גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בממשלה פועלים לסגירת התאגיד. המשמעות: מאות מפוטרים וחיסול היצירה הישראלית

הצעת החוק של ח"כ טלי גוטליב בעניין תאגיד השידור הציבורי עלולה להוציא משוק התקשורת שחקן משמעותי, שאחראי על כמחצית מהפקות המקור בטלוויזיה ● גורם בשוק: "זו תהיה מכת מוות לתעשייה המקומית"

שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

התקשורת הישראלית נמצאת לאחרונה בלב תוכניות העבודה של הממשלה, והשבוע הדבר בא לידי ביטוי בהצעת חוק פרטית להפרטת התאגיד שהגישה ח"כ טלי גוטליב, בתמיכת שר התקשורת שלמה קרעי. לפי ההצעה, שעברה השבוע בוועדת השרים לענייני חקיקה, אם בתוך שנתיים ערוץ הטלוויזיה כאן 11 ורשת ב' לא יימכרו לידיים פרטיות, התאגיד השידור הציבורי ייסגר.

מדובר במהלך ישן שהתעורר לחיים: לפני פרוץ המלחמה קידם קרעי תוכנית לסגירת התאגיד, אך בשל היעדר רוב בקואליציה הוא נאלץ לוותר. ההשלכות של חוק כזה, אם יעבור, יהיו מרחיקות לכת: הן על שוק התקשורת והדעות והן על שוק הטלוויזיה והיצירה.

בדברי ההסבר של הצעת החוק צוינו כמה סיבות למהלך. ראשית, לפי הכתוב, מדובר בשידור ציבורי ש"מבזבז" תקציב של 800 מיליון שקל. שנית, בעידן של טלוויזיה רב-ערוצית ובעידן האינטרנט, "הטענה שנדרש שידור ציבורי כדי לתת מענה לרב-תרבותיות הקיימת בישראל - אינה רלוונטית יותר". ושלישית, ביטול השידור הציבורי בישראל יגביר את התחרות בשוק התקשורת ויעודד שוק חופשי בתחום.

לדברי גורמים בשוק, הצעת החוק נועדה "להלך אימים על תאגיד השידור הציבורי", בניסיון להוריד שחקן משמעותי מהשוק. גם היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, התנגדה להצעה. בחוות-הדעת שלה נכתב כי מדובר ב"ביטול מלא ומוחלט של השידור הציבורי בישראל ושינוי יסודי במפת התקשורת הישראלית". עוד נכתב כי "גם אם המהלכים השונים לא יבשילו לבסוף, בכל אחד מהם בפני עצמו, ודאי בהצטברותם, יש משום אפקט מצנן משמעותי וחמור כלפי התאגיד וכלפי גופי התקשורת האחרים בישראל".

פגיעה בשוק התקשורת

באסיפה שערכו השבוע מאות עובדות ועובדי התאגיד, אמר המנכ"ל גולן יוכפז כי משמעות ההפרטה היא אחת: סגירה של התאגיד. "משמעות ההפרטה היא שלא יהיו יותר 'קופה ראשית', ואירוויזיון, ומונדיאל ויורו בחינם, לא 'האחת' ולא 'המו"לים', סדרה שיכולה להיות משודרת רק בתאגיד ציבורי, ולא סדרת מופת כמו 'היום שלא נגמר', לא 'אגן הים התיכון' ולא 'שיר אחד'".

במסמך משפטי שנשלח מהתאגיד אל הלשכה המשפטית במשרד התקשורת, נכתב כי "קשה להמעיט בחומרת הדברים מבחינת הפגיעה בדמוקרטיה, בחופש הביטוי והיצירה, במגוון הדעות, פגיעה קשה בקהלי יעד הצורכים תכנים שאינם זוכים למענה בערוצים המסחריים".

עוד הודגש כי מדובר ב"פגיעה כלכלית קשה בכאלף עובדי התאגיד ואלפים רבים אחרים המתפרנסים משוק ההפקות, הטלוויזיה והמוזיקה". נכתב גם כי תכלית החוק אינה ברורה, ומעלה שאלות כמו כיצד תקודם התחרות בשוק אם יעבירו את הנכסים שהתאגיד עמל עליהם במשך שנים.

"ברור שאם זה יוצא לפועל, תהיה פגיעה בפרנסה של אלפי משפחות שחיות מתעשיית הטלוויזיה", אומר גורם בשוק. "במקום שהשר יעודד את רשת וקשת להפיק יותר תוכניות הפקות מקור במקום חדשות כל היום, הוא פוגע בכבשת הרש. זו מכת מוות לתעשייה המקומית".

סגירת התאגיד, אם תתרחש, תוביל לכך שכ-800 עובדים יאבדו את מקום עבודתם והפרנסה שלהם. חלקם הגדול הם מפוטרי רשות השידור, והמשמעות היא שהם יפוטרו פעמיים בתוך 10 שנים. לכך מצטרף המעגל החיצוני - עשרות אלפי עובדים בכל תעשיית התוכן, הקולנוע והטלוויזיה הישראלית. לא מדובר רק בשחקנים, במאים, תסריטאים, צלמים, עורכים ומפיקים, אלא גם בנפגעי "משנה" כמו חברות הסעות וחברות ציוד.

על-פי חוק, התאגיד מספק כ-180 מיליון שקל ליצירת מקור, ועם הצמדות המדד, מדובר בעוד כמה עשרות מיליוני שקלים. למעשה, התאגיד מהווה כ-50% מההפקות בטלוויזיה הישראלית. "אתה מחסל את התעשייה המקומית, כי מפריעה לך חברת החדשות של התאגיד", אומר צביקה גוטליב, מנכ"ל ארגון מפיקי הקולנוע והטלוויזיה. לדבריו, "יש ביקוש לדברים שהתאגיד עושה, ורק הוא יכול לעשות את זה. אחרי ה-7 באוקטובר הם עשו פרויקטים שאף גוף מסחרי לא היה עושה".

נקודה נוספת נוגעת לשוק הדוקו בישראל, שם התאגיד נחשב לגורם מרכזי עם תקציב של 40 מיליון לשנה ומחויבות ל-90 שעות (בפועל בזמן המלחמה שודרו יותר). רוני אבולעפיה, יו"ר פורום היוצרים הדוקומנטריים, מספרת על הדאגה שמעוררת כוונת הממשלה להפרטה או שליטה בתאגיד. "שידור ציבורי הוא אבן-יסוד בחברה חופשית. השוק הפרטי לא משקיע ולא ישקיע בהיקף ובאיכות התכנים המשודרים, ובעיקר לא ינגיש אותם לצופים ללא עלות".

"מוצר דמוקרטי חשוב"

שידור ציבורי אינו אמור להיות שידור רווחי, ונתוני הרייטינג הליניאריים (בשידור בטלוויזיה) אינם מדד שאמור להנחות אותו. עם זאת, בתאגיד משקיעים בהעלאת כל התכנים בחינם לאינטרנט, ושם נרשמו השנה כ-1.7 מיליארד צפיות - זאת בין היתר בזכות תכנים כמו "קופה ראשית", "איסט סייד" ועוד. למעשה, התאגיד מגשים את המטרה של הנגשת תוכן בעברית בחינם, ומציג אוכלוסיות מגוונות.

נקודה חשובה נוספת היא ששידור ציבורי נטול אינטרסים פוליטיים וכלכליים יש תפקיד חשוב בכל מדינה. ויתור עליו לא רק יגרום לישראל להיות מחוץ לאירוויזיון או לאיגוד השידור האירופי, אלא גם ישפיע על מעמדה בעולם והאופן שבו היא נתפסת. "תפקיד השידור הציבורי בעולם המערבי הוא קריטי, הוא נתפס כמוצר דמוקרטי חשוב שמתקן את כשלי השוק בתקשורת המסחרית", מחדדים גורמים בשוק.

בסביבת השר קרעי מסבירים כי כמו כל הפרטה במשק, המדינה תדע לדאוג לעובדים - למרות שאין שום תוכנית שהתפרסמה או דובר עליה. לגבי הפקות המקור, בסביבת השר מדברים על קרן קולנוע או תקציב ממשרדים שונים שייועד להפקות מקור. לגישת קרעי, הדבר לא חייב להיות תחת התאגיד, אולם עד כה לא הוצגה שום תוכנית אלטרנטיבית.

בשוק מסתכלים על ההצעה הזו בהבנה שהמטרה היא לסגור את התאגיד. הרי אם יש שחקן חדש שרוצה להיכנס כיום, הוא יכול להוביל מהלך כמו של i24NEWS - כניסה ישירות דרך שוק ה-OTT.

גורם בכיר בשוק אומר לגלובס כי "השר קרעי כנראה לא מעודכן. בשנתיים האחרונות סוגיית מכירת רשת 13 עולה שוב ושוב, ואף אחד לא רץ לרכוש את השחקן הזה, בטח עם כל הדרישות מצד לן בלווטניק (בעל השליטה). למה קרעי וגוטליב חושבים שהם יצליחו להפריט את התאגיד?".

גורם אחר מוסיף כי "זו הסחת דעת. גם אם מישהו שיקנה את האולפן ואת זכויות ההפצה בחוזים קיימים, שידור ציבורי איכותי ומגוון יחדל מלהתקיים".

נציין כי זו אינה הצעת החוק הראשונה בתקופה האחרונה ששמה את התאגיד במרכז, ויתרה מכך - הצעות החוק השונות סותרות אחת את השנייה. לפני מספר שבועות העלה ח"כ אביחי בוארון מהליכוד הצעת חוק להכפיף את תקציב התאגיד לתקציב המדינה, כך שיהיה אפשר לבצע קיצוץ בדומה לכל משרדי הממשלה בצל המלחמה.

במקביל, מספר חברים במועצת התאגיד סיימו את תפקידם לאחרונה, בהם היו"ר גיל עומר, ועדיין לא מונו מחליפים. השר קרעי הביע את כוונתו למנות את אנשיו כדי לבצע מהלכים פנימיים, ולפי גורמים מסוימים בשוק, "להשתלט על המועצה, ובפועל להשתלט על התאגיד". כעת השאלה היא אם כך הדבר - מדוע השר קרעי פועל במקביל להפרטת התאגיד?

עוד כתבות

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

מנכ''ל החברה הרוכשת פאלו אלטו נטוורקס ניקאש ארורה / צילום: איל יצהר

ההודעה שקיבלו עשרות עובדים: מזל טוב, תפוטרו בעוד שנה

כ־10% מעובדי סייברארק בישראל, כולל בעלי ותק של עשור ויותר, גילו במייל ישיר מפאלו אלטו כי תפקידם יבוטל בעוד 12-3 חודשים, וישנם מנהלים שאף לא ידעו מי מהצוות שלהם יפוטר ● המהלך מעורר שאלות על המחיר האנושי של עסקאות הענק בהייטק

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן הגידור שחשף: אני בשורט על השוק האמריקאי

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת״א: פשיטה על משרדי ארית

החוקרים הגיעו למשרדי החברה באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ●  ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של חברת הבת רשף

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

שר החוץ של עומאן, סייד באדר בן חמד אל-בוסעידי, נפגש עם סטיב וויטקוף וג'ארד קושנר, לקראת השיחות העקיפות בין ארה''ב לאיראן, בז'נבה / צילום: Reuters, via REUTERS

הזעקה שניסתה להגיע לחדרי הדיונים: הגולים האיראנים בז'נווה מול "השטיח האדום" של המשטר

הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● בכיר איראני לאל-ג'זירה: "יישום האיומים האחרונים של חמינאי נגד ארה"ב מוכן ברמה המבצעית ונמצא בהישג יד ● הצמצום באבטחת הבכירים - בעקבות עימות בין צה"ל לשב"כ ● עדכונים שוטפים

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים;  באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נפלו היום בבורסה

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון בטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז