גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראייר וארקיע ינחתו באמריקה? התוכנית של משרד התחבורה להגדלת היצע הטיסות לארה"ב

משרד התחבורה מקדם מהלך שיאפשר לארקיע ולישראייר להפעיל טיסות לצפון אמריקה ● כיום אל על היא היחידה שפעילה בקו, וכניסת חברות נוספות תקל על העומסים ותביא ככל הנראה לירידה משמעותית במחירים

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי
נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

למעלה משנה אל תוך משבר התעופה הגדול ביותר שידעה מדינת ישראל, עם פחות מ־20 חברות שפועלות בארץ, והביטולים מטעמן של החברות הזרות נמשכים. ארה"ב מסתמנת כיעד שסובל באופן המשמעותי ביותר מהמצב, כאשר אל על נותרה היחידה שטסה ישירות לנמלי התעופה במדינה.

ישראייר במכתב חריף למשרד התחבורה: "מצב בלתי נסבל שמחייב תיקון"
החל מ־800 דולר לניו יורק: ההייטק הישראלי מקים לעצמו חברת תעופה
אל על נשארה לבד בקו ישראל־ארה"ב: זה המחיר ללקוחות
"זה הקו הכי עמוס. לאל על אין סיכוי לעמוד בביקושים, והמחירים מזנקים"

מאז 7 באוקטובר חברות התעופה האמריקאיות פעלו בישראל לפרקי זמן קצרים, אך חיסולו של איסמעיל הנייה בטהרן בסוף יולי טרף את הקלפים. החברות האמריקאיות הקפיאו את פעילותן בזו אחר זו - תחילה לימים ספורים, לאחר מכן לחודשים. האחרונה להאריך את תוקף הביטולים הייתה דלתא, שהקפיאה את פעילותה עד מרץ 2025. אמריקן איירליינס ויונייטד הודיעו כי לא ישובו עד הודעה חדשה.

עם חיסול חסן נסראללה והמלצת הסוכנות האירופית לבטיחות תעופה (EASA) שלא לטוס לישראל, גם חברות אירופיות הצטרפו שוב לגל הביטולים - בהן כאלה שמאפשרות תחנות ביניים נוחות לארה"ב\ כמו לופטהנזה, אייר פראנס ו־KLM, ובכך הערימו קושי נוסף להגיע לשם.

בשבועות האחרונים מתרבות היוזמות להגדלת היצע הטיסות לארה"ב. בארגון "מטה ההייטק" הודיעו כי הם מקיימים מגעים להפעלת קו תעופה בין ישראל לארה"ב בינואר־מרץ, במטרה שייפתח גם לציבור הרחב.

זמן קצר לאחר מכן, יו"ר רשות התעופה האזרחית (רת"א), שמואל זכאי, הודיע על קיום משא־ומתן עם חברות התעופה הישראליות ישראייר וארקיע להפעלת מטוסים חכורים לצפון אמריקה. מהלך מסוג זה עשוי להגביר משמעותית את התחרות ולהביא להורדת מחירים.

שמואל זכאי, יו''ר רשות התעופה האזרחית (רת''א) / צילום: נתב''ג

פטור זמני מסעיף הפיצוי

"המחסור בהיצע המושבים בטיסות לארה"ב הוא המחסור החריף ביותר מבין כל היעדים", אומר זכאי בשיחה עם גלובס, כאשר הוא בדרכו לפגישה עם ישראייר בנושא. "בשעה שתיירים לא מגיעים לישראל, הצורך לטוס לצפון אמריקה עדיין קיים. שם נמצאת הקהילה היהודית השנייה בגודלה בעולם, לתעשיית ההייטק ולתעשיות נוספות יש קשרים עסקיים ענפים שם, והן זקוקות לנגישות ליעדים האלה".

לדברי זכאי, בחברות התעופה הישראליות הביעו נכונות לקדם את הנושא, אך מתנים את שיתוף־הפעולה בתיקון חוק שירותי תעופה ("חוק טיבי") אשר פועלות לקדם חברות התעופה הזרות במהלך המלחמה.

לפי התיקון, חברות התעופה יקבלו פטור זמני מחובת הפיצוי לנוסעים שטיסותיהם בוטלו בשל המצב הביטחוני, תהיה הגבלה בחובת מתן טיסה חלופית לנוסעים שבוטלה טיסתם, והן יקבלו סיוע במימון הביטוח להפעלת טיסות בישראל, גם במטוסים חכורים.

 

נזכיר כי ישראייר שלחה למשרד התחבורה מכתב נוקב בנושא, בו טענה כי מצב זה יוצר עיוות משמעותי, שכן הוא מעמיד את חברות התעופה הישראליות בחשיפה משפטית וכלכלית מוגברת, בעוד שחברות תעופה זרות מצמצמות את פעילותן או מפסיקות לחלוטין את טיסותיהן לישראל.

"אנחנו נשארים להפעיל טיסות חילוץ וטיסות קריטיות בזמן שחברות זרות נסוגות - והתוצאה היא שאנחנו נחשפים לתביעות ופיצויים מיותרים," נטען במכתב. מאז פרוץ המלחמה הוגשו נגד ישראייר יותר מ־100 תביעות בסכום מצטבר של 2.2 מיליון שקל.

להערכת גורמים בענף, ישראייר היא החברה המרכזית על הפרק, בשל העובדה שכבר הפעילה טיסות חכורות בעבר ליעד המבוקש.

ניתן אישור עקרוני

ההתנייה של ישראייר בשינוי חוק טיבי - ברורה. אבל מעבר לכל, היא תטיב עם חברות התעופה, שיוכלו להפעיל טיסות ליעדים רחוקים יותר מבלי לחשוש מביטולים שיכבידו על המחלקות המשפטיות שלהן.

באוגוסט האחרון, לאחר ששר הכלכלה ניר ברקת זימן את חברות התעופה לנזיפה על מחירי הטיסות, ציין אורי סירקיס, מנכ"ל ישראייר, כי אם יתוקן חוק שירותי תעופה, כבר בחגי תשרי הוא יפעיל טיסות חכורות לתאילנד - יעד שנהנה מביקוש גבוה, וכעת אל על היא המפעילה הבלעדית שלו.

בארקיע, שבעבר הפעילו טיסות ליעדים שונים בהודו, יוכלו לחדש את הקווים, גם אם המרחב האווירי מעל עומאן עדיין מחוץ לתחום. אולם תיקון לחוק יפגע בצרכנים שנפגעו, מאחר שהתכנון הוא להחיל אותו רטרואקטיבית לתקופת המלחמה.

זכאי מכיר בצורך של החברות להקטין את אי־הוודאות הכלכלית באמצעות תיקון החוק. "מדובר בטיסות ארוכות, ואם יש ביטולים, יש סיכון מאוד גדול לחברה. סעיף הפיצוי הוא מאוד בעייתי לחברות, בעיקר לכאלה שאין להן צי גדול של מטוסים".

אולם הוא מסביר כי יש עוד גורמים שישפיעו על הצלחה או הכישלון העתידיים של המהלך. מלבד נכונות, החברה צריכה גם לחכור מטוסים מתאימים.

"כדי להפעיל טיסות לארה"ב, נדרשים מטוסים רחבי־גוף, בשונה מאלה שיש לישראייר ולארקיע. הן יצטרכו לחכור מטוסים בתצורת חכירה רטובה, והרעיון הוא שהטיסה תהיה בקוד של חברה ישראלית". בנוסף, נדרשים גם אישורים מרשויות התעופה האמריקאיות, תהליך שלרוב אורך בין חצי שנה לשנה.

זכאי מדגיש כי נעשים מאמצים כדי לקצר את התהליך, ואף התקבל אישור עקרוני שישראייר תקבל את האישורים הנדרשים. "ארה"ב, כמדינה שעברה את אסון מגדלי התאומים מאוד שמרנית בנוגע למתן רישיונות הפעלה. יש שני סוגים של רישיונות: אחד מטעם המינהל התעופה הפדרלי של ארה"ב (FAA - Federal Aviation Administration), והשני מטעם מינהל אבטחת התחבורה (TSA -Transportation Security Administration)".

"יש היתכנות"

כדי להצליח במהלך, חברות התעופה נדרשות להקים מערך שלם שלא קיים כיום, הכולל בין היתר שירותי קרקע בארה"ב והתארגנות ללינה בבתי מלון.

"עבור חברת תעופה יש סיכונים כלכליים, זה מורכב מבחינה תפעולית, וכדי להקטין את הסיכונים, צריך להביא כמות גדולה של מטוסים". כמו כן, חכירת המטוסים לא תפתור את בעיית הצוותים הזרים, שפעמים רבות חוששים ואף מסרבים לטוס לישראל.

בשל אורכי הטיסה הארוכים, לא ניתן לבצע טיסות "קוויקי" שבהן לא נדרשת לינה במדינת היעד, ולכן צוותי האוויר שיטוסו יידרשו ללון בארץ.

מהאישור העקרוני שנשלח מרשויות התעופה בארה"ב עולה כי הן מתנות את האישור בשימוש במטוסים שמשתייכים למדינות שהממשל האמריקאי מחשיב ברמת ביטחון גבוהה, כגון מדינות האיחוד האירופי, קנדה או סינגפור.

לדברי זכאי, התזמון הוא לטובת המהלך. בעונת החורף הפוטנציאל יותר סביר לחכירה של מטוסים, עקב פעילות מופחתת של חברות התעופה בעולם.

בעוד 10 ימים ייפגש זכאי עם מנהל ה־FAA כדי להחיש את מהלך קבלת האישורים. במקביל, חברות התעופה הן אלה שצריכות לקדם את חכירת המטוסים. "חברות התעופה הישראליות נמצאות במשא־ומתן מאוד מתקדם לקראת חכירת המטוסים עם חברות תעופה זרות".

עם זאת, גורמים בענף מעריכים כי כדי שתוספת הטיסות תיתן מענה מספק לנוסעים, יש להוסיף לפחות 18 טיסות שבועיות ליעדים השונים בארה"ב, דבר שמצריך לכל הפחות ארבעה מטוסים שיטוסו ליעדים שונים בארה"ב. "יש היתכנות למהלך", הם מעידים, אך מבהירים כי אם יקרה, "חשוב שהטיסות לא יהיו רק לניו יורק", כיוון שאי־היכולת של החברות לאפשר טיסות קוד שייר עם חברות אחרות, עלולה להקשות על התחרות עם חברות שמאפשרות קונקשנים נוחים בארה"ב כמו דלתא.

עוד כתבות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● מדד קוספי ננעל בירידות של 2% ומדד ניקיי ננעל בעליות של 0.1% ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט ● מחירה של חבית מסוג ברנט יורד ב-0.3% ל-68.6 דולר

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה