גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפער בין דוד לדנה עזריאלי הוא שיעור במומחיות, פיזור סיכונים ונדל"ן

מלך הקניונים דוד עזריאלי התעקש לדבוק במה שהוא מבין, ושמר מרחק משוק הדיור ● הבת שלו כבשה מאז פטירתו כל תחום נדל"ני אפשרי - וכעת גם מגורים למכירה ● ושוב המדינה נכשלת בניסיון לחנך את השוק שחיים בשכירות יכולים להיות אלטרנטיבה אמיתית

דנה עזריאלי, יו''ר קבוצת עזריאלי / צילום: אריק סולטן
דנה עזריאלי, יו''ר קבוצת עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דוד עזריאלי ז"ל לא רצה לבנות ולמכור דירות בישראל. שאלנו אותו על זה לא פעם, ותשובתו הייתה ברורה: "לא השקעתי בארץ מעולם במגורים מפני שאני לא מבין במגורים. זה מקצוע נפרד. המומחיות שלנו היא קניונים ומשרדים. סוד ההצלחה הוא לא לגלוש לתחומים שהם לא המומחיות שלך".

לאחר שנעצרה: ענבל אור הורשעה במרמה בנסיבות מחמירות ועבירות מס. איזה עונש צפוי לה? 
מידרוג: "עומס תזרימי כבד על יזמי דירות. היחלשות משמעותית בביקוש למשרדים" 

עזריאלי אהב את הכתר של מלך הקניונים המקומי. אפילו המצאת המילה קניון יוחסה לו - שילוב של המילים קניות וחניון. וכשהפרסומאי ראובן אדלר הציע לו לקרוא לקניון החדש בכניסה לתל אביב בשם "השלום", כמו שמה של תחנת הרכבת שהוקמה לידו, עזריאלי הפטיר ש"יקראו לו קניון עזריאלי". זאת, בשעה ששמו של האזרח הקנדי שאפילו לא עשה עלייה, לא היה מוכר ביותר מדי בתים בישראל. והשאר היסטוריה. אפילו תחנת הרכבת כבר מכונה בפי כל תחנת עזריאלי.

לפני עשר שנים נפטר בגיל 92 עזריאלי, מקים האימפריה הנדל"נית הכי גדולה בישראל. כמה גדולה? החברה נסחרת כעת בבורסה בשווי 35 מיליארד שקל. הנדל"ניסטית הבאה בתור, מליסרון, נסחרת בשווי 14 מיליארד שקל. כשנפטר, נתח השוק של הקניונים בקבוצה היה הדומיננטי. שוויים נשק ל-50% מהתיק, משרדים היו 27%, והיתר בעיקר השקעות פיננסיות.

אם אין מומחיות, אז לפחות לפזר סיכונים

מה שקרה מאז לקבוצה, יכול ללמד הרבה מאוד על פיזור סיכונים, על מומחיות בשוק הנדל"ן, ועל השינוי בעולם הנדל"ן והתכנון הישראלי. דנה עזריאלי, הבת של והיו"ר הנוכחית, קיבלה את המפתחות מאבא, שהיה מומחה בקניונים ובמסחר - אבל ניצלה את "יתרונה" כמי שבאה ללא מומחיות בכלום - ולכן היא יכולה להיות מומחית להכול. אם היא לא מומחית, אז לפחות לפזר סיכונים על כמה שיותר תחומים. כך היא נכנסה לתחום הדאטה סנטרס הצומח, שתופס כעת נתח של 17%, לתחום הדיור המוגן בישראל, שכבר תופס נתח של 6%, למגורים להשכרה בארץ שתופס 4%, ולעסקי המלונאות, עוד 1% משווי הנכסים. הנתח המשמעותי ביותר של ענקית הקניונים הוא בכלל במשרדים: אלה תופסים 32% משווי נכסיה, לעומת 30% לשווי הקניונים.

והשבוע נכבש המעוז האחרון. עזריאלי הכריזה שהיא נכנסת לתחום המגורים למכירה, הענף הישראלי הכי רווי מתחרים ומותגים, בהצעה לרכוש את יזמית המגורים צמח המרמן.

לפני הרצון לדריסת רגל גם בקרב קוני דירות, צריך להבין שזה קורה גם בגלל אילוצים תכנוניים. עזריאלי לא צריכה את צמח המרמן בשביל להיות שם. אי אפשר לתכנן היום פרויקט נדל"ני גדול מבלי שרשויות התכנון ישלבו בו גם וגם וגם. במגדל הספירלה של עזריאלי למשל, שיתנשא לגובה 90 קומות בצמוד לשלושת המגדלים הישנים, יהיו 17 קומות מגורים ו-19 קומות של מלון, בין המסחר למשרדים.

יותר מכל דבר אחר, צריך לתת את הדעת לעובדה שענקיות הנדל"ן המניב החליטו למכור פה את הדירות שהן בונות, מה שבעיקר מלמד עד כמה השוק לא בריא. הרי בשם אותו היגיון, הן היו יכולות גם למכור משרדים וחנויות במגדלי המשרדים והקניונים שהן בנו ובונות, מה שהן מעולם לא עשו ולא יעשו.

אם כבר, דווקא בדירות, להבדיל ממשרדים ומסחר, המדינה מנסה לתמרץ יזמים להשכיר ולא למכור, בהטבות מס כאלה ואחרות. זאת בניסיון נואש לייצר פה מסה אמיתית של דירות להשכרה שאינן בידיים פרטיות.

לא חסר לגוגל ולאמזון כסף לקנות משרד

אבל עזריאלי, כמו מליסרון או גב ים ואחרות, חברות שהחליטו להיכנס בכל הכוח גם לתחום המגורים, מעדיפות למכור את הדירות. רק שם, המנטרה המפורסמת של עולם המשרדים או המסחר - שאין כמו בעלות אחת כדי לשמור על הנכס ולהשביח אותו לאורך זמן - לא מחזיקה מים. שם, הן ישכירו דירות רק כשהמדינה תחייב אותן לעשות זאת. בשנה שעברה למשל רכשה עזריאלי קרקע להקמת 147 דירות להשכרה בגליל ים, אבל גם המחיר הנמוך ששילמה - 85 מיליון שקל, העיד על האטרקטיביות הנמוכה והסבסוד העמוק שנדרשת המדינה לתת לדירות להשכרה, אפילו כשהן יושכרו רק ל-20 שנה.

והנה לנו עוד הוכחה עד כמה המדינה נכשלת בניסיון לחנך את השוק שחיים בשכירות יכולים להיות אלטרנטיבה אמיתית, ולא רק דרך להעביר כמה שנים או אילוץ של אלה שאינם מסוגלים לקנות. כמו שגוגל מעדיפה לשכור משרדים מגב ים (תוה"א 2), פייסבוק ממליסרון (לנדמרק) או אמזון מעזריאלי (שרונה). לא חסר למפלצות הללו כסף נזיל לקנות משרד, אבל הן מבינות שלהיות שוכרות מבטיח להן איכות חיים גבוהה בהרבה.

כוכבי השבוע

מצוין: ספוילר - עוד ארבע שנים טראמפ הולך הביתה

למי ששכח, בחירת ההמונים לא מבטיחה שייבחר המועמד המתאים או המוכשר ביותר. זה היה נכון תמיד, וזה נכון שבעתיים במאה ה-21, כשכל כך קל להפוך ציבור תמים להמון נבער ומוסת.

עם זאת, אין זמן מתאים מזה לחזור ליתרון הכי גדול, בפער, של השיטה הדמוקרטית. מה שלא יהיה, הנבחר מקבל את המפתחות מהאזרחים לתקופה קצובה בלבד - עד הבחירות הבאות. גם אם המועמד הרצוי עליכם הפסיד, הכוח בידיכם לשנות זאת בעוד 4 שנים. זה לא מעט, אבל אין אלטרנטיבה טובה מזו.

ובשעה שדמוקרטיות מסביב לעולם נאבקות על שרידותן, נוכח התחזקות של מדינות רבות אחרות שאינן דמוקרטיות וחולשתן הפנימית מבית (ודאי בכל הנוגע לזכויות שהן מציעות לאזרחים), מוכרחים לחגוג את האירוע הדמוקרטי הגדול של השבוע - גם אם דעתכם פחות נוחה מהנשיא הנבחר.

בלתי־מספיק: המטרו של ירושלים רחוק מלצאת לדרך

הכותרת שיצאה ממינהל התכנון השבוע הכריזה: "המטרו של ירושלים יוצא לדרך". חתיכת דרמה לעיר הבירה של ישראל, שמונה מיליון תושבים, וצפויה להגיע ל-1.8 מיליון עד שנת 2050. כמה טוב לדעת שעד אז תיסע פה רכבת תת-קרקעית, שתביא את התושבים והמבקרים בירושלים מנקודה לנקודה במהירות ולא תכריח אותם להיסחב בפקקים על הקרקע.

אז זהו, שלא ממש. "יוצא לדרך", זה בסה"כ קיומו של "דיון היסטורי" בוועדה המחוזית של ירושלים. לכל היותר, אפשר להיתלות ב"דיון מקדים וראשוני", ששרטט כמה קווים מתחת לקרקע, ועוד נריב עליהם שנים - מטר לפה וקילומטר לשם. לא בכדי, במינהל התכנון אמרו שהיקף ההשקעה הצפוי בפרויקט המטרו הירושלמי, "על פי הערכות ראשוניות", נע בין 34 ל-50 מיליארד שקל. אין כמו פער של 16 מיליארד שקל כדי להבהיר לנו שאין עדיין שום דבר אמיתי על השולחן.

עוד כתבות

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

בנק אוף אמריקה: המניות החמות של הרבעון, ואלו שצריך להתרחק מהן

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן