גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תכפיל את מספר יחידות הדיור: אושרה תוכנית להקמת שכונה חדשה בראש פינה

הוועדה המחוזית צפון אישרה תוכנית להקמת שכונה חדשה בראש פינה, שתוסיף 800 יחידות דיור למושבה ● עבר בקריאות שנייה ושלישית תיקון לחוק רשם הקבלנים המאפשר ביטול רישום בפנקס הקבלנים לבעלי מקצוע המעורבים בארגוני פשיעה ● וגם: עיריית ראשל"צ תבנה כ-140 דירות להשכרה ארוכת־טווח במחירים מסובסדים ● חדשות השבוע בנדל"ן

שלט כניסה ראש פינה / צילום: כדיה לוי
שלט כניסה ראש פינה / צילום: כדיה לוי

תכנון

אושרה תוכנית ל־800 יחידות דיור חדשות בראש פינה

הוועדה המחוזית צפון, בראשות בועז יוסף, אישרה תוכנית להקמת שכונה חדשה בראש פינה, שכמעט תכפיל את מספר יחידות הדיור במושבה: התוכנית מוסיפה 800 יחידות דיור לראש פינה, מהן 200 לטובת דיור מוגן. התוכנית תכלול גם שטחי מסחר ומבני ציבור, ותשתרע על פני כ־300 דונם בצפון המושבה. התוכנית נערכה על־ידי משרד יעד אדריכלים ומתכנני ערים, בראשות משרד רותי רוהטין וגילת שמר.

האם דירות ארבעה חדרים הן השקעה משתלמת?
עסקה בשבוע | דירה בבאר שבע נרכשה ב-620 אלף שקל ועברה שיפוץ. בכמה היא נמכרה?
התושבים בשכונת הארגזים יקבלו הטבה ששווה 1.5 מיליון שקל לפחות

הצפיפות הממוצעת בתוכנית היא 5.5 יחידות דיור לדונם, ולטענת ראש המועצה מוטי חטיאל, אישורה יבטיח כי זו לא תגדל. "ידעתי שתהיה ביקורת ציבורית בעקבות אישור התוכנית", אומר חטיאל, על רקע חששם של תושבים רבים כי התוכנית תשנה את פני היישוב, "אבל זו תוכנית שתיושם על פני 20 עד 25 שנים, ולכן אישורה יאפשר לנו לשמור על רמת צפיפות נמוכה יחסית, בעוד מינהל התכנון דוחף יותר ויותר אל עבר צפיפות גבוהה".

לדבריו, העבודה על התוכנית נמשכת כבר כ־30 שנים, ולכן האישור דווקא בעת הזו הוא סמלי בלבד: "נכון להיום, אין עתודות קרקע קיימות למגורים בראש פינה, והתוכנית הזאת תאפשר לנו לחזק את הגליל ולהשאיר את הילדים שלנו אצלנו, כאן בראש פינה".

רישוי

ההקלות יוארכו - רק לתוספות בנייה בבניין קיים ורק מכוח תוכנית המסדירה את ההקלה

הקלות הבנייה ייעלמו מהליך הרישוי באופן סופי עם תחילת השנה הקרובה - אך טיוטת צו שהפיץ שר הפנים, משה ארבל, מאפשרת הארכה נוספת, בשנה, של הקלות מסוימות. לפי הצו, על אף שמוסד ההקלות יבוא אל סיומו רשמית ב־1 בינואר 2025, ניתן יהיה להגיש הקלות עד תחילת 2026, וזאת רק לגבי תוספת בנייה לבניין קיים שבנייתו הושלמה שמונה שנים או יותר לפני הגשת הבקשה (לא כולל תמ"א 38). תנאי נוסף הוא שההקלה הוגשה מכוח תוכנית מאושרת המסדירה את עניין ההקלה בתחומיה, ושהוחלט להפקידה עד ל־1 בינואר 2023.

בדברי ההסבר לצו, נכתב שהארכת ההקלות במקרים המדוברים מוצעת "על־מנת לאפשר תקופת הסתגלות נוספת לסוגי בקשות להקלות הנוגעות למבנים קיימים". אגב, החוק מאפשר לשר הפנים להאריך את תקופת המעבר הזו בשנה נוספת, אם יראה בכך צורך.

בתוך כך, הודיעה השבוע עיריית חיפה על השקת "פיילוט למסלול מהיר לתוספות בנייה". ראש העיר יונה יהב הודיע על המהלך בכנס יזמים ואדריכלים שנערך בעיר, וציין כי הוא יתמקד במתן אישורים לממ"דים ובהנגשת מבנים.

חקיקה

עבר בקריאה שנייה ושלישית תיקון לחוק רישום קבלנים

ועדת הפנים של הכנסת אישרה לקריאה ושנייה ושלישית הצעת חוק לפיה רשם הקבלנים יוכל לבטל את הרישום בפנקס הקבלנים למי שעלול לפגוע בשלום הציבור. הרשם יקבל לצורך כך המלצה ממשטרת ישראל, לפיה אותו גורם מעורב במעשים העלולים לגרום לפגיעה בשלום הציבור וביטחונו, או לפגיעה מהותית בענף.

בדומה להליך הנוגע לשימוע לקבלנים בנוגע לעבירות בטיחות, גם כאן תינתן לקבלן הזדמנות לשטוח טענותיו בפני הרשם. ההחלטה תהיה תקפה לשלוש שנים.

עו"ד אפרת פרוקצ'יה, יועמ"ש משרד הבינוי והשיכון מסרה: "תופעת העבריינות נוגעת לענף הבנייה, וזהו כלי שחשוב למאבק בפשיעה שמאפשר למדינה לא רק להדיר קבלנים שמאורגנים בארגוני פשיעה בתחום הבנייה ובונים עבור המדינה, אלא גם מונע מהם להתבסס בשוק הפרטי ולהעלות את המחירים בשוק".

רשם הקבלנים עמית גריידי מסר: "עד כה, לרשם הקבלנים לא היו מספיק כלים להתמודד עם קבלן שקשור לארגוני פשע, והאכיפה נגעה רק לעבירות חוק רישום קבלנים. בכל אכיפה, יתקיים לקבלן שימוע והוא יוכל להגן על עצמו".

יו"ר ועדת הפנים, ח"כ יעקב אשר, אמר בדיון: "דווקא בתקופה מורכבת זו, שבה המדינה זקוקה לשיקום ולהתפתחות דיור מואצת, תיקון החוק מביא איתו כלים לחיזוק ולשינוי משמעותי ביכולות רשם הקבלנים ומערכת האכיפה כדי למנוע פשיעה בענף הבניין, וכתוצאה מכך להניע את גלגלי הדיור והכלכלה ביתר שאת".

מיגון

חברת אורון תשתיות ובנייה זכתה במכרז לבניית ממ"דים ביישובי גבול הצפון, בהיקף של כ-80 מיליון שקל

חברת אורון תשתיות ובנייה זכתה במכרז של חברת עמיגור לבנייה של למעלה מ-800 ממ"דים במבני מגורים קיימים ב-21 יישובי הצפון וקו העימות. אורון תשתיות ובנייה היא החברה הראשונה שנבחרה לביצוע העבודות, ותבנה כ-40% מכמות המרחבים המוגנים שבמכרז (כ-2,000 סה"כ).

לפי הודעת החברה, המרחבים המוגנים (ממ"דים או ממ"קים) ייבנו בשיטה קונבנציונאלית ומתועשת, חלקם כמרחבים מוגנים בודדים בבנייה רוויה וביחידות חד־קומתיות, וחלקם בצמדים, בבנייה רוויה או ביחידות חד־קומתיות.

בין היישובים הכלולים במכרז: מטולה, משגב עם, יפתח, יראון ומלכיה שבמועצה האזורית גליל עליון, ערב אל־עראמשה וראש הנקרה במועצה אזורית מטה אשר, זרעית ושתולה שבמועצה אזורית מעלה יוסף, דוב"ב ואביבים במועצה אזורית מרום הגליל ויישובים נוספים.

דיור בר השגה

עיריית ראשון לציון בונה 139 לדיור להשכרה בהישג יד

עיריית ראשון לציון, באמצעות החברה הכלכלית של העיר, תבנה כ-140 דירות להשכרה ארוכת־טווח במחירים מסובסדים. הקומפלקס נמצא בבנייה ברחוב תש"ח 2 בעיר, והבנייה תסתיים במחצית השנייה של 2025.

מי שרשאי להירשם להגרלה הם חסרי דירה, ותינתן עדיפות לנכים רתוקים לכיסא גלגלים (חמש דירות מוקצות להם), למשרתי מילואים פעילים, לתושבי העיר ולבעלי מקצועות מסוימים העובדים בעיר, ביניהם מורות, גננות, סייעות בגנים, רופאות ורופאים, אחיות ואחים ועובדות סוציאליות.

החוזה הוא לשנה עם אופציה לשנה נוספת, ובסך הכול לא יותר מחמש שנים. המחירים: דירת סטודיו החל מ-2,390 שקל לחודש, דירת שני חדרים החל מ-2,770 שקל לחודש, דירת שלושה חדרים החל מ-3,490 שקל לחודש, ודירת ארבעה חדרים החל מ-4,530 שקל לחודש. ההרשמה פתוחה עד ה-22/12/2024.

עוד כתבות

על דמי חנוכה: הזדמנות לתת יופי של שיעור לחיים

דמי החנוכה הם הרבה יותר משטר מקופל שמחליק לכף יד קטנה ● מדובר במסורת יהודית בת מאות שנים, שנולדה מתוך חינוך לנדיבות ועזרה לזולת ואף סמלה אמצעי שיקום לנפש הלאומית ● כיום למטבעות החנוכה יש ערך מוסף מפתיע: הזדמנות ראשונה ללמד ילדים על כסף, אחריות וחיסכון 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

מה קבע בית המשפט כש־7 ילדים ורעיה נשארו מחוץ לצוואת האב

בית המשפט דחה תביעת עורך דין לפיצויים בעקבות הפסקת ייצוג ● העליון קבע כי ניתן להותיר בידי המדינה כספים שנתפסו מנאשם בשוחד לצורכי חילוט עתידי ● צוואה שנישלה רעיה ו־7 ילדים בוטלה בשל מעורבות והשפעה בלתי הוגנת של היורש ● 3 פסקי דין בשבוע 

פנטהאוז בן 4 חדרים בחיפה / הדמיה: יח''צ

"עסקה חריגה במיקום יוצא דופן": בכמה נמכר פנטהאוז בחיפה?

הפנטהאוז, שנמצא במרחק אווירי של כ־40 מטר מהים, נמכר תמורת 6.2 מיליון שקל ● מסתבר שכשהים פתוח לפניך, וכשהמרחק אליו קצר במיוחד, ניתן להגיע למחירים "תל אביביים" גם בשוק החיפאי

מה צפוי למשכירי הדירות / צילום: Shutterstock

משכירים דירה? מה צריך לדעת על חובת הדיווח על שכירות

התוכנית של משרד האוצר להקים רשם שכירויות ולחייב את כל משכירי הדירות במדינה לדווח על כך, חזרה שוב לטיוטת חוק ההסדרים ● איך זה יעבוד, ועל מי זה יחול? ● גלובס עושה סדר

בודקים את המיתוס. נס פך השמן / צילום: Shutterstock

החשמונאים לא שמעו על פך שמן שהספיק לשמונה ימים

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: כולנו שרים את "כד קטן", אך למעשה הוא הפך לחלק מסיפורי החג רק כעבור מאות שנים

גיא נתן / צילום: תומר שלום

הוא רק בן 27, אבל כבר גורו של מעל 100 אלף עוקבים: "אנשים רואים שכל ירידה נמשכת חודש וזו בעיה"

חמוש בטריקו ושרשרת עם שור מזהב, הפך גיא נתן לגורו של משקיעי ריטייל, עם למעלה מ־100 אלף עוקבים באינסטגרם, פודקאסט מצליח וקרן גידור ● בראיון לגלובס הוא מספר איך פציעה בצבא שינתה לו את המסלול, מה מנהלי השקעות מסורתיים מפספסים: "כבר אין מנטליות של קח את הכסף וזהו", וממה הוא חושש: "אנשים יאבדו הרבה מאוד כסף וילמדו את השיעור הכי קשה של החיים"

חנות הדגל של ספורה בשאנז אליזה. ''אומרים שמבקרים בה יותר מבאייפל'' / צילום: Shutterstock

עסקי היופי מעולם לא היו תחרותיים יותר. כך ספורה מתכננת להישאר בטופ

מנהלים ברשת הקמעונאית שבבעלות LVMH מאפשרים הצצה נדירה אל האסטרטגיה של החברה

משקיע מודאג בבורסת ניו־יורק, האם הבועה בדרך? / צילום: Shutterstock

ההשוואות המטרידות בין טירוף הבינה המלאכותית לבין בועת הדוט־קום

אנליסטים שוריים מתכחשים לאפשרות שמתפתחת כיום בועת AI בדומה לבועת הדוט־קום בשנות ה־90 ● הדמיון אכן קיים, ובדיוק כמו אז - משקיעים מקווים כי הטכנולוגיה החדשה תספק צמיחה ורווחים גבוהים מהרגיל ● ובכל זאת, יש גם כמה הבדלים מהותיים

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם שרית זהבי / צילום: רמי זרנגר

החוקרת שסבורה: חיזבאללה מתכונן לסיבוב הבא, ואיראן שולטת בכל צעד

שיחה עם שרית זהבי, נשיאת מרכז עלמא להנגשת מידע על הזירה הצפונית ● על היכולות הצבאיות והכלכליות של חיזבאללה, השליטה והמעורבות של איראן והגישה של נשיא סוריה ● היום שאחרי במזרח התיכון, כתבה רביעית בסדרה

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

מניית אינטרקיור נופלת על רקע קריסת בזלת, שחייבת לה 27 מיליון שקל

קבוצת החברות בזלת, שהייתה מפעל העיבוד והאריזה של אינטרקיור וגם רכשה ממנה חומרי גלם, נכנסה לאחרונה להקפאת הליכים, והיא חייבת לה 27 מיליון שקל ● מלבד עצם החוב שלא ברור מה יעלה בגורלו, אינטרקיור תצטרך כעת למצוא ספק אחר בתחום האריזה ● ומה קורה לשאר מניות הקנאביס בבורסה בת"א?

עבודה מהבית / צילום: Shutterstock, Creative Lab

מה אנחנו מפסידים בעבודה מרחוק - ואיך אפשר למזער את הנזק

משרדים היו תמיד המקום שבו נבנות מערכות יחסים ומתרחשת למידה ● המפתח הוא להבין כיצד לשמור על הדברים האלה עם עבודה היברידית

מה יהיה מחר בבורסה? / צילום: Shutterstock

הנתון שעשוי לסלול את הדרך לראלי בוול סטריט, ומה צפוי היום בת"א?

לאחר שבוע שיא בבורסה בת"א, המסחר צפוי להיפתח היום בצל העליות בוול סטריט ● האינפלציה הנמוכה וההתאוששות במניות ה-AI מפיחה אופטימיות לגבי ראלי סנטה קלאוס בניו יורק ● המניות הדואליות יחזרו למסחר בת"א בפערי ארביטרז' מעורבים ● חברת הביטוח והקמעונאית שצפויות לרדת ● וגם, הרשימה הלא קטנה של ההפתעות של השנה

יוסי חסון / צילום: באדיבות מייטאון

היזם שבטוח: "ייקח עוד זמן עד שאנשים יירדו מהגדר'"

מנכ"ל ויו"ר מיי טאון, יוסי חסון, היה בין המשקיעים הראשונים ב־Waze - ובשלב מסוים החליט "לחתוך" מעולם ההייטק וההשקעות אל הנדל"ן ● היום הוא מקווה להפוך את מיי טאון לאחת המובילות בהתחדשות עירונית, מודה כי בדיעבד היה נכנס לעולם הפינוי־בינוי מוקדם יותר ומלין על הבירוקרטיה המכבידה: "תב"ע ובקשה להיתר בתוך חמש שנים? צריך להיות הודיני"

בחזית המדע. FOFO / צילום: Shutterstock

לא מסתכלים על תוצאות בדיקות? החוקר שמגלה מתי אנחנו נמנעים ממידע

אחרי ה־FOMO, הכירו את ה־FOFO, תופעה שמתארת את הפחד לדעת (Fear of finding out) ● פרופ' יניב שני חוקר בשנים האחרונות מה גורם לנו להימנע ממידע חשוב כמו תוצאות בדיקות או מבחנים, אבל גם מה מביא אותנו לחפש מידע חסר תועלת ● בראיון לגלובס הוא טוען: "אנחנו לא מחפשים מידע כדי לקבל החלטות, אלא לשם ויסות רגשי"

הקרבות שהתחוללו בכבישים ב-7 באוקטובר / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

"אל תפקירו אותנו פעם נוספת": מועצת אוקטובר במתקפה על ועדת החקירה שמקימה הממשלה

משפחות "מועצת אוקטובר" פתחו בקמפיין נגד ועדת החקירה הפוליטית שמקימה הממשלה לאירועי ה-7 באוקטובר, על רקע הדיון שיתקיים מחר על המנדט שלה ● בצה"ל נערכים להרחבת המערכה בלבנון: "חשבון פתוח עם חיזבאללה" ● דיווח: זוהו "תנועות יוצאות דופן" של יחידות צבאיות במשמרות המהפכה ● צה"ל השלים את פירוז הרצועה בתחומי הקו הצהוב ● מנהיגי ישראל, יוון וקפריסין יתכנסו מחר בירושלים במטרה לחזק ברית אסטרטגית מול טורקיה ● עדכונים שוטפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

הדוח הסופי של האוצר: מס מדורג על רווחי הבנקים שמעל ל-50% ביחס לשנים קודמות

לפי הדו"ח הסופי של הצוות הבין משרדי: העלייה החריגה בשיעורי הרווחיות של הבנקים נובע מהריבית הגבוהה ומסביבה תחרותית מוגבלת וריכוזית ■ אגף התקציבים ונציג בנק ישראל התנגדו: "הכיוון שהתגבש בדוח הסופי, לא שיקף את הלך הרוח במהלך דיוני הצוות"

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

"בשביל מה לקנות דירה ולקבל 2.5% אם אפשר לקבל 4% רק על דיבידנדים בבורסה?"

תשכחו מהמרוץ לדירה: בצל הצפי להמשך ירידת מחירים וריבית, משקיעים רבים נוטשים את שוק הנדל"ן ורבים מהם מצאו מפלט בשוק ההון, שהציג השנה תשואות חסרות תקדים ● בשוק מסבירים: "מי שהשקיע במניות עשה תשואה של עשרות אחוזים השנה, בזמן שמי שרכש דירה רואה כבר 8 חודשים ברצף ירידות מחירים"

Playground של Nex . אלגנטי / צילום: יח''צ

הצעצוע הכי חם של השנה מיוצר בידי סטארט-אפ טכנולוגי שמעולם לא שמעתם עליו

איך חברה אלמונית שינתה כיוון פעמיים, כמעט אזל לה הכסף - ובסוף היא הצליחה לבנות משחק שהפך ללהיט

תחנת הכוח הפרטית דוראד, זרוע פעילות האנרגיה של קבוצת לוזון / צילום: יגאל גורן

משחק הכיסאות בשוק החשמל: דוראד חוזרת למרוץ ולוחצת את המתחרות לפינה

לאחר שנים של סכסוכים יצריים, משיכת התביעות של אדלטק סוללת את הדרך להקמת תחנת הכוח "דוראד 2" ● מול מגבלות הרגולציה ולוח הזמנים הצפוף של רשות החשמל, חזרת התחנה למגרש מגבירה את הלחץ על המתחרות — ועשויה להכריע מי מהן תישאר מחוץ לרשת

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

רשף תגייס 550 מיליון שקל ממוסדיים, חצי מהכסף יזרום לקופת ארית

אחרh שנסוגה מכוונתה להנפיק את החברה הבת, יצרנית המרעומים ארית בדרך להשלים גיוס פרטי לפי שווי נמוך יותר של 3.75 מיליארד שקל ● היקף הגיוס עשוי לגדול ל-900 מיליון שקל