גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות המתיחות הגיאופוליטית, לענקיות הייעוץ המערביות יש עסקים גדולים בסין

דלויט, ארנסט אנד יאנג ואחרים חתמו בשנים האחרונות על אלפי חוזים ברחבי סין, כאשר וושינגטון ובייג'ינג מבקשות להתיר את הקשר בין הכלכלות

סניף PWC בשנחאי. נקנסה ב־62 מיליון דולר / צילום: Reuters, CFOTO/Sipa USA
סניף PWC בשנחאי. נקנסה ב־62 מיליון דולר / צילום: Reuters, CFOTO/Sipa USA

משרדי ייעוץ וביקורת מערביים, שעובדים כבר זמן רב בהיקף משמעותי בסין, מוצאים את עצמם לכודים יותר ויותר במתיחות הגיאופוליטית הגוברת בין בייג'ינג לוושינגטון.

מאחורי הרבה נשים חזקות בוול סטריט עומד עקר בית מסור
הטעויות שהביאו לתבוסה של קמלה האריס

חברות כמו PwC ו-BCG (Boston Consulting Group) מורשות לעבוד שם, אך צועדות על חבל דק בחיפוש אחר עסקים בסין. ממשלת סין, שהולכת ומגבירה את מעטה הסודיות האופף את כלכלתה משיקולי ביטחון לאומי, עיכבה לחקירה כמה יועצים מערביים בשנים האחרונות. בסבך הזה החברות עושות עסקים עם חברות בבעלות ממשלתית סינית, שנחשבות רגישות בארה"ב.

העקרונות הקומוניסטיים כחלק מהחוזה

בחודש שעבר קנסו הרשויות הסיניות את פעילותה של PwC במדינה ב-62 מיליון דולר, והטילו איסור של שישה חודשים על עסקיה. זאת בגלל ביקורת שערכה PwC על חברה סינית שעמדה במרכז משבר הנדל"ן במדינה. אלא שבערך באותו הזמן שבוצעה עבודת הביקורת, זכתה שם יחידה אחרת של PwC בחוזה של 200 אלף דולר עם ממשל מקומי בשינג'יאנג, שם טוענת ארה"ב שהתרחשו הפרות של זכויות אדם, על פי עותק של החוזה שבדק וול סטריט ג'ורנל.

Boston Consulting Group חתמה בשנה שעברה על עסקה בשווי של כ-530 אלף דולר תמורת ייעוץ לפקידי עירייה בבייג'ינג על הקמת מרכז בינה מלאכותית. לפי עותק של החוזה, זה נעשה בדיוק בשעה שממשלת ארה"ב מנסה להגביל את התקדמותה של סין בכל הנוגע לטכנולוגיה רגישה. על פי מסמכי המכרז, גורמים רשמיים בשיג'ינגשאן, מחוז ישן של בתי חרושת לפלדה במערב בייג'ינג, ביקשו מ-BCG לאשר כי היא מכירה את עקרונות המפלגה הקומוניסטית כדי שתוכל לקבל על עצמה את המשימה.

ההוצאה הכספית בסין על שירותי ייעוץ ממשרדי רואי החשבון מקבוצת "ארבע הגדולות" - KPMG, PwC, ארנסט אנד יאנג ודלויט; וכן ממקינזי, BCG וביין, גדלה ב-53% בין 2017 ל-2023, כך לפי ניתוח שערכה Kennedy Intelligence, חברת המחקר העוסקת בתעשיית הייעוץ.

חברות מערביות ניווטו במידה רבה את עסקיהן במתיחות הגואה בין סין למערב בעזרת מבנה ייחודי, שבו היחידות הסיניות שלהן, יחד עם אלו במדינות אחרות, מאוישות ומנוהלות על ידי צוותים מקומיים הנפרדים מבחינה חוקית מן המטה. ארבע החברות הגדולות משתמשות במודל של זכיינות: יחידות של מדינות מחלקות רווחים בין השותפים שלהן, אך משלמות עמלות רישוי ועמלות אחרות לחברות הגלובליות, וחולקות עמן טכנולוגיה, מיתוג וקניין רוחני.

רבות מן החברות קיבלו על עצמן עבודה בקנה מידה נרחב עבור סוכנויות ממשלתיות וחברות בשליטת סין, וחתמו על אלפי חוזים מאז 2017; כך על פי סקירה של מסמכי הצעות מחיר, פרסומים של החברות ורשומות אחרות. לפחות 100 מהחוזים נעשו עם זרועות או שותפים של חברות שארה"ב הטילה עליהן סנקציות, כך עולה מבדיקת הוול סטריט ג'ורנל. עשרות מן החוזים הם עם חברות שארה"ב הגדירה כחברות צבאיות סיניות.

הסנקציות הללו אוסרות על אמריקאים להשקיע באותן חברות סיניות, אך אינן משפיעות על עבודת הייעוץ.

נציגי ארבע החברות הגדולות סירבו לענות על שאלות בנוגע לחוזים ספציפיים, תוך ציון סודיות הלקוח. BCG ציינה כי "יש לה מערכות סיכונים וציות חזקות המבטיחות שהעבודה שלנו תעמוד בחוקים של כל המדינות שאנו פועלים בהן". החברה הוסיפה כי הצוות המקומי של המשרד תרגם כנדרש את ההנחיות, שדרשו עמידה בחוקים המקומיים. PwC China מסרה כי כל עבודתה "מתבצעת בהתאם לכל החוקים והתקנות החלים עליה". היחידות בסין של EY, KPMG ודלויט, וכן הרגולטורים הפועלים תחת מועצת המדינה של סין, המפקחים על הארגונים הממשלתיים במדינה, לא השיבו לבקשות להגיב.

צעדים קלים בלבד נגד חברות מדאיגות

אופיין המוגבל של הסנקציות האמריקניות מדגיש כיצד ניסתה וושינגטון לנהל תחרות אסטרטגית בין שתי המדינות באמצעות קמפיין הודעות, ונקטה צעדים קלים בלבד נגד החברות הסיניות המדאיגות ביותר, אמרו מומחי ביטחון לאומי. בספטמבר האחרון הציע ממשל ביידן לאסור על שימוש בחומרה ובתוכנה סיניות במכוניות בכבישי ארה"ב.

עם זאת, עבור חלק מן החברות, המתחים סביב העבודה עם חברות ממשלתיות סיניות עוררו חשיבה מחודשת של האסטרטגיה בסין. מקינזי, שנעשתה נתונה לפיקוח צמוד - בשל אירוח נופש בשינג'יאנג וניהול צוות חשיבה בסין, שייעץ לממשלה בתכנון לאומי - עברה למקד את עבודתה בסין בחברות רב-לאומיות וחברות במגזר הפרטי, כך לפי דובר החברה.

לאחר הביקורת הקודמת שספגה, הגנה החברה על מעשיה אך צמצמה התקשרויות מסוג זה. היא מינתה כמה מנהלים, לרבות אחד שניהל פעם את המשרד בסין, כדי להעריך את הסיכונים הגיאופוליטיים הכרוכים בפרויקטים - כך על פי גורמים המתמצאים בנושא. "אנו פועלים על פי מדיניות שירות הלקוחות המחמירה והמקיפה ביותר בתעשייה", אמר דובר מקינזי.

ארבע הגדולות עדיין אוכפות סטנדרטים של עבודה שהיחידות שלהם בסין מקבלות על עצמן, אמר מארק אוקונור, מנכ"ל Monadnock Research, העוקבת אחר תעשיית הייעוץ. "לו הרגישו שהשלוחה שלהם בסין עושה פעולות שאינן עולות בקנה אחד עם הדרך שבה הם עושים עסקים, הם היו יכולים לנטוש בקלות את השלוחה הזו", אמר.

חוזה אחד של ארנסט אנד יאנג כלל ייעול תהליכים אדמיניסטרטיביים עבור משרד אזורי במחוז יונאן של "החזית המאוחדת". זהו סניף של המפלגה הקומוניסטית של סין, האחראי על שמירת הסדר בקרב המיעוט האתני והקהילות הדתיות במדינה, בנוסף לפעילויות רגישות פחות כמו קידום אירועי תרבות.

בשנת 2022 חתמה דלויט על חוזה של מיליון דולר לפרויקט בנייה עבור יחידה של China National Offshore Oil Corp. על ארגון זה הוטלו סנקציות בשנת 2021 בגלל מה שגורמים אמריקאים מתארים כעבודה עם ממשלת סין וסיוע לה בתביעות טריטוריאליות חסרות יסוד בים הסיני הדרומי.

שאיפות הממשלה מול המציאות הנוכחית

אף שסין מנסה לצמצם את תלותה במערב, היא זקוקה לעזרה בניווט דרך המחסומים שהקימו וושינגטון ובירות מערביות אחרות, כדי שתוכל לשמור על קשריה עם שווקים מעבר לים. כך לדברי דקסטר רוברטס, ראש המחלקה לענייני סין במרכז מנספילד באוניברסיטת מונטנה. "במובנים מסוימים זקוקות היום רשויות וחברות סיניות ליועצים זרים אפילו יותר", אמר רוברטס.

הסתירה ניכרת היטב אצל שתי ספקיות הטלקום הגדולות של סין, China Mobile ו-China Telecom. מוקדם יותר השנה הנחו גורמים סיניים את שתי החברות להוציא בהדרגה שבבים זרים ממערכות הליבה שלהן. עם זאת, יחידות של שתי החברות חתמו על יותר מ-60 חוזים עם חברות ייעוץ מערביות מאז 2017, לרבות עם Deloitte ו-BCG, לייעוץ בתחומים שונים, החל מתכנון מותג ומימון השקעות לביקורות שנתיות ועד ל"זיהוי סיכונים".

הפנטגון זיהה את שתי חברות הטלקום כמסייעות למאמצי המודרניזציה של צבא סין, ייעוד שבגינו נאסרת השקעה אמריקאית בשתיהן.

מערכת היחסים בין יחידת סין של דלויט, אחת מחברות הייעוץ המערביות הפוריות בסין, לבין יתר פעילותה של החברה, הלכה ונעשתה מתוחה בשנים האחרונות, אמרו שותפים לשעבר. זאת נוכח הגברת המגבלות בבייג'ינג על המידע שעסקים מורשים לחלוק מחוץ למדינה.

השותפים הסיניים בדלויט הפסיקו בשנה שעברה להוציא את המחשבים שלהם מן הארץ בעת נסיעות, והמצגות שלהם בפני עמיתים במקומות אחרים באסיה התקצרו, העיד שותף לשעבר.

עם זאת, BCG עבדה לאחרונה על פרויקט שמקינזי ייעצה לו בעבר. בשנת 2018, לקחה מקינזי על עצמה פרויקט של מיליון דולר, בן שלושה חודשים, כדי לייעץ לפקידים מקומיים בנוגע ל-Huairou Science City, מרכז מדעי בבייג'ינג, שנועד לקדם שיתוף פעולה בין מחקר צבאי ואזרחי. בשנת 2022 נטלה BCG חוזה של כ-700 אלף דולר כדי לייעץ באותו פרויקט, כך עולה מהמסמכים. שנה לאחר מכן הסכימה BCG לעקוב אחר התקדמות התוכניות להפיכת מחוז מפעל הפלדה שיג'ינגשאן בבייג'ינג למרכז טכנולוגיה ובנקאות. מן המחוז הזה פעל המטה של ​​הוועדה המארגנת של אולימפיאדת החורף 2022, והוא גם אירח כמה מהמשחקים.

השכונה שהומצאה מחדש כוללת שדרות רחבות שלאורכן עצים, ובהן משרדים בשלבי בנייה ובתי קפה אלגנטיים, אלא שהם ריקים ברובם - עדות לשאיפות הממשלה אל מול המציאות הנוכחית שלה.

הממשל המוניציפלי של בייג'ינג לא הגיב לשאלות בנוגע לחוזה. השכונה שקטה. רק מסך דיגיטלי ענק מבזיק את התווים הסיניים "ביחד לקראת העתיד", סיסמה מאולימפיאדת החורף בבייג'ינג.

מארק מאורר ובריאן ספגלה תרמו למאמר

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?