גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה מדינות מסוימות הן עשירות ואחרות עניות? התיאוריה שזכתה בנובל, הגרסה הישראלית

במחקרם, הזוכים בפרס נובל לכלכלה לשנת 2024 ניסו לענות על השאלה הנצחית - מדוע מדינות מסוימות הן עשירות ואחרות עניות ● המסקנה: המקור לשגשוג הוא במוסדות חברתיים חזקים ובפיזור של כוח ● כלכלנים בכירים מנסים להסביר מה אפשר לישראל הצעירה להצליח היכן שמדינות אחרות נכשלו ואיך ניתן לשמר זאת, וכן מה המשמעות של המחקר למתחים בחברה

הפגנה נגד המהפכה המשפטית, קפלן / צילום: גלעד פירסט Gilad Furst
הפגנה נגד המהפכה המשפטית, קפלן / צילום: גלעד פירסט Gilad Furst

פרס הנובל למדעי הכלכלה לשנת 2024, ניתן לחוקרים שניסו לפתור את חידת עושר העמים: מדוע חלק מהכלכלות מצליחות בעוד אחרות נשארות עניות. בתשובתם, הם קשרו זאת בעוצמת המוסדות במדינה, ולמי שהם משרתים.

האם הסיפור הישראלי תואם את התיאוריה של זוכי פרס הנובל? אם כן, מה אפשר לנו לשגשג היכן שמדינות אחרות באזור נכשלו, למרות האתגרים האקוטיים שעמדו ועומדים בפנינו? והכי חשוב - האם ניתן לשמר את ההצלחה הזו הלאה, וכמה פשוטה ההידרדרות לנתיב השני?

פנינו לכלכלנים בכירים וגילינו כי בעיניהם התיאוריה הזו רלוונטית מאוד לישראל של היום. רלוונטית ברמה גורלית.

לדברי פרופ' אייל וינטר מהמחלקה הכלכלית באוניברסיטה העברית: "השאלה אילו מדינות הן עשירות ואילו נחשלות מבחינה כלכלית, היא השאלה הגדולה של המקרו־כלכלה. בעבר הסבירו זאת באקלים, בטענה כי הקור איכשהו הכריח את התושבים להיות יותר חרוצים ויזמיים. גורמים אחרים אמרו שמדובר בהשפעה של תרבות, ובמאה ה־19 ותחילת המאה ה־20 דיברו על גנטיקה".

כיום ההסברים הללו אינם בקונצנזוס המדעי, וגם החוקרים דרון אג'מולו וסיימן ג'ונסון מאוניברסיטת MIT, וג'יימס רובינסון מאוניברסיטת שיקגו, דוחים אותם. לטענתם, המפתח להבנת הפערים הכלכליים בין מדינות, הוא המוסדות. המחקר מתבסס על "ניסויים טבעיים" שהשוו בין גורלות של מדינות דומות בהיסטוריה בפרמטרים רבים. ואולם, ניסויים כאלה הם פחות חזקים מניסויים אמפיריים, ולתיאוריה, ככל תיאוריה כלכלית, יש גם מבקרים.

מהם מוסדות בהקשר של המחקר? וינטר מסביר שאלו "מנגנונים שמאפשרים לחברה ולכלכלה לתפקד באופן יעיל, שמתמרץ יוזמה, ונותן ודאות לפעילות עסקית".

מוסדות הם למשל חוקי החוזים במדינה, בתי משפט שאוכפים את החוזים הללו, השירות הציבורי, גורמים כמו הממונה על ההגבלים העסקיים או מכון התקנים. התקשורת היא מוסד. שלטון מקומי הוא מוסד. כל אלה, אם הם פועלים נכון, יוצרים מרחב כלכלי שגורמים מבפנים ומבחוץ רוצים לפעול בו.

מה הפנה את הזרקור

"מוסדות לא תמיד עניינו את מדע הכלכלה", אומר ד"ר יניי שפיצר, מרצה במחלקה לכלכלה ובתוכנית פכ"מ באוניברסיטה העברית. "יותר נכון, הם נלקחו כמובן מאליו. מי שהחזיר את המוסדות לתמונה היה דאגלס נורת', שזכה בפרס נובל ב־1993. הוא תיאר את המערב, בדגש על בריטניה, ואת אירועי המהפכה המהוללת של 1668, בה הודח המלך הקתולי ג'יימס השני על ידי קבוצה של סוחרים ותעשיינים שהתחילו להתעשר, ולא מצא חן בעיניהם שאין להם גם כוח פוליטי. הפתרון היה פרלמנט שיגביל את כוחות של המלך.

ג'יימס השני, מלך אנגליה. הודח על ידי תעשיינים וסוחרים שהתחילו להתעשר, במסגרת ה''מהפכה המהוללת'' שהגבילה את כוח המלך / צילום: ויקיפדיה

"זה היה המקרה הפרדיגמטי ואחר כך קרו דברים דומים ברחבי אירופה, וארה"ב כבר נולדה כדמוקרטיה. נורת' טען שזה מה שאיפשר את הצמיחה של הכלכלה המודרנית, כי שיטת השלטון הזו יצרה מוסדות חזקים".

הוא מוסיף כי המונח "מוסדות חזקים" מייצג איזון בין דברים הפוכים: "אנחנו רוצים ממשלה מתפקדת, שיכולה לספק משאבים ציבוריים כמו ביטחון, משפט, עקביות וכן הלאה, ולכן צריך לתת כוח לשליט. מצד שני, הכוח צריך להיות מוגבל, כי משפחה או קבוצה עם כוח מוגזם, יטו כמעט תמיד לנצל אותו לרעה. ברמה פשטנית מודדים חוזק מוסדות בשלושה מדדים: חוזים אכיפים, זכויות קניין ופיזור הכוח. מדדים כאלה מאפשרים להשוות בין מדינות שונות, ולראות מתאם ביניהם לבין הצלחת המדינה".

אלה הרעיונות שזיכו את החוקרים בפרס. פרופ' איתי אטר מהפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב וראש פורום הכלכלנים למען הדמוקרטיה, אומר כי עבודתם "השפיעה על כל הדיסציפלינה של הכלכלה, ופתחה תחום מחקר שלם חדש".

אם כי יש מעטים שמערערים על כך. ד"ר אורי כץ, שכותב את הבלוג 'דעת מיעוט', מחזיק גם כאן בדעת המיעוט מבין המרואיינים בכתבה: "אני חושב שמגיע לחוקרים הללו פרס הנובל. מוסדות הם חשובים, אבל עדיין לא ברור אם הם הדבר הכי חשוב, או שהם תוצאות של סיבות אחרות. למשל: הגידול החקלאי שיש במדינה מסויימת. עד כמה ניתן למסות אותו, למשל חיטה שגדלה במצרים היה ניתן למסות, וזה הוביל להתפתחות של מוסדות מסוג מסויים, והתאימו לציוויליזציות גדולות יותר, בעוד פקעות כמו בטטה שגדלו במדינות כמו אינדונזיה לא היה ניתן למסות, וכך צמחו מדינות קטנות ושבטיות יותר".

אג'מולו ושותפיו מחלקים את המוסדות לשני סוגים, מצד אחד מוסדות מכלילים, Inclusive, ומצד שני מוסדות נצלניים - Extractive. פיזור הכוח הוא לדבריהם חלק בלתי נפרד מעוצמת המוסדות. "כי אם הכוח הוא בידי שכבה צרה, היא כמעט בהכרח תקבע חוקים כלכליים שישרתו אותה, וזה יפחית את התמריץ לפעילות כלכלית של גורמים אחרים", אומר שפיצר.

החוקרים מניחים שני סוגים אפשריים של שיווי משקל. אם הכוח הפוליטי הוא בידי קבוצה צרה, היא תשאף להשתלט גם על הכלכלה. אם הכוח הפוליטי מבוזר, הציבור יכול למנוע את ההשתלטות. "המהפכה המהוללת קרתה כאשר פתאום היה הרבה כוח כלכלי בידי הציבור שלא היה בעל הכוח הפוליטי, ושיווי המשקל הופך", אומר שפיצר. המדינות הנחשלות, ע"פ אג'מולו ושותפיו, הן אלה ש'נתקעו' על שיווי משקל נצלני.

לא בכל דמוקרטיה

אינטואיטיבית היה ניתן לייחס את ההבדל בעושר בין מדינות לתחרות ביניהן, כמו בין פרטים בתוך מדינה. כלומר, יש מדינות חזקות שכנראה מוצאות דרך לנצל אחרות, ולהתעשר על חשבונן.

שפיצר: "אז אג'מולו ושותפיו באים עם גישה חמודה לעולם המערבי, ואומרים: 'אל תדאגו, זה כבר לא אשמתכם'. לטענתם, לכל המדינות, גם בעולם השלישי יש היום גישה לטכנולוגיה ולהון ומשקיעים. העולם המערבי רוצה להשקיע במדינות הללו אבל אין שם הזדמנויות. מדוע? כי המערכת המוסדית לא מאפשרת. אין תשתיות, יש שחיתות, אין מספיק שווקים. הם לכודים במלכודת. החוקרים טוענים שאם תקימי שם בית ספר או חברת ייעוץ לפרוייקטים חקלאיים, זה לא יעזור עד שיתוקנו המוסדות הפוליטיים.

יניי שפיצר, מרצה במחלקה לכלכלה ובתוכנית פכ''מ באוניברסיטה העברית / צילום: תמונה פרטית

"הדעה שלהם מנוגדת להיפותזת וושינגטון, של הבנק העולמי וקרן המטבע העולמית, שטוענת שכדאי להשקיע במדינות נחשלות בתמורה לדרישה לרפורמות. אג'מולו ורובינסון אמרו שזה לא יצליח אם אין מלכתחילה תיקון במוסדות הפוליטיים. בשנות ה־2000 באמת היה נראה כי מאמצי הבנק העולמי נכשלים, כמו שאג'מולו ורובינסון חזו. היום יש דוגמאות הפוכות".

מול הממצא של זוכי הנובל שכוח מבוזר, כלומר דמוקרטיה, טוב יותר לכלכלה - מה עם סין?
שפיצר: "זו אכן דיקטטורה קשוחה עם צמיחה כלכלית שהיא אחת החזקות, וזה אמנם מקרה אחד אבל הוא מערב כ־15% מהאנושות. אז אכן יש פה סתירה". את הודו הוא רואה כדוגמת נגד: "בהודו התקיימה מעצמאותה דמוקרטיה אמיתית ובכל זאת עד שנות ה־80 המוסדות שלה היו חלשים והמדינה הייתה ענייה".

כץ: "ברזיל תוארה בעבר כדוגמה למדינה שהולכת לקראת שגשוג לאחר שהפכה דמוקרטית, ובסוף השגשוג היה מוגבל".

אטר: "סינגפור היא בדרך כלל הדוגמה שמביאים כנגד התיאוריה, והיא אכן יוצאת הדופן, כמו אישה בת 90 שמעשנת שתי חפיסות סיגריות ביום, אבל סטטיסטית, דמוקרטיות הן אכן עשירות וצומחות יותר ביחס לסביבתן".

היישוב העברי כתשתית

ישראל נולדה כדמוקרטיה למרות שרוב הציבור הגיע ממדינות לא דמוקרטיות, אומר ערן ישיב, פרופ' לכלכלה באוניברסיטת תל אביב וחבר במרכז למאקרו בלונדון סקול אוף אקונומיקס. מוסדות הציונות בנו את התשתית למדינה שבדרך, בזמן שהיישוב העברי תפקד דה פקטו כמדינה - נטול סמכות אמיתית, ללא מונופול על הפעלת כוח ואלימות, ולמעשה על בסיס וולנטרי.

שפיצר מתאר זאת כך: "לישראל הייתה נקודת פתיחה טובה כי הרבה מהמערך המוסדי שלה התגבש מלמטה למעלה, עוד לפני שהיא בכלל הייתה מדינה, קצת בדומה לאופן שבו ארה"ב התפתחה. ארגוני עובדים ושירותי רווחה הוקמו לפני שלמדינה הייתה הנהגה ממש. בן גוריון היה כוח, אבל הוא גם תמיד היה צריך לשכנע מישהו". בנוסף, ירש השלטון הישראלי מוסדות מהמנדט הבריטי, אבל היו כמה דברים חסרים, אומר וינטר: "קיבלנו חוקי יסוד במקום חוקה. אפשר לשנות חוק יסוד עם שלושה חברי כנסת במליאה. זה נותן המון כוח לשלטון הקיים".

לדברי עומר מואב, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת רייכמן ובאוניברסיטת ווריק, ומגיש הפודקאסט "עושים חשבון", הבסיס של המדינה אז "היה כלכלה פרטית, אבל המדיניות הייתה הרבה יותר ריכוזית מהיום. היו מוסדות שקשה לומר שהיו מכלילים. הייתה שנאה הדדית בין הממשלה לבין המגזר הפרטי. היו הגבלות על יבוא, ולכן פחות תחרות מחו"ל. כל דבר שרצית לעשות היה צריך רישיון מהמדינה. ההסתדרות היא לא בדיוק גוף מכליל. זה ארגון עובדים שנלחם על חלקו לא רק מול בעל ההון, אלא גם מול עובדים אחרים.

"כלכלנים עם תפיסות סוציאליסטיות כמו פרופ' יוסי זעירא מהאוניברסיטה העברית, יגידו לך - למרות הריכוזיות והסוציאליזם החלקי, כלכלת ישראל היא נס של צמיחה ועושר. אבל השאלה אם זה באמת כזה נס, או האם הגיעו לכאן יהודים עם הון אנושי גבוה, והקימו מדינה בתקופה שבה כל העולם המערבי חווה צמיחה אדירה".

זוהי בעצם התזה העומדת בבסיס ספרו של כץ "כסף כחול לבן". הוא מסביר כי "את הצמיחה האדירה של ישראל בתחילת דרכה יש נטיה לייחס לשלטון מפא"י. אבל היו שינויים שעברו אז על כל העולם, והובילו לצמיחה בכל מיני סוגי ממשל, כמו הטלפון, המקרר, הטלוויזיה, המצאת המכולה האחידה שהפחיתה את עלות השינוע בים, או כניסת נשים לשוק העבודה. זה לא שהמוסדות היו גרועים", הוא מדגיש, "אבל אולי הצמיחה נבעה לאו דווקא מזה".

לדברי ישיב, "המוסדות בישראל היו מלכתחילה בינוניים עד חלשים. היעדר חוקה, הגנה חלשה על הקניין, פעילות ממונה על ההגבלים העסקיים שמשתנה לפני בעל התפקיד".

ב־1977 הכלכלה הישראלית החלה לעבור שינוי שיתגלה כדרמטי. שפיצר: "הליכוד עלה לשלטון תוך כדי משבר כלכלי וניסה לעשות ליברליזציה מהירה. זה לא כל כך הלך, אבל ב־1985 תחת ממשלת האחדות, הצליחו להציל את הכלכלה מפיצוץ מוחלט (תוכנית הייצוב) וזה הרגע המכריע שהפך את המשק הישראלי ליותר חופשי ומשוחרר. אחר כך נרשמו רפורמות תחת ממשלת רבין ואחר כך תחת ממשלת נתניהו. אפשר לומר שהמפלגות היו שותפות לזה במידה שווה".

מואב: "פתיחת המשק ליבוא הקפיצה גם את היצוא. אם לא היינו עושים את השינויים הללו, לא היינו מעצמת הייטק. ומגזר ההייטק, ככל שאוהבים להשמיץ את הפערים החברתיים שהוא יוצר, אפשר תעסוקה למוכשרים בלי קשרים ובלי פנקס אדום".

עומר מואב, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת רייכמן / צילום: ליאור יאדו

כץ: "ומה שהיה מרשים לגבי התקופה הזו הוא ששינוי כל כך דרמטי בכלכלת ישראל התרחש בשיתוף פעולה בין המפלגות. קשה לי לראות איך זה היה יכול לקרות היום".

שפיצר מציין כי מבחינה מספרית, הצמיחה בתקופה זו דווקא לא עלתה על זו של ימי המדינה הראשונים, אך מגמה זו תואמת את המגמה בכל העולם המערבי.

מואב: "וכך הגענו עד סוף 2022 בתהליך הדרגתי של מעבר מכלכלה מגזרית למודל עם יותר תחרות וחופש". ואז הגיעה 2023.

חברות הדירוג מסתכלות

בתחילת 2023 הובילו שפיצר ואטר קבוצה של כלכלנים שניסחה מכתב לממשלה, המתריע בפני ההשלכות הכלכליות של הרפורמה המשפטית. מחקריהם של אג'מולו, רובינסון וג'ונסון הובאו בו כבסיס לטענות. אטר: "מאות כלכלנים התריעו במכתב על הנזק האדיר הצפוי לכלכלה בגלל החולשה של הדמוקרטיה והמוסדות, תוך התייחסות ישירה למחקרים של מי שבהמשך יהפכו לזוכי פרס הנובל".

איתי אטר, פרופ' לכלכלה בפקולטה לניהול באונ' ת''א, וראש פורום הכלכלנים למען הדמוקרטיה / צילום: עודד אנטמן

שפיצר: "הרגשתי שפתאום המציאות יצאה אלי מתוך המאמרים. ההפיכה המשטרית היא ניסיון להגדיר מחדש את המוסדות הפוליטיים. זהו שינוי טקטוני שיקח את המוסדות הישראלים לכיוון פחות משתף ויסיר מגבלות מפני צבירת הכוח של קבוצות השלטון. הרפורמה תגדיל את הכוח של חרדים, מתנחלים ושלושה אנשים עם אותו שם משפחה. הם הבינו שיש להם הזדמנות ללכוד את המערכת הפוליטית ולשחרר את עצמם ממגבלות של שלטון החוק, זכויות מיעוטים והקצאה שוויונית של משאבים. לא צריך להיות היסטריים, זה לא צפון קוריאה, אבל זה שינוי משמעותי לרעה.

"כמעט כל הכלכלנים הבכירים חתמו על המכתב. אנחנו מתווכחים על הרבה מאוד דברים, אבל על זה כמעט לא היה ויכוח. כלכלנים מפורום קהלת הצטרפו אלינו. המכתב נתקל בתימהון מבחינת יוזמי הרפורמה, נתניהו, סמוטריץ' ולוין. הם לא הבינו מאיפה זה בא להם, מה הקשר בין מוסדות פוליטיים לבין צמיחה כלכלית, ואת זה היינו צריכים להסביר, באמצעות התיאוריה של אג'מולו וקבוצתו שהיא קונצנזוס בעולם הכלכלי היום".

מואב: "מצחיק לקרוא לזה ימין, כי מבחינה כלכלית אין כאן כלום מן הימין הקלאסי. לא כבוד לשלטון חוק ולא משילות. החלשת מערכת המשפט מחלישה את זכויות הקניין - זה קלאסי".

הרפורמה מתייחסת לכאורה רק לבתי המשפט.
שפיצר: "בישראל אין חוקה, אין לנו פרובינציות עצמאיות, אין לנו שני בתי מחוקקים. לכן בית המשפט העליון לקח לעצמו סמכויות מסוימות, להקפיד על שלטון החוק, וזה תפקיד מאוד חשוב שאף גוף אחר במדינה לא יכול לקיים כרגע".

אטר: "גם היחלשות התקשורת, האקדמיה והשלטון המקומי מתחברת לכלכלה. כל חברות דירוג האשראי מסתכלות על איכות המוסדות".

ישיב: "ישנם כמה מכוני מחקר שמודדים את רמת הדמוקרטיה ולמיטב ידיעתי ישראל כבר ירדה במדדים האלה. יש בהם כמובן גם מרכיב איכותני".

האם אי אפשר לומר כי פירוק האליטות הישנות הוא פירוק של מוסדות נצלניים?
מואב: "זה בדיוק הפופוליזם. בכל העולם, וגם בישראל, הרטוריקה היום היא פופוליסטית לפי הספר. במקום למשול במדינה ולנהל את הכלכלה לרווחת הציבור, שלטון פופוליסטי עוסק בגזל ומאשים את האליטות, כאילו בשם 'העם האמיתי'. הפופוליזם רואה משחק סכום אפס - אם נילחם באליטות הן יקבלו פחות ואנחנו נקבל יותר. אבל ההייטקיסט לא מרוויח על חשבון אף אחד, ובג"ץ שמגן על הציבור הוא לא על חשבון הציבור אלא להיפך".

שפיצר: "הונגריה ופולין עברו שינויים דומים, אבל בישראל הסכנות הן הרבה יותר מוחשיות, בגלל העומס של הביטחון ושל המגזר החרדי על הכלכלה מלכתחילה".

מואב: "ישראל היא מדינה מוקפת אויבים ואנחנו חייבים כלכלה משגשגת כדי להגן על עצמנו. אין לנו באמת צבא קטן וחכם אלא צבא גדול, מגושם ועשיר ועם זה אנחנו יודעים לנצח אותם. אם נהיה כלכלה מתפתחת או בינונית לא נוכל להחזיק את העוצמה הצבאית. הכלכלנים התריעו על ספירלת קריסה, שנובעת גם מבריחת מוחות, כמו בלבנון או בארגנטינה".

כץ, כהרגלו, בדעת מיעוט: "נורא קל לכלכלנים להפוך לפוליטיקאים", הוא אומר. "אני חושב שלוקחים את זה פה רחוק מדי. התזה היא שמוסדות חלשים פוגעים בכלכלה. האם הרפורמה מחלישה את המוסדות? הרי זה לב הויכוח. ואני לא בצד הימני בהכרח אבל אני מפקפק ביכולת להשליך בצורה כל כך ברורה את הכלכלה על המציאות. מדינות לא תמיד תואמות לתיאוריות ויש מגוון גורמים אחרים בפעולה שאולי חשובים לא פחות מהמוסדות".

עוד כתבות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה