גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רגע לפני סוף השנה, כך תמנפו את הלחץ של היבואניות כדי לקנות מכונית בהנחה

שוק הרכב הישראלי מגיע לסוף 2024 עם מלאים גדולים מהצפוי ועם מסה של רכבי "אפס קילומטר" ● התוצאה היא לחץ יוצא דופן של מכירות ומבצעים ● כמה הם באמת משתלמים, האם עדיף בכלל ללכת על מכונית משומשת, ומה צריך לשקול מי שמעוניין ברכב חשמלי?

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock
יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

המונח "Black Friday" נועד לתאר במקור את מבצעי המכירות הנרחבים ביום שישי הראשון שלאחר חג ההודיה האמריקאי, אך התרחב בשנים האחרונות לחודש שלם של מכירות תחת הכינוי "נובמבר השחור". אבל בענף הרכב הישראלי למונח "נובמבר השחור" יש השנה משמעות נוספת.

מבחן דרכים | החל מ-178 אלף שקל: האם הגולף החדשה תשחזר את ההצלחה?
ניתוח | למרות הורדת המחיר: הישראלים כבר לא מתלהבים מטסלה  

רבים מיבואני הרכב מגיעים לישורת המכירות האחרונה של 2024 עם מלאים גדולים הרבה מהרצוי ומהחזוי, ועל פי הערכות כבר יש כיום כ־20-15 אלף כלי רכב חדשים שרשומים על שם היבואנים, לאחר שחלפה יותר משנה מאז ייצורם.

כל זאת כאשר בנמלים כבר מתחילים להצטבר מלאים מסיביים של כלי רכב לפני עליית המס בשנה בבאה. התוצאה היא לחץ מכירות יוצא דופן לקראת סוף 2024, שטומן בחובו פוטנציאל משמעותי לאיתור מציאות למי שיודע היכן ואיך לחשב את הכדאיות שלהן.

כמה גדולות ההנחות

כאמור, "סיילים" של רכב מהיבואנים לקראת סוף השנה אינם נדירים אולם בעבר רובם התמקדו בבניית צבר הזמנות לשנת המכירות הבאה. אבל בנובמבר 2024 לצד מכירות "עתידיות" לינואר ואילך כוללים המבצעים גם הטבות משמעותיות ללקוחות שמוכנים לקחת את הרכב עוד השנה. בחלק מהמבצעים אף יש בידול מכוון באמצעות הנחה סמלית, עד כ־5% בממוצע למזמינים רכב לשנה הבאה והנחה משמעותית הרבה יותר למי שיקבל את רכבו לפני ינואר.

הנחות אפילו יותר משמעותיות ניתנות לדגמים, שנמכרים בתור "אפס קילומטר מהיבואן". כלומר דגמים שהיד הראשונה שלהם נרשמה על שם היבואן בתום שנה ממועד יצורם. בשגרה יבואני הרכב נוטים "להסתיר" מלאים כאלה ולגלגל אותם לחברות ליסינג, מכיוון שהם לא מהווה אות כבוד למשווקים.

אבל השנה אפשר למצוא בסוכנויות הרכב ובמגרשי היבואנים הרבה מכוניות עם סטיקרים "שלם וקח", בהנחות רשמיות שמגיעות עד כ־15%. יש יבואנים שאף מוכנים להגדיל את ההנחה ללקוחות רציניים עם מזומן רק כדי לגלגל את הרכב "החוצה".

הסיבות העיקריות הן חולשת המשק והמלאים המסיביים שבדרך, שיוצרים צורך לשפר את התזרים וגם לשחרר משאבים לוגיסטיים לקראת קליטת מלאים חדשים.

הכדאיות של עסקה כזו תלויה בגובה ההנחה. ניקח למשל מי שרוכש דגם בנזין חדש מהמלאי (לא "אפס קילומטר"), עם אספקה לפני סוף השנה. אמנם הרכב יהיה רשום בתור שנת מודל 2024 ולא 2025, מה שיוריד בעתיד את ערכו (התיאורטי) כמשומש, אבל בינואר 2025 צפויים המחירונים של רוב דגמי הבנזין לעלות בשל הקטנת הטבת "המס הירוק" על דגמים עד קבוצת זיהום 13 והטלת "קנס זיהום" של אלפי שקלים על דגמים מקבוצות 14 ו־15.

כלומר, על הנייר אובדן "שנת הדגם" יתקזז משמעותית בשל העלאת המס. במקרה של רכב "אפס קילומטר" ההנחה צריכה להיות גדולה מספיק גם כדי לקזז גם אובדן הערך של "היד" וגם את שנת הדגם. מטבע הדברים, ככל שהרכב יקר יותר ההנחה צריכה להיות גדולה יותר.

"מציאות" בפלח החשמלי

איתור מציאות סוף שנה בפלח הרכב החשמלי החדש בנובמבר הוא מקרה ייחודי ומסובך בשל סוגיית המיסוי. בעוד פחות מחמישה שבועות תיגמר השנה אך עדיין קיים בשוק חוסר ודאות מהותי לגבי גובה מס הקנייה על רכב חשמלי בשנה הבאה.

כרגע ברירת המחדל היא קפיצה במס הקנייה מ־35% ל־83%. אבל אפילו אם ברגע האחרון המס יעלה "רק" ל־50% הוא ילווה בזינוק משמעותי מאד במחירוני הרכב. מסיבה זו רוב המשווקים לא ממהרים להיפטר ממלאים של כלי רכב חשמליים "מבוקשים" ומסתפקים בהנחות סמליות. ההנחה היא, שעליית המס תגדיל משמעותית את הרווחיות על כלי רכב מהמלאי הנוכחי בתחילת השנה הבאה.

למרות ההיצע המצומצם יחסית בפלח, אפשר למצוא כיום בשוק דגמים חשמליים שמוצעים ב"אפס קילומטר" בהנחות לא מבוטלות. גם כאן הכדאיות תלויה בגובה ההנחה. ירידת הערך הממוצעת של רכב "אפס קילומטר" חשמלי (בהשוואה לחדש) בשל אובדן "יד" נעה סביב 13%, כך שצריך הנחה גדולה מספיק כדי לקזז אותה. בשוק מוצעות כיום חשמליות חדשות, שנמכרות ב"אפס קילומטר" מהיבואן או מחברות הליסינג בהנחות של 15% ואף 20% מהמחירון. אם העלייה במס הקנייה בינואר תהיה חדה ההפסד על "היד" יתקזז משמעותית ובמקרים רבים אף עשוי להפוך ל"רווח". כל זאת בתיאוריה כמובן ובכפוף למצב שוק הרכב בעת המכירה.

המבצעים הנוכחיים טומנים בחובם גם אופציה ל"שדרוג" לא מבוטל למי שמחזיק רכב חשמלי ותיק ורוצה להחליף אותו בחדש יותר. בתיאוריה, מי שיכול לרכוש/להזמין רכב חשמלי חדש כיום מבלי למכור את רכבו המשומש, ולהמתין לעליית המחירים החדה שצפויה בינואר, עשוי לגרוף רווח נאה בשל עליית המחירונים.

אבל צריך לזכור, שהתייקרות המחירונים של החשמליות המשומשות בינואר היא "טכנית" בלבד. כלומר היא נגזרת מעליית המס ואינה משקפת בהכרח ביקוש מוגבר של הלקוחות. יתר על כן היצע החשמליות המשומשות בשנה הבאה צפוי להיות מסיבי, כך שייתכן שהמוכרים יצטרכו להמתין זמן רב לקונה ולהוריד את המחיר המבוקש.

לחץ בשוק המשומשות

אלטרנטיבה לגיטימית לרכישת רכב חדש במבצעים היא רכישת רכב משומש. שוק המשומשות הישראלי הפך בשנים האחרונות מזירת סחר שהמחירים בה אמורים לשקף נקודת מפגש "טבעית" בין היצע לביקוש, למנגנון תמחור מלאכותי שמושפע מהותית מגורמים חיצוניים.

ההשפעה בולטת במיוחד במכוניות חשמליות, היברידיות ופלאג־אין משומשות, שירידת/עליית הערך שלהן נבעה בשנים האחרונות בעיקר משינויים במס הקנייה. נזכיר, שהטבות המס על היברידיות ירדו בהדרגה מ־2020 עד שנעלמו לפני שנתיים, רכבי הפלאג־אין איבדו את ההטבות בשנה שעברה וכעת גם החשמליות עתידות לעבור אותו תהליך. כל עליית מסים יצרה עיוות בשוק וניתקה את המחירים מהביקוש בפועל. אפשר להוסיף לכך את היצע המשומשות של חברות הליסינג, שמעוות את המחירונים כבר שנים. התוצאה היא שוק מאתגר למוכרים של כלי רכב משומשים מכל הסוגים, למעט קומץ דגמים עם ביקוש סולידי.

אבל זו הזדמנות טובה למחפשי המציאות המשומשות בפלח. צריך לזכור, שבינואר הקרוב גם תזנק משמעותית אגרת הרישוי של רכב חשמלי, בסדר גודל של אלפי שקלים. עובדה זו צפויה להעמיק את המגמה של לקוחות שעוזבים את הרכב החשמלי לטובת אופציות היברידיות חדשות וחסכוניות וליצור הזדמנות למחפשי חשמליות.

בנוסף בשנה הבאה "יבשילו" כמויות משמעותיות של דגמים חשמליים שמלאו להם שנתיים־שלוש ושהקילומטרז' שלהם עדיין לא גבוה מספיק כדי לפגוע בביקוש שלהם. זה אומר היצע חשמליות שיעלה משמעותית על הביקוש, והרבה מוכרים לחוצים. לחץ דומה צפוי גם בפלח רכבי הפלאג־אין, שהשנה לראשונה לא יזכה להקפצת מחירונים תודות לעליית מס.

עוד כתבות

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; יציבות בחוזים העתידיים בארה"ב לקראת דוח התעסוקה

הדאקס עולה ב-0.4% ● הניקיי ירד ב-0.2% ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

ראש ממשלת קטר, מוחמד בן עבד א-רחמאן א-ת'אני / צילום: Reuters, Murat Gok

דיווח: קטאר הורתה לבכירי חמאס בדוחה למסור את נשקיהם האישיים

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

במסגרת פרשת המזון: רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון שכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם, שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן