גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דיון של רבע שעה בוועדת הכלכלה על כביש 6 יעלה לציבור עוד מיליארד שקל

משרדי התחבורה והאוצר נכנעו לדרישת יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן, ויסבסדו הוזלה של 1.2 שקלים מתעריף הנסיעה במקטע ההארכה הצפוני שיוקם בכביש 6 ● שבע חברות כבר עברו את שלב המיון המוקדם של המכרז, וחלקו החדש של הכביש באורך 22 ק"מ אמור להיפתח בשנת 2028

כביש 6 / צילום: שלומי יוסף
כביש 6 / צילום: שלומי יוסף

רבע שעה של דיון בכנסת הפכה החלטה בת 14 שנה ועלתה לציבור עוד מיליארד שקל: בממשלה נכנעו לדרישת יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן, ויממנו הוזלת שקל אחד מתעריף הנסיעה המתוכנן בהארכה של כביש 6 צפון - במיליארד שקל מתקציב המדינה. זאת בניגוד להחלטה שהתקבלה על ידי הממשלה רק בשנה שעברה. נזכיר כי בתקציב המדינה לשנה הבאה הוחלט בנוסף לייקר את התחבורה הציבורית ב־25%.

השמיים נופלים: מה יעצור את משבר התעופה החמור שאליו נקלעה המדינה
החניון ריק, השאטלים נזנחו: מה קרה להבטחה שהנתיב המהיר יקל על הפקקים  

ביקושים גבוהים

בשנת 2010 הממשלה הנחתה את משרד התחבורה לבחון את הארכת כביש 6 צפונה עד לראש הנקרה באמצעות המגזר הפרטי. במסגרת שיטת המימון של שותפות ציבורית־פרטית (BOT), גוף פרטי מקבל זיכיון מהמדינה כדי לממן, לתכנן, לבנות ולהפעיל את הכביש לתקופה קצובה, ובתמורה הוא רשאי לגבות אגרה. ביסוד החוזה הזכייני נקבעות הנחות ותחזיות שבוחנות את השימוש בכביש, ובהתאם להן נקבעת האגרה. מסיבה זו, ובשל השימוש המועט בו יחסית, הוחלט שחלקו הדרומי של כביש 6 יהיה תקציבי, כלומר מסובסד מתוך קופת המדינה.

לעומת זאת, בחלקו הצפוני של הכביש צפויים ביקושים רבים, ולמעשה הוא עתיד להכפיל את הקיבולת של כבישי הצפון ולפי ההבטחות אף לרווח את הנסיעה בכבישים המקבילים לו - כביש 4 וכביש 70. ואולם, לרוב, הבטחות אלו לא מתממשות. כך, לפי דוח מבקר המדינה שפורסם החודש, במקטע המרכזי של כביש 6 שאמור היה להיות כביש מהיר, מהירות הנסיעה כבר צנחה ל־34 קמ"ש, זאת לנוכח גידול האוכלוסיה בישראל והעובדה שהוכחה במחקרים לאורך שנים שכבישים מגיעים לנקודת שיווי משקל בביקושים להם. כך, אם הכביש ריק - אנשים ישנו הרגלים ויסעו בו יותר עד שיתמלא.

העקרונות סוכמו

בכל אופן, אין ספק שבישראל רשת הכבישים לא מושלמת, וכבר לפני 14 שנה הוחלט על השלמת כביש זה לאורכה של המדינה. החלק הבשל יותר מגיע ממחלף סומך עד קיבוץ בית העמק, וביוני אשתקד החליטה הממשלה לפרסם מכרז להקמתו ככביש אגרה. חודש לאחר מכן, אישררה גם ועדת הכלכלה את ההחלטה. "ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, אישרה היום את החלטת הממשלה להאריך את כביש 6 צפונה. זאת בהתאם לחוק כבישי אגרה, שקובע כי הממשלה רשאית להחליט על קטעים נוספים של כביש ארצי ככביש אגרה, באישור ועדת הכלכלה", נמסר מטעמה. ביולי השנה אישרה הממשלה את עקרונות החוזה הזכייני, כשתקופת הזכיינות תעמוד על 34 שנים ותעריף האגרה לרכב פרטי יעמוד על 4.63 שקלים כולל מע"מ.

הכביש, באורך 22 ק"מ ייבנה ככביש דו־מסלולי ותלת נתיבי ובמסגרתו יוקמו שלושה מחלפים חדשים - אבליים, מכר ובית העמק, ותישמר רצועה למסילת רכבת עתידית, אם תתוקצב. במקום שיפונה בכביש 4 מובטחת השקעה בתחבורה הציבורית.

עלות הקמתו 3 מיליארד שקלים שימומנו על ידי הזכיין. בנוסף, השקיעה המדינה כ־700 מיליון שקל בקידום הזמינות לעבודות, כלומר הפקעות ופינוי הקרקע. העבודות אמורות להתחיל בסוף שנת 2025 וחלקו החדש של הכביש אמור להיפתח ב־2028. עשרה ימים לאחר האישור בממשלה, שרת התחבורה מירי רגב ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' הגישו לוועדת הכלכלה את העקרונות שסוכמו לאישורה. אלא שאז החלה מסכת שטרפה את הקלפים; יו"ר וועדת הכלכלה דרש הנחות לתושבים, ובעקבותיו שרת התחבורה רגב "התהפכה" ודרשה נסיעה בחינם.

"מצידי אל תעשו מכרז"

בדיון קצר שהתקיים בסוף החודש שעבר בוועדה, שארך 15 דקות, דחה ביטן את ההחלטה לאשר את ההסכם וזאת חרף העובדה ש־7 קבוצות כבר עברו את שלב המיון המוקדם. ביטן דרש את הארכת שנות הזיכיון בתמורה להנחות, או לחילופין את הפיכת חוזה ביצוע הכביש לתקציבי במקום זכייני, אך נציגי האוצר השיבו לו שהמשמעות היא שתושבי הצפון אולי ישלמו פחות - אבל לאורך יותר שנים.

כשסגנית החשכ"ל אשרת דוד הזכירה שהמכרז פורסם לאחר אישור ועדת הכלכלה, ביטן היתמם ואמר, "איזה אישור ועדת כלכלה? אני פעם ראשונה… לפני הבחירות הקודמות? בסדר". דוד ניסתה להגן על ההחלטה, ואמרה "כבר אישרתם שמדובר בפרויקט זכייני, כבר יש לנו זכיינים שמתמודדים. יש חשיבות גם לתת ודאות ויציבות למשק". ביטן השיב: "אוקיי, חברי הוועדה השתנו".

נציגי האוצר הסבירו שהפחתת המחיר תעלה לקופת המדינה מיליארד שקל: "גם אם הם צודקים אני עדיין עומד על ההצעה שלי… תעצרי את הפרויקט, אין שום בעיה". אמר.

"חברי הכנסת מכירים היטב את המצב הפיסקאלי", המשיכה נציגת אגף תקציבים, לשווא. "מדובר בעלויות עתק. צריך להדגיש - מיליארד שקל מענק הקמה זה לא דבר שנפרס על פני 34 שנים. זה בשנים הקרובות. זה אירוע תקציבי שאין לו מקור". לאחר דין ודברים סיכם ביטן, "בעניין הזה אנחנו נאלצים להגיד לכם שאנחנו דוחים את הבקשה שלכם. מצידי אל תעשו מכרז, ואל תעשו את הכביש בשלב הזה".

ואכן, המכרז עדיין לא פורסם. בדיוני התקציב סיכמו במשרדי האוצר והתחבורה לממן הפחתה של רבע מעלות הנסיעה בכביש כך שתעמוד על כ־3.4 שקלים במקום 4.6 שקלים, בהנחה שהסבסוד יתחלק להנחות באופן שווה. כך, בשונה מהמודל התקציבי של כביש אגרה שבמסגרתו הנוסעים הם המממנים, כלל הציבור משתתף בהקמתו ולא מתוך סיבות מקצועיות כלל, שכן לא נעשו בדיקות בנושא; אלא, על פי גורמים בענף, מסיבות פוליטיות בלבד.

כל זאת, בשעה שחלו קיצוצים דרמטיים במשרד התחבורה אשר ביניהם גם העלאת תעריף התחבורה הציבורית ב־25%, משישה שקלים לכרטיס לשמונה שקלים, לצד העמקת הנחות לאוכלוסיות ייעודיות כמו נסיעות בחינם לגמלאים וכן הנחות לתושבים במעמד סוציו־אקונומי נמוך.

שני המהלכים הללו נחשבים ל"רעים" מבחינה תקציבית, שכן מתן הנחות אלו משקף הוצאה שלא מחזירה את עצמה ולא מייצרת הנעה של גלגלי המשק. ועדיין, ההחלטה לסבסד נסיעות בכביש, לצד ההחלטה לייקר את התחבורה הציבורית, מהווה היפוך למטרתו המוצהרת של משרד התחבורה - לעודד נסיעות בתחבורה הציבורית על חשבון הרכב הפרטי.

ממשרדי האוצר והתחבורה נמסר בתגובה: "המכרז למקטעים הצפוניים של כביש 6 נמצא בימים אלו בהכנה בשיטת BOT. כחלק מאישור תקציב המדינה, הוחלט לעדכן את המודל הפיננסי ולהקטין את התעריף הצפוי להיגבות מהנוסעים. זאת, לאור העומס בכבישים החלופיים למקטעים אלו (כבישים 4 ו-70) והרצון לחזק את האזור שנפגע במלחמת חרבות ברזל".

תגובת ח"כ דוד ביטן: "בניגוד למה שאומר האוצר אין לזה עלות אם יגדילו את שנות הזיכיון בהתאם. זה תלוי בהם".

עוד כתבות

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם