גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כאן גרים יחד

בלב באר שבע עומד 'הבית החברתי' - מודל חדש-ישן למגורים משותפים של עשרה צעירים, שלא רק חולקים חלל אלא גם ערכים, יוזמות חברתיות ומייצרים קהילה שמגדירה מחדש מה זה בית

הבית החברתי / צילום: ניצן הפנר
הבית החברתי / צילום: ניצן הפנר

זה חמש שנים פועל בעיר באר שבע בית ייחודי ויוצא דופן: 'הבית החברתי'. עשרה צעירים גרים יחד ויוצרים קהילה חברתית. לא רק שלא נמאס להם האחד מהשני, אלא שהם גם חושבים על הרחבת המגורים המשותפים כבעלי משפחות בעתיד. אי אפשר לטעות, זהו לא בית רגיל. 360 מטרים רבועים, שלוש קומות, חצר חיצונית עם בריכת שחייה וג'קוזי פטיו, סלון עצום, מטבח מרווח עם שולחן ענקי, חמישה מקררים, חדר כביסה, חדר למידה, מיני-סוויטות עם מקלחת ושירותים, צבעוניות מרהיבה ועיצוב צעיר. הבית תוכנן ועוצב כך שיתאים למגורים משותפים של כמה אנשים כדי לייצר עבורם כמה שיותר חללים משותפים ש'יאלצו' אותם להיפגש, ובעצם, לחיות באמת יחד. בעולמות המקצועיים זה נקרא דיור שיתופי (Co-living), צורת מגורים שבה קבוצת אנשים, לרוב בעלי ערכים משותפים, חולקת חלל מגורים אחד באופן שיוצר תמהיל בין הפרטי למשותף.

עמרי מיכאלי, הבעלים (יחד עם אחיו יריב), מספר כיצד הכול התחיל: "דיירת שגרה בבית אחר שלנו הציעה לי רעיון: להפוך את הבית לבית חברתי. בית שיתאים למגורים של קהילה, שיעודד את הקשר בין הדיירים. מעבר לרווח הכלכלי הברור שלי כבעלים, אהבתי מאוד את הרעיון של מגורים עם ערך מוסף. פניתי לאדריכל שעשה פה תכנון מדויק של כל חלל וכל מטר רבוע בבית, ותכנן אותו  קצת כמו WeWork.

איך הופכים 'סתם' בית לבית חברתי? האדריכל נתי זיו (זיו אדריכלים),האחראי לתכנון ולעיצוב, מסביר כי הרעיון היה לייצר מקום מפגש לקהילה במספר מצבים, אקראיים ואינטימיים, ובכמה נקודות מפגש. "קחי לדוגמה דירת ארבעה חדרים שמושכרת לשלושה שותפים. כל אחד מהם גר בחדר משלו ולמעשה אין להם איפה להיפגש מלבד בסלון ובמטבח. אין סיטואציות שאפשר להזמין חברים אליך, למשל. כאן בבית יצרנו להם מצבים שונים שבהם הם יכולים להיפגש במהלך היום: פרגולה, מרפסות, חדר יוגה, חדר לימודים, בריכה ועוד. תכננו כך שתמיד יהיו מקומות מפגש, בקיץ במרפסת הגג ובבריכה ובחורף בפטיו ובסלון העצום. נתנו דגש למרחב הציבורי ופיתחנו אותו מאוד לטובת הפרט. את יכולה להקביל את זה לקיבוץ - לא משנה אם הוא גדול או קטן, לא תראי קיבוץ בלי בריכה, בלי בית-עם, בלי חדר אוכל, אלה מקומות להתאסף, להתאסף כדי לייצר קהילה". אלמוג לסרי (26), יליד באר שבע והדייר הוותיק ביותר בבית (ארבע שנים), מוסיף את נקודת המבט שלו: "התכנון מאוד פרקטי, לכל כמה חדרים יש אגף ולכל אחד חדר משלו. יש רשת אינטרנט שמנותבת לכלל הבית, יש מטבח ממש גדול, מאובזר ומשודרג, חמישה מקררים. האקוסטיקה מצוינת, כך שכשאתה רוצה להיות בחדר שלך יש לך שקט, זה לא מורגש שזה בית של עשרה אנשים. יש כאן חדר עבודה שאפשר לעבוד בו ולחשוב על רעיונות ועל פרויקטים. המגורים כאן מאוד נוחים ומפנקים ועמרי ויריב דואגים לנו לכול".

הבית החברתי / צילום: ניצן הפנר

הבית החברתי / צילום: ניצן הפנר

הבית החברתי / צילום: ניצן הפנר

עינת שוורץ (26) במקור מקרית אונו, גרה בבית שלוש שנים, שבמהלכן סיימה תואר ראשון במתמטיקה ומדעי המחשב באוניברסיטת בן גוריון. "יש לנו קומה של סטודיו והרבה פעמים למדתי מכאן, כשדייר אחד בעבודה, אחד באוניברסיטה וכו' ולכל אחד יש את השקט שלו", היא מספרת. "בסופו של דבר יש בבית מלא פינות ישיבה שבהן אפשר להתבודד ולהיות בשקט שלך, לא חסרה כאן פרטיות. הבית גדול מאוד והוא נבנה בחוכמה".

הבנתי איך תכנון הבית משרת את האידאולוגיה. איך בפועל נראים החיים בבית חברתי?לסרי: "המטרה הראשונה והעיקרית היא החיים במשותף: עשרה אנשים שבחרו לגור באותו בית, ללא היכרות מוקדמת, כל אחד מגיע מרקע שונה, לכל אחד יתרונות וחסרונות, ועכשיו צריך ללמוד איך חיים ביחד. רק אז אנחנו יכולים להתפנות לעשייה וליצירה, ולאפשר לאחרים להיות מעורבים באירועים שלנו. אני מאוד אוהב מסיבות אז זה הנושא שאני מקדם. בפורים האחרון הפקנו בבית מסיבה גדולה של 200 משתתפים, דייר שאוהב משחקי קופסה יזם ערב שכולו משחקי קופסה, עשינו פעם אירוע מכירת בגדי יד שנייה כדי לעזור למישהי לצאת ממעגל הזנות. אנחנו מארחים אצלנו ארוחות שישי, עושים קידוש, לפעמים 20 אנשים, לפעמים עושים ערבי חג יחד. בעוד שבועיים מתוכנן להיות פה Speed Dating ובהמשך מסיבת סילבסטר. הכול מאוד דינמי. אנחנו משתדלים להיות קשובים אחד לשני וכשמישהו מהשותפים רוצה ליזום משהו, אנחנו כבית מאוד מאפשרים. יש לנו קבוצת וואטסאפ שמונה כ-400 חברים, חלקם סטודנטים, חלקם חבר'ה צעירים שמחפשים חיי קהילה בעיר או עשייה עם ערך מוסף, ושם אנחנו מפרסמים את כל היוזמות והאירועים שלנו, הבית שלנו פתוח לכולם".

דיירי הבית אחרי ארוחת שישי / צילום: אלמוג לסרי

ואומנם הבית פתוח לכולם, אבל לא תמיד כולם פתוחים אל הבית. כך למשל היה במקרה של דריה טרסוב (24), מוזיקאית ילידת באר שבע, שעברה את 'ועדת הקבלה' לבית לפני כשנתיים וחצי ואז התחרטה: "פתאום נראה לי מפחיד לגור עשרה אנשים ביחד והודעתי להם שאני מוותרת. אחרי חצי שנה שוב הייתי בחיפושים והפעם החלטתי לנסות. גיליתי אנשים שהם כמו משפחה, וגיליתי שלפעמים יש פה יותר מרחב ופרטיות מאשר בבית קטן עם פחות שותפים".

זה מתחיל למצוא חן בעיניי, אפשר כמה טיפים כדי לעבור את ועדת הקבלה?
טרסוב: "זו לא באמת 'ועדת קבלה,' יותר תהליך סינון. אנחנו מנסים להכיר את הדייר, מספרים לו קצת על החיים כאן, על כללי הבית, למשל שאחת לשבועיים יש ישיבה שהיא חובה. בישיבה הזו מַתקשרים, מעלים דברים שמפריעים, יוזמות חדשות ולפעמים סתם מן סבב של 'מה נשמע.' אנחנו מדברים על זה שזה בית עם עשייה חברתית ושאנחנו מארחים המון, שחושבים כל הזמן על רעיונות, על איך לעשות אירועים שפתוחים לאנשים. אנחנו מסבירים שזה הפורמט, שאנשים יידעו לאן הם נכנסים, שיבינו שזה לא סתם לבוא להיות שותפים אלא באמת לחיות בצורה שהיא קצת יותר קהילתית. מי שמגיע לגור פה צריך להיות בן אדם גמיש, לדעת להתחשב יותר, לדעת לחלוק, פשוט להיות חלק".

לסרי: "בית עם עשרה שותפים הוא מאוד דינמי וקורה בו הרבה. מי שנכנס לפה כשותף חייב להיות אדם שיודע לתקשר, שיודע להגיד מה מפריע לו, וגם להיות מישהו שרוצה לקחת חלק, להיות שותף פעיל, ליזום, זה בעצם הקונספט".

צילום: ניצן הפנר

שמעתי מכם רק דברים חיוביים, מה לדעתכם עובד כל כך טוב?
שוורץ: "בשנה הראשונה גרתי בדירת שותפים קטנה והבית הרגיש לי ריק ועצוב. מאז שעברתי לפה החיים שלי יותר שמחים. הבית נתן לי מענה למשהו שחיפשתי, שהיה חסר לי. זה מיני משפחה, כמו אחים, אני מאוד אוהבת אותם וסומכת עליהם. אנחנו יוצאים לחופשים ביחד, לקמפינג. אנשים באים לגור כאן בשביל הקטע הזה, המחבר, המשפחתי. אנחנו שמים את זה ַּבעיקר ולא בתופעת לוואי שאולי תקרה, כמו נניח בדירת שותפים סטנדרטית. זאת ההחלטה הכי טובה שקיבלתי מאז שהגעתי לבאר שבע, וכמה שלא אדבר על הקונספט, בסוף אם אתה אוהב את האנשים שאתה נמצא איתם זה מה שעושה את ההבדל".

לסרי: "נראה לי שכולנו רואים בבית ערך גדול יותר ובסוף זה עונה לכולנו על הצורך של אנשים, חברּות, קהילה, משפחה, אלה אנשים שחשוב להם הביחד. יש כאלה שזה עונה להם על הצורך המשפחתי, כמוני, על הצורך הקהילתי, היצירתי. אנשים מחפשים לקחת חלק, להרגיש שהם שייכים למשהו גדול יותר, וזו פלטפורמה שמייצרת את זה באופן מושלם".

מיכאלי: "זה מחמם את הלב לראות איך אנשים גרים ביחד, חלק מהם כאן כבר שלוש ואפילו ארבע שנים. הם מנהלים הכול בעצמם. אני ממש לא מתעסק בעניין השכירות וזה עובד לא רע, יש אפילו רשימת המתנה. מה שיפה זה שהם באמת יודעים למצוא את האנשים שמתאימים לבית הזה".

הבית החברתי / צילום: ניצן הפנר

מגורים כאלה יכולים להתאים לכם גם בעתיד כבעלי משפחות?
שוורץ: "אנחנו מדברים על זה בינינו, איך כל אחד מדמיין את המגורים שלו בעתיד. מגורים קהילתיים יכולים לבוא בכל מיני אופנים; יש קיבוץ עירוני, בניין קהילתי, ואז אתה כן חלק מאיזושהי קהילה, משהו שאתה מרגיש שייך אליו".

לסרי: "אנחנו חושבים על איך נתרחב, הרי כולנו בסופו של דבר נהיה עם בני זוג אבל עדיין אנחנו רוצים לשמר את חיי הקהילה שלנו עם הדיירים שכאן בבית. חשבנו גם על ליצור איזשהו רחוב קהילתי, אנחנו כל הזמן מעלים רעיונות איך להמשיך לחיות יחד כקהילה גם כשיהיו לנו משפחות".

עוד כתבות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר