גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ נערך לדקות הנשיאות הראשונות: הדלתות שיטרוק והשולחנות שיהפוך

טראמפ הבטיח להטיל מכסי עונשין על שותפות הסחר של ארה"ב, וכעת קנדה ומקסיקו מפחדות, מפצירות ומאיימות ● הנשיא הנבחר לא מעמיד את המזרח התיכון בראש מעייניו, והוא לא מאמין ב"המשכיות" ● סחר חופשי, או בעיקר לא־חופשי, הוא העדיפות הראשונה

טראמפ וראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו / צילום: ap, Frank Augstein
טראמפ וראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו / צילום: ap, Frank Augstein

אחד הסיוטים הגדולים של הפוליטיקה האמריקאית, אולי בעצם של כל פוליטיקה, הוא שמשבר בינלאומי גדול ממדים יתלקח בן־לילה בזמן של מעבר בין ממשלים. זה בדיוק מה שמתרחש עכשיו במזרח התיכון, שבעה שבועות לפני השבעתו של נשיא חדש בארה"ב, המלא בוז כלפי כל מה שעשה, עושה, או יעשה קודמו.

כך הטעות האסטרטגית של נסראללה הובילה לתבוסה של משטר אסד
השבוע בעולם | סין מסלקת שר הגנה שלישי בתוך שנה והודו מסרבת לדבר על אדאני

בארה"ב יש תפיסה רבת שנים של "המשכיות". היא מבטיחה שממשלים, אפילו ממפלגות שונות, יוכלו להעביר את מוסרות השלטון לבאים בתור, מבלי שאמריקה והעולם יתמלאו חשש מפני פניות חדות מדיי בסיבובים מסוכנים. הפעם אין כל סיבה להניח את קיומה של ההמשכיות. הפעם, דלתות עומדות להיטרק ושולחנות עומדים להתהפך בדקות הראשונות של הממשל החדש. אין כאן כלל הפרזה. בדקות הראשונות.

מה יעשה דונלד טראמפ במלחמת האזרחים המתחדשת בסוריה, המאיימת לגרור את איראן ואת רוסיה, את טורקיה ואת ישראל, ומי יודע את מי עוד? כלל לא בטוח שטראמפ עצמו יודע את התשובה. במרכזה של דוקטרינת טראמפ עומדת נחישותו להיות "בלתי חזוי". אלה מלים הצריכות להופיע מכאן ואילך בכל ניסיון לרדת אל סוף דעתו.

אבל עניין אחד ברור בהחלט: הוא לא ממתין בכליון עיניים להזדמנות ליישב את המשבר הזה, או לנצל אותו לטובת האינטרסים האסטרטגיים של ארצו.

מכסים מניבים מכסים

כשטראמפ חזר והבטיח במסע הבחירות שלו לסיים את כל המלחמות מעבר לים עוד לפני שייכנס לבית הלבן, הוא כמובן התרברב בסגנון הטראמפי הידוע. אבל הוא גם הביע משאלת לב. יש לו עניינים הרבה יותר דחופים, דוחקים ומועילים ממלחמות המזרח (התיכון, אירופה, אסיה). יש לו כמובן אין ספור עניינים מבית, אבל בענייני חוץ הקדימות העליונה היא זו המייצגת את "השורה התחתונה": סחר החוץ של ארה"ב.

ההבטחה להטיל מכסי עונשין כמעט על כל שותפות הסחר של ארה"ב היתה שזורה לאורך מערכת הבחירות של טראמפ. הוא כבר קיים אותה בתקופת כהונתו הראשונה. אבל בעוד שבפעם הראשונה היא כוונה בעיקר נגד סין, הפעם סין היא רק אחד מהיעדים. אל המקום הראשון עלו שתי שותפות הסחר העיקריות של ארה"ב - מקסיקו וקנדה.

כמו בנשיאותו הראשונה, טראמפ מכריז על שינויי מדיניות דרמטיים באמצעות המדיה החברתית. הוא הודיע אפוא בשבוע שעבר, באמצעות חברת המדיה הפרטית שלו, כי הוא יטיל מכסים של 25% על שתי שותפותיה של ארה"ב בהסכם הסחר החופשי של צפון אמריקה (USMCA). המכסים נועדו להעניש את השתיים על הימנעותן מלסגור את גבולותיהן בפני הגירה לא חוקית ובפני הברחת סמים, בייחוד תרופות ממכרות. בשבת הוא איים להטיל מכסים של 100% על הארצות החברות בגוש BRICS (בהן סין, רוסיה, הודו, ברזיל ואיראן) אם הן ינסו לחתור תחת עליונות הדולר.

כמובן, אם ארץ מטילה מכסים חד־צדדיים על שותפותיה בהסכם סחר חופשי, מבלי להקדים ולהימלך בדעתן, היא מודיעה בעצם שהסכם הסחר החופשי חדל להתקיים, או לפחות עומד לחדול להתקיים. עניין לנו במחזור שנתי של 1.6 טריליון דולר.

טראמפ חזר במהלך מערכת הבחירות על הבדותא, שאת המכסים האלה ישלמו הארצות המייצאות והכסף ישולשל לקופת ארה"ב. הסכמה שוררת בין כלכלנים, גם מן הימין, שבנוסחת טראמפ אין ממש. שאת המכסים ישלם בסופו של דבר הצרכן האמריקאי, ושהם יעלו את המחירים וייצקו שמן על מדורת האינפלציה.

יתר על כן, מכסים לעולם לא נשארים חד־צדדיים. מכסים מניבים מכסים. מלחמת סחר, אם אינה נעצרת, נוטה לצבור תנופה. זה ראינו עוד לפני 90 שנה ויותר, בימי השפל הכלכלי הגדול, שמכסים הרחיבו את ממדיו והאריכו את תוחלת החיים שלו.

אבל הפעם, דרגת התלות בין ארה"ב למקסיקו ולקנדה הרבה יותר גדולה ממה שהייתה לארה"ב עם שותפות סחר כלשהן בשנות ה־30 של המאה ה־20. מכסי טראמפ יוטלו, אם יוטלו, על מכוניות אמריקאיות, המורכבות במפעלים במקסיקו ובקנדה. מכסים כאלה יסבו נזקים כבדים ליצרנים אמריקאים, יקטינו את המלאי בארה"ב, ויעלו את המחירים.

השיעור של הנשיאה

גם בקנדה וגם במקסיקו נידונו בימים האחרונים צעדי הגמול האפשריים. למשל, קנדה תגביל את כמויות הנפט שהיא מייצאת לארה"ב. חצי מהיבוא האמריקאי של נפט מגיע מקנדה, כך שהתוצאה הטבעית והמיידית תהיה התייקרות של נפט ומוצריו. טראמפ יגיד כנראה מה שאמר בעצרות הבחירות שלו: "אנחנו נקדח, 'בייבי', אנחנו נקדח". ואמנם, התייקרות הנפט תעניק תמריץ לחברות אמריקאיות לקדוח. אולי לשם רוצה טראמפ להגיע.

נשיאת מקסיקו קלאודיה שיינבאום / צילום: Reuters, Carlos Santiago

נשיאת מקסיקו, קלאודיה שיינבאום, שזה מקרוב נכנסה לכהונתה, שיגרה מכתב מנומס ותקיף מאוד לטראמפ, שתוכנו התפרסם בשבוע שעבר. היא נוזפת בו בטון, שמעט מאוד מנהיגים בעולם השוחרים את רצונו הטוב היו מעיזים לנקוט. "אפשר שאינך יודע כי מקסיקו פיתחה מדיניות מקיפה לסייע למהגרים מחלקים שונים של העולם, החוצים את שטחנו בדרך אל גבולה הדרומי של ארה״ב", היא כותבת.

ולאחר הנזיפה הפדנטית הזו, הנשיאה שיינבאום נוזפת בטראמפ ובארה"ב על בחירותיה הפוליטיות והאידיאולוגיות. "אילו רק חלק קטן של מה שארה"ב משקיעה במלחמה היה מופנה תחת זאת לבניית שלום ולטיפוח פיתוח, זה היה מטפל בשורשי הסיבות להתניידותם של בני אדם".

היא גם מזכירה לטראמפ, כי "70% מן הנשק הלא־חוקי שנתפס מידי פושעים במקסיקו מגיעים מארצך. אנחנו לא מייצרים את הנשק הזה, וגם לא צורכים סמים סינתטיים. למרבה הצער, בארצנו חיים נקטעים באיבם בגלל האלימות, הנובעת ממילוי הביקוש לסמים אצלכם".

טראמפ מפורסם בשמירת טינה, בייחוד לאנשים שהוא חושב כי פגעו בכבודו. יהיה מעניין לראות מה הוא יעשה בשיינבאום, שכהונתה תסתיים רק ב־2030, שנתיים לאחר שהוא יעזוב את הבית הלבן.

ג'סטין קופץ לפלורידה

יחסי טראמפ עם ג'סטין טרודו, ראש ממשלת קנדה זו השנה העשירית, היו תמיד טעונים. בזמן נשיאותו הראשונה, טראמפ עלב בטרודו ונהג בקנדה כאויבת, או לפחות כבעלת ברית לא נאמנה. יציאתו מן הבית הלבן לפני ארבע שנים התקבלה באנחת רווחה עמוקה בקנדה. חזרתו מעוררת חלחלה. גם הימין הקנדי מגנה את איומיו של טראמפ ורוצה להעמידו במקומו.

קנדים ידועים בהשתמטותם מעימותים, בין־אישיים וגם בין־מדינתיים. טרודו חש אפוא ביום שישי למאר־א־לאגו, אחוזתו של טראמפ בפלורידה, וסעד על שולחנו. טראמפ אמר ששיחתם היתה "פוריה". הוא גם דיבר עם שיינבאום בטלפון. היוכלו השכנים מדרום ומצפון להסיר את רוע הגזרה? היוכלו להציע לטראמפ את ה"עסקה" שאליה הוא עורג בסופו של דבר? התשובה תעזור לנו לנחש את התנהגותו גם בחלקים אחרים של העולם.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני . ציוצים (באנגלית) בטוויטר

עוד כתבות

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות בעקבות החלטת הריבית; מדד הנדל"ן ירד בכ-1.7%

ת"א 35 איבד 0.4% ות"א 90 ירד בכ-0.7% ● בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

קבוצת התעופה הגדולה שחוזרת לטוס לישראל, הבשורה והכוכבית

ענקית התעופה לופטהנזה צפויה לחדש את טיסותיה לישראל ב-1 באוגוסט, אך תעשה זאת בצורה מדורגת

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

מאות עובדי אינטל יפוטרו בימים הקרובים. מה הם יקבלו בעזיבה?

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח ● אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון