גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

90 אלף שקל בשנה: המל"ג אישר לאוניברסיטת רייכמן להקים בית ספר לרפואה

אחרי השקעה של עשרות מיליוני דולרים בתמיכת קרן רקנאטי, בניית מעבדות, גיוס מרצים ושריון שדות קליניים, וגם לחץ של שר החינוך קיש, בית הספר לרפואה צפוי לצאת לדרך כבר בפברואר השנה

המעבדות בביה''ס לרפואה באוניברסיטת רייכמן / צילום: רמי סיני
המעבדות בביה''ס לרפואה באוניברסיטת רייכמן / צילום: רמי סיני

המל"ג אישר היום (ג') את הקמת בית הספר לרפואה באוניברסיטת רייכמן. זאת כשנה בלבד לאחר שהבקשה הקודמת נדחתה, בטענה כי האוניברסיטה אינה עומדת בתנאי הסף. כעת, בעקבות שינוי של תנאי הסף, וכן השקעה של עשרות מיליוני דולרים מטעם רייכמן בבנייה של מעבדות, גיוס מרצים ושריון שדות קליניים בתמיכת משפחת רקנאטי, התוכנית אושרה.

מחדל ה-AI הממשלתי: כך התדרדרה ישראל למקום ה-30 בדירוג העולמי
●  החברה הישראלית שמייצרת תחליף לסוכר: "אבקה לבנה שעושה טוב לאנשים"  

בתוכנית הארבע שנתית ילמדו 80 סטודנטים, והיא תתחיל כבר בפברואר השנה, וכך בית הספר לא יאבד שנת לימודים שלמה. יתרון נוסף של ההתחלה בפברואר הוא שסטודנטים שהיו אמורים להתחיל שנת לימודי רפואה בחו"ל ובמקום זאת הגיעו לארץ להתגייס, יוכלו להמיר את לימודיהם בחו"ל בלימודים ברייכמן, וכך לא להפסיד את כל השנה. שכר הלימוד יהיה כ-90 אלף שקל בשנה, לעומת כ-15-16 אלף לשנה בפקולטה לרפואה באוניברסיטה ציבורית בישראל, ולעומת כ-70 אלף שקל בשנה באוניברסיטת צ'רלס בצ'כיה, הנחשבת לאחד המקומות המועדפים על סטודנטים ישראלים לרפואה בחו"ל.

לדברי פרופ' אוריאל רייכמן, מייסד ויו"ר האוניברסיטת: "יש לי איזו תחושה של עשיית מעשה ראוי והבאת רוח אופטימית לתוך המציאות, ושמחה על כך שאפשר לעשות את השינוי מחוץ לממסד".

הקמת בית הספר לרפואה באוניברסיטת רייכמן, לצד שתי פקולטות חדשות במוסדות ציבוריים (בית ספר לרפואה של אוניברסיטת חיפה ובית ספר לרופאים-חוקרים במכון ויצמן), מגיעה על רקע מחסור עמוק ברופאים. בישראל יש כ־30 אלף רופאים - 3.29 רופאים לאלף נפש, בהשוואה ל־3.49 בממוצע במדינות המפותחות.

כ־60% מהרופאים לומדים בחו"ל, ויותר ממחציתם לומדים במוסדות שתואר ברפואה מהם כבר לא יחשב קביל לצורך קבלת רישיון רפואה ישראלי, במסגרת "רפורמת יציב" שצפויה להיכנס לתוקף ב-2026. נוסיף לכך פרישה צפויה של רופאים רבים, גידול באוכלוסייה והשפעות המלחמה, ונגיע ל־2.9 רופאים לאלף איש. המטרה כעת היא להגיע ל־2,000 רופאים חדשים מדי שנה. זה לא המצב הרצוי, אך זה היעד של המדינה וגם הוא שאפתני.

ביה''ס לרפואה באוניברסיטת רייכמן / צילום: רמי סיני

"הסתבר שזו הייתה מהומה על לא מאומה"

הדיון לפני שנה היה סוער ביותר. הדיקאן המיועד של הפקולטה, ארנון אפק, יצא ממנו נסער ואמר כי "נפנפו אותי, לא עזר כל מה שאמרנו. נציגי האוניברסיטאות לא הקשיבו בכלל והגיבו בזלזול". לאחר ששר החינוך יואב קיש הפעיל לחץ להקים ועדה לבחינה מחדש של תנאי הסף, אמרו האוניברסיטאות המתנגדות כי קיש מקדם את הנושא בניגוד למנהל התקין. העימות בין המל"ג לקיש בנושא זה היה חלק ממאבק רחב יותר בין הצדדים, שכלל גם התנגדות של האוניברסיטאות להתערבות של קיש בפעילותן.

אך בסופו של דבר הוועדה כונסה, תנאי הסף הותאמו, רייכמן קיבלו את האישור וכעת נראה כי אפילו המתנגדים הנחרצים ביותר הרימו ידיים או אפילו שינו את דעתם. "נלחמתי נגד הקמה של פקולטה פרטיזנית, על חשבון בתי הספר לרפואה הקיימים", אמר לנו אחד המתנגדים הנחרצים שהתראיין לכתבות הקודמות בנושא. "הם השקיעו מיליונים, פתחו מעבדות ועומדים כעת בדרישות של המל"ג, אז אין לי בעיה עם זה. יהיו שם בסה"כ 80 סטודנטים והפעילות תצמח בהדרגה. זה לא הרבה. בסוף הסתבר שזו הייתה מהומה על לא מאומה".

אז למה היו התנגדויות בשנה שעברה? הסיבה הרשמית לפסילת מועמדותה של רייכמן תחילה, הייתה כי אין לה תואר ראשון בביולוגיה, ואין לה מעבדות (זהו חסר שכעת היא השלימה כאמור, ולכן קיבלה את האישור). אבל זה לא היה כל הסיפור. הכניסה של מוסד פרטי לעולמות לימודי הרפואה הייתה גם היא סדין אדום למערכת. באוניברסיטאות חוששו שלימודי רפואה פרטיים יעמיקו את המחסור ברופאים בפריפריה. ידוע שמי שעובדים בפריפריה הם בדרך כלל מי שגדלו שם. האם סטודנט לרפואה שיכול לשלם שכר לימוד של 90 אלף שקל בשנה יגיע ליישובים האלה בתום לימודיו? ברייכמן בנו תוכנית מענקים שנועדה לעודד זאת, אבל באוניברסיטאות האחרות לא האמינו שזה יעזור. כעת מדווחת האוניברסיטה גם על הקמת מעונות מפנקים עבור הסטודנטים שירצו להישאר להתגורר בקמפוס.

היו גם סיבות יותר פרקטיות להתנגדות. באוניברסיטאות חששו גם מכך שבית ספר פרטי יוכל לשלם למרצים שכר גבוה יותר וזה יהיה על חשבונן. אפק אומר היום כי הפקולטה מוכנה כעת עם כל המרצים הדרושים לה, שרובם או צעירים שלא השתלבו עדיין במוסדות האחרים, או פנסיונרים שכבר פרשו מהם. "לקחנו אולי עשרה אנשים מהצוות של תל אביב שמונה מעל 1,000 מורים ומרצים", הוא אומר.

המחלוקת המרכזית הייתה על שעות ההוראה היישומית בבתי החולים (המכונות שדות קליניים), הנחשבות צוואר הבקבוק של המערכת בגלל העומס על רופאים. האוניברסיטאות טענו שלו היו יותר שדות קליניים זמינים באזור מרכז הארץ, הן עצמן היו מנצלות זאת כדי להגדיל את בתי הספר לרפואה שלהן. רייכמן יצרה קשר עם בית החולים שיבא, עם הכללית ומספר בתי חולים שלה וגם עם קופת חולים מכבי, כדי לבנות מערך של שדות קליניים שלא על חשבון אלה הקיימים. "הם משלמים על זה המון כסף", אומר הגורם שבעבר התנגד וכעת הסיר את התנגדותו. גם האוניברסיטאות הציבוריות משלמות עבור השדות הקליניים, אך מדובר בחוזים מורכבים יותר הכוללים גם מחקר משותף ותארים אקדמיים.

דוח לבחינת מצב כוח האדם ברפואה שכתבה ועדה בראשות מנכ"ל איכילוב לשעבר פרופ' רוני גמזו, הראה כי ניתן להרחיב משמעותית את מספר השדות הקליניים בבתי הספר לרפואה בישראל, על ידי שינוי שיטת התמריצים לבתי החולים בעבור הוראת רפואה. בעקבות זאת אכן הוגדל במעט מספר הסטודנטים השנתי בגם בפקולטות הציבוריות לרפואה באזור המרכז, מה שעזר להפחית את ההתנגדות.

"בסופו של דבר המערכת צריכה אבל לא יכולה לגדול ביותר מ-10% בשנה", אומר גורם מתוך מערכת הבריאות המכיר את הנושא. "אוניברסיטת אריאל קיבלה אישור לגדול מ-80 ל-120 סטודנטים בשנה, והם בעצמם לא הגיעו לסף הזה. כך שרייכמן מצד אחד באמת לא מגיעים על חשבון אף אחד, ומצד שני הם לא באמת פותרים את הבעיה, כי הקיבולת שלהם קטנה. השאלה המסקרנת כעת תהיה אם המעבדות שם יתרוממו, אם יגייסו מענקי מחקר וסטודנטים ויפרסמו מאמרים מצויינים. אם כן - ישראל הרוויחה. אם לא - אז המבוכה תהיה שלהם".

שר החינוך ויו"ר המל"ג, יואב קיש, אמר היום כי "פתיחת הפקולטה לרפואה היא הישג אקדמי משמעותי וצעד קריטי להבטחת עתיד הבריאות בישראל. בתקופה שבה אנו מתמודדים עם אתגרים ביטחוניים ומשבר בריאותי הנובע מהמלחמה, מערכת הבריאות עומדת בפני אתגר כפול: מחסור חמור ברופאים לצד גידול באוכלוסייה ופרישת רופאים ותיקים. הקמת הפקולטה מספקת מענה איכותי, חדשני וארוך טווח שמבטיח מערכת בריאות חזקה ומוכנה לאתגרים של העשורים הבאים. זהו מהלך שיתרום לחיזוק החוסן הלאומי ומביא בשורה אדירה לאזרחי ישראל".

פרופ’ יוסי מקורי, יושב ראש הוועדה לתכנון ולתקצוב, אמר כי "ההחלטה על פתיחת בית ספר נוסף לרפואה בישראל מהווה אבן דרך חשובה במאמצי הוות"ת לצמצום הפערים במחסור ברופאים. בשנים האחרונות עמלנו על הגדלת מספר הסטודנטים לרפואה בשיתוף עם כלל הגורמים המעורבים. אני גאה בכך שהמהלכים הללו לא רק מספקים מענה למחסור בכוח אדם רפואי, אלא גם מציבים את ישראל בחזית ההכשרה הרפואית המתקדמת, תוך חיזוק מערכת הבריאות כולה".

מנכ"לית מכבי שירותי בריאות, סיגל דדון-לוי, הודיעה: "אין ספק כי מדובר בצעד הכרחי למערכת הבריאות הישראלית שסובלת ממחסור חריף בכוח אדם רפואי בשלל תחומים. שיתוף הפעולה בין מכבי לרייכמן יביא להכשרת רופאים מצוינים שיצטרפו למערכת ויהיו ממוקדים ברפואת הקהילה אשר מעניקה את הרוב המכריע של הטיפול הרפואי לאזרחי ישראל".

עוד כתבות

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?