גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה גורם לענקיות הנדל"ן המניב עזריאלי ומליסרון להמר בגדול על שוק המגורים

לאחר שמליסרון השלימה את רכישת חברת הבנייה אביב ייזום, תמורת יותר ממיליארד שקל, מוציאה עזריאלי לפועל מהלך השתלטות על צמח המרמן לפי שווי של 635 מיליון שקל והפיכתה לחברה פרטית ● מניית צמח המרמן זינקה מעל למחיר ההצעה - אולי בציפייה לשיפורה

ליאורה עופר ודנה עזריאלי / צילום: ורדי כהנא, אריק סולטן
ליאורה עופר ודנה עזריאלי / צילום: ורדי כהנא, אריק סולטן

שוק המשרדים בארץ נחשב במשך שנים למנוע צמיחה משמעותי עבור חברות הנדל"ן המניב הגדולות במשק, אלא שבשנה וחצי האחרונות מגלה שוק זה סימני התקררות, בדגש על הערים שמחוץ לתל אביב. זאת על רקע גידול בהיצע הנכסים מחד והתקררות הפעילות במשק מאידך. כך למשל, בדוחות חברת הנכסים ריט 1  לרבעון השני, נכתב בדבר המשך של המגמה שהחלה בשנת 2023 של "התמתנות בביקושים והתארכות שלב המו"מ לסגירת הסכמים עם שוכרים חדשים, בעיקר לאור המצב הביטחוני והאקלים הכלכלי והפוליטי, והירידה בהשקעות בענף ההייטק המקומי".

ניתוח | "התיאבון שלו לעסקאות מעולם לא נחלש": מה עומד מאחורי מסע הקניות של יצחק תשובה 
עזריאלי נכנסת בגדול לשוק המגורים: זו העסקה שעל הפרק 

בהחלט ייתכן שמדובר באחת הסיבות לכך שבשתי חברות הנדל"ן המניב הגדולות בישראל, עזריאלי  ומליסרון , החליטו לאחרונה להמר במאות מיליוני שקלים על שוק הבנייה למגורים ככזה שיספק מנוע צמיחה חדש לעסקיהן. בשתי ענקיות הקניונים נקטו במהלך דומה של רכישת חברה מהמוכן: לאחר שמליסרון דיווחה בשבוע שעבר על השלמת הרכישה של החברה הוותיקה אביב ייזום, דיווחה עזריאלי בתחילת השבוע הנוכחי על מתווה לעסקה שתעביר לידיה את השליטה בחברת צמח המרמן, העוסקת בייזום, פיתוח ובניית פרויקטי נדל"ן למגורים למכירה בישראל.

על פי הצעתה של עזריאלי, העסקה תתבצע בדרך של "מיזוג משולש הופכי", כך שצמח המרמן תהפוך לחברה פרטית עם אג"ח נסחרות בבורסה, בבעלות מלאה של עזריאלי ובעלי השליטה הנוכחיים בחברה. עזריאלי מציעה לצמח המרמן לרכוש בשלב ראשון את מניות הציבור בחברה (56.7% מההון) לפי שווי של 635 מיליון שקל לחברה היזמית, גבוה ב-6% מהשווי שבו פתחה את המסחר ביום ראשון.

בעקבות הדיווח זינקה מניית צמח המרמן  בכ-14% למחיר המגלם לה שווי שוק של 684 מיליון שקל, אולי בשל הערכת המשקיעים כי המחיר שמציעה עזריאלי יעלה. ביחס להון העצמי של צמח המרמן - משקפת ההצעה פרמייה של 31%.

בעלי השליטה בצמח המרמן, חיים פייגלין, רן בן אברהם ובני משפחותיהם, המחזיקים ביתרת מניות החברה (43.3%) יהיו רשאים למכור במסגרת השלב הראשון בעסקה, יחד עם יתר בעלי המניות בצמח המרמן, חלק מהחזקותיהם. זאת באותם תנאים ובאופן ששיעור החזקותיהם לאחר המכירה החלקית לא יפחת מ-33.33% מההון.

במקביל להצעת הרכישה, עזריאלי התקשרה עם בעלי השליטה בצמח המרמן במזכר עקרונות לא מחייב, הדן בהסדרת מערכת היחסים ביניהם ביחס להחזקותיהם בצמח המרמן ולניהולה לאחר השלמת העסקה. פייגלין ובן אברהם, בעלי השליטה המכהנים בתפקידי המנכ"ל והיו"ר של צמח המרמן בהתאמה, ימשיכו בתפקידיהם ככל שתושלם העסקה. לשני הצדדים גם יינתנו אופציות למכירת יתרת מניות בעלי השליטה בצמח המרמן לעזריאלי.

ההצעה כפופה עדיין להשלמת בדיקת נאותות על-ידי עזריאלי, למו"מ בין הצדדים לגבי תנאי העסקה ולתנאים מתלים נוספים.

גם פעילות קבלנית והקמת נכסים מסחריים

קבוצת עזריאלי, בשליטת היו"ר דנה עזריאלי, נסחרת בשווי שוק של 35 מיליארד שקל. החברה מחזיקה ב-22 קניונים ומרכזים מסחריים בשטח של 365 אלף מ"ר. בתחום המשרדים יש לה 16 מגדלי משרדים שונים בשטח של 649 אלף מ"ר לצד החזקות בנכסי משרדים בחו"ל. בשנים האחרונות פיתחה לעצמה עוד תחומי פעילות, בהם תחום חוות השרתים, דיור מוגן, ויש לה גם פעילות מתונה בתחום המגורים בדמות דיור להשכרה.

ההשקעה בצמח המרמן מאפשרת כאמור לעזריאלי לקנות מהמוכן חברה בעלת פעילויות ייזום, פיתוח והקמה בתחום הדיור בישראל, לצד פעילות קבלנית שתוכל לשמש בעתיד גם את עזריאלי. בנוסף היא גם יוזמת הקמת נכסים מסחריים. בסוף המחצית הראשונה של 2024 היו לצמח המרמן 21 פרויקטים בשלבי תכנון וביצוע שונים בערים תל אביב, רמת גן, חיפה, הוד השרון, גבעתיים, לוד ונתניה. צבר הדירות להקמה עמד על 4,780 יחידות, שמתוכן מוצעות למכירה כיום 1,970 דירות. כמו כן, מקדמת החברה גם 18 פרויקטים בתחום ההתחדשות העירונית.

צמח המרמן מכרה במחצית הראשונה של 2024 דירות בכ-298 מיליון שקל, כשהמחיר הממוצע ליחידת דיור עמד על 2.65 מיליון שקל. זו ירידה של כ-32% ביחס למחיר הממוצע של דירה שנמכרה במחצית המקבילה אשתקד שהיה כ-4 מיליון שקל. ההכנסות ממכירת דירות עלו ב-44% במחצית הראשונה ביחס לתקופה המקבילה. בשורה התחתונה רשמה צמח המרמן רווח של 16.7 מיליון שקל במחצית הראשונה, ירידה של כ-50% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

"קורלציה נמוכה לתחומי המסחר והמשרדים"

לעסקה הנרקמת בעזריאלי קדם כאמור מהלך דומה של מליסרון, שבשליטת ליאורה עופר ובניהולו של אופיר שריד. זו השלימה בשבוע שעבר את רכישתם של 50% מחברת אביב ייזום מידי האחים דורון אביב ודפנה הרלב, תמורת 625 מיליון שקל (לפי שווי של 1.25 מיליארד שקל לאביב ייזום).

קבוצת אביב הוקמה בשנת 1963, ולאורך השנים היא בנתה פרויקטים מגוונים בארץ מתחומי המגורים, המסחר ועד למבני ציבור ותשתיות. ב-2022 רכשה מליסרון מחצית מאביב ייזום לפי שווי של 845 מיליון שקל, והזרימה לתוכה 450 מיליון שקל, ולאחים אביב שילמה עוד 150 מיליון שקל. אביב יזום מחזיקה בצבר של 3,600 יחידות דיור לשיווק באזור המרכז. הפרויקטים של אביב יזום ממוקמים במגוון ערים בהן תל אביב, גבעתיים, רמת גן, הרצליה וחולון. 

"אני מעריך שבעזריאלי הבינו את מה שמליסרון זיהתה באביב ייזום", אומר גורם בשוק ההון, שלהערכתו "שתי החברות הבינו שתחום המסחר די רווי ופחות צריך שטחים חדשים, ושהעתיד של תחום המשרדים בארץ נראה פחות חיובי כיום. ואילו כניסה לפעילות או התרחבות בלוגיסטיקה קשה יותר מבחינת היצע הקרקעות הזמינות לשם כך. לכן להיכנס בארץ לתחום המגורים נראה כצעד הגיוני, מאחר שענף זה הוא בקורלציה נמוכה לתחומי המסחר ומשרדים".

עוד הוא אומר כי "לא מדובר ברכישה גדולה ביחס לעזריאלי - פחות מ-2% מהשווי הבורסאי. צמח המרמן מחזיקים גם בנתח מסיון ביצוע, חברה מוערכת מתחום בניית פרויקטים, מה שעשוי לסייע לעזריאלי בעתיד".

ענף הבנייה למגורים בארץ נחשב לכזה שהסיכונים בו גברו בשנה האחרונה בשל המלחמה והמחסור בפועלים, מבצעי הקבלנים לציבור הרוכשים (80/20 ו-90/10) והריבית הגבוהה - שמכבידים על הפועלים בענף.

עוד כתבות

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בת"א; מדד הביטוח עולה ב-2%, מניית הבורסה נופלת בכ-8%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל ממשיך להפגין חוסן מול המטבעות הזרים ● הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות