גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם מדענים החזירו לחיים חיה שנכחדה, או פשוט יצרו זברה פחות מפוספסת?

מסע של כמעט ארבעה עשורים לשחזר את הקואגה מסתמן כהצלחה, אבל לא כולם מתרשמים

קואגות מתקשרות אחת עם השניה בפארק הלאומי מוקלה, היכן שנמצא הפרויקט הייחודי להחזרת הקואגה / צילום: Shutterstock, Louis Lotter Photography
קואגות מתקשרות אחת עם השניה בפארק הלאומי מוקלה, היכן שנמצא הפרויקט הייחודי להחזרת הקואגה / צילום: Shutterstock, Louis Lotter Photography

אם היא נראית כמו קואגה, דוהרת כמו קואגה ורועמת כמו קואגה, כנראה שזו קואגה - לא? מדענים ומומחים לשימור טבע טוענים כי הצליחו להשיב לחיים יונק דמוי-זברה, ובכך העניקו לקואגה ניצחון משמעותי על פני הממותה הצמרית והדודו המפורסמים יותר במרוץ העולמי לשיחזור בעלי חיים שנכחדו. 

דוח רשות הטבע והגנים חושף לעומק את מצב החזירים בחיפה. איזו עיר נוספת נמצאת בסיכון?
"הצלת בעלי חיים הייתה סוג של תיקון": המחקר שבחן את היחס שלנו לחיות במלחמה

אך לא כולם משתתפים בחגיגה. מבקרי המאבק לשחזור שנמשך כמעט ארבעה עשורים טוענים כי המאבק הניב לא יותר מחיקוי שטחי. "הם בעצם רק יוצרים זברה עם פחות פסים", אמר דאגלס מקולי, פרופסור לאקולוגיה ואבולוציה באוניברסיטת קליפורניה, סנטה ברברה.

הקואגות היו בעבר אנדמיות לאפריקה הדרומית, אך ציד אגרסיבי דילל את אוכלוסייתן והקואגה האחרונה הידועה מתה בגן החיות של אמסטרדם ב-1883. בניגוד לזברות, לקואגות היו פסים רק על הראש, הצוואר ולעיתים על הגב. החלק האחורי שלהן היה בדרך כלל חום וללא פסים, בעוד שבטנן ורגליהן היו לבנות. השם קואגה, כאשר האות 'g' מבוטאת בצליל גרוני "ח", הוא חיקוי אונומטופאי לצליל הקול החד שהחיה השמיעה. 

בעל החיים הנכחד הראשון שרצף הדנ"א שלו פוענח

בתחילת שנות ה-80, הקואגה הייתה בעל החיים הנכחד הראשון שרצף הדנ"א שלו פוענח, ובכך סללה את הדרך למאמצים מודרניים אחרים של המאבק בהכחדה. חלק מהמדענים סברו שניתן לשחזר את הקואגה, שהיא תת-מין של סוג הזברה הנפוץ ביותר, באמצעות רבייה סלקטיבית. בעוד ששיבוט יוצר העתק מדויק של בעל חיים יחיד, רבייה מחדש יוצרת אוכלוסייה שלמה, עם שונות גנטית טבעית יותר. רק תת-מין ניתן להשיב באמצעות רבייה מחדש. 

קואגות יחד עם זברות רגילות ותאו בפארק הלאומי במוקלה / צילום: Bernard DUPONT /wikimedia

"פרויקט הקואגה", ארגון ללא מטרות רווח שנוסד ב-1987, רכש זברות עם פסים בהירים יותר, דלילים יותר או חומים יותר כדי לזווג זו עם זו, מה שהוביל להפחתת הפסים בחלקים האחוריים, ברגליים ובבטן של הצאצאים. 

זה היה תהליך מייגע. ריינהולד ראו, מפחלץ גרמני שהיגר לדרום אפריקה בשנות ה-50 והיה הכוח המניע מאחורי פרויקט הקואגה, מת ב-2006 ורבים מהמדענים המקוריים של הפרויקט פרשו לגמלאות. 

נדרשות כשנתיים על מנת להעריך האם הסימנים על עורו של סייח יקדמו את תוכנית הרבייה. כל חמש שנים בערך יש להעביר את הזכרים למקום אחר כדי להפחית רביית שארים, ולפעמים הם לא מתרבים במשך שנתיים או שלוש עם הנקבות בעדר החדש שלהם. עם זאת, עד 2005, המדענים הצליחו לייצר בעל חיים שנראה בדיוק כמו הקואגה שנכחדה. הפרויקט טוען שכ-10% מ-150 בעלי החיים שבבעלותו כיום היו משתלבים בקלות בעדר קואגות מהמאה ה-19. 

"בערך כל חמש שנים, אנחנו יכולים לעצור ולראות אם עשינו התקדמות כלשהי", אמר מארץ' טרנבול, מתאם הפרויקט של פרויקט הקואגה, בזמן שצפה בעדר קואגות בוורחלחן, חוות יין מחוץ לקייפטאון. המקום מארח כיום עשר מהקואגות המכונות "קואגות ראו", כולל ארבע שנולדו שם, וטרנבול התפעל מהיעדר הפסים בחלקים האחוריים וברגליים האחוריות של חלקן. "הן פשוט כל כך טובות!" אמר טרנבול, שהחל להתנדב בפרויקט לפני כחמש שנים לאחר שדיווח על המאמצים לשחזור בעל החיים במהלך עבודתו הקודמת כעיתונאי. 

מבקרים טוענים ש"קואגות ראו" אולי נראות כמו קואגות שנכחדו, אך כנראה חסרות מאפיינים והתאמות שהיו לבעלי החיים המקוריים. טרנבול אומר שראו ביקש לתקן מה שראה כעוול נורא שנעשה לקואגה.

כילד בגרמניה, ראו ראה בעל חיים בגן החיות של ברלין שהיה חלק מפרויקט במימון הנאצים לרביית שור הבר מחדש, חיית בר ענקית שנכחדה במאה ה-16. הזואולוג שניהל את הפרויקט ההוא שיער שגם את הקואגה ניתן לשחזר באמצעות רבייה, רעיון שדבק בראו.

קואגות בפרויקט הקואגה בקייפ טאון, אפריקה / צילום: Oggmus/wikimedia

ב-1969, בעת שעסק בשחזור של סייח קואגה מפוחלץ, ראו שם לב שהעור לא נוקה כראוי, וחלק מהרקמה היבשה עדיין נדבקה אליו. הוא שמר את הדגימה עד תחילת שנות ה-80, אז שלח אותה יחד עם דגימות אחרות שנאספו ממוזיאון באירופה לגנטיקאים באוניברסיטת ברקלי בקליפורניה. 

ניסיון לשחזר סוג של צב ענק מהגלפגוס שנכחד

ניתוח הדנ"א שלהם מצא שהקואגה הייתה למעשה קרובה מאוד לזברת המישור, ולכן מתאימה לרבייה מחדש. מאמצי רבייה נוספים בימינו כוללים ניסיון חדש באירופה לשחזר את שור הבר באמצעות רבייה, בעוד בארה"ב מדענים מנסים לשחזר באמצעות רבייה סוג של צב ענק מהגלפגוס שנכחד בשנת 1800 לערך. 

מדענים בארה"ב משתמשים בטכנולוגיית הנדסה גנומית כדי לבצע שינויים בגנים של פיל אסייתי במטרה להפוך אותו לעמיד יותר לקור, כולל הנדסת פרווה שעירה, אוזניים קטנות וגולגולת מקומרת. הם אומרים שהם עובדים על יצירת "פיל עמיד לקור עם כל התכונות הביולוגיות הבסיסיות של הממותה הצמרית."

"גם אם הם יצליחו, השאלה המתבקשת היא, מה הם יעשו איתה?" אמר סטיוארט פים, פרופסור ביחידת מחקר אקולוגיית השימור באוניברסיטת פרטוריה בדרום אפריקה. "אם היתה לך ממותה צמרית, היית שם אותה בכלוב. זה לא יותר מאשר אקט של התרברבות". 

חלק מהספקות לגבי פרויקט הקואגה עשויים להתפוגג בשנה הבאה, אמרה אנלין מולוצי, ביולוגית מולקולרית העובדת בפרויקט, אשר מתכננת לבצע ריצוף גנומי של הקואגות החדשות. "אני חושבת שזה יענה על הרבה שאלות", הוסיפה אמרה. 

גם אם רצפי הגנים יראו שקואגות ראו לא ממש עומדות בסטנדרטים של הדבר האמיתי, המודל לשחזור הקואגה באמצעות רביה יכול לשמש לבנייה מחדש של אוכלוסיות בעלי חיים בסכנת הכחדה קריטית, לא רק כאלה שכבר נכחדו, אומר פיטר היווד, פרופ' אמריטוס לביולוגיה באוניברסיטת בראון. "כשמסתכלים על בעלי החיים המשוחזרים, גם אם הם לא זהים לאלה שאבדו", אמר היווד, שכתב ספר על הקואגה, "הם מהווים סמל לתקווה". 

עוד כתבות

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי