הדירה של ליאת מלכה ברמת גן / צילום: יאנה דודלר
יש לי חיבה יתרה לדירות אירוח, ואני משתדלת לדגום אותן מעת לעת. נדמה שמכל היתרונות חוויית המקומי והאותנטי היא העוצמתית ביותר, וכשמתארחים בדירה כזו מקבלים הצצה לאורחות החיים לצד אווירת ביתיות, נוחות ומרחב תנועה חופשי. Airbnb שנוסדה ב-1997, מונה היום מספר שיא של כארבעה מיליון מארחים, ועם הזמן ניכר השינוי בעיצוב הדירות, מתוך הבנה שהצרכים מש- תנים ושבעידן של גלובליות לא מספיקה מיטה ומקלחת.
אחת המארחות הישראליות, ליאת מלכה מרמת גן, גילתה כל חייה סקרנות כלפי תרבויות אחרות ואורחות חיים עולמיים, ומשלא ידעה שובע נשאבה לתחום האירוח לפני כשבע שנים, ובהמשך גם לעיצוב. כתבה על גולשי ספות (Couch Surfing) חשפה אותה לטרנד, ואחרי התנסות קצרה והמלצה עברה ל-Airbnb. "רכשתי דירה עם חדר פנוי ששימש לאירוח, סידרתי אותו שיהיה נחמד, ותוך כדי תנועה למדתי מה האורחים רוצים וצריכים. אז שדרגתי והחלפתי ושיפרתי את העיצוב ואת חוויית האירוח." מלכה, שעבדה אז בהיי טק, הבינה שהיא זקוקה לידע ולמדה הום סטיילינג, ובהמשך עיצוב פנים והציגה את חדר ה-Airbnb בדירתה כפרויקט גמר מפתיע למדי.
מה שונה בעיצוב דירת אירוח מחדר מלון?
"חדר מלון הוא לרוב גנרי, כל החדרים נראים אותו דבר ואין טאץ' אישי או אמירה. בדירה יש יותר חופש פעולה, תחושה ביתית ואווירה מקומית. יש מרחב פרטיות, אפשר לבשל או לשבת במרפסת ולהרגיש חלק מהשכונה. גם החפצים בדירה לא קיימים במלון, ואני תמיד מוסיפה פריטים פונק- ציונליים, כמו מגהץ, מטען, מתאמים לחשמל, חוברות מידע ועוד. חלוקת החלל מתחשבת בארגונומיה, וההלבשה, האבזור והדקורציה מוסיפים לאווירה".



מלכה חווה את שני צידי המתרס, והניסיון שצברה באירוח צייד אותה בסל כלים והכין אותה לייעוץ ועיצוב דירות אחרות. "דירת אירוח צריכה להתאים למגוון אורחים רחב וזה משפיע על העיצוב. לצבע למשל יש קול, והוא יכול להפיח חיים וגם לעייף, לכן אני בעד לשלב ולהכניס צבעוניות אבל לא נועזת, ולהתמקד בגוון ובמיקום מסוימים. לרוב אני אעשה קיר אחד מיוחד. גם נוחות חשובה, כמו מיטה עם מצעים מפנקים וכריות אקסטרה. מיטה לא נוחה יכולה להרוס את כל החוויה, ורצוי שלא תחנוק את החלל. עיצבתי דירת שלושה וחצי חדרים בבאר שבע, הפכנו אותה לדירת שלושה חדרים עם חדר שינה גדול והוספנו מקלחת. הלקוח רצה שתתאים לשש נפשות בנוחות, לכן בחרנו לסלון ספה נפתחת איכותית. דירת אירוח מתמודדת עם תנועה גדולה וצריך ריהוט שיעמוד בשחיקה ובשימוש אינטנסיבי ויהיה נוח, איכותי ועמיד לאורך זמן. אפשר לרהט דירה בריהוט קיים וישן אבל ב-Airbnb יש קודם כל יחס לנראות, והן מוכרות לפי העין והתמונות".
האורחים ב-Airbnb מגיעים מכל קצוות תבל וחוגגים גלובליות, ולשאלה אם נדרשת שפה עיצובית אחרת, טוענת מלכה שחשוב יותר לברר איזו חוויה רוצה האורח, להתפנק רגל על רגל או להיטמע במרחב השכונתי האותנטי? "אנשים מחפשים חוויה שונה וחשוב שהעיצוב יתאים לסביבה של הדירה ושיהיה קשר. יש דברים שמדברים לכולם כמו אומנות, לכן בבאר שבע תלינו תמונות קלילות של דמויות אוניברסליות מוכרות. גם תאורה היא עניין. אירופאים, שלא כמו ישראלים, רגישים לאור חזק ומעדיפים אור טבעי ולא טכנולוגי, לכן חשוב להתאים את התאורה ולאפשר עמעום בדימרים. אפילו האחסון שונה, כי אורחים באים לטווח קצר ולא צריך שידות או ארונות. היו לי אורחים שבאו לחודש ויותר, אז הפתרון הוא ברמת האבזור, כמו למשל מתלה לבגדים ושולחן מתקפל למחשב נייד. צריך להיכנס לנעליים שלהם ולהבין את מטרת הביקור. העתק-הדבק לא עובד, צריך בידול. יש דברים שהם לפי הספר, אבל בחירת החומרים הסופיים נבנית תוך כדי תנועה".
אירוח מבחינת מלכה הוא לא רק עיצוב נכון, והיא דוגלת ביחסים ובשירות. "אני אחת שמתחברת, מדברת עם האורחים ומראה להם את הסביבה כשאפשר. בעיניי זה הבסיס, זו אינטראקציה צמודה ויש לי סבלנות אבל חשוב גם לשים גבולות. יש דירות עם מנהלים וצ'ק אין עצמי שמאבדים את הקשר האישי אבל בסוף בשביל זה אנשים באים, הם רוצים להרגיש חלק, להתחבר לאורח החיים המקומי והמארחים רוצים שיחזרו אליהם". בזכות השירות, זכתה מלכה לכתבת חשיפה ב-Airbnb עם כלבה לואי, שלדבריה הוא חלק מהאירוח.

לא להיות כמו כולם
תוך כדי שיחה מזכירה מלכה מרצה מלימודיה, אידית מרקוביץ, שגם עוסקת בעיצוב דירות אירוח ביוון. תפסתי את מרקוביץ עם נחיתתה בלונדון, ולמשמע ההקשר נפעמה: "אני זוכרת את ליאת, היא התחילה לארח בדירה שלה כשהייתה תלמידה וממש הנגישה את החוויה וההיכרות עם האנשים ממקום מאוד נכון". מרקוביץ, אדריכלית ומעצבת פנים, עברה לאתונה לפני חמש שנים לטובת עיצוב ונדל"ן. "אנחנו קונים דירות ומשדרגים אותן, מלווים רוכשים ונותנים שירותי עיצוב, כי יופי ועיצוב מוכרים. העיצוב תלוי בתקציב, ולכל נכס אנחנו יודעים איזה עיצוב הכי כלכלי, בנראות, במפרט וברמת הגימור".
הגלובליזציה באירוח, לדברי מרקוביץ', מביאה סטנדרטיזציה: "זה אומר קודם כל אינטרנט, חשמל, שקעים ואלקטרוניקה ועמדות עבודה לנוודים דיגיטליים, וכן מקומות אחסון, מיטות, מזרנים וכריות נוחות ותאורה נכונה עם כמה מוקדים לקריאה, מנוחה, עבודה, אווירה וכדומה. אבל כדי לא להיות כמו כולם נדרשת חוויה מיוחדת והדברים הקטנים עושים את ההבדל. הייתי מרצה בשנקר, אני באה עמוק מהתחום והר- עיון הוא לתת הרגשה של בית מעוצב ומרחב מגרה בווילונות, בתמונות ובאביזרים. אחת הדירות הראשונות שעשיתי הייתה ליד הים באתונה, ורציתי לצאת מהכחול-לבן הנדוש, וכטוויסט בחרתי בירוק פסטל שנתן נופך אחר של ייחודיות. זה הופך את האירוח ב-Airbnb ליותר מקצועי, כי כל אחד יכול לשים מיטה וטפט. הייתה תקופה בארץ שצימרים היו מעוצבים בטעם של בעלת הבית, אבל ב-Airbnb צריך להבין מלונאות ומה מביאים מעבר ולהיות מקצוענים, כי זה עסק שמביא את ימי התפוסה בחודש".



בגלל שמדובר בבית חלופי, יש מחשבה מעמיקה באבזור?
"כן, בפרטים הקטנים, כריות בספה, שולחן מתאים שתהיה הרגשת בית, כי זו הסיבה שאנשים בוחרים בדירות. מעתיקים בית לעיר אחרת שאפשר לייצר בו חוויה, כשבחדר מלון אין יותר מדי מה לעשות. גם הפלטפורמה משתנה, זה כבר לא רק מקום לתיירים של שבוע, יש יותר אורחים שבאים לחודש ומעלה, וגם הדירות נמצאות יותר בשולי העיר בגלל העלות. זה גם יתרון כי זה מנגיש לאורחים מקומות מיוחדים, שכונה מגניבה או סמטה מעניינת. פוגשים אנשים בבית קפה מקומי והופכים להיות 'פריזאי' לרגע, וזה היופי".
מרקוביץ' מבקשת לסיים בתובנה עסקית ומזכירה שבעידן הלייף סטייל אנשים רוצים לעבוד פסיבית. "Airbnb זו הזדמנות לאנשים לייצר הכנסה פסיבית. באתונה למשל, אפשר לרכוש דירה במחיר שפוי ולהשכיר אותה לאירוח. זה מאפשר הכנסה וביטחון כלכלי לעתיד. הכלי שמוכר את זה הוא העיצוב ולא איפה השקעתי. עיצוב אטרקטיבי הוא הסוד של התחום והוא זה שיוצר הכנסה. ככל שדירה נראית יותר טוב יש לה רייטינג יותר גבוה, מכאן הקשר המהותי בין עיצוב נכון לעסקיות נכונה, וכשזה מקצועי ממקסמים את העסק".