אביבה (2024) / צילום: מיכל ארנהיים
צילום: הרוח הקירשנרית
הארכת התערוכה 'האם השמש זרחה היום' שבגלריה לאומנות בעין הוד, שבה מוצגים צילומיהם של זוכי תחרות הצילום על שם מיכה קירשנר בארבע שנים האחרונות - היא הזדמנות נוספת לצפות מקרוב ביבול של צלמים צעירים, סטודנטים מצטיינים בשנה ד' מהמחלקות לצילום באקדמיות לאומנות וצילום בישראל. התערוכה היא פרי שיתוף פעולה בין משפחת קירשנר-בן ימי, החוג לצילום באוניברסיטת חיפה והגלריה לאומנות עין הוד, והיא מציגה לראשונה את זוכי הפרס המוענק מדי שנה במטרה לקדם את אומנות הצילום והווידאו בקרב יוצרים ויוצרות צעירים בראשית דרכם. בתערוכה כ-50 עבודות צילום וידאו, שבהן צילומים מהסדרות של האומנים הצעירים שבגינן זכו בפרס וגם עבודות חדשות, לצד מקבץ מצילומיו של מיכה קירשנר. העבודות מבטאות במידה רבה את 'הרוח הקירשנרית,' שנעה בין תיעוד התפרקות, אפוקליפסה, כאב וציניות לבין מבט חומל הרואה את נפש האדם באשר הוא. שם התערוכה 'האם השמש זרחה היום' לקוח מריאיון של קירשנר לעיתון הארץ ב-2011 ומבטא את המבט הייחודי והמפוכח שלו המטיל ספק, שואל שאלות וחותר לאמת ולנקיטת עמדה. קירשנר (2017-1947) צלם, יוצר ומורה, צילם דיוקנאות של גיבורי תרבות, פוליטיקאים והחברה הישראלית וכן דיוקנאות של פלסטינים נפגעי האינתיפאדה הראשונה ושל תושבי עזה. הוא שילב בין צילום עיתונות וצילום אומנותי ומכונה 'אבי צילום העיתונות המודרני הישראלי'. ב-1984 זכה בפרס מוזיאון ישראל לצילום והעמיד דורות של תלמידים לצילום במדרשה לאומנות, בחוג לצילום בבית הספר לעיצוב של אוניברסיטת חיפה, בסם שפיגל ובקמרה אובסקורה. בשנים 2012-1997 עמד קירשנר בראש המחלקה לצילום של ויצו חיפה.


את התערוכה אוצרת צאלה קוטלר הדרי (ייעוץ וליווי אקדמי: ערן חדד ברק) ומשתתפים בה לאל רייס, בן אלון, דפנה אמירה, מיכל ארנהיים, מג'ד בדיר, מישל בוגינסקי, גיא גלסברג, שלום חי, סופיה טליה טראנסקי, מעיין כהן, דניאל ליברמן, איתי ליפשיץ, קשת מגדל ומיכה קירשנר.
נעילה: 2 בינואר 2025
הגלריה לאומנות עין הוד

עיצוב: איך מעצבים ארעיות
התערוכה 'גוף.בגד.בית - ארעיות בעיצוב מקומי' היא תערוכה קבוצתית שמפנה את המבט אל תפקידה של יצירה חדשה בחיי יום-יום, שטרם הספיקו להתייצב. היצירות שנבחרו משקפות את המתח שבין קביעות לארעיות, בין שייכות לתלישות ובין זהות אישית לזהות קולקטיבית - נושאים המעסיקים אותנו ביתר שאת בשנה החולפת. על פי האוצרת גלית גאון: '"גוף. בגד. בית' מציעה פרספקטיבה חדשה על הארעיות כנקו- דת מוצא ליצירה ולצמיחה, ולא רק כמצב של אובדן או חוסר יציבות". דרך העבודות המוצגות מבקשים האוצרת והשותפים במוזיאון ובקרן אדמונד דה רוטשילד לחקור "כיצד יצירה אמנותית יכולה לשמש כעוגן בחיים שעדיין לא התייצבו, ולהציע נחמה, תקווה ומשמ- עות בזמנים מאתגרים".



מיקום התערוכה במוזיאון לתרבות הפלשתים עשוי להפתיע, אך היא מתקיימת כהשתקפות לממצאים הארכיאולוגים בתערוכת הקבע, המציגה את תוצרי התרבות הפלשתית שהגיעה לחופי הארץ. כל אחד מהיוצרים והיוצרות בתערוכה מציג נקודת מבט משלו למושג 'ארעיות' ולתהליכים של מעבר מבית לאין בית, ממשפחה לאובדנה ומיציבות לתלישות, תוך שימוש במגוון טכניקות וחומרים, בהם קרמיקה, עיצוב מוצר, צורפות, טקסטיל, צילום, וידאו, אבן, פח ויוטה. לאורך השנה תתקיים במקום סדרה של אירועים נלווים: הרצאות מפי מעצבים, אומנים ואנשי תרבות, סדנאות יצירה (לא רק לילדים), סיורים מודרכים ותוכניות לבתי ספר.
נעילה: 31 באוגוסט 2025
המוזיאון לתרבות הפלשתים, רחוב השייטים 16 אשדוד



התערוכה 'סוסיתא' במוזיאון העיר חיפה מציגה את פאר תעשיית המכוניות הישראלית ובראשה: הסוסיתא. החזון של התעשייה החיפאית היה להפוך את ישראל לחלק ממועדון כלי הרכב העולמי, ועם השנים הפכה המכונית שהייתה עשויה מפיברגלס לסמל ישראלי המעלה חיוך ונוסטלגיה. תערוכה לכל המשפחה.
נעילה: 31 במאי 2025

טקסטיל: בין עבר להווה
לפני כשנה וחצי הוקדש כל חלל מוזיאון הרצליה לאומנות עכשווית לתערוכה אחת בנושא איור, שהציבה את שדה האיור בשורה אחת עם תחומי אומנות נחשבים אחרים. בדצמבר יחזור על עצמו מעשה 'ההשתלטות' על כל שטחי המוזיאון, כשהפעם יוקדשו כל אולמות התצוגה ליוצרי טקסטיל בישראל. במסגרת התצוגה 'טקסטיל-אמנות-טקסטיל: מבטים על אז ועכשיו' יציעו חמש תערוכות מבטים היסטוריים ועכשוויים על היצירה בתחום הטקסטיל והאריגה בארץ משנות ה-30 ועד היום. 37 יוצרות ויוצרים, ותיקים וצעירים, ישקפו פרספקטיבות שונות על המדיום שנתפס בעבר ולעיתים אף היום רק כמלאכה או אומנות שימושית דקורטיבית. העבודות ישקפו את ההתפתחות בתחום ויעקבו אחר שפה אישית, תוך התייחסות לסוגיות כמו מגדר, זהות, שורשים והשפעות תרבותיות. העיסוק בתחום הטקסטיל במוזיאון לאומנות אינו פועל בחלל ריק ומיישר קו עם ריבוי תערוכות בעולם העוסקות באריגה ויצירת טקסטיל. בימים אלה מוצגת בגלריה 'זוזו' בעמק חפר תערוכה נוספת (אוצרת רותם ריטוב), שמציגה טקסטיל (רקמה, תפירה, אריגה וסריגה) ככלי ביטוי אומנותי להעברת מסרים ולא רק כמלאכת יד או תחביב, ומוצגות בה עבודות של פריד אבו שקרה, טל אמיתי-לביא, ג'ניפר בר לב ועוד.



מבין חמש התערוכות במוזיאון הרצליה שתיים מהן קבוצתיות ונרחבות: 'סטרוקטורה' המוקדשת לאריגה בישראל ועומדת על המעבר מפונקציונליזם לאומנות סיבים ו'אביב נצחי' המוקדשת לשטיחי הַטֵּפִטין (tapestry היא מלאכת אריגה ידנית בנול, המאפשרת יצירת דוגמאות מורכבות) שנארגו בסדנה של איצ'ו ממבוש בעין הוד בשנים 1985-1966. שלוש התערוכות האחרות הן תערוכות יחיד: תערוכה המוקדשת לחתימת ידה הייחודית של ציונה שמשי בדפוסי הבדים שיצרה בין שנות ה-60 לשנות ה-80; תערוכה של ציורי פאטמה אבו-רומי, המתמקדת זה שנים בתיאור דקדקני ומוקפד של טקסטילים, שטיחים ורקמות מסורתיות המשולבים בדיוקנה העצמי; ותערוכה המציגה שטיחים שיצר גור ענבר, שכורך ביצירתו עבודה בקרמיקה ובטקסטיל.
פתיחה: 16 בדצמבר 2024
נעילה: 1 במאי 2025
מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית, הבנים 4 הרצליה
חו"ל: תחרות הדויקנאות בלונדון
מדי שנה מוצגת בגלריה הלאומית לפורטרטים שבלונדון תערוכת 'פרס טיילור ווסינג לצילום דיוקן' תחרות צילום שכוללת השנה 62 דיוקנאות של 55 צלמים, המספרים את הסיפור המרתק מאחורי היצירות מדיוקנאות רשמיים שהוזמנו מהצלמים ועד לרגעים אינטימיים ולכידה של קרובים ומשפחה. במקום הראשון זכתה הצלמת סטף ווילסון על התמונה Sonam מתוך סדרת הדיוקנאות 'האם האדיאלית'. במקום השני סדרת התמונות של הצלם אדם פרגסון, בשם Big Sky, על השפעת הקוליונאליזם ושינויי אקלים על המדבר האוסטרלי. במקום השלישי הדיוקן Mom של הצלמת ג'יצקי סלויס, שתיעדה את אימה על ערש דווי, בתמונה שמספרת סיפור על אמון והבנה בין אם לבת.
נעילה: 16 בפברואר 2025 כיכר סנט מרטין, לונדון


תערוכת יחיד: רועי רוזן מציג
בגלריה 'המדרשה' נפתחת בימים אלו תערוכת יחיד לרועי רוזן, שבה גם יושק ספרו החדש 'לוסי חולה', בהוצאת פרדס. בתערוכה מציג רוזן שני גופי עבודות חדשים, שכל אחד מהם נובע מאירועים דרמטיים מתמשכים בחייו: מחלת הסרטן והמלחמה. העיסוק הפוליטי של רוזן אינו חדש אך ב'קעקועי מלחמה' הוא מגיב לראשונה לאירוע בזמן אמת, שלצערנו עוד לא תם. בסדרה 18 צילומי קעקועים זמניים, דימויים וביטויים של מה שהפכו בשנה האחרונה ללקסיקון חזותי ולשוני שכולנו בקיאים בו. לצד הצילומים מוצגים גם הציורים שמהם נעשו הקעקועים. ספר הילדים למבוגרים 'לוסי חולה' הוא סיפור אוטוביוגרפי מלווה ברישומים, שבו הוא מספר את ההתמודדות שלו עם "סרטן חמקמק, לא גידול בעל גוף, חבוי עמוק או ניתן למישוש, אלא משהו נזיל וחסר צורה". הספר ישיר ואינטימי, בניגוד לעבודות קודמות של רוזן המשלבות פנטסטי והיסטורי בזהות של הדמויות. הספר כולל איורים שלא רק נלווים לטקסט, אלא גם מייצרים אותו ובוראים יצירה עשירה הכוללת גם רגעי הגות, פנטזיה ורוח לצד סיפור על התמודדות ושינוי גופני ונפשי. 51 איורי השחור-לבן מהספר ייתלו על ציור קיר צבעוני באורך של 25 מטרים - מעין דף צביעה ענק. התערוכה היא האחרונה של גלריית 'המדרשה' במשכנה הנוכחי ורוזן הזמין את האומנית הצעירה והבוגרת הטרייה של 'המדרשה', אוריין יעקובי, לעצב את הציור שהושלם ונצבע בעזרת סטודנטים ובוגרים נוספים. התערוכה באוצרותו של גלעד מלצר, מתקיימת במקביל לפתיחת תערוכתו המקיפה של רוזן בקונסטווריין הנובר (Kunstverein Hannover) 'מדריך קפקא לחיים הטובים' ופרסום ספר האומן 'המהדורה הסטנדרטית של כל כתביו הפסיכואנליטיים של רועי רוזן,' ובסיומה תיערך מסיבת פרידה מהגלריה.
נעילה: 18 בינואר 2025
גלריה 'המדרשה' הירקון 19 תל אביב-יפו



פסטיבל: שבוע העיצוב בדובאי
דובאי ממשיכה לבסס את מעמדה בזירת העיצוב הבין-לאומית עם שבוע העיצוב של דובאי, שהתקיים השנה בין ה-5 ל-10 בנובמבר 2024. השנה עמד האירוע בסימן 'עיצוב למען עתיד בר-קיימה' ואירח למעלה מ-500 מעצבים - ותיקים ומתחילים כאחד. גולת הכותרת של השבוע הייתה יריד העיצוב Downtown Design, שבו הוצגו קולקציות חדשניות וחידושים מרתקים ממגוון תחומים. לצד אלה, שולבו מיצגים וקונספטים מיוחדים שהתמקדו במגמות העדכניות בעולם העיצוב. בנוסף, הוקדשו השנה מיצבים וביתנים לנושא האדריכלות העממית והשפעתה על עיצוב מחודש. תחרות עירונית שנערכה במהלך השבוע עסקה בתכנון שולחנות כמרכז למסורת וחוויה משותפת. כמו כן , נערכו סדנאות אומן, הרצאות והפעלות נוספות, שהפכו את שבוע העיצוב של דובאי לחגיגה אמיתית של יצירתיות, השראה וקיימות.

איור: מחווה לנורית זרחי
בגלריה אילּו לאיור ישראלי נפתחה לא מכבר התערוכה השלישית של 'הקולקטיב', שהתאגד ופתח את הגלריה לפני כשנה, כשכל פעם מישהו אחר מחבריה אוצר את התערוכה המוצגת (הפעם לי קורצווייל ומיכל מגן). 'כמה מוזר היה החלום' היא תערוכת מחווה המוקדשת לנורית זרחי. מוצגות בה עבודות המתייחסות לספריה של זרחי; איורים מתוך ספרי ילדים שכתבה, איורים לשירים, דימויים בהשראת טקסטים מתוך ספריה למבוגרים, לצד עבודות שנוצרו במסגרת לימודית המתייחסת לכתיבתה.
נעילה: 27 בפברואר 2025
גלריה Illu, המגדל 2 קריית טבעון






החודש, לאחר עשרות שנים של מאבקים והתנגדויות, אושרה תוכנית כיכר אתרים החדשה. הכיכר, שהוקמה במהלך שנות ה-70 ורוב שנותיה עמדה נטושה, תיהרס לחלוטין, כמו גם מלון מרינה הצמוד ושיקוע הכביש ברחוב הירקון. במקומה יוקם רחוב עירוני חדש במפלס הקרקע שיחבר את שדרות בן גוריון אל הים. הפרויקט החדש כולל פארק שיונגש לטיילת החוף, חניון עירוני חדש, שני מגדלים שיגיעו לגובה של עד 25 קומות ומבנה נוסף בגובה של עד שש וחצי קומות, שיוגדר לשימוש מלונאות ומגורים.
