גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוששים מחשיפת שערוריה: מי עוצר את פרסום הדוקו על פרינס?

דוקו חדש שהפיקה נטפליקס אמור לספק תמונה מקיפה ומרתקת על כל הגוונים של הגאון המוזיקלי פרינס ● אלא שמנהלי העיזבון שלו חונקים את האפשרות להפצתו, פן דמותו תוכתם ומעמדו האייקוני ייפגע ● כך מסכלים שיקולי כסף ואינטרסים את הרגע שלו יייחלו מיליוני מעריצים

פרינס מקבל את פרס האמן הבינלאומי הטוב ביותר בטקס פרסי הטלוויזיה בלונדון, 1985 / צילום: Reuters, Bridgeman Images
פרינס מקבל את פרס האמן הבינלאומי הטוב ביותר בטקס פרסי הטלוויזיה בלונדון, 1985 / צילום: Reuters, Bridgeman Images

זה יכול היה להיות רגע חגיגי עבור מעריצי פרינס, אך במקום זאת הסרט הדוקומנטרי המדובר שהפיקה נטפליקס, תוצר של חמש שנות עבודה אינטנסיביות של הבמאי זוכה האוסקר עזרא אדלמן ("או.ג'יי: תוצרת אמריקה"), נתקע בלימבו משפטי, וסיכוי מועט שיראה אור אי פעם. העימות הזה משקף את המתח המתמיד בין חזון יצירתי ושימור מורשת אומן, כשבאמצע ניצבים אינטרסים כלכליים כבדים.

נטפליקס מציגה עוד סיפור אהבה עם פערי גיל, והפעם פמיניסטי
● הוליווד לא ידעה לשחק את המשחק, וההפקות נטשו לטובת מי ששלח יד לכיס

הדוקו הגנוז - אפוס ביוגרפי באורך 9 שעות - כולל שלל ראיונות עם חברים, שותפים עסקיים ואומנותיים, בנות זוג לשעבר ולמעשה כל מי שיכול היה לשפוך קצת אור על אישיותו האניגמטית ורבת הפנים של הגאון המוסיקלי. הסרט של אדלמן, שקנה לעצמו שם של יוצר המבצע מחקר יסודי ועריכה מדוקדקת, מבקש להציע לצופים פורטרט שלם ומרובה פנים של מושא התיעוד שלו. להציג זה לצד זה את הגאונות המוזיקלית והצדדים היפים באישיותו החידתית, יחד עם הצדדים המורכבים, הבעיתיים והאנושיים יותר של חייו. אבל כאמור, מנהלי העיזבון של פרינס נחושים לחסום את שחרור הסרט, בעיקר בטענה לפגיעה במורשתו, תוך התבססות על סעיף חוזה שמגביל את אורך הסרט.

הגישה לחומרים נחסמה

אחרי מותו הפתאומי של פרינס ב-2016, חולק עיזבונו בין אחותו טייקה וחמשת חצי-אחיו, חלוקה ששלחה את הצדדים לתסבוכת משפטית ופיננסית ארוכה. כשנטפליקס החלה את המו"מ על עסקה להפקת דוקו על חייו, העיזבון נוהל בבנק מסחרי, ויורשי העיזבון היו חייבים לו מיליונים. אבל ב-2022 בית משפט במינסוטה, מכורתו של פרינס, קבע שהנכסים יחולקו בין שתי ישויות: "פיימרי ווייב מיוזיק", חברה שקנתה את חלקם של חצאי האחים בירושה, וחברה שנקראת "מורשת פרינס בע"מ" שמנהלים יתר היורשים, מפיק מוזיקלי בשם צ'ארלס ספייסר ועורך דין בשם לונדל מקמילן (שעבד עם פרינס לתקופה בשנות ה-90 ותחילת ה-2000) - שני שמות חדשים שלא היו מעורבים בעסקה מול נטפליקס.

החלוקה החדשה בניהול העיזבון הפכה משמעותית מבחינת אדלמן ונטפליקס. עם כניסתם לתפקיד הם החלו לחסום את גישת היוצרים ל"כספת החומרים" בפייזלי פארק (ביתו והסטודיו של פרינס) והשלמת הפרויקט הפכה לקשה מאוד.

בסוף התהליך, מנהלי העיזבון קיבלו חומרים חלקיים של הסרט מאדלמן ונטפליקס, שהתמקדו בשנותיו המוקדמות של פרינס. הם הביעו חוסר שביעות רצון מהטון של הסרט ומתוכנו. החיכוכים הלכו וגברו ועם קבלת הסרט הסופי ב-2023, תגובתם הייתה עשרות עמודי הערות הדורשות שיבוצעו שינויים משמעותיים. מקמילן, דמות דומיננטית במיוחד, בעל ניסיון בניהול עיזבונות ובתעשיית הבידור בכלל, התעקש שהדוקו במתכונתו הנוכחית יעשה "נזק לדורות" למורשת של פרינס.

הסרט של אדלמן אמנם מקבל תמיכה מלאה מנטפליקס, הכוללת את זכותו לגרסה הסופית, אבל סעיף בחוזה שהגביל את הסרט לשש שעות מאפשר לעיזבון לעכב הכול. דרישות אלה מעוררות את השאלה האם התמונה המלאה של פרינס - עם המורכבות והסתירות שבאישיותו - אי פעם תיחשף.

שרירים או אסטרטגיה

ההתעקשות של מנהלי העיזבון החדשים יכולה להיות סתם דרך לעשות שרירים כדי להראות שיש בעל בית חדש, אבל אם צוללים עמוק יותר למפת האינטרסים בניהול עיזבון כזה, התמונה המתגלת מורכבת יותר. אפשר ללמוד הרבה מהאופן שבו מנוהל מי שלתקופה באייטיז היה "יריבו" האומנותי הישיר של פרינס - מייקל ג'קסון. מנהלי העיזבון של ג'קסון מייצרים ממנו מאות מיליוני דולרים בשנה: מהוצאות מחודשות של אלבומים, הצגות בברודווי ושורה של פרויקטים יצירתיים ומכירת רישיונות שהם אוצרים בקפידה. אסטרטגית, הם מקפידים שג'קסון יוצג כקורבן של המדיה ושל לחצים משפחתיים וחברתיים, ומקפידים לדחוק הצידה הרבה מהמחלוקות שהקיפו את חייו, ובראשן ההאשמות בניצול מיני שנחקרו לאורך כמעט עשור, העלולות להעיב על מורשתו. כך הם הגיבו בתקיפות ובנחרצות באמצעים משפטיים לדוקו של HBO "למצוא את ארץ לעולם לא", וכך הם דאגו לשלוט בביופיק שעומד לצאת בשנה הבאה בבימויו של אנטואן פוקוואה ("יום אימונים מסוכן") ובכיכובו של ג'אפר ג'קסון, אחיינו של האמן המנוח. מסגור תדמיתו של ג'קסון כגאון שהובן שלא כהלכה מסייע למנהלי העיזבון לייצר פדיונות נאים.

לפרינס, שבחייו היה קנאי מאוד לפרטיותו ולחייו האישיים, אין "אקדח מעשן" מהסוג שיש בביוגרפיה של ג'קסון. אלא שהסרט כולל הצטברות של עדויות על אישיות מורכבת, מלאת סתירות וניגודים, שלצד נדיבות וטוב לב ידע גם התפרצויות אלימות כלפי בנות זוג, והפגנות של רוע בלתי מוסבר כלפי הקרובים אליו. הסרט גם מציע שתדמיתו הקרה, המחושבת ומלאת הביטחון העצמי הסתירה אישיות הרבה פחות בטוחה בעצמה, תוצר של ילדות בבית קשה, שבו אביו, מוסיקאי מוכשר אך מתוסכל, היכה את אימו תכופות ויצר אצל ילדיו מערכת יחסים משפחתית המבוססת על "מקל וגזר" או שילוב בלתי אפשרי של אהבה ורוע.

אדלמן, שהגיע להפקה אחרי שהבימאית אווה דוברניי פרשה מהפרויקט, טוען שאף שהוא מעריך את הגאונות המוסיקלית של פרינס, הוא אינו "מעריץ" ומבקש להציע פורטרט אנושי מורכב שלו כאמן וכאדם, שישקף בצורה הכי טובה את מורשתו. כך למשל, הסרט מספק זווית חדשה ומעניינת על הסולו המפורסם שניגן במחווה לג'ורג' הריסון לפני 20 שנים על במת "היכל התהילה של הרוקנרול" לצד טום פטי, ג'ף לין, מארק מאן, סטיווי ווינווד ודאני הריסון. הסרט מציע שהסולו, מלא האגרסיה והרהב, היה תגובה של פרינס להשמטתו הבלתי נתפסת מרשימת 100 הגיטריסטים הגדולים של כל הזמנים במגזין ה"רולינג סטון", שהמו"ל שלו הוא אחד המייסדים של "היכל התהילה". חבריו מספרים שהוא נהג לצפות בביצוע שלו שוב ושוב, כמעט כמו מעריציו האדוקים ביותר.

גישתו העיתונאית של אדלמן לפרויקט עומדת כנראה בסתירה לרצונם של מנהלי העיזבון להמנע מכל הכתמה אפשרית, גם אם מינורית, שעלולה להרחיק מעריצים פוטנציאליים או לפגוע במעמדו האייקוני. נטפליקס, המבקשת להצטייר בתעשייה כמי שמגבה ללא תנאי את היוצרים שהיא שוכרת לפרויקטים שלה (בדומה לאיך שהתנהלה HBO בקרב המשפטי על הדוקו על ג'קסון) לא צפויה לערוך את השינויים שהעיזבון מתנה בהם את שחרור הסרט.

במקרה של ג'קסון, הצליח העיזבון לדחוק את השערוריות למינימום, ולמקד את הסיפור באומנות הגאונית שלו. בדיוק באותו האופן מקווים מנהלי העיזבון החדשים של פרינס לשלוט בדימויו הציבורי ולמקסם רווחים. מי מפסיד מזה? כולנו. הקבוצה המצומצמת של מקורבים ועיתונאים שזכו לראות את התוצר של אדלמן טוענים שהוא מציע הזדמנות ייחודית להעמיק בדמותו של פרינס. אם המאבקים המשפטיים לא ייפתרו, ייתכן שהמורשת המלאה והמורכבת של האמן תישאר מאחורי החומות של העיזבון - לתמיד.

עוד כתבות

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי אולי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס