי כשהחזירים מרגישים שהם בסכנה, מספר הילודים בכל שגר עולה, וכך הם שומרים בסופו של דבר על מספרם. התרשמות האזרחים בשטח היא שזה בדיוק מה שקורה. כך כתב המשורר אורי "כובע גרב" מייזלמן בטוויטר לפני כמה ימים: "מאה ימים מהבחירות ולא יהיו חזירים במרחב העירוני בחיפה הבטיח יונה יהב. ניצח, הביא פרויקטור, אחד שהורג. מהצבא. אמרו לו שצריך לטפל אחרת, לסגור פחים, לגדר. לטפל בהאכלה. אמרו לו שההרג יגרום לעוד ילודה... וקריית אליעזר עכשיו מפוצצת חזירים 24/7". 

ומה אומרים המספרים? לכאורה, ניצחון ברור לעירייה: במאי היו 813 תצפיות חזירים במרחב העירוני, ביוני - 542, ביולי ובאוגוסט - סביב 450 ובספטמבר 371. גם מספר היריות נמצא כאמור בירידה מתחילת הקמפיין של יהב, על פי הדוח משום שנמצאים ברחובות פחות חזירים סוררים שצריך "לטפל" בהם.

אבל כפי שכותבי הדוח מציינים בעצמם, ישנה עונתיות במספרי החזירים, ואם משווים את המספרים מול התקופה המקבילה אשתקד, הרי שהשנה היא שנת שיא הפעילות של החזירים בקיץ. ספטמבר השנה אופיין ב-371 צפיות בחזירים, הכי הרבה שנצפו בספטמבר זה ארבע שנים. בספטמבר 2023 הגיעו לעירייה דיווחים על 141 תצפיות חזירים, ב-2022 נצפו 249 וב-2021: 262. אז האם הקמפיין עוזר או שזו רק השפעת העונתיות? הדבר לא ברור. 

ירידה בהפיכות פחים על ידי החזירים

ד"ר עמית דולב, אקולוג מחוז צפון ברשות הטבע והגנים ואחד מכותבי הדוח, אומר: "יש שינוי ושיפור משמעותי, עם פעילות בכל התחומים, והכיוון הוא משמעותי. בחודשים האחרונים אנחנו לא שומעים על תקיפות". העירייה ורט"ג זוקפות לזכותן נתון נוסף: ירידה משמעותית בהפיכות פחים על ידי החזירים. בספטמבר 2024 חלו רק 30 אירועי הפיכת פחים, לעומת 72 בספטמבר 2023, 183 בספטמבר 2022 ו-214 בספטמבר 2021. 

הירידה בהפיכת הפחים יכולה להעיד על כך שלמרות שמספר התצפיות בחזירים עלה בין ספטמבר לספטמבר, בפועל יש פחות חזירים בעיר - אולי הציבור רק מודע יותר ולכן מדווח יותר. או, שהיא יכולה להעיד על הצלחת פעולות לניקוי הפחים או לסגירה הרמטית שלהם כך שהחזירים לא מנסים להפוך אותם למרות שהם נמצאים בשכונה - אבל ישנם פעילים למען החזירים שמצלמים לעתים קרובות פחים מלאים ומזמינים. הסבר שלישי הוא שאולי החזירים נכנסים לשכונה, אך הם חוששים יותר מבני האדם, אחת המטרות של רט"ג בקמפיין, אבל דולב בעצמו אומר שקשה למצוא היום בעיר חזיר שיש בו פחד.

זהו גם לב הוויכוח בין העירייה ורט"ג לבין קבוצת הפעילים למען החזירים ותנו לחיות לחיות. הפעילים מסבירים כי העירייה הקודמת ראתה ב"פרט סורר" כזה שמפריע אקטיבית לסביבה. מבחינת העירייה הנוכחית ורט"ג, פרט סורר הוא כל חזיר שלא פוחד מבני אדם. אם החזיר מתקרב בעדינות לבני אדם ומחפש אוכל, הוא סורר ודינו מוות.

"פרט סורר הוא פרט שלא בורח ממך. יש לנו הנחיה ברורה לא לפגוע בחיה שבורחת. למעשה, קשה מאוד לצוד חזיר שבורח, ועצם זה שמצליחים לירות בהם, זה אומר שמדובר בפרטים שאין להם חשש", אומר דולר. 

רט"ג מסבירים כי חזירים אינם אמורים לפתח תלות בבני אדם וכך לאבד את היכולת שלהם לחיות בטבע. הניסיון לנתק את הקשר בין החזירים לבין בני האדם בחיפה נעשה מבחינתם לטובת השבת הפרטים לטבע, לא פחות מאשר לטובת ההגנה על הציבור מפני פגיעה אפשרית מהחזירים, תקיפות או תאונות.

בדוח מוקדש סעיף מיוחד לתופעת הכישכוש בזנב על ידי החזירים. "בחזירי בר, זו התנהגות חריגה וראויה לציון, משום שהיא מזוהה בדרך כלל עם בעלי חיים מבויתים. נראה שהיא קשורה בציפייה לגירוי חיובי כמו מזון... החזירים מפגינים אמון כלפי בני האדם". 

זה די חמוד.

דולב: "ברור שאנשים נהנים לראות חזיר חמוד, אבל הם לא במודעות מה המשמעויות של זה הלאה". אני יכולה להבין מדוע פעילים נרתעים מהרעיון שדווקא חזיר שכשכש כלפיהם בזנב הוא אותו "סורר" שאתם מגיעים לירות בו. "הייתה לנו מישהי שהופיעה לבית המשפט ואמרה שהחזיר כבר הפך כמעט לחיית המחמד שלה. זה בדיוק מה שאנחנו לא רוצים שיקרה. זו חיית בר".

האפקטיביות של הגידור

אחד החלקים בדוח מתמקד בדוגמה של שכונת הדר. השכונה סבלה על פי הדוח מעדר חזירים סורר, ש"טופל" באפריל 2023. בחודש מאי ירד מאוד מספר החזירים באזור - 17 דיווחים לעומת 91 במרץ - אך בחודשים לאחר מכן שוב חלה עלייה. "הדוגמה מלמדת שטיפול ממוקד שמשלב טיפול סניטציה יכול להוביל לירידה משמעותית בעוצמת והיקף פעילות החזירים, אך איננו נותן מענה לאורך זמן. ללא טיפול במקורות המזון, חזרו החזירים לפעול בשכונה". 

לעומת זאת הדוח מדגים את האפקטיביות של הגידור. ב-2021 בוצע גידור של כמה שכונות מועדות בדרום חיפה, ומחקר באמצעות מכשירי GPS שהותקנו על החזירים הראה כי הם אינם עוברים את הגדר כל עוד התושבים מקפידים לסגור את השערים. בדוח הנוכחי נאמר כי בדצמבר 2023 תוקנו פרצות בגדרות בשכונה מסוימת (הוד הכרמל) בצורה לא מקצועית, ובשכונה זו חלה עלייה בהפיכות הפחים בניגוד למגמה הכללית. 

המטרה היא שעם הירי בחזירים הסוררים, יתר החזירים ישובו לפחד ויחזרו לטבע, אבל לא ברור אם התרחיש הזה עדיין אפשרי או סביר בחיפה. על פי הדוח, במחקר שנערך בשנת 2023-2022 נמצא כי כמעט ואין תנועת חזירים מחיפה לפארק הכרמל. "ניתן להעריך שהקשר בין חזירי חיפה והכרמל מוגבל מאוד", אומרים בדוח. 

"הדבר הכי חשוב הוא, להמשיך במקביל לירי בשאר הפעולות, ואז היכולת שלהם לפעול בשכונות תפחת", מסביר דולב. "אני משתמש במונח של הצבא - 'מדיניות כיסוח דשא'. טיפול מתמשך בקונפליקט ברמה נמוכה. תידרש כאן תחזוקה לטווח זמן לא מבוטל, כי המצב בחיפה מאוד חריג. אנחנו מנסים לומר לעיריות אחרות, שהן לא רוצות להגיע למצב של חיפה, ולכן הן צריכות לטפל בפחים, במאכילים ובגידור, כבר עכשיו". 

אילו ערים נוספים נמצאות בסיכון?
"בירושלים ישנה התחלה של בעיה, גם בכרמיאל. על קריית שמונה לא נכון כרגע לדבר. בקריות על גבול חיפה יש לנו בעיה דומה עם תנים ולא עם חזירים, אבל דרכי הטיפול דומות. העיריות קיבלו את המידע, והן מתחילות לטפל. הן מבינות בהדרגה שזה לא משחק, שצריך לעבוד נכון כדי לא להגיע למצב בלתי נשלט כמו בחיפה". 

אחת הטענות של קבוצת הפעילים למען החזירים היא שאם יורים בחזירים באמצע רחוב עירוני בלילה - אולי תיווצר בהלה בגלל היריות. ישנה גם טענה כי הירי לא "נקי", כלומר משאירים את החזירים לגסוס, משאירים גורים בלי אימא שזה בעצם גזר דין מוות ברעב. 

"הכל נעשה לפי ההיתר, זה מה שאני יכול להגיד. זה בהחלט לא נעים להמית חיה בירי במרחב העירוני באמצע מלחמה, אבל המצב עם החזירים הוא קיצוני", הוא מציין, "זה חינוך של אם לילדיה להיות ללא פחד. לצערנו עוד לא לימדנו אותם מחדש את הפחד". 

עוד כתבות

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת