גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי 30 שנה: התושבים בשכונת הארגזים בת"א יקבלו הטבה ששווה 1.5 מיליון שקל לפחות

בימים אלה נשלחים לתושבי השכונה בדרום העיר מכתבי הסכמה לפינוי, שיניבו לרובם דירות חדשות והטבות כלכליות בשווי של לפחות 1.5 מיליון שקל ● מאסופה של צמודי קרקע לא חוקיים יהפוך המתחם בן 163 דונם לשכונת מגדלים של כ־2,000 יחידות דיור

שכונת הארגזים, תל אביב / צילום: גיא יחיאלי
שכונת הארגזים, תל אביב / צילום: גיא יחיאלי

האם סאגת שכונת הארגזים בתל אביב בדרך לסיומה? כמעט 30 שנים לאחר תחילתה, נשלחים בימים אלה מכתבים לתושבים, שבהם הם מתבקשים לחתום על הסכמי פינוי מהבתים שלהם בשכונה. בתמורה, יקבלו רובם דירות בפרויקט שיוקם במקום, ואשר יסגור את הפרשה סופית, ואילו כנגד מעטים יוצאו צווי פינוי.

"במקום לחפש את המניה הלוהטת הבאה, פשוט תקנו את הכלכלה כולה"
באר שבע: הדירה חולקה מחדש לשלושה סטודנטים ונמכרה למשקיע
מי צריך משכורת? עשרות אלפי הישראלים שעושים כסף מכסף

שכונת הארגזים היא מתחם בן 163 דונם, הרשום על שם רמ"י, וממוקם בדרום תל אביב בין שכונת עזרא, פארק דרום ושכונת התקווה.

השכונה נמצאת על השטח שבו שכן הכפר הערבי סלמה. לאחר מלחמת העצמאות יהודים התיישבו בבתים, חלקם בעידוד הסוכנות היהודית. חלק אחר הקימו בתים חדשים במקום. ואולם המדינה מעולם לא הכירה בזכות הקניין של התושבים הראשונים, וגם לא בזו של מי שהגיעו בעקבותם, אך גם לא מיהרה לפנותם מהמתחם.

התוצאה: קרקעות נתפסו במקום ע"י אנשים פרטיים, שבנו עליהן בתים צמודי קרקע ועסקים קטנים, המדינה והעירייה לא הקימו במקום תשתיות, שנראה כמו מעברה.

מה הבטיחו בשנות ה־90

בשנות התשעים יזמה רמ"י תכנון והסדרה של השכונה, שכלל גם פינוי פולשים. ב־1996, לקראת מכרזי קרקע שביצעה רמ"י במקום, אושרה בו תוכנית. כמו כן ערכה רמ"י סקר שמצא במקום 167 בתי מגורים. התושבים טענו אז כי הסקרים מוטעים ושחסרו בהם עשרות משפחות שהתגוררו במקום.

מכרזי קרקע התקיימו אך בוטלו עקב ההליכים המשפטיים שהחלו להיערם סביב השכונה, ולבסוף יצא מכרז ב־1998, שבו זכו החברות פרידמן חכשורי ואביוד נכסים. בהמשך הצטרפה לשני היזמים גם אלעד ישראל מגורים (כיום דוניץ־אלעד). על הזוכים הוטל לפנות את התושבים, בכפוף למתווה שעוצב ע"י רמ"י.

על סמך המתווה, המכונה "מתווה המכרז", רק מי שמתגורר במקום 10 שנים ויותר יקבל דירה של 110 מ"ר ברוטו, פיצוי של 50 אלף דולר למשפחה ושכר דירה חודשי של 500 דולר לאדם לתקופה של עד שלוש שנים. מתווה זה אמנם שימש יסוד לכל מה שקרה מאוחר יותר, אך כמעט 30 שנים אחרי כן, ניתן להבין כי הוא לא האיץ הרבה את ההליכים.

הצליחו להגיע להסדרים

לפני כ־20 שנה הצליחה פרידמן חכשורי להגיע להסדרים עם חלק מהתושבים בחלק הדרומי של השכונה, והקימה מגדל בן 17 קומות ו־66 דירות, שאוכלסו ע"י זכאי המכרז; בעקבות מכירת חלק בפרויקט לדוניץ־אלעד (אז אלעד מגורים, שהייתה בבעלות יצחק תשובה), הקימה האחרונה ביתרת החלק הדרומי של השכונה שמונה בנייני מגורים בני 17 קומות, בפרויקט שכונה "פארק תל אביב". כ־30 תושבים נוספים אוכלסו בפרויקט הזה.

מנכ"ל דוניץ־אלעד, רונן יפו, אומר לגלובס, כי הפרויקט שהוקם בדרום השכונה הוא, כדבריו, "מה שהוציא את העגלה של שכונת הארגזים מהבוץ". ואולם עיקר הבעיה הייתה החלק הצפוני והגדול יותר של השכונה (127 דונם), שבו מתגוררים רוב התושבים. ההליכים המשפטיים והמחאות החברתיות שהתלוו לצעדי הפינוי המשיכו לעכב את מימוש התוכנית, ורק במחצית השנייה של העשור הקודם חלה התקדמות.

רונן יפו, מנכ''ל דוניץ-אלעד / צילום: שי בראל

עיריית תל אביב יזמה תוכנית בחלק הצפוני של השכונה, שאושרה בשנה שעברה. זו כוללת שבעה מגדלים של 22־33 קומות, שבהם יוקמו 1,870 דירות, מתוכן 174 דירות להשכרה, ובנוסף 300 דירות לדיור מוגן.

לצד זאת, נדרש מתווה חדש לתושבים. מעיריית תל אביב־יפו נמסר לגלובס, כי "תהליך פיתוח שכונת הארגזים דרש יצירת מתווה חברתי שיאפשר פיתוח השכונה תוך מתן מענה הולם למחזיקים שהתווספו לאחר פרסום המכרז. תהליך גיבוש המתווה נמשך כשלוש שנים, וכלל דיאלוג בין נציגות תושבי השכונה לבין היזמים ובתיווך עיריית תל אביב־יפו".

העירייה הקימה ועדה לבחינת בקשות היכללות במתווה ובקשות חריגות. בסופו של דבר נקבע כי מי שהוכר כזכאי בהתאם לקריטריונים שנקבעו במתווה יחתום על הסכם פינוי־פיצוי עם היזמים.

מה יקבלו הזכאים?

כאמור, המכרז מ־1996 דיבר על דירות 110 מ"ר (4 חדרים) ופיצוי כספי של 50 אלף דולר; הזכאים האחרים נכללים במסגרת קבוצה של "זכאי מתווה", שלהם מובטחות דירות 3 חדרים, בכמה מדרגות: מי שלא זכאי מכרז, ועבר להתגורר בשכונה בין 1986 ל־1994, יקבל את הדירה במלואה; מי שעבר להתגורר בה בין 1995 ל־1998, ישלם על הדירה 750 אלף שקל; מי שעבר להתגורר שם בין 1999 ל־2004 ישלם מיליון שקל.

ילדי זוכי המכרז, שהיו ב־1996 בני 43 ומעלה יקבלו אף הם דירות ללא תמורה, ואילו הצעירים יותר ישלמו מחירים של 750 אלף עד 1.25 מיליון שקל על הדירות.

מחירי הדירות עשויים להגיע ל-35 אלף שקל למ"ר, כך ששווי ההטבות שיקבלו המפונים הזכאים יגיעו ל-1.5 מיליון שקל לפחות, במונחים של היום. בסך־הכול יוקצו עבורם כ־240 דירות בפרויקט. כ־350 מתושבי השכונה הוכרו כזכאים (לעומת 167 שהוכרו במכרז רמ"י ב־1996), אך יש עוד כאלה שלא הוכרו, וטוענים כי קופחו גם במתווה החדש.

במהלך השנים התנהלו כמה הליכים משפטיים בעניין תושבים שלא הוכרו כזכאים לפיצוי ורוב טענותיהם נדחו על ידי בתי המשפט. לפיכך, מי שלא הצליח להוכיח זכאות, ויסרב להתפנות - ימומש נגדו צווים משפטיים שהוצאו בעבר. מספרם נאמד על ידי מקורות כבודדים.

הסכמי הפינוי הופצו

באחרונה הפיץ משרד עורכי הדין הגר־אשכנזי, המתמחה בפינויים ופועל מטעם היזמים, הסכמי פינוי לתושבים, שייכנסו לתוקף ברגע שהליכי המימוש של התוכנית יצאו לדרך.

עו"ד יוסי אשכנזי מסכם: "אני רואה בפרויקט הזה בשורה חברתית, על אף הטענות. יש כאן מקרה של אנשים שהתיישבו בקרקע שאינה שלהם, ללא רשות. כל הטענות שהשמיעו, כאילו המדינה שלחה אותם, וכאילו כשקנו שם דירות הם לא ידעו - נדחו בבית המשפט. למרות זאת, גם הם יקבלו דירות יקרות בתל אביב".

עו''ד יוסי אשכנזי / צילום: דורון לצטר

רונן יפו מסביר כי היזמים המתינו עד לתקופה האחרונה עם מכתבי הסכמי הפינוי, משום שלא ניתן היה לקדם את יישום המתווה כל עוד אין תוכנית מאושרת. כרגע התוכנית נמצאת בשלב העיצוב האדריכלי, והוא מקווה כי היתרי הבנייה לפרויקט יינתנו בטווח של שנתיים, כך שהמעגל של שכונת הארזים ייסגר כנראה 30 שנה בדיוק אחרי שנפתח עם המכרז המקורי של רמ"י.

עוד כתבות

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

עושה את זה שוב: אנבידיה מכה את תחזיות השוק

החברה עקפה את הצפי הן בשורת ההכנסות והן ברווח, בנוסף הציגה גם תחזיות חזקות להמשך ● הכנסות ממרכז הנתונים צמחו ב-75% ● הרווח גולמי היה 75%, ועמד ביעד הרווחיות הגבוה שהציבה החברה ● המניה עולה בכ-3.5% במסחר המאוחר

בעל השליטה באל על קני רוזנברג / צילום: גיא כושי ויריב פיין

אל על מציגה: רווח שנתי גבוה למרות איראן, הדולר והתחרות שמתגברת

חברת התעופה אל על דיווחה על רווח של כ-403 מיליון דולר בשנת 2025, המשקף ירידה של 26% ביחס ל-2024 ● החזרה ההדרגתית של חברות התעופה הזרות לישראל הגבירה את התחרות בשמיים והקטינה את נתח השוק של אל על

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

נגד הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: העליון קיבל את עמדת דניה סיבוס

עתירת דניה סיבוס נגד הלמ"ס, לפיה הרכב מדדי התשומה לא עודכנו 13 שנה, תידון בפני הרכב שופטים בבית המשפט העליון ● חברת קייטו נטוורקס מגדילה את שטח המשרדים שלה בלב ת"א ב-6,400 מ"ר ובעלות מוערכת של 13 מיליון שקל בשנה ● איסתא זכתה ב-20 דונם בבני דרום תמורת כ-134 מיליון שקל ● הסכם מימון בהיקף חצי מיליארד שקל נחתם בין הפניקס לקבוצת גוהרי ● וזה המנהל החדש של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ● חדשות השבוע בנדל"ן

סטיב וויטקוף, השליח האמריקאי למזרח התיכון / צילום: ap, Evelyn Hockstein

וויטקוף: ממשל טראמפ דורש שכל הסכם גרעין עתידי עם איראן יהיה בתוקף ללא הגבלת זמן

באיראן מדווחים כי שר החוץ עראקצ'י בדרך לז'נווה • טראמפ התייחס בנאום "מצב האומה" לאיראן, והבהיר: "לא אאפשר למקור מספר 1 של טרור בעולם להשיג נשק גרעיני" • הוא טען כי הטילים האיראניים יכולים לפגוע במדינות אירופה, וכי המשטר מנסה לשקם את תוכנית הגרעין • באיראן הגיבו: "הדברים שאמר - שקר אחד גדול" • בינתיים, הכוננות במזרח התיכון נמשכת • עדכונים שוטפים 

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

הישראלית שצללה בכ-50% במסחר בוול סטריט

חברת הטכנולוגיה לעולם היופי אודיטי טק נפלה במסחר בוול סטריט לשפל לאחר שסיפקה תחזית חלשה ● בחברה מייחסים את התחזית לאתגר בו היא נתקלה מול שותף הפרסום שלה, שהוביל לגידול בעלויות, ומעריכים כי הסוגיה תיפתר ● אורן הולצמן, מנכ"ל החברה: "זיהינו רק לאחרונה את שורש הבעיה, לוקח זמן להתאושש"

צוללת בלתי מאוישת BlueWhale בגרמניה / צילום: התעשייה האווירית

"עשרות מיליונים": מאחורי העסקה של התעשייה האווירית בגרמניה

הצוללת הבלתי מאוישת BlueWhale של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לאיסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ● בועז לוי, מנכ"ל תע"א: "עוד הרבה מדינות מתעניינות ברכש של צוללות"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

המסחר בת"א ננעל במגמה מעורבת; ירידות במניות הבנקים והנדל"ן

מדד ת"א 35 ירד ב-0.1%, מדד ת"א 90 ירד ב-0.7% ● מניות האופנה נחלשו, אחרי ששר האוצר הודיע על העלאת תקרת הפטור ממע"מ לחבילות עד 130 דולר ​​● וגם: אנבידיה תפרסם הלילה את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים

טראמפ בנאומו, אמש / צילום: ap, Alex Brandon

שעה ו־47 דקות: הצד הכלכלי של הנאום הארוך בתולדות ארה"ב

בנאום "מצב האומה" המסורתי, ניסה נשיא ארה"ב להציג תמונת ניצחון, למרות הקשיים מבית ומחוץ איתם הוא מתמודד ● טראמפ קרא להקמת פנסיה בגיבוי ממשלתי לכל העובדים שאין להם תוכנית פנסיונית דרך העבודה, והבטיח שהמכסים יחזרו, ואף יחליפו את מס ההכנסה

ארז דגן, נשיא wayve / צילום: יח''צ wayve

עם נשיא ישראלי ומרכז בהרצליה: חברת הנהיגה האוטונומית שגייסה 1.2 מיליארד דולר

Wayve הבריטית השלימה גיוס לפי שווי של 8.6 מיליארד דולר לקראת השקת רובוטקסי בלונדון ● בסבב השתתפו יצרניות הרכב מרצדס בנץ, סטלנטיס וניסן, לצד ענקיות הטכנולוגיה אנבידיה, מיקרוסופט ואובר ● ל־Wayve יש נוכחות ישירה בישראל באמצעות משרד בהרצליה, ונשיא החברה הוא ארז דגן הישראלי

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

170 אלף שקל בשנה בממוצע: הדוחות חשפו בונוס אדיר לטייסי אל על

גם בשנה שבה נפגעה משקל חזק, מלחמה באיראן והפרשה לקנס של רשות התחרות, הרוויחה חברת התעופה 403 מיליון דולר - ירידה של 26% מ–2024 ● הבונוס לכל טייס: מעל 170 אלף שקל ויותר מכפול מתחילת המלחמה ● והיכן מתכנן המנכ"ל להשקיע את המיליארדים שבקופה

שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר, ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: עופר חג'יוב, שלומי יוסף

סערת הפטור ממע"מ: איגוד לשכות המסחר עתר נגד הצו החדש של סמוטריץ'

שר האוצר סמוטריץ' הכריז אמש על צו חדש שמרחיב את הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-130 דולר, לאחר שהצו הקודם בגובה 150 דולר בוטל ע"י הכנסת ● איגוד לשכות המסחר, שעתר נגד הצו הקודם ונדחה, פנה הבוקר שוב לבג"ץ בבקשה לצו מניעה: "זה לא ויכוח על 20 דולר לכאן או לכאן - זו שאלה עקרונית של כיבוד הכרעת הכנסת"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במאבק מול הנגיד, סמוטריץ' הבטיח הורדות מסים. מה קרה בפועל?

סמוטריץ' לא מרוצה מההתנהלות של בנק ישראל, אבל מה עם החלק שלו במשוואה? ● האם הורדות המסים שהוא הבטיח אכן קרו? ● המשרוקית של גלובס

נושאת המטוסים האמריקאית פורד בדרכה לחופי ישראל / צילום: Reuters, Stelios Misinas

הדד־ליין של טראמפ לאיראן מתקרב, ובאוצר כבר נערכים לפרוץ את תקציב הביטחון

לגלובס נודע כי במשרד האוצר מקיימים דיונים והערכות באשר להשלכות הכלכליות של מערכה נוספת מול איראן ● "זה עניין של שבועות עד שייפרץ התקציב", אומר גורם המעורה בפרטים ● בקרוב יפקע האולטימטום שנתן טראמפ למשטר האייתולות במטרה להגיע להסכם

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

מכונת בדיקת שבבים של קווליטא / צילום: אתר החברה

לאחר זינוק של 4,000% בחמש שנים: הגיוס הענק של מניית השבבים בת"א

קווליטאו גייסה כ–225 מיליון שקל על רקע הביקוש גובר למערכות שאותן היא מייצרת, המשמשות לבדיקת השבבים של חלק מענקיות התחום ● וגם: טדי שגיא נכנס לבורסה עם אולטרייד מחזור

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

בלי שירות המשלוחים ועם שורה של מגבלות: מי ירכוש את המרקט של וולט?

הודעת רשות התחרות כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, מחייבת את ענקית המשלוחים למכור את זרוע הקמעונאות שלה, אך היקף הפעילות הרחב - כ-30 סניפים והכנסות של עד מיליארד שקל - עלול להקשות עליה ● במקביל, וולט מעלה הילוך בתחרות מול סיבוס

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

לייזר ועסקאות במיליארדים: מה מחפש ראש ממשלת הודו בישראל

ביקורו של נרנדרה מודי בארץ, לראשונה מאז 2017, יכלול שורת היבטים, בהם ביטחוניים, סחר והעברת טכנולוגיות להודו ● לצד הרחבת הסחר ושיתופי פעולה טכנולוגיים, אחד הנושאים המרכזיים שהצדדים ידונו עליו הוא פיתוח בתחום ההגנה מטילים בליסטיים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

כשהשוק כבר לא מתרגש מאנבידיה, מה יוציא את המניה שלה מהקיפאון?

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג היום לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

הביקור הגדול הבא בישראל: מה מחפש האיש העשיר בעולם בארץ?

אילון מאסק צפוי להשתתף בחודש הבא בכנס "תחבורה חכמה" של משרד התחבורה ואף לנאום בו ● לא הרבה ידוע על תוכן ביקורו של מאסק, אך סביר להניח שהביקור ינוצל לפגישות מדיניות, כלכליות ופוליטיות עם מגוון גורמים