גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברה מרמת גן שהמצלמות שלה נכנסו לרכב-החלל החדש בפרויקט של נאס"א

חברת אודיסייט הישראלית חותמת על הסכם שני עם סוכנות החלל האמריקאית, והמצלמות שלה ינטרו פגיעות במטען רכב-החלל בזמן השיגור ● בפעם הקודמת היא סיפקה לנאס"א ציוד לקידום פרויקט תדלוק בחלל, שעשוי לפרוץ דרך בהגעה למאדים

בנעד גולדווסר, יו''ר וממייסדי אודיסייט, ויהוא עופר, מנכ''ל החברה / צילום: שלומי יוסף
בנעד גולדווסר, יו''ר וממייסדי אודיסייט, ויהוא עופר, מנכ''ל החברה / צילום: שלומי יוסף

מדי כמה שנים משגרת סוכנות החלל האמריקאית, נאס"א, רכב חלל היפר-סוני חדש, המאתגר את חוקי הפיזיקה עם מנוע סילון משוכלל יותר, דלק חסכוני יותר וחומרים קלים יותר. כמו למשל, מטוס ה-X-43A המסוגל לטוס במהירות הגבוהה פי חמישה ממהירות הקול (מאך 5) ופורץ את הדרך ליישומים עתידיים, כמו טילים היפר-סוניים ותעופה אזרחית על-קולית.

כבר לא כולם רוצים לעבוד בהייטק. זה היעד החדש 
הכי קרוב לשמש: הגשושית שעושה היסטוריה בחלל 

נאס"א כבר פיתחה כמה מטוסים כאלה, שהמפורסם ביותר ביניהם הוא האיקס-15 שהגיע לגבול החלל בשנות ה-60 ושמר על השיא כמטוס שהגיע למרחק הגבוה ביותר עד שנת 2004.

כעת נודע כי נאס"א צפויה לשלב באחד מכלי הרכב העתידיים שלה מערכות אופטיות שפותחו בחברת אודיסייט מרמת גן (Odysight), המנוהלת על ידי בכירי חיל האוויר לשעבר.

המערכות של החברה יותקנו במספר ניסויי טיסה אווירונאוטים בחודשים הקרובים, שיבחנו את פעילותן במהירות גבוהה ובתנאי סביבה קיצוניים, ואם לא יהיו הפתעות, ההזמנות המסחריות יחלו בשנה הבאה, ועל פי ההערכות היקפן יעמוד על מיליוני דולרים בודדים.

בנאס"א מעוניינים לשבץ את המצלמות בתוך כלי הטיס, כדי לצלם בכל רגע נתון רכיבים רבים שארוזים היטב - כמו טלסקופים, פאנלים סולאריים, או מקדחים - ולנטר כל פגיעה אפשרית שלהם בזמן ההמראה. לא אחת נפגע המטען או חלקים בכלי טיס בזמן השיגור, מבלי שצוותי הקרקע מודעים לכך, והדבר מתגלה רק בחלל או בחזרה לכדור הארץ.

 

נבחרה פעמיים ע"י נאס"א

המצלמות של אודיסייט, שמותקנות כיום על מסוקים ומטוסים בחיל האוויר ומנטרות את החלקים הנעים שבתוכם, מיועדות לעמוד בתנאי קיצון - ממינוס 273 מעלות צלזיוס ועד 180 מעלות, רעידות, לחץ אטמוספרי וקרינה.

הן כבר הותקנו בעבר על מוצרים של נאס"א: החברה קיבלה מספר חד-ספרתי של הזמנות להתקנת המערכות שלה על גבי זרוע תדלוק של מעבורת לתדלוק לוויינים בחלל.

מדובר באבן דרך במשימת הטיס למאדים: הוכחה להיתכנות של תדלוק בחלל, שעשויה לסייע למשימה של נאס"א להטיס חלליות לפלנטות מרוחקות.

ענבל קרייס, מנהלת החדשנות בחטיבת מערכות, טילים וחלל בתעשייה האווירית, שניהלה את פיתוח ה"חץ 3", משמשת כחברת דירקטוריון באודיסייט. "מדובר במקרה חריג, ככל שידוע לי, על חברה ישראלית שנבחרת פעמיים על ידי נאס"א במכרזים שונים כספק יחיד", היא אומרת לגלובס.

בין החברות הישראליות שהצליחו לשבץ מוצרים בנאס"א ניתן לציין את סטמרד (StemRad), שאפוד החלל שלה, המגן מפני קרינת חלקיקים בעת סערות שמש חזקות, נשלח למשימת ארטמיס הראשונה לחלל לפני שנתיים.

גם חברת חיישני החקלאות הישראלית קרופקס (CropX) נבחרה על ידי נאס"א לביצוע ניסוי שיאפשר לשלב נתונים מהחיישנים עם המידע הנאסף מלווייני נאס"א באריזונה, ולהפיק תובנות לחקלאים בתחום ניהול ההשקיה והדשנים.

בשנות ה-60 של המאה הקודמת נעזרו בנאס"א גם בכישוריו של אפי ארזי, לימים מייסד סאיטקס. הוא היה שותף לפיתוח מכשור לווייני ולבניית מצלמת הטלוויזיה ששידרה את התמונות מהנחיתה הראשונה על הירח בשנת 1969.

חיפשה חברה באינטרנט

הדרך שבה נאס"א הגיעה לאודיסייט הייתה מקרית לחלוטין. "נאס"א החליטה לפתח מעבורת לתדלוק לוויינים לחלל החיצון: כל לוויין כזה עולה 200 מיליון דולר, וכאשר אי אפשר לשנע אותו יותר הוא הופך לגרוטאה", אומר לגלובס פרופ' בנעד גולדווסר, ממייסדי החברה. "שנית, ליום שבו תרצה הסוכנות להגיע למאדים, היה חשוב לה לבצע משימות תדלוק בחלל החיצון - שם הטמפרטורה יכולה להגיע למינוס 147". נאס"א רצתה מצלמה עמידה שתוכל להשתרבב אל תוך צינור התדלוק, כך שקוטרה לא יעלה על 4 מ"מ. "נאס"א חיפשה באינטרנט - עד שהגיעה לחברה ישראלית מעומר שבשנת 2012 פרסמה שהצליחה לפתח את מצלמת הווידיאו הקטנה בעולם, בקוטר של 1.2 מ"מ", מספר בנעד.

החברה מעומר היתה מדיגוס, שפיתחה בכלל מצלמות רפואיות, שעברה תהפוכות והתקשתה להתרומם. גולדווסר, שהיה יזם סדרתי של סטארט-אפים רפואיים, הבין את הפוטנצאל העסקי שהיה טמון במצלמות הזעירות והעמידות ששימשו עד אז לניטור מהלכים זעירים מאוד בניתוחי גב. "נאס"א שאלה את החברה: האם המצלמה שלכם יכולה לשרוד בחלל? התשובה הייתה: איננו יודעים. אבל במהלך שני ניסויים בשנים 2015 ו-2018 הוכח כי המצלמה משדרת תמונה איכותית מהחלל, ומסוגלת לשרוד בו חמישה ימים ברצף", אומר בנעד.

גולדווסר, מומחה לאורולוגיה שהיה למנהל הצעיר ביותר של מחלקת האורולוגיה אי פעם בבית החולים, היה שותף להקמתן ומכירתן של מספר חברות סטארט-אפ רפואיות, בהן מדינול וריטה מדיקל. ההצלחה עם נאס"א, ולקוחות כמו ווסטינג האוס ורולס רויס, הביאה אותו לרכוש את פעילות המצלמות ממדיגוס, ולהקים כספין אוף את סקאוטקאם (ScoutCam), ששינתה את שמה לאחר מכן לאודיסייט, כשהתמקדה על עולם התעופה. "העולם הרפואי כבר לא עניין אותי, ידעתי שיש למצלמות הללו עוד הרבה יישומים אחרים, והחלטתי להמשיך ולחפש מה אפשר לעשות איתן". כיום אין למדיגוס מניות בחברה.

להתריע מראש על כשל

בחיפושיו פגש גולדווסר את תא"ל (במיל') קובי בורטמן, ששימש כראש להק ציוד בחיל האוויר. בורטמן, שהיה אחראי בין השאר על תחזוקת המטוסים בחיל, הבין את הפוטנציאל הטמון במצלמות לשימוש במטוסים, מסוקים וכטב"מים: זיהוי בעיות בזמן יכול לחסוך טיפולים מיותרים, זמן וכסף, או להתריע על כשל לפני שהוא קורה. לתפקיד המנכ"ל מונה תא"ל (מיל') יהוא עופר, לשעבר מפקד בסיס שדה דב, ששימש גם כנספח צה"ל באיטליה וכבכיר באלביט במשך קרוב לעשור. "החוכמה לא נמצאת רק במצלמות, אלא במערכת לומדת, כזו שמבוססת על בינה מלאכותית ואלגוריתמים ומסוגלת לזהות תבניות", אומר עופר.

אודיסייט, שנסחרת בבורסה בניו יורק מעבר לדלפק - חלק ממורשת הספין-אוף שירשה ממדיגוס - דיווחה ביום א' על הכנסות של 2.7 מיליון דולר לתשעת החודשים הראשונים של 2024, יותר מכפול ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, אז הכניסה 1.08 מיליון דולר. ההפסד הנקי עלה במעט מ-8.1 מיליון דולר בתקופה המקבילה ל-8.2 מיליון דולר השנה. כמו כן דיווחה החברה על צבר הזמנות שעומד על 16 מיליון דולר - ביניהן ההזמנה בנאס"א; אב-טיפוס של מסוק תקיפה מסוג אפאצ'י של חיל האוויר הישראלי; מערכת אחזקה של חברה ביטחונית שתוטמע במסוקי סיהוק משודרגים של חיל האוויר; וכן הזמנות מיצרן מנועי המטוסים הצרפתי ספראן. ביולי האחרון גייסה החברה 10.3 מיליון דולר ממשקיעים פרטיים, ובהם מורי ארקין.

עוד כתבות

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית משרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסך-הכול 312 עורכי דין

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח מצרי: זו ההצעה האמריקנית לעסקת החטופים החדשה

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים