גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

5 שותפים בכירים בשנה: מה גורם לגל העזיבות באחת מהקרנות המייסדות של ההייטק הישראלי

בתוך שבוע בלבד נודע כי שלושה בכירים עוזבים את קרן ההון סיכון, המנהלת יותר משישה מיליארד דולר ● מאחורי העזיבות עומד מהלך של שינוי ארגוני במסגרתו סומנו היורשים של דור המייסדים ● ויולה: נמשיך להצמיח את הסטארט־אפים המובילים מישראל

הראל בית־און, מייסד קרן ויולה גרות' ושלמה דברת, מייסד קרן ויולה ונצ'רס / צילום: תמר מצפי
הראל בית־און, מייסד קרן ויולה גרות' ושלמה דברת, מייסד קרן ויולה ונצ'רס / צילום: תמר מצפי

הודעות לקוניות לעיתונות חשפו בשבוע שעבר שינויים דרמטיים באחת הקרנות המייסדות של ההייטק הישראלי - קרן ויולה. קרן "ויולה ונצ'רס" (Viola Ventures) הודיעה כי שני שותפי מפתח בקרן יפרשו ולא יקחו חלק בגיוס הקרן הבאה: המייסד אבי זאבי (75), לא ימשיך לקרן הבאה וימשיך לשבת בדירקטריונים של ההשקעות הקיימות שלו, ויחד איתו יעזוב גם דני כהן - מי שהגיע מקרן ג'מיני כדי לנהל את השקעות מוצרי הצריכה והגיימינג, ופורש ככל הנראה כדי להקים פעילות משלו.

אופס, השרת התחמם: הצרות עם השבב החדש של אנבידיה לא נגמרות 
ניתוח | במורגן סטנלי מסמנים שתי מניות מבטיחות. לאחת מהן צופים זינוק של 660% 

במקומם, יצטרף השותף הצעיר ליאור עקביה לנהל את השקעות הסייבר של הקרן, שמאבדת השקעות לטובת הקרנות המתמחות בתחום - כגון סייברסטארטס וגלילות. במקביל, פורסם כי ערן וסטמן, אחד השותפים המבטיחים בקרן הצמיחה של קבוצת הקרנות, "ויולה גרות'" (Viola Growth), שעזב כבר לפני כשנה, ימונה לשותף בקרן ההון סיכון השוויצרית פלאנבן (Planven).

הוותיקים מעבירים את השרביט

בחודש אפריל עזבה את ויולה ונצ'רס יעל אלרואי, מי שקודמה ב־2022 לתפקיד שותפה, והשנה עברה לקרן סטארדום של דני פלד. קו אחד מחבר בין העזיבה של אלרואי לזו של כהן: ויולה החליטה להתמקד בתחומי הפינטק, הסייבר והבינה המלאכותית - בעוד שכהן ואלרואי הגיעו מהשקעות בתחום הצרכנות. מבדיקת גלובס עולה כי את קרן "ויולה גרות'" עזב בשנה שעברה גם רפי כרמלי, שניהל את ההשקעות בחברות כמו ביזאבו וזומאין ועזב כדי לשמש סמנכ"ל השקעות בחברה אמריקאית; בשנים האחרונות עזבו בשקט גם שותפים בכירים נוספים כמו סמי תותח שפרש לגימלאות ויונתן קולבר שעזב כבר ב־2021. לקרן הובא שותף חדש - מנכ"ל איתן מדיקל לשעבר יגאל שני, שעבד עד לאחרונה עבור בועז איתן, מייסד חברת השבבים הישראלית סייפן. לאחר השינויים, יישבו סביב שולחן המשקיעים בקרן ויולה גרות' יגאל שני, איל שירן, נטהלי רפואה והמייסד הראל בית און.

גל העזיבות והשינויים נערך כחלק ממעבר בין דורי בקרן בת ה־24. מייסדיה הותיקים - שלמה דוברת בקרן ונצ'רס האחראית על השקעות בחברות צעירות, והראל בית־און, בקרן גרות' האחראית על השקעות בחברות, מעבירים את השרביט לדור הבא, וכל זאת תוך גיוס קרנות ההון סיכון הבאות בסביבת גיוס הון קשה.

קרן ויולה גרות' גייסה לאחרונה כ־250 מיליון דולר, כך נודע לגלובס. במקביל, שלמה דוברת מעביר את השרביט בקרן ויולה ונצ'רס לשותפים הצעירים יותר - עומרי בן־דוד וצביקה אורון. הקרן השביעית, בה יהיו שותפים דוברת, אורון ובן־דוד צפויה לצאת לגיוס השנה, בסכום לא ידוע. לפי מאגר הקרנות של חברת IVC, עולה כי הקרן השישית שגוייסה בתחילת 2022 עם 260 מיליון דולר בקופה קרובה לסוף תקופת ההשקעות שלה, כך שכדי לבצע השקעות חדשות - על ויולה לגייס קרן שביעית בסכום המשתווה לקרן הקודמת או גבוה ממנו - 260 מיליון דולר. בהתחשב בזירה הקשה לגיוס הון עבור קרנות הון סיכון פרטיות, מדובר במשימה קשה.

צביקה אורון. נבחר להוביל את קרנות ההשקעה העתידיות של ויולה ונצ'רס / צילום: אריק סולטן

לקבוצת ויולה גם זרוע שלישית בשם "ויולה קרדיט" (לשעבר פלנוס) המנוהלת בידי רותי שמחה, עידו ויגדור ואלכס גינזבורג וזוכה לתדמית מוצלחת וחזקה בתעשייה. הקרן גייסה באוגוסט האחרון 600 מיליון דולר.

ויולה היא לא הקרן היחידה בתעשייה שחווה עזיבות של שותפים ושינויים בניהול, אך היא ללא ספק יוצאת דופן בהיקף התופעה. אהרון רוזנסון, מי שהצטרף כשותף שלישי לקרן ההון סיכון אלף של מייקל אייזנברג ואדן שוחט, עזב כבר ב־2022. את קרן JVP עזבה בשנה שעברה פיונה דרמון. אסף הראל, שותף ותיק בקרן IGP של חיים שני ומשה ליכטמן, עזב לקרן נורווסט המנוהלת בישראל על ידי דרור נחומי. את קרן וינטג' עזבו בשנה האחרונה שתי שותפות מבטיחות: חמוטל מרידור ואורית שילה - שסומנו לניהול הדור הבא.

מה עומד מאחורי השינויים בויולה? שני השותפים המייסדים, שלמה דוברת ב"ונצ'רס", והראל בית־און ב"גרות'" מסמנים את הדור הבא. אלה שלא מוצאים את עצמם בדור ההמשך, מחפשים את עצמם במקום אחר או פורשים לפנסיה. מדובר במהלך טבעי לקרן שמעסיקה כיום 90 עובדים, בשעה שרוב קרנות ההון סיכון הישראליות פעילות במודל רזה יותר ומותאם יותר לגודל שוק הסטארט-אפים הישראלי.

"לא עוזבים בלי לשקול כמה פעמים"

עם זאת, עזיבה של שותפים את הקרנות איננה תופעה שכיחה: מדובר במשרה אטרקטיבית שבה מחזיקים השותפים בממוצע מעל לעשור - וזאת בשל העובדה שלרוב זוכים השותפים לדמי ניהול והצלחה גבוהים ועבודה גמישה ועצמאית. "זה כמו חתונה קתולית", אומר יזם ישראלי שגייס מקרנות הון סיכון ישראליות, בהן גם ויולה: "לא עוזבים עבודה כזו בלי לשקול אותה כמה פעמים".

ובכל זאת, מייסדי קרנות ההון סיכון הותיקות מתקשים להעביר את המקל לדור הבא ובכיריה מעכבים את התהליך עד לשלב שנתפס מאוחר מדי על ידי התעשייה. גם בויולה בטוחים שהתהליך נוהל כהלכה - עם שילובם באופן הדרגתי של בן־דוד ואורון בקרנות הקודמות, ויולה 5 ו־6. הקרן איבדה שני שותפים מבטיחים בדרך עד שהתהליך קרה: עזיבתו של רונן ניר ב־2021 וכעת דני כהן.

לא אחת, נדרשים השותפים הותיקים לעשות זאת ביוזמת המשקיעים המוסדיים הישראלים או משקיעים זרים שמתנים את השקעתם בהוכחת קיומו של דור המשך. כמה קרנות הון סיכון ותיקות מהדור של ויולה נסגרו בשל כך, וכן בשל תשואות שלא סיפקו את המשקיעים - בהן ג'מיני, ג'נסיס, או מאגמה. בפיטנגו שולטים עדיין השותפים מהדור המייסד - חמי פרס ורמי קאליש, למרות שקרן ההשקעות הראשונות, "פיטנגו פירסט", מנוהלת על ידי שותפים חדשים באופן יחסי. קרן ורטקס הותיקה, שנוסדה בידי יורם אורון, עברה תהליך של העברת מקל בין השנים 2014-2018 וכיום היא מנוהלת בידי בנו ינאי ושורה של שותפים נוספים בהם אביעד אריאל, עמנואל טימור ותמי ברונר.

קרנות אמריקאיות כמו סקויה, קליינר פרקינס או גריילוק ידועות במנגנוני העברת שרביט בין דורית מתוכננת מראש שבה השותפים המייסדים פורשים בגיל ידוע מראש. על פי דוח של מכון המחקר רייז ישראל מחודש אוקטובר עולה, כי בניטרול סבבי גיוסים גדולים, כלל גיוסי הכספים לסטארט-אפים ישראליים הגיע לשפל של שלוש שנים ומספר החברות המגייסות קטן בהדרגה. הזירה התחרותית של קרן ויולה הולכת ומסתבכת עם השנים, כאשר יותר קרנות צעירות נוטלות חלק גדול יותר מעוגת ההשקעות, בהן קרנות חדשנות יותר כמו TLV, קומרה, ואם זה לא מספיק, הרי שקרנות ענק אמריקאיות כמו סקויה, גריילוק ואינדקס מבצעות בישראל השקעות ענק בשנה האחרונה.

"התאמות נדרשות בהרכב השותפים"

קרנות ההון סיכון קידמו בישראל את תכנית "יוזמה 2" - קרן השקעות של משרד האוצר המנוהלת ברשות החדשנות שמבקשת לעודד את המוסדיים להשקיע בקרנות ישראליות, אך ככל שנודע המוסדיים מסתייגים ברובם מהתכנית בשל חשש מתהליכים בירוקרטיים, והעדפה להשקיע בקרנות הון סיכון ופרייבט אקוויטי זרות.

תגובת ויולה: "הקבוצה מנהלת מעל 6.5 מיליארד דולר והשלימה בשנה האחרונה גיוס מוצלח של קרן צמיחה וגייסה בחודשים האחרונים הרבה מעל מיליארד לקרנות החוב. בקרנות השונות של הקבוצה מושקע מאמץ בבניית צוותי השקעות איכותיים, כולל גיוס שותפים צעירים כשרבים מהווים את השדרה המובילה בקבוצה. כחלק מתהליך זה שמטרתו לשמר את המעמד המוביל לשנים רבות קדימה מתבצעים מעת לעת התאמות נדרשות בהרכב השותפים".

עוד כתבות

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

תיקון והתנצלות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד