גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין לוקאלי לגלובלי

לחברות גלובליות ישנן דרישות שונות בכל הנוגע לעיצוב פנים ותכנון ● קרן נוימן, מנהלת העיצוב בסטודיו BA, מסבירה על תהליך עבודה המצריך ורסטיליות וגמישות תכנונית, מציגה פתרונות המסייעים לכך ומגלה כיצד מביאים את הייחודיות הישראלית-מקומית לפרויקטים שכאלה

צילום: יואב פלד
צילום: יואב פלד

הכתבה בשיתוף Mydesk

בשנים האחרונות, הפכה ישראל למוקד משיכה עבור חברות גלובליות רבות המבקשות
להקים כאן מרכזים ושלוחות. החיבור בין תרבות עיצובית מקומית לאסטרטגיות עסקיות גלובליות יצר גישה חדשה בעיצוב משרדים, בה מתמודדים עם אתגרים שאינם רק תכנוניים אלא גם תרבותיים. סטודיו BA, בהנהלת עומרי אמויאל ומורן בן חור, המתמחה בתכנון ועיצוב חללי משרדים, שבין לקוחותיו נמנים בין היתר: Perion ,Google Microsoft ו-Plus 500, מצא את הדרך לשלב בין השניים, כפי שמסבירה קרן נוימן, מנהלת העיצוב בסטודיו BA, בשיחה עימה.

לדבריה, עיצוב לחברות גלובליות שונה בהווייתו מזה המתבקש לחברות מקומיות. "הדרישה המרכזית הינה לבנות אסטרטגיה שלמה המאפשרת גמישות, ורסטיליות ומענה לצרכים העתידיים של החברה הבינלאומית לצד סיפור ומהות המכתיבים את השפה העיצובית".

צוות סטודיו BA מימין לשמאל: עומרי אמויאל, שרי לוטן מצגר, קרן נוימן, מורן בן חור. צולם בשואורום של מיידסק / צילום: אלעד ברמי

מהם ההבדלים המשמעותיים בין הדרישות של עיצוב גלובלי למקומי? 
"כאשר ניגשים לתכנן ולעצב משרד לחברה מקומית, הנטייה היא להתמקד בצרכים המיידיים של הארגון לצד החלל הנבחר, ובהתאם לגבש את התכנון. לעומת זאת, חברות גלובליות מתאפיינות בגישה אסטרטגית מאוד מחושבת בעלת עקרונות קבועים, המיושמים בכל סניפי החברה ברחבי העולם. התכנון אצלן מתחיל הרבה לפני הקונספט העיצובי. הן מתמקדות בשאלות מספריות כמו היחס בין מספר העובדים לחדרי הישיבות, המרחקים הקבועים בין עמדות העבודה, רוחב המעברים וכיו"ב. זה דורש מאיתנו לצאת מגבולות החשיבה התכנונית, עיצובית הקלאסית - ולהתנהל באופן שונה, וכל זאת תוך הבנה עמוקה של צרכים דינמיים ושל האופן שבו החלל יוכל לתפקד בצורה הטובה ביותר גם בעתיד".

השראה מהתרבות, האור והאקלים 

בנוסף לתכנון האסטרטגי והדיוק המספרי שמאפיינים חברות מסוג זה, משתמע מנוימן כי האתגר הגדול בשלוחות של חברות גלובליות בארץ הוא לעגן את הזהות של חברה בינלאומית בתוך ההקשר הישראלי הייחודי; כזה שמכתיב שפה עיצובית משלו ושואב השראה מהסביבה, התרבות, האקלים, האנשים, האור הטבעי ואפילו הסאונד מהרחוב, לצד הערכים, האופי והבסיס בו נמצאת החברה מעבר לים.

"אנחנו תמיד מנסים לייצר מפגש מסקרן בין הגלובלי למקומי", היא מסבירה. "לשלב את האופי החם, הצבעוני והמחוספס באזורים הציבוריים, לצד העמדה נקייה ומוקפדת באזורי העבודה. מעין מפגש תרבותי הבא לידי ביטוי דרך העיצוב וההעמדה. אנו משתמשים בחומרים וספקים מקומיים עבור עבודות נגרות, אבן וטקסטיל, אריחים מצוירים, משרביות מעניינות, ותמיד נרצה לשלב יצירה מקומית - אמנים ישראלים המעניקים דגש ייחודי לפרויקטים שלנו. לצד זאת, אנו משלבים ריהוט טכני וריהוט רך של מותגים בינלאומיים שנבחרו בקפידה ומאושרים על ידי הלקוח הגלובלי - ולרוב נמצאים גם ב'סייטים' שלו מעבר לים. התוצאה היא תמהיל מעניין שבו המיתוג והזהות הגלובליים נותרים עקביים ברחבי העולם, כשאנו מוסיפים לו תעוזה - עם צבעוניות חמה, טקסטורות ייחודיות ואווירה קלילה שמספרים את הסיפור המקומי".

כדוגמה למפגש שכזה בין גלובליות ללוקאליות מציגה נוימן את הפרויקט של משרדי Google בחיפה. "המשרדים ממוקמים במתחם שבו הכיוונים העיקריים נפרסים בין מזרח למערב, מהכרמל לים. המיקום הכתיב עבורנו גישה עיצובית שמדגישה את הדיאלוג בין ההר לים".

 

וכך בצד הפונה לים, ביקשו בסטודיו BA ליצור אווירה שמשדרת שלווה ועוצמה של מרחב ימי. "לשם כך בחרנו בסקאלת צבעים המדמים את התנועה והמרקם של הגלים והחול. השתמשנו בקרמיקת פיקסלים המייצרת מראה רך של רצועת החוף בחיפה, במיוחד באזורי הקפיטריות הגדולות, המזמינות את העובדים לקחת רגע של הפסקה ולהרגיש מחוברים לנוף החיצוני", מתארת נוימן.

"הצד הפונה לכרמל", היא ממשיכה, "מביא צבעוניות שונה לחלוטין - עם ירוקים עמוקים, גווני אדמה ונגיעות של כתום שמזכירים את הצמחייה המקומית. בצד זה בחרנו לשלב חומריות טבעית כמו עץ ואבן, שמדמים את אזור ההר ויצרנו גרפיקה המתמקדת במגוון הצומח בהר הכרמל.

"כמו כן, חילקנו את האזורים הציבוריים בהשראת מקומות שונים בתוך חיפה. יש אזור שמביא את אווירת הנמל, אזור בהשראת הגנים הבהאים, ואפילו אזור שמשקף את סצנת הגרפיטי המקומית. המטרה שלנו הייתה ותמיד תהיה שהעובדים ירגישו מחוברים למקום שבו הם נמצאים".

צילום: באדיבות mute

Mute modular / צילום: באדיבות mute

גמישות מודולרית: הפתרון לשינויים עתידיים

לחברות גלובליות, מציינת נוימן, יש דרישה ברורה ליצירת חללים ורסטיליים שיכולים להתאים לשינויים עתידיים - בין אם מדובר בהתרחבות או בצמצום. לכן אחד הטרנדים הבולטים בעיצוב משרדים גלובליים הוא השימוש במערכות מודולריות. למשל, מערכת modular Mute - המאפשרת יצירת חדרים בתוך חלל האופן ספייס, אותה מייבאת חברת Mydesk המתמחה בפתרונות לחללי עבודה. נוימן מסבירה: "מערכת Modular Mute היא  יחידה מודולרית עצמאית לחלוטין, הכוללת תאורה, מיזוג ואקוסטיקה מתקדמת. היא מאפשרת לנו לעצב חדרי ישיבות בתוך חללי אופן ספייס בצורה אלגנטית ומהירה, מבלי להיכנס לפרויקטים מורכבים של בנייה. היכולת לפרק ולהעביר אותה בקלות לחלל אחר, בהתאם לצרכים המשתנים של הארגון, הופכת אותה לאידיאלית במיוחד עבור חברות גלובליות שדורשות גמישות מקסימלית ותפעול פשוט".

נוימן מציינת כי "פתרונות מודולריים כמו Modular Mute לא מספקים רק גמישות ארגונית, אלא גם משמשים ככלי לשיפור וייעול חוויית העובד". לדוגמה: במקום שיהיה חדר ישיבות אחד, יש מספר חדרי ישיבות מודולאריים קרובים לעמדות העבודה או אחד לכל מחלקה. הדבר מקצר את מרחק ההליכה לחדרי הישיבות וגם מעלה את זמינות החללים ובכך נמנעת דחיית ישיבות הנובעת ממחסור בחדרים פנויים".

צוות סטודיו BA מימין לשמאל: מורן בן חור, קרן נוימן, עמרי אמויאל, שרי לוטן מצגר. צולם בשואורום של מיידסק / צילום: אלעד ברמי

מסלול יומי מתוכנן היטב: חיבור העובד למשרד 

עוד באשר לחוויית העובד שהזכרנו כאן, נוימן מציינת כי בעידן העבודה ההיברידית, חברות בינלאומיות וגם מקומיות מבינות עד כמה חשוב שהעובד ירגיש טוב כשהוא מגיע למשרד. עניין שמתבטא גם בתכנון: "זה מתחיל בניתוח שאנו עושים להבנת מסלולו היומי של העובד - מהרגע בו הוא מגיע למשרד, דרך עמדת הקפה בה הוא עוצר, המחלקות שהוא עובר בהן, ועד לאזורי הלאונג' בהם הוא מחפש רגע של שקט. הרעיון הוא לא רק לספק מקום עבודה פונקציונלי, אלא לבנות אסטרטגיה שמחברת את העובד רגשית למקום העבודה".

בנוסף, מספרת נוימן על דרכים לשיפור אינטראקציה בין עובדים באמצעות תכנון אדריכלי: "בהרבה חברות גלובליות שבהן עובדים על פני כמה קומות, אנחנו יוצרים גרמי מדרגות פנימיים שמחברים ביניהן. מעין עמוד שדרה של כלל הקומות בפרויקט. זה לא רק פתרון לוגיסטי, אלא גם כלי ליצירת מפגשים ספונטניים בין עובדים ממחלקות שונות. הקפיטריה המרכזית עשויה להיות ממוקמת בקומה העליונה, בעוד חדרי הישיבות בקומה התחתונה, כך מעודדים תנועה טבעית במרחב המאפשרת לעובד לעבור בין אזורים שונים, ליצור אינטראקציות עם אנשים ממחלקות שונות לאורך היום, מעבר למיקום בו נמצאת עמדת העבודה שלו".

תא טלפון יחיד / צילום: באדיבות Framery

תאי טלפון - מציעים מרחב אישי חכם 

מגמה נוספת שבאה לידי ביטוי בפינות שונות במשרדים היא של תאי טלפון - אזורי שקט ומנוחה לשיחות אישיות של העובדים, דוגמת הפתרון מבית Mydesk - תא טלפון של המותג Framery. התא מגיע בגדלים שונים - גם כתא בודד וגם כחדר פגישות. הוא בעל בידוד אקוסטי, ומאובזר בטכנולוגיה חדשנית. ב-Mydesk מדגישים כי זהו מוצר אייקוני, שכבר הפך חיוני בסביבת עבודה מודרנית.

"לא מדובר רק בתא טלפון, אלא במרחב אישי חכם שמעניק לעובדים מקום מבודד ושקט לשיחות או למשימות שמצריכות ריכוז מוחלט", מציינת נוימן. "התא משלב טכנולוגיה עדכנית כמו מסך טאץ' לשליטה, חיבורי חשמל מתקדמים ואפשרויות התאמה אישית בגימור ובגוונים".

לדבריה, תאי טלפון כמו Framery הם עוד דוגמה למענה לצורך הקיים הן בשוק המקומי והן בשוק הגלובלי ותורמים גם להעמדת העובד במרכז. גישה שעוברת כחוט השני בתהליך עבודה רחב יותר, שבו כל פרויקט מתחיל מניתוח מעמיק של המבנה ואפיון הצרכים הארגוניים של הלקוח.

"השילוב בין חדשנות טכנולוגית של פתרונות מודולריים המאפשרים גמישות בתכנון, עם עיצוב שמחבר כאמור בין הגלובלי ללוקאלי - יוצר משרדים ייחודיים המעניקים חוויה חיובית לעובדים ומותירים חותם על כל מי שנכנס אליהם", מסכמת נוימן.

פרטי התקשרות: Office@studioba.co.il

או בקרו באתר: https://www.mydesk.co.il

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

גל הפיטורים באינטל ישראל החל: מאות עובדים יזומנו לשימוע בימים הקרובים

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד החלטת הממשלה לקדם את הליך פיטוריה, וקבעה כי מדובר במהלך בלתי־חוקי בעליל

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות