גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתקפת ביפרים אבל הפוך. האם גם ישראל חשופה?

מתקפת הביפרים נגד חיזבאללה עוררה בישראל חרדה מכך שגורמי טרור יפעלו גם הם באסטרטגיה דומה ● בשנים האחרונות רכשו גופי ביטחון ציוד אלקטרוני סיני בהיקפים, מה שהופך אותם לפגיעים וחשופים לפרצות ● לפי מומחים, אין פתרון קסם לבעיה, אבל כך ניתן לנסות ולהתגונן

מתקפת הביפרים בלבנון, בספטמבר / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA
מתקפת הביפרים בלבנון, בספטמבר / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

מתקפת הביפרים, שגרעה בחודש ספטמבר אלפי מפקדים מיחידות הטרור של החיזבאללה, הדגישה אולי יותר מכל שלרכש המוני של ציוד ממקור לא־בדוק עשוי להיות השלכות קטלניות. המתקפה כללה, על פי הפרסומים, התחזות לחברה אותנטית מטייוואן והקמת פס ייצור מקביל של ביפרים, שבהם הוטמנה פיסה דקה של חומר נפץ שלא היה ניתן לגילוי במכונות שיקוף. על פי דיווח של ה־CNN, ששוחח עם גורמים אמריקאים, המתקפה מיוחסת לשיתוף פעולה בין המוסד הישראלי לבין גורמי מודיעין צבאי. 

סטארט־אפ אמריקאי לייצור כטב"מים מציג הישג יוצא דופן בשמי אוקראינה
בגיל 21 הוא חתם על אקזיט ראשון, עשור לאחר מכן הוא מיליארדר מבטיח, בתחום הנשק

קשה להאמין שמתקפה באיכות ובתחכום דומה עלולה להפיל בפח ארגונים במדינות מתקדמות - לא כל שכן בישראל, הנחשבת לבולטת במערכי הגנת הסייבר שלה. חיזבאללה למשל הוא ארגון מוקצה, ולכן לא היה יכול מלכתחילה לרכוש מוצרים מחברות לגיטימיות באופן ישיר. ויחד עם זאת, מתקפה שבאמצעותה חודרים גופים עוינים דרך מכשירי אלקטרוניקה שיוצרו במדינות הנמצאות בברית עם איראן ולבנון, הן עניין שבשגרה.

לאחרונה נבדק כיצד רכש חמאס מודיעין כה רב על בסיסי צה"ל לפני טבח ה־7 באוקטובר. גם אם פריצה לציוד מרחוק איננה נערכת בידי גורמים עוינים, הרי שעליו מותקנת מה שקרוי "דלת אחורית" - קוד תוכנה המהווה פירצה, ומאפשר לכל מי שאוחז בידע עליו לפרוץ למצלמה. לעיתים פרצות אלה מופצות בין מדינות החברות בציר האוטוקרטי - כמו סין, איראן ורוסיה - ולעיתים הן דולפות לרשתות אינטרנט עברייניות, שם הן נמכרות לכל המרבה במחיר.

ליאור עטרת, דירקטור מרכז המחקר לסייבר ב־GE Vernova / צילום: ענבל מרמרי

לפי סדרת תחקירים שפורסמה בגלובס במהלך השנה האחרונה, עולה כי הצבא רכש בחודשים האחרונים אלפי רחפנים מתוצרת סין, ואף מתחזק צי של כלי רכב סיניים עבור קציניו. גם משטרת ישראל רישתה את הכבישים במצלמות סיניות כחלק מפרויקט "עין הנץ", וחברות אנרגיה רבות בישראל רוכשות ממירים סולאריים סיניים.

כך נמנעה מתקפת ביפרים

מתקפה מתוחכמת כמו מתקפת הביפרים שונה מאוד מרוב מתקפות הסייבר כיום, שעושות שימוש בדרך כלל בהשתלת קוד תוכנה זדוני הממתין ליום פקודה. נדיר יזרעאל, ממייסדי חברת הסייבר ארמיס וסמנכ"ל הטכנולוגיות שלה, מספר כי ביום מתקפת הביפרים לקוחות רבים התקשרו אליו, מודאגים לגבי האפשרות שפעולה דומה תבוצע נגדם. "מתקפה שכזו הביאה ארגונים רבים להיכנס לרשימת הספקים שלהם ולחשוב על הדרך שבה אפשר להעריך את מידת הסיכון שלהם".

החרדה מפני ציוד לא אמין - כזה שיוצר במפעל שלא ניתן לסמוך עליו או שעבר מניפולציה בדרכו לישראל - עשויה להיות גדולה יותר מפני מתקפת סייבר קלאסית, כיוון שקשה יותר להתגונן מפניו. "האתגר כאן הוא בפיקוח שאתה צריך לבצע לא רק על מה שקורה אצלך בארגון, אלא על כל האנשים שהיו מעורבים לאורך הדרך - וזה מורכב כאשר אין לך אפשרות להגיע פיזית לכל מפעל ולפקח אישית על הדברים", אומר ליאור עטרת, דירקטור מרכז המחקר לסייבר בג'נרל אלקטריק (GE Vernova), שהיה ממקימי מערך התקיפה האדום של צה"ל וכיום מסייע בהגנה על תשתיות חשמל. "הסיכון כאן מורכב הרבה יותר - אי אפשר לשים פשוט תוכנת פיירוול (חומת אש, א"ג) או אנטי־וירוס ולצפות שהנושא ייפתר".

למרבה הצער, אומרים המומחים, אין פתרון קסם לבעיה - ודאי לא חברה או טכנולוגיה שפותרת את הבעיה מקצה לקצה. "צריך לכתת רגליים ולבדוק את ההמלצות על ספקים, להשתמש בכאלה שיש להם נציגים בישראל ולא ללכת על הפתרונות הזולים, בניגוד לאינסטינקט", אומר עטרת. יזרעאל מוסיף כי גם שימוש בתחקירים ביטחוניים וחוקרים פרטיים עשוי לבוא בחשבון, בהתחשב בקריטיות של ספק המכשירים לארגון.

טל פיאלקוב, מנהל מחקר הבינה המלאכותית בחברת הסייבר דרים, שמאבטחת תשתיות קריטיות בתחנות כח ואסדות גז, מוסיף כי ניתן לשכור מומחי שבבים וחומרה שיבצעו השוואה מדגמית בין המוצר שהובטח לבין המוצר שהתקבל. "זה דורש השקעה, אבל רכיבי הליבה דורשים זאת". דרך אחרת היא ליצור מעין "ארגז חול" - כלומר לקחת את המכשיר למעבדה המנותקת מהרשת ולבחון כיצד היא עומדת במבחנים שונים.

טל פיאלקוב, מנהל מחקר הבינה המלאכותית בדרים / צילום: עומר הכהן

ובכל זאת, מציין עטרת, שתי תעשיות טכנולוגיות צומחות על מנת לוודא שהסחורה מגיעה ממקור אמין: הראשונה עוסקת בתחום מניעת־החבלה במוצר, המכונה בתעשייה "אנטי טמפרינג" (Anti-tampering). אמצעים שמעידים על כך שאריזת מוצר - כמו מכונה או מצלמה - נותרה חתומה ולא עברה מניפולציה. "אלה יכולות להיות מדבקות ייחודיות שמודבקות על האריזה, מכשירים עם חיישנים שיכולים להעיד אם מישהו ניסה להרים או לסובב את החבילה, או אפילו צנרת נוזלים זעירה שכל שינוי במערך הנוזלים בה מעיד על נסיון מניפולציה", הוא אומר.

התחום השני שבו מזהה עטרת עלייה הוא רכיבי אלקטרוניקה, כמו חיישנים או שבבים הדורשים זה מזה "להזדהות" כאילו הגיעו מבחוץ. רק באמצעות שימוש בתוכנה המאפשרת להם לדבר זה עם זה, הם רוכשים אמון הדדי. אולם יש בכך גם סכנה: "זה יכול לייצר גם נזק, כיוון שתקלה במערכת ההזדהות הזו יכולה להשבית את המערכת כולה", הוא אומר.

"לא לרכוש תוצרת סין"

מה קורה כאשר המכשיר הבעייתי נחת כבר במשרדי החברה וכעת צריך להבין אם הוא מכיל רכיבים זדוניים? יזרעאל טוען כי ניתן לזהות פעילות זדונית על ידי זיהוי אנומליות בתקשורת בין המכשירים או בינם לבין תחנות התקשורת. "אם תבחן מה קורה לתקשורת שיוצאת ונכנסת מהמכשיר, או מה קורה ברשת התקשורת הארגונית שלך, תוכל לזהות דפוסים משונים - כמו למשל התקשרויות למקומות לא הגיוניים מחוץ לרשת במדינה בעייתית, או עם שרתים או כתובות אינטרנט שלא קשורות לארגון. קח לדוגמא מערכת הדמיית MRI בבית חולים שיוצרת לפתע קשר עם שרתים באסיה - אין סיבה שזה יקרה".

פיאלקוב מסתכל על תבניות משונות במגוון פרמטרים, כמו עלייה או ירידה בטמפרטורה של המוצר, אותות חשמליים והספקים, ולעיתים על ההשפעה של שינויי האותות הללו על הזיכרון הדיגיטלי של המכשיר או על שטח האחסון שלו. "כשיש גורם זדוני מקצועי מאחורי שינויי הפרמטרים הללו, הדבר יכול להיעשות לעיתים באופן איטי למדי, לאורך חודשים ואפילו שנים - כדי שהסיכוי לשים לב לכך יקטן".

נדיר יזרעאל מארמיס מציין כי לא לחינם הממשל האמריקאי מציב איסורים על רכש של ציוד סיני כמו מצלמות, שרתים ושבבים - לא רק בממשל עצמו אלא גם בקרב הספקים שלו. "בישראל לא קיבלו את האיסור האמריקאי - אולי בגלל שיקולים של מחיר", הוא אומר. "גם אם לא תמיד ההאקרים שעושים שימוש ב'דלתות האחוריות" הם בעלי זהות סינית, הם יכולים לפרוץ למכשירים בזכות הדלת האחורית שהשאירו שם הסינים. לכן ההמלצה הגורפת במערכות הקריטיות היא לא לרכוש מכשירים תוצרת סין, שכידוע, במציאות הנוכחית אינם מיודדים עם ישראל".

עוד כתבות

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נגמ''ש ישראלי בדרכו לסוריה / צילום: Reuters, Avi Ohayon

בפעם השנייה בתוך שבוע: צה"ל עצר בדרום סוריה חוליית טרור שהופעלה ע"י כוח קודס האיראני

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות