גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברות הישראליות קיבלו אישור להפעיל טיסות ישירות לניו יורק, אבל יש להן תנאי

מינהל התעופה הפדרלי אישר לחברות ישראליות, לצד אל על, להפעיל טיסות לניו יורק ● במשרד התחבורה דוחפים, אך בארקיע ככל הנראה לא מעוניינים, ובישראייר מתנים זאת בביטול "חוק טיבי" המטיל על חברות התעופה חובות צרכניות ● מה יקרה למחירים אם יוסרו המכשולים?

מטוס ארקיע בנתב''ג / צילום: Shutterstock
מטוס ארקיע בנתב''ג / צילום: Shutterstock

המחסור החריף בטיסות לצפון אמריקה יצר משבר ממשי בענפים רבים. חברות התעופה האמריקאיות נעלמו משדה התעופה בן גוריון כבר לפני מספר חודשים, וחזרתן לא נראית באופק. כך, אל על נותרה היחידה שמפעילה טיסות ישירות בקווים אלה, ובשל הביקושים הגדולים הכרטיסים הזולים אזלו במהרה, והמחירים במחלקות היוקרה טיפסו לעתים לאלפי דולרים לכיוון. נכון להיום, אל על מפעילה כ־50 טיסות שבועיות לניו יורק, לבוסטון, למיאמי, ללוס אנג'לס ולפורט לודרדייל.

אל על מסכמת רבעון עם הכנסות של יותר ממיליארד דולר ושיא חדש ברווחים
חדשות התעופה | חברות התעופה שמבטלות ומגבירות תדירות והגזירה החדשה של ישראייר
ועדת הכלכלה דנה בהקלות בחוק על־מנת להשיב את חברות התעופה הזרות

בחברות ההייטק הסובלות במיוחד מהבעיה מנסים להקים יוזמה להפעלת טיסות בעצמם, אך במקביל מקדמים במשרד התחבורה מהלך שיאפשר לחברות ישראליות נוספות להפעיל טיסות בקו. האם זה מה שיפתור את הפלונטר? ספוילר: בכלל לא בטוח.

השבוע נודע כי ה־FAA, מינהל התעופה הפדרלי של ארה"ב, אישר להפעיל מטוסים בחכירה רטובה עם אות קריאה ישראלי בקו תל אביב־ניו יורק. האישור הגיע לאחר שיו"ר רשות התעופה האזרחית (רת"א), שמואל זכאי, הכריז על קיום משא־ומתן עם חברות התעופה הישראליות ישראייר וארקיע להפעלת מטוסים חכורים לצפון אמריקה, במטרה להגביר את התחרות ולהביא להורדת מחירים.

תהליך קבלת האישורים לרוב אורך בין חצי שנה לשנה, אך בשל המצוקה בענף והמחסור במקומות לטיסות לצפון אמריקה, ברת"א פעלו בכדי לקצר את התהליך. מחסור המקומות בטיסות הישירות לארה"ב וממנה משפיע בעיקר על הקהילה היהודית השנייה בגודלה בעולם, וכן על תעשיות שמקיימות קשרים עסקיים בארה"ב ולכן זקוקות לנגישות טיסות לצפון אמריקה.

החברה שעל הפרק: ישראייר

בראיון שהעניק זכאי לגלובס בשבוע שעבר, הוא ציין כי "חברות התעופה הישראליות נמצאות במשא־ומתן מאוד מתקדם לקראת חכירת המטוסים עם חברות תעופה זרות". על־פי ההערכות, החברה שנמצאת בתהליך מתקדם לקראת הפעלת הטיסות לארה"ב היא ישראייר, כאשר בארקיע, נכון להיום, אין תוכניות אופרטיביות לקראת הפעלת טיסות לארה"ב.

נזכיר כי על אף קבלת האישורים, ייתכן כי תוספת טיסות לצפון אמריקה בפועל עוד רחוקה. בישראייר סירבו להתייחס למשא־ומתן שמתרחש כעת, ומסרו: "נפעיל טיסות לארה"ב רק אם ישנו את חוק שירותי תעופה".

חוק שירותי תעופה (המכונה חוק טיבי, בזכות יוזמו ח"כ אחמד טיבי), נועד להגן על זכויות נוסעים במקרה של עיכוב או ביטול טיסה. במהלך השבוע התקיים דיון בועדת הכלכלה בנושא החוק, שנכתב בעת שגרה, ולטענת החברות הזרות וישראייר, זקוק להתאמה לתקופת המלחמה. החברות הציעו שעד תום תקופת המלחמה הן יקבלו פטור זמני מחובת הפיצוי לנוסעים שטיסותיהם בוטלו בשל המצב הביטחוני, ותוגבל חובת מתן טיסה חלופית. כמו כן, החברות מבקשות סיוע במימון הביטוח להפעלת טיסות בישראל, בדומה לסיוע שניתן לחברות הישראליות (בהפעלת טיסות החברה במטוסים שאינם חכורים).

 

ההתעקשות של ישראייר על תיקון בחוק שירותי תעופה כדי להפעיל טיסות חכורות לארה"ב מעלה תהיות, בעיקר בשעה שהיא חוכרת מטוסים ליעדים אחרים, קרובים יותר. את ההסבר ניתן למצוא במכתב ששלחה ישראייר לגורמים בממשלה, בו ציינה כי מאז פרוץ המלחמה הוגשו נגדה יותר מ־100 תביעות בסכום מצטבר של 2.2 מיליון שקל.

לטענת החברה, החוק במתכונתו הנוכחית מטיל על חברות התעופה חובת פיצוי גם במצבים חריגים שאינם בשליטתן, כמו סגירת המרחב האווירי או הנחיות ביטחוניות שמונעות המראות ונחיתות. כמו כן, במצב שבו תפעיל ישראייר טיסות חכורות לארה"ב, היא תידרש לתשלום ביטוח ללא השתתפות המדינה, כפי שנדרשות חברות תעופה זרות וישראייר עצמה בטיסות שאינן חכורות.

שש טיסות שבועיות בלבד

במהלך הדיון בוועדת הכלכלה ציין מנכ"ל ישראייר, אורי סירקיס, כי הפעלת טיסות ללא תיקון לחוק לתקופת המלחמה כיום היא הימור גדול מדי עבור החברה - ככל הנראה בשל השאיפה לייצר תחרות מול אל על. "אם החברה מרוויחה 100 דולר על כל נוסע לארה"ב ותצטרך להלין 300 נוסעים במנהטן, עדיף להמר בקזינו בבטומי. זה לא אירוע מסחרי. אם יש אירוע ביטחוני, אנחנו צריכים לקבל את הגיבוי", אמר.

כמו כן, במהלך הדיון עלו מספר סוגיות שדרשו בירור מעמיק יותר. המשמעות היא עיכוב נוסף בקבלת ההחלטה, בעוד שהדיון הבא בעניין זה יתקיים בעוד כשבועיים. מלבד הסוגיה המשפטית שביקשו להסדיר בישראייר, חברות התעופה נדרשות להקים מערך שלם שלא קיים כיום, הכולל בין היתר שירותי קרקע בארה"ב והתארגנות ללינה בבתי מלון. כמו כן, חברות התעופה הן אלה שצריכות לקדם את חכירת המטוסים ולוודא שהם עומדים בתקנים שמגדירות רשויות התעופה האמריקאיות ה־FAA וה־TSA - מטוסים רחבי־גוף שעומדים בדרישות הבטיחות בארה"ב.

במהלך הוועדה ציין סירקיס כי "אם החוק ייתן הקלות, מסוף ינואר נפעיל שש טיסות לארה"ב - 1,800 מושבים בשבוע. אם נקבל הקלה בחוק, נוכל להפעיל יותר טיסות לארה"ב ולהוריד מחירים". אולם שש טיסות שבועיות בלבד, כפי שציין סירקיס, לא יספיקו למלא את הביקושים, כאשר לפי הערכות בענף, חסרות לפחות 18 טיסות שבועיות ליעדים השונים בארה"ב.

כל תוספת היא מבורכת, אך במצב כזה, ספק אם ההשפעה על המחירים תהיה דרמטית. כנהוג בשוק, כאשר ההיצע גדל, המחירים יורדים; אולם אם הביקושים יישארו גבוהים, גם עם התוספת, הביקוש ימשיך לעלות על ההיצע, והדבר יאפשר לחברות התעופה לתמחר כרטיסים בהתאם.

עוד כתבות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

לא ספג ביקורת אחרי 7 באוקטובר, ונחבא אל הכלים במבצע באיראן: מי האיש שעומד בראש חיל האוויר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"