גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות האוטובוס ישלמו מיליונים בגלל שירות לקוי. מי שיאנית הקנסות?

שבע מפעילות האוטובוסים הגדולות קיבלו קנסות בגובה 65 מיליון שקל בחציון הראשון, בגין שירות ליקוי ● לפי גורמים בענף, השנה חלה החמרה משמעותית באכיפה של הרשות הארצית לתחבורה ● ואולם, לפי בדיקה שערכה הרשות - שביעות הרצון של הנוסעים רק ירדה

נוסעים ממתינים בתחנת אוטובוס / צילום: מץ 76
נוסעים ממתינים בתחנת אוטובוס / צילום: מץ 76

מטרופולין היא שיאנית הקנסות של משרד התחבורה בגין שירות לקוי, כך עולה מבדיקת גלובס. החברה, שנרכשה על ידי קרן ג'נריישן, נקנסה על ידי משרד התחבורה בכ־22.5 מיליון שקל בין החודשים ינואר עד יולי השנה.

כמה באמת עולה להחליף פנס לרכב? השיטה שמקפיצה את מחירי הביטוח
הדיל עם האוצר וההסכמות עם החרדים: מאחורי הקמת הרשויות המטרופוליניות

האכיפה של הרשות הארצית לתחבורה ציבורית כוללת ניטור נסיעות באמצעות בקרה אלקטרונית על המעבר בתחנות לאורך הקו, וביציאה בזמן מתחנת המוצא, פניות ציבור שעליהן נדרש מפעיל התחבורה הציבורית להגיב, וכן בקרה על ניקיון, שילוט, ותפעול הקווים. כמו כן נבדקות חריגות מהמסלול - זאת לאחר שהסתבר שנסיעות רבות יוצאות מתחנת המוצא ו"נעלמות" בדרך ממעקב משרד התחבורה. עוד נבחנות התשתיות והמסופים עליהם אחראיות חברות התחבורה הציבורית.

במקום השני ניצבת חברת תנופה בבעלות החברות מאיה תור, EL, צ'יינה מוטורוס וקבוצת שאשא. החברה הקטנה יחסית מפעילה תחבורה ציבורית בפרוזדור ירושלים ובשומרון, והיא נקנסה בחודשים אלו בסך של 14.5 מיליון שקל.

במקום השלישי חברת דן שמפעילה רבים מהקווים בתל אביב ובמרכז הארץ, וכן בעלת החברות דן בדרום ודן באר שבע, שנקנסה ב־11 מיליון שקל.

לאחר מכן יתר החברות הגדולות־בינוניות ממוקמות יחסית באופן דומה: סופרבוס בבעלות אלי בליליוס נקנסה ב־4.7 מיליון כמו גם קווים של יעקב שחר, אגד בבעלות קרן קיסטון ב־4 מיליון, אלקטרה אפיקים שבשליטת אלקטרה של האחים זלקינד ב־3.4 מיליון.

השירות לא משתפר

האוטובוס הינו אמצעי התחבורה המרכזי במדינת ישראל, וכמעט 90% מהנסיעות בתחבורה הציבורית מבוצעות בו. בהתאם, גדל הענף בשנים האחרונות בשיעור ניכר. בשנה ממוצעת מבוצעות כ־800 מיליון נסיעות, באמצעות כ־12.5 אלף אוטובוסים, המופעלים על ידי 27 חברות שפועלות בסבסוד ממשלתי הנאמד בכ־16 מיליארד שקל.

הרשות לתחבורה ציבורית במשרד התחבורה אחראית על הסדרת הענף בכל הקשור לרישוי שירותי התחבורה הציבורית, אישור מסלולי נסיעה, מיקום תחנות ההסעה, תעריפי הנסיעה ופיקוח על רמת השירות הניתנת לציבור.

חלק מהמפעילות טוענות שלכל חברה נקבע קנס אחר באמצעות פיצויים המעוגנים בהסכמים שאינם אחידים בין החברות. ואולם, לטענת גורמים בענף, הקנסות דווקא הולמים את רמת השירות שנותנות המפעילות. במשרד התחבורה עדיין לא פרסמו את נתוני הבקרה על החברות השנה, אבל רבות מהן "כיכבו" בשנה שעברה.

לפי גורמים בענף, בשנה האחרונה חלה החמרה משמעותית במתן הקנסות של משרד התחבורה, שמיוחסת לשינוי מדיניות שחל מאז נבחר עידן מועלם לנהל את הרשות. יחד עם זאת, הקנסות לא מביאים לשיפור השירות ולשביעות רצון הנוסעים, בד בבד עם הגידול ברווחים שעליו מדווחות החברות.

מועלם אמר בראיון לגלובס בחודש יולי האחרון כי מודל הקנסות שונה תחת כהונתו וציין כי נדרש לשנות את מכרזי התחבורה הציבורית, "כאשר מפעיל ייתן שירות טוב, אגרום לו להרוויח כמה שיותר כסף. כשהוא ייתן שירות על הפנים, אגרום לזה שהוא יפסיד כסף", אמר אז לגלובס.

נקודת מפנה קרובה?

בחציון הראשון של השנה ירדה גם שביעות הרצון של הנוסעים בתחבורה הציבורית, כך על פי בדיקת הרשות הארצית. כך הנוסעים נתנו לתחבורה הציבורית את הציון 6.8 לעומת 7.2 בתקופה המקבילה אשתקד. "הציון הכללי נמוך מיעדי הרשות לתחבורה ציבורית", נכתב בדוח שפרסמה בחודש ספטמבר האחרון - אך גורמים בענף מציינים שלמרות ההחמרה באכיפה, ספק אם איומים אלו מורגשים בשטח בעקבות הקנסות שהוטלו.

בגלובס נחשף כי במשרד האוצר והתחבורה סיכמו על הסדרה ענפית בענף התחבורה הציבורית במטרה לשפר את ביצועיה, וזו אמורה להיות לפי הערכות נקודת המפנה שלה. כך למפעילים תהיה חשיפה גדולה יותר למספר הנוסעים ולא רק למספר הקילומטרים שאוטובוסים נוסעים, הקנסות יוחמרו והמכרזים יבוצעו באופן שונה. ואולם ההסדרה עדיין לא יצאה לפועל במלואה.

בקרן ג'נריישן דיווחו לבורסה כי בחציון הראשון של השנה הוקמו אשכולות חדשים של הפעלת תחבורה ציבורית וכעת יש לה ארבע כאלו, והיא מפעילה 1850 אוטובוסים וכ־2,300 נהגים. לפי הדיווח הקמת שני אשכולות חדשים בבקעת אונו ובשרון בחציון הראשון של השנה "היווה רכיב משמעותי בהשפעה על הגידול בהכנסות, ב־EBITDA וב־FFO ביחס לתקופה מקבילה אשתקד".

יחד עם זאת, "הקיטון ברווח התפעולי ובשיעורי הרווחיות ביחס לתקופה המקבילה אשתקד נובע מגידול בהוצאות השוטפות בקשר עם האשכולות החדשים אשר ההכנסות בגינם טרם הוכרו באופן מלא, וכן, מירידה במדדים התפעוליים (מהירות מסחרית, שיעורי אי ביצוע וכו') ובהיקף התיקופים מסיבות אקסוגניות בעיקר".

ואולם, אם ההרעה בשירות היא מסיבות אקסוגניות לא ברור כיצד נוצרו הפערים הבולטים כל כך במתן הקנסות וכן ברמת השירות הנמוכה שמפגינה החברה בשנים האחרונות, באופן חריג ביחס למתחרותיה.

בלובי 99 אמרו לגלובס כי "הבקרה שמתבצעת על מפעילות התחבורה הציבורית היא כלי מרכזי וחשוב לשיפור מדדי האיכות, שמשפיעים באופן ישיר על שביעות רצון הנוסעים. אוטובוס שמאחר או לא מגיע, גורם לציבור הנוסעים לחשוב פעמיים אם להשתמש בשירות שוב, מה שמוביל למטרה ההפוכה: במקום עידוד השימוש בתחבורה הציבורית - צמצום בכמות הנוסעים והגברת השימוש ברכב הפרטי".

עוד נמסר כי "נתוני הקנסות הגבוהים של חלק מהמפעילות, עולים בקנה אחד עם הממצאים שפרסמה הרשות לתחב"צ בחודש ספטמבר, לפיהם חלה ירידה של ארבע נקודות בשביעות רצון הנוסעים לעומת השנה הקודמת. אנו מקווים שההסדרה שמבצעת הרשות בימים אלה, ושינוי התמריצים למפעילות שפעלנו לקדם, יובילו לתחבורה ציבורית טובה ואמינה יותר למען כלל הציבור".

תגובות

מחברת דן נמסר: "חברת דן מסיעה מדי שנה כ־150 מיליון נוסעים במטרופולין גוש דן בלבד, בלב איזורי הביקוש המורכבים והצפופים ביותר במדינת ישראל, תוך התמודדות עם אתגרים רבים כמו עבודות התשתית במרכזי גוש דן, הפגנות ומחאות ציבוריות, ועומסי תנועה שכמותם אין באף מטרופולין אחר במדינת ישראל.

"אל מול אתגרים אלו, דן נבחרת באופן עקבי ע״פ סקרים רשמיים של משרד התחבורה כחברה עם מספר התלונות הקטן ביותר".

מחברת תנופה נמסר: "גובה הקנסות נקבע במכרז משרד התחבורה והוא לא אחיד לכלל החברות ושונה בין המכרזים הישנים והחדשים. על כן לא ניתן להשוות בין המפעילים ולא ניתן להצביע על קורלציה בין איכות השירות לבין גובה הקנס. החברה רואה בשירות כערך מוביל, נמצאת בהליכי שיפור השירות ומצפה להמשך ירידת הקנסות ככל שתהליכי השיפור יוטמעו בחברה".

מחברת מטרופולין נמסר: "החברה מחוייבת למתן שירותי מיטבי ללקוחותיה ומשקיעה בכך משאבים רבים. אנו ערים לכך שבתקופה זו מתן השירות נפגע בחלקו ופעלנו לשדרג את השירות ואכן נרשם שיפור משמעותי".

עוד כתבות

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

וול סטריט נצבעה אדום; נטפליקס ובלוק מזנקות

מדד נאסד"ק בדרך לרשום את הביצועים החודשיים הגרועים ביותר שלו מאז מרץ 2025 ● נטפליקס קופצת לאחר שענקית הסטרימינג סירבה להעלות את הצעתה על וורנר ● OpenAI משלימה סבב גיוס של 110 מיליארד דולר עם גיבוי של אמזון, אנבידיה וסופטבנק ● מגמה מעורבת בבורסות אירופה

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים

הר תנופה. יש גם סחלבים / צילום: יובל אינהורן

מתכננים לראות פריחה בשבת? הנה שלושה מסלולים שלא הכרתם

בימים שבהם נדמה שעל כל כלנית צצים עשרה מדריכים שיסבירו לכם איך להגיע אליה באפס מאמץ, הכנו לכם שלוש המלצות לטיולי פריחה דווקא למיטיבי הלכת

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

אחרי הוזלה של 40 אלף שקל: האם המכונית הזו שווה את המחיר?

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; אנבידיה נפלה ב-5.5%, מניות הקוונטים זינקו

נאסד"ק ירד ב-1.2% ● מניות התוכנה עלו, זה היום השלישי ברציפות ● מניות הקוונטים זינקו בעקבות דוחות טובים של IonQ ודי ווייב ● עלייה קלה במספר המובטלים החדשים בארה"ב ● התשואה על אג״ח ממשלת ארה״ב ל-10 שנים ירדה לשפל של 2026 ● אחרי ההתאוששות אתמול, הביטקוין נסחר סביב 68 אלף דולר

זום גלובלי/ צילומים: רויטרס

חזית חדשה מול אוקראינה? הונגריה שולחת חיילים לגבול

שעות לפני המו"מ בז'נבה: איראן בדרך לחתום על עסקת נשק ימי עם סין וארה"ב הטילה סנקציות על טהרן • הונגריה מאשימה את אוקראינה ושולחת חיילים לגבול • ובמקסיקו חוששים: חיסול מנהיג קרטל הסמים עשוי לפגוע באירועי המונדיאל במדינה • זום גלובלי, מדור חדש

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

בכיר אמריקאי: השיחות עם איראן היו חיוביות

שר החוץ של עומאן: "התקדמות משמעותית במשא ומתן בין ארצות הברית לאיראן"  ● שישה מטוסי F-22 נוספים בדרך לישראל, פיקוד העורף מרחיב את התרגול ● שר החוץ האמריקאי רוביו: ההתעקשות של איראן שלא לדון בטילים הבליסטיים שלה היא "בעיה גדולה מאוד" ● מומחים ודיפלומטים: תוכנית הגרעין של איראן לא התקדמה באופן ממשי מאז המלחמה עם ישראל ביוני ● עדכונים שוטפים

מה עשה החיסכון בפברואר? / צילום: Shutterstock

הירידות במניות העיבו, אבל החודש חיובי: מה עשה החיסכון שלכם בפברואר?

למרות הירידות בבורסה בימים האחרונים, חודש פברואר צפוי להסתיים עם תשואה חיובית בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות ● לפי תחזית מיטב, התשואה הממוצעת ברוטו של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות תהיה בפברואר 0.5% ובחודשיים הראשונים של השנה 2.6%

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

בהיקף 255 מיליון דולר: הפועלים יממן התרחבות של נופר אנרגיה בארה"ב

הבנק יממן קניית צבר ייצור סולארי בארה"ב בהיקף של ג'יגהוואט אחד ● בנק הפועלים לא יהיה חלק מקונסורציום, אלא יהיה המממן הבלעדי של החוב ● תנאי ההלוואה טרם פורסמו

מייקל ברי

מייקל ברי מזהיר: זוהי "מלכודת המיליארדים" של אנבידיה

למרות תחזית חזקה להמשך, מניית אנבידיה נופלת במסחר בוול סטריט ● מייקל ברי: הסיכון שלה גדל, אנבידיה עלולה להיתקע עם התחייבויות ענק ל-TSMC ועם מלאי שאין לו קונה - מצב שעלול לרסק את שולי הרווח שלה

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: יוסי זמיר

הבכיר לשעבר שבטוח: "אנחנו הכי קרובים להשבתת פעילות הממשלה מאי פעם"

כחשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג גייס חוב חסר תקדים, התמודד עם הורדת הדירוג הראשונה של ישראל ונדרש לצנן את הוצאות הביטחון: "אמרתי - אל תאלצו אותי לבחור בין צה"ל לעמידה בתקציב" ● עכשיו הוא חושף את הפינות האפלות שדורשות פיקוח - ומתכנן את הטרק בנפאל

סמטת דיאגון מתוך ''הארי פוטר'' באולפני הוורנר ברדרס / צילום: ap, Ross D. Franklin

מהפך דרמטי בארה"ב: בוורנר ברדרס מעדיפים את ההצעה המשופרת של פרמאונט, נטפליקס נסוגה

לאחר שחתמה עם נטפליקס בחודש דצמבר על עסקה שהוערכה בכ-83 מיליארד דולר, חברת וורנר ברדרס מסרה אמש כי הצעתה המשופרת של חברת פרמאונט בסך 111 מיליארד דולר "עדיפה" ● מנכ"לי נטפליקס בתגובה הלילה: "העסקה כבר אינה אטרקטיבית מבחינה כלכלית"

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

"קצר אך מאוד פרודוקטיבי": על הביקור ההיסטורי של מודי בישראל

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, חזר למולדתו אך הביקור משאיר אחריו הישגים היסטוריים ● בתוך כך, בין ישראל להודו נחתמו 16 מזכרי הבנות במגוון תחומים, בהם חדשנות חקלאית והעמקת קשרי הטכנולוגיה ● "זוהי שותפות אסטרטגית מיוחדת, המסמלת את השאיפות של שני העמים", סיכם מודי

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור

פיטר פלצ'יק / צילום: פאקו לוזאנו

"התמסחרתי? אין לי בעיה עם זה": פיטר פלצ'יק לא מתנצל על זה שהוא עושה כסף

לצד קריירת הספורט המרשימה, פיטר פלצ'יק דאג לפתח קריירה מסחרית, לשמש כפרזנטור של מותגים חזקים ואפילו להשתתף ברוקדים עם כוכבים ● בראיון לפודקאסט "מגרש עסקי" הוא מספר איך נראים החיים הכלכליים של ספורטאי אולימפי בישראל, ומשחזר את הרגע המיוחד עם המאמן שלו אורן סמדג'ה ● והיעד הבא? "אני בשלבים של הבאת מותג בלוקצ'יין לארץ. בעוד עשור אהיה עמוק בעולם העסקי"

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

צחי נחמיאס מכה בברזל החם: הנפקת ענק לאחר דוח חזק

מגה אור מגייסת 615 מיליון שקל בהנפקה פרטית למנורה ומגדל ● ההנפקה מתבצעת בפרמיה של 5% על מחיר הנעילה בבורסה

דורון בלשר, מנכ''ל אורמת / צילום: כדיה לוי

החברה הישראלית שתספק לגוגל אנרגיה מציגה תחזית אופטימית

למרות צמיחה של 12.5% בהכנסות לכמעט מיליארד דולר, העלייה החדה בעלויות שחקה את השיפור התפעולי והרווח הנקי של אורמת נותר ללא שינוי משנה שעברה ● מנגד, החברה מציגה תחזית אופטימית ל-2026, בין היתר על רקע הסכם אספקת אנרגיה ל-15 שנה עם גוגל והתקדמות בפרויקטים חדשים

אמיר אליחי, מייסד משותף ומנכ''ל Carbyne / צילום: Carbyne

"צופים התרחבות משמעותית": מנכ"ל קרביין בראיון אחרי האקזיט הענק

רכישת קרביין על ידי אקסון האמריקאית ב–625 מיליון דולר הושלמה רשמית, והחברה הישראלית הופכת לזרוע הטכנולוגית של ענקית הציוד המשטרתי במוקדי ה–911 ● בראיון ל"גלובס" מספר המייסד אמיר אליחי על הדרך מהשוד בחוף הים ועד לאימפריית ניהול אירועי החירום

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

על רקע האמברגו וההרחקות מתערוכות באירופה, התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית - ופרגוואי מסתמנת כלקוחה חדשה למערכות של התעשייה האווירית ואלתא ● במקביל, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, NTB Scanpix/Nina E. Rangoy

אחת המשקיעות הגדולות בעולם חשפה כלי חדש לאיתור סיכונים

קרן העושר הנורווגית הודיעה כי החלה להשתמש בכלי בינה מלאכותית כדי לאתר סיכונים ולקבל החלטות על מכירת אחזקות ● כך היא עושה את זה