גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שאלות ותשובות על גלובס

דוח האמון השנתי של גלובס הוא דוח וולנטרי הנוגע ליצור יחסי שקיפות מול כלל מחזיקי העניין • במסגרת הדוח אנחנו נותנים מענה לשאלות הנפוצות המופנות אלינו • למשל: האם יש כזה דבר עיתון אובייקטיבי ואיך נקבעות הכותרות של הכתבות

מה האג'נדה של גלובס?

גלובס הוא עיתון עסקי־כלכלי, כלל ישראלי וציוני. גלובס רואה את עיקר תפקידו בתיווך המציאות לקוראיו ולא ביצירתה, את מרכז עשייתו בהשאת ערך מקסימלי למנוייו ואת אומנותו בבחירת ובניית תמונת המציאות הנאמנה והיעילה ביותר עבור קוראיו.

האם גלובס שמאלני או ימני?

לא זה ולא זה. אנו רואים את תפקידנו בתיווך המציאות, ולא ביצירת המציאות. לכן, הגדרנו בבירור בערכי גלובס את הערך של "ענייניות" שמשמעותו שנפעל "ללא הטיה פוליטית, כלכלית, מסחרית או אחרת, מתוך כבוד והכרה במגוון הדעות והמגזרים" (ראו עמ' 9, 23־24).

יש כזה דבר עיתון אובייקטיבי?

אין דבר כזה ״אובייקטיבי", אבל אפשר לשאוף לכך. המשמעות מבחינתנו היא איתור "נקודות עיוורון" ובלבול בין דעות לבין עובדות.

ההקפדה על ענייניות בדיווח היא אחד האתגרים המורכבים של מערכת עיתונאית, שכן הדעות והפרשנויות האישיות של חבריה נטמעות בדיווח העובדתי - עם ובלי משים - בבחירת הכתבות, בניסוח כותרות, בבחירת תמונות ועוד.


תוכן "אובייקטיבי" זה לא משעמם?

בעינינו, הלא אובייקטיביות, מידע וידע הוא מעניין מאוד, ובפרט כשהוא מתרכז בקורא והערך שהוא יכול להפיק ממנו, ולא בכותב ודעותיו האישיות.


אז מה אתם עושים בשביל ה"אובייקטיביות"?

הפתרון (החלקי לעד) לכך כולל מספר מרכיבים:

(1) מודעות. מודעות. מודעות.

(2) עיגנו וחיזקנו את בדיקת העובדות בגלובס, בין השאר באמצעות הטמעת יחידת "המשרוקית".

(3) קדימות לטקסטים מבוססי עובדות ולא דעות.

(4) סיווג ברור. מאמץ לאתר דעות אישיות "סמויות", להפריד אותן מהטקסט ולסווג אותן באופן בולט.

(5) מדידה. כמפורט בדוח, אנו מודדים, מגבירים מודעות ומתקנים.

(6) גיוון אקטיבי בארגון. ככל שיש יותר עובדים שמגיעים ממגזרים שונים ומדעות שונות, כך עולה הסיכוי שהמידע שהעיתון יספק יהיה מהימן יותר ומוטה פחות.

(7) גיוון אקטיבי במקורות ובמעגלי המסוקרים משלב תפיסות מציאות שונות ומציף הטיות.

(8) כאשר עולה לתודעה הציבורית סוגיה נפיצה, נפעל לאזן את הסיקור וניזום פרסום דעות נגדיות.

(9) השלמה עם הלא מושלם.

* בנוסף, מתקיימת הפרדה בין שיתופי פעולה מסחריים לבין מערכת העיתון. הסיקור לא מכיר את האינטרסים המסחריים, ומחלקת הסחר לא מכירה את החומרים עליהם עובדת המערכת. ניתן לקרוא על כך עוד בעמ' 69־71 בתוך דוח אמון.

עיתונות מידע מול עיתונות דעות:

השוואת שערים שלושה עיתונים כלכליים לקראת הבחירות בארה"ב, 1.11.2024

שאלת הפיכת העיתונות לכלי בשירות דעות מסוימות בלבד מעסיקה עיתונים רבים ברחבי העולם.

ב־28.10.2024 פרסם ג'ף בזוס, מייסד אמזון והמו"ל של "וושינגטון פוסט", מאמר שמתאר מדוע החליט להפסיק את מסורת התמיכה של העיתון במועמד לנשיאות ארה"ב, קשר את זה לירידת האמון בעיתונות והוסיף ש"'וושינגטון פוסט' ו'ניו יורק טיימס' זוכים בפרסים, אבל יותר ויותר אנחנו מדברים רק עם אליטה מסוימת. יותר ויותר אנחנו מדברים לעצמנו".

ב־2016, בעקבות כישלונו לצפות אפשרות לנצחון טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב, החליט ה"ניו יורק טיימס" לשלב כמה כותבים חדשים בעלי דעות מרכז וימין, שיאפשרו לו להבין טוב יותר, להבא, את האומה שהוא מסקר.

בין היתר גויסה אז עורכת הדעות בארי וייס. היא התפטרה מעט שנים לאחר מכן, ביולי 2020, בשל צנזורה רעיונית ואישית שחוותה, וכתבה מכתב שאותו פרסמנו בגלובס תחת הכותרת "העיתונות אליה אנו שואפים". להלן קטע מהמכתב של וייס:

האם יש נושאים שגלובס פוסל לפרסום?

גלובס הוא עיתון כלכלי, כלל ישראלי, ציוני בעל עקרונות וערכים, המתפרסמים בשקיפות, לרבות בדוח האמון השנתי. משמע, שהטקסטים נערכים ונבחרים בהתאמה לקהל, לתחומי הליבה ולערכים, וזו אינה "צנזורה".

לא נפרסם דברי הסתה, גזענות, ביטויי שנאה כלפי האחר או כאלה שפוגעים באופן בוטה בפרטיות. על פי הנהלים גם איננו מפרסמים תמונות שעלולות להשפיל.

זאת לא צנזורה?

ניתן לטעון שעצם קיומם של גבולות חוקיים או אתיים יוצר בהכרח צנזורה מסוכנת, אלא שהגישה הזאת אינה עומדת במבחן הביקורת, שכן כל מי שעוסק בשיח ציבורי מייצר באופן הכרחי גבולות - ממחוקקים הקובעים איסורים פליליים על הסתה לאלימות או על מסירת מידע ביטחוני, דרך עורכי מדורי הדעות בעיתונים הבוררים מה יפורסם ומה לא, ועד מי שחוסמים מגיבים בחשבונות הטוויטר שלהם.

כתיבת ופרסום דוח האמון נועדו לכך שבמקום שהגבולות הנעלמים יהיו מוכרים ליודעי ח"ן בלבד, הגבולות המוגדרים והכתובים יהפכו לנחלת הציבור.

איך נקבעות כותרות הכתבות?

העורכים בגלובס אחראים לכותרות שניתנות תוך היוועצות עם הכתב הרלבנטי. בבחירתן אנחנו מבקשים להקפיד על שלושה אלמנטים מרכזיים: הקשר, מהות ורלבנטיות.

בנוסף, אנו משתדלים: 1. לא להניח הנחות מוקדמות לגבי הידע של הקורא; 2. להפחית את השימוש במילים לוחמניות או אלימות; 3. להפחית שימוש בסלנג ובמשחקי מילים; 4. להפריד בין עובדות לדעות; 5. להימנע ככל הניתן מכותרות ״צהובות״; 6. לוודא שכותרות שליליות ניתנות רק כשהאירוע אכן מתאים לכך.

כמו כן, לכותרות באתר האינטרנט אנחנו מבצעים גם מבחני כותרות ובוחרים בכותרת הקריאה ביותר.

למה בעיתון כלכלי־עסקי יש גם תוכן כללי?

הקו שעובר בין תוכן כללי לתוכן כלכלי הוא מטושטש. לכל דבר יש השלכות כלכליות ולכל עובדה כלכלית יש השלכות רחבות.

אנחנו מנסים להביא לקוראינו מנעד, בדגש על תוכן כלכלי־עסקי מובהק כמו שוק ההון, השקעות, נדל״ן, תשתיות, משפט והייטק לצד הזווית הכלכלית של תחומים בעלי משמעות רחבה יותר כמו החברה הערבית והחרדית, עסקים קטנים ובינוניים, כלכלת ביטחון, מעקב אחר ביצוע החלטות ממשלה, תרבות ועוד.

האם יש לכם תחקירים?

לא מספיק. הגם שמדובר במוצר בעל חשיבות ציבורית עליונה, לצערנו בשנים האחרונות ירדה תדירות התחקירים בעיתונות כולה וגם בגלובס.

מי מחליט מה הכותרת הראשית?

למערכת העיתון שגרות יומיות קבועות שבמסגרתן נפגשים עורכי העיתון, משוחחים על הסיפורים הבולטים ומקבלים החלטות.

בישיבת הבוקר אנחנו מנסים להבין מה האירועים שצפויים באותו יום ואם קיים סיפור מרכזי כלכלי מובהק בסדר היום הציבורי, שאותו נמקם בעמודים הקדמיים (עמ' 2־3), הנקראים "הסיפור המרכזי". לעתים, יהיה מדובר ביצירת ערך מוסף לאירוע אקטואלי ובפעמים אחרות נבחר בסיפור שאנו מייצרים מלכתחילה וחושף תופעה, מחקר או אירוע בעל משמעות.

ההחלטה הסופית על הכותרת הראשית מתקבלת בפורום העורכים הבכירים שמתכנס בצהריים. במסגרתו אנחנו שואלים: מה הסיפור בעל המשמעות הכלכלית הרחבה ביותר, האם הזוויות שבהן אנו מתרכזים מעשירות את הקוראים, מהי הכותרת שתשיא להם את הערך המקסימלי ובאיזה אופן הכי כדאי להגיש את הסיפור, לרבות באמצעים גרפיים.

השער של עיתון סופ"ש נקבע בדרך כלל מראש ובו נבליט נושא אחד או שניים שבהם נעמיק.

איך נקבע מספר העמודים בעיתון?

עיתון מורכב מעמודי תוכן ומעמודי מודעות. מספר העמודים בכל גיליון מושפע משניהם. פריסת העמודים היא מעין תשבץ שנקרא ״לייאאוט״. מערכת העיתון יודעת שהמקום שמור למודעה אך לא לאיזה מודעה. בכל עיתון משוריינים מספר עמודים למדורים קבועים (כמו שוק ההון וגלובלי) ולמדורים מתחלפים (לדוגמה, מדור רכב בימי ראשון וחמישי).

למה מספר העמודים לא גדול יותר?

ההנחה המובלעת בשאלה היא שככל שמספר העמודים בעיתון גדול יותר כך גדלה איכות התוכן. אנחנו בגלובס מאמינים שההיפך הוא הנכון ושואפים לעיתון מהודק, עם תמהיל נושאים ותוכן שנבחרים בקפידה, ומאפשרים התמצאות וקריאה מהירה.

איך נקבע מספר האייטמים וה"פושים" באתר?

קוראי גלובס הם אנשים עמוסים. אנחנו מגבילים את מספר האייטמים והפושים על מנת לבחור את הרלבנטיים ביותר ולא להעמיס על קוראינו מידע אינסופי ללא בחירה ותעדוף.

עוד כתבות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"