גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשפחה שבונה אלפי דירות בפריפריה מגיעה לבורסה כדי להחליף חוב בריבית דו-ספרתית

גל הנפקות האג"ח של חברות בנייה למגורים מביא לבורסה בת"א גם את חברת ש. ברוך, המבקשת לגייס 70 מיליון שקל ● כספי הגיוס ישמשו בעיקר לטובת פירעון הלוואות יקרות יותר בריבית של עד 14% ● עלות העסקת בני המשפחה השולטת כמעט תוכפל לאחר השלמת הגיוס, ושכרם ימשיך לעלות ב–10% מדי שנה

פרויקט שבונה ש.ברוך בעכו / הדמיה: מצגת החברה
פרויקט שבונה ש.ברוך בעכו / הדמיה: מצגת החברה

גל חדש של הנפקות אג"ח מצד יזמיות בנייה למגורים עשוי לשטוף בקרוב את הבורסה, לנוכח האופטימיות הגוברת של המשקיעים לגבי הענף, אשר באה לידי ביטוי בביצועי מניות החברות הפועלות בו, והרעב הגדל של קרנות הנאמנות לסחורה חדשה. זאת, לאחר שמתחילת השנה כבר גייסו חברות בנייה למגורים בת"א יותר ממיליארד שקל בהנפקות ראשונות של הון וחוב.

לאחר זינוק של 68% מתחילת השנה: שלמה אליהו מוכר 6% ממניותיו במגדל  
תשובה וזבידה יכולים לחייך: הסדר החוב הניב רווח של חצי מיליארד שקל לצילו בלו 

מי שהגישה לאחרונה תשקיף לקראת הנפקת אג"ח ראשונה בבורסה, היא שמואל ברוך יזמות ובנייה (ש. ברוך). מדובר בחברת בנייה משפחתית שבונה בעיקר בערי הפריפריה. עד היום בנתה ש. ברוך מאות יחידות דיור בצפון הארץ, ביישובים כמו מגדל העמק, חצור הגלילית, פרדס חנה, מעלות ועכו. גיוס האג"ח מיועד ברובו כדי לפרוע הלוואות מזנין יקרות בריבית דו ספרתית, ועל הדרך לשדרג את תנאי העסקתם של מנהליה הבכירים, כולם בני המשפחה השולטת.

ש. ברוך נוסדה על ידי שמואל ברוך המנוח,שהחל לפעול כקבלן בשנת 1986. כיום מוחזקות מניותיה בידי בני משפחתו: בנו של שמואל, אריק ברוך (מחזיק ב-50% מהמניות) המשמש כסמנכ"ל תפעול; אחיו דב (30%) המכהן כיו"ר; ובנו של דב, רון (20%). דבורה ברוך, אשתו של אריק, מכהנת כמנכ"לית החברה, לאחר ששימשה בעבר בתפקידים בכירים בדלתא גליל. אחותה, יפית שחר, היא סמנכ"לית הכספים.

כיום יש לש. ברוך צבר (בתכנון וביצוע) של 3,600 יחידות דיור, מרביתן (מעל ל-2,500) הן דירות שמיועדות להקמה בפרויקטי התחדשות עירונית (פינוי בינוי) בנהריה וחיפה. בין הדירות שהיא מקימה נבנות כ-600 יחידות במסגרת תוכנית "דירה בהנחה" שיזמה המדינה, במטרה להקל על חסרי דירה לקנות דירה ראשונה בתנאים מועדפים. הפרויקטים של החברה הם בעיקר בצפון בערים כמו נהריה, עכו, חיפה ומגדל העמק, וחלקם ממוקמים בשרון (אליכין) ובאלעד.

מימון ציבורי להחלפת חוב יקר

החברה מעוניינת להנפיק אג"ח בהיקף של 70 מיליון שקל בריבית שקלית של עד 8.5%. למחזיקי האג"ח ישועבדו עודפים צפויים משני פרויקטים של החברה במסגרת דירה בהנחה, באלעד ובעכו, בסכום כולל של 107 מיליון שקל (שלמעשה יגדלו עם התקדמות הפרויקטים לכ-146 מיליון שקל).

בשני הפרויקטים נבנות בסך הכול 300 יחידות דיור שמתוכן מאה דירות יימכרו בשוק החופשי. הם עדיין נמצאים בשלבי הקמה ראשונים (17% בעכו, ובאלעד 7%) אך נמכרו כמעט לגמרי (88% מהדירות בעכו וכל הדירות באלעד). כמפיץ האג"ח של ש. ברוך תשמש לאומי פרטנרס חתמים.

מסתמן כי אחת הסיבות המרכזיות לכך שחברות בנייה קטנות ובינוניות נוהרות להנפיק אג"ח בבורסה, היא הרצון להחליף חוב פרטי יקר במימון ציבורי זול יותר. בענף הבנייה היזמית זוהי פרקטיקה מקובלת לממן פרויקטים באמצעות חוב בכיר מבנק, כאשר הלוואה נוספת, יקרה הרבה יותר (מזנין), משלימה את ההון הדרוש לפרויקט.

מתוך גיוס האג"ח, בכוונת ש. ברוך להשתמש ב-64 מיליון שקל כדי לפרוע הלוואות מזנין שניתנו לפרויקטים בעכו (41 מיליון) ובאלעד (23 מיליון). ביתרה מתכננת החברה להשתמש "למימוש האסטרטגיה שלה", בין היתר לצרכי המשך פעילות בתחום הנדל"ן היזמי בפרויקטים קיימים וכן לביצוע עסקאות חדשות, לרבות השתתפות במכרזי רמ"י ופרויקטים של התחדשות עירונית.

עד כמה יקר חוב המזנין שמממן את עסקי החברה? בפרויקט עכו מדובר בהלוואה בריבית של 14% (פריים + 8%), והוא ניטל מחברת האשראי החוץ בנקאי מניף. בפרויקט אלעד נושאת ההלוואה ריבית של 12.8%. אשראי זה ניטל מחברת המימון גמלא הראל, שגם מניותיה נסחרות בבורסה.

כך שחוב בריבית של עד 8.5% בהנפקת האג"ח יצמצם משמעותית את עלויות המימון של ש. ברוך, שמכבידות למדי על רווחי החברה. הוצאות המימון (נטו) שרשמה במחצית הראשונה של 2024 עמדו על 3.7 מיליון שקל, יותר מכפליים מהמחצית המקבילה אשתקד.

עם זאת, החברה הצליחה כמעט להכפיל את הרווח הנקי שלה במחצית ל-4.3 מיליון שקל, בעיקר הודות לזינוק דומה בשורת ההכנסות ממכירת דירות ומקרקעין, שעמדה על 73 מיליון שקל. בשנת 2023 כולה רשמה ש. ברוך הכנסות של כ-100 מיליון שקל ורווח נקי זעום של כ-2.6 מיליון שקל. ההון העצמי שלה בסוף יוני עמד על 34 מיליון שקל, מול התחייבויות שוטפות בסך 483 מיליון שקל.

שדרוג משמעותי בשכר המנהלים מקרב המשפחה

כחלק מגיוס החוב, צפויים חמשת בני משפחת ברוך המנהלים את החברה לשדרוג של עשרות אחוזים בתנאי העסקתם (ככל שיושלם הגיוס) גם לאחר עדכון שכרם שבוצע לאחרונה. בסך הכול עלות העסקתם של החמישה כמעט תוכפל, משכר מצרפי של כ-2.7 מיליון שקל בהתבסס על נתוני המחצית הראשונה של השנה ל-5.1 מיליון שקל, והיא תכלול משיכת מענקים מהרווחים שממנה נמנעו עד כה. יש שמרבית הבונוסים שיקבלו, ושמהווים את עיקר סיבת הגידול בשכר, הם תלויי ביצועים ודורשים שיפור משמעותי ברווחיות החברה. בנוסף, יזכו ארבעה מהם (למעט סמנכ"לית הכספים) למנגנון "טייס אוטומטי" שיבטיח את עליית שכרם ב-10% מדי שנה, החל מינואר 2025, ובנוסף לכך גם הצמדה למדד המחירים לצרכן.

דבורה ברוך, המנכ"לית ואשתו של בעל המניות המרכזי בחברה, שעלות שכרה אשתקד עמדה על 688 אלף שקל, צפויה לשדרוג לעלות שכר שנתית של 1.2 מיליון שקל. זו תורכב משכר של 838 אלף שקל (שיפור של 22%) לצד בונוס של 370 אלף שקל, שמתוכו 48 אלף שקל יוענקו בגין השלמת הגיוס, והיתרה כאמור תלויה בשיפור משמעותי ברווחי החברה. היו"ר, דב ברוך, ירשום הכפלה בתנאי שכרו (ל-863 אלף שקל), וכך גם בנו רון המשמש כסמנכ"ל פיתוח עסקי, שיזכה לשכר בעלות של 1.2 מיליון שקל.

הריצה לבורסה נמשכת ועשויה אף להתגבר

כאמור, גיוס האג"ח של ש. ברוך משתלב עם מגמה שצוברת תאוצה בשנה האחרונה, ורבים מעריכים כי תתגבר, בדמות שורה של גיוסי חוב והון. בשיחות עם מנהלים בגופי השקעה, הללו מדברים על רעב מתגבר של המשקיעים להנפקות של חברות בתחום הבנייה למגורים, בין היתר בשל ההתעוררות בגיוסי קרנות הנאמנות המתמחות באג"ח קונצרניות והסנטימנט החיובי המחודש לו זוכה הענף, שרבים צופים לו פריחה בעקבות ההסדרה הביטחונית בצפון.

 

מתחילת השנה זינק מדד ת"א בנייה, שבו נכללות מניות החברות היזמיות הגדולות בבורסה, בשיעור של 43% הכפול בערך מעליית מדד הדגל של הבורסה ת"א 35. בתקופה זו גייסו חברות בנייה למגורים, באמצעות הנפקה ראשונה של מניות (IPO) או אג"ח, סכום מצרפי של מעל ל-1.3 מיליארד שקל, כשבין השמות שמככבים ברשימה ישנם עמרם אברהם, לוזון רונסון, אפי קפיטל, אבו פמילי וגשם למשתכן. השבוע השלימה חברה נוספת, קבוצת מיי טאון הפועלת בבניית דירות בפרויקטי התחדשות עירונית, גיוס ראשון של 62 מיליון שקל באג"ח הנושאות ריבית של 7.5%. בין בעלי המניות בחברה נמנים מורי ארקין ומייסדי קרן הגידור ספרה.

חברה נוספת בתחום הבנייה למגורים שהגישה לאחרונה תשקיף, מגידו, מבקשת לגייס חוב בהיקף של 85 מיליון שקל בריבית שקלית של עד 6.75%, עם שיעבוד על עודפים בפרויקטים שלה. מגידו מקימה נכון לסוף המחצית הראשונה השנה 809 דירות בשלבים שונים. היא נמצאת בבעלות חברת אאורה של יעקב אטרקצ'י (שרכשה אותה לאחרונה מידי רני צים תמורת 280 מיליון שקל), אשר מסתייעת בה כזרוע ביצועית.

מהדוחות הכספיים של מגידו למחצית השנה, עולה כי הכנסותיה קטנו בחצי ל-62 מיליון שקל בשל מועדי הכרה בפרויקטים שמקימה החברה ברחבי הארץ. הרווח הנקי נפל בשיעור של 78% לכ-4 מיליון שקל, בין היתר על רקע עלייה בהוצאות התפעול שנגעו בין היתר לשכר עובדים.

עוד כתבות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס נחלש ב-0.7%, פוטסי יורד ב-0.4% והקאק נסוג ב-1.1% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות