גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היועמ"שית: כך חברה רשאית לבצע אובר-רולינג על התנגדות לשכר המנכ"ל

בעמדה שהגישה לבית המשפט, מגדירה לראשונה היועצת המשפטית לממשלה כללים ליישום ההסדר השנוי במחלוקת, המאפשר לדירקטוריון לאשר שכר למנכ"ל בניגוד לעמדת המוסדיים ● היועמ"שית מדגישה כי ניתן לבצע זאת רק במקרים חריגים – כולל אם המוסדיים התנגדו פומבית לשכר אבל תמכו בו מאחורי הקלעים. הכללים מופיעים גם בעמדה חדשה של רשות ניירות ערך

היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, קובעת לראשונה כללים בנוגע לתופעה המטלטלת מזה זמן את שוק ההון. מדובר בסמכות המוקנית לוועדת התגמול ולדירקטוריון של חברה ציבורית לבצע "אובר-רולינג", כלומר להפוך את ההחלטה שקיבלה האסיפה הכללית של בעלי המניות, אחרי שזו התנגדה לאישור שכר המנכ"ל. באחרונה אירעו שורה של מקרים שבהן חברות השתמשו בהסדר כדי לגבור על התנגדותם של גופים מוסדיים, המהווים את עיקר בעלי המניות מהציבור, כדי לאשר שכר למנהלים הבכירים שלהן. 

אושר בקריאה הראשונה: עיכוב הליכים לחייבים בהסדרי חוב
בלעדי | אחרי יותר מ-80 שנה ללא פיקוח: המכה שתספוג לשכת רואי החשבון

בעמדה שהגיש עו"ד ליאב וינבאום מפרקליטות מחוז תל אביב (אזרחי) מטעם היועמ"שית נקבע כי השימוש באובר-רולינג צריך להתבצע במקרים חריגים בלבד - ואסור שיהפוך להיות הכלל. לדוגמה, אם למנכ"ל יש כישורים יוצאי דופן, ניסיון מיוחד שקשה למצוא לו תחליף או היצע מצומצם של מנכ"לים פוטנציאליים. 

הדבר יכול להיות רלוונטי גם אם חשוב במיוחד לחברה לשמר את המנכ"ל ולהימנע מחילופי הנהלה - למשל, סביב עסקה משמעותית, אירועים ברמה הלאומית או הגלובלית, או אם הדירקטוריון מצא כי לא ניתן יהיה לשמור על יציבות ההנהלה בתקופה רגישה לחברה בלי לאשר למנכ"ל את השכר שהוצע לו. 

לפי היועמ"שית, ניתן לבצע אובר-רולינג גם אם הדירקטוריון נחשף לעובדות שעדיין אינן ידועות לבעלי המניות, כגון הצעה מתחרה שהמנכ"ל קיבל או משא-ומתן עסקי שנמצא בתחילתו, ועדיין אין חובת דיווח לגביו למשקיעים, אך הישארותו של המנכ"ל חיונית כדי שיבשיל. 

הרוחות בשוק ההון סערו לאחרונה סביב השימוש באובר-רולינג

עמדת היועמ"שית הוגשה לשופט המחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל אביב, מגן אלטוביה, במסגרת מספר בקשות לגילוי מסמכים לקראת הגשה אפשרית של תביעה נגזרת - תביעה שמגישים לרוב בעלי מניות מיעוט נגד מנהלי החברה בגלל נזק שהאחרונים גרמו, לכאורה, לחברה. 

הבקשות לגילוי מסמכים, שהוגשו על-ידי משה קאשי מארגון לובי 99 וד"ר הראל פרימק מארגון צדק פיננסי, נועדו לקבל מידע אודות הרקע להחלטות שקיבלו ועדות התגמול והדירקטוריונים במספר חברות שביצעו אובר-רולינג על התנגדות המוסדיים, ובהן דלק, מטריקס, אלקטרה וניו מד אנרג'י. 

הרוחות בשוק ההון סערו בתקופה האחרונה סביב השימוש באובר-רולינג. זאת, לאחר שגופים מוסדיים סירבו להאריך את כהונתם של דירקטורים חיצוניים (דח"צים) אשר שיתפו פעולה עם האובר-רולינג ותמכו בהפיכת התנגדותם של המוסדיים. כך, לא הוארכו כהונתם של נגה קנז-ברייר כדח"צית בחברת ביג ושל איתיאל אפרת כדח"ץ בחברת מטריקס. באחרונה אף פורסם כי בית ההשקעות מיטב הודיע לדח"צים בחברת אלקטרה כי יצביע נגד הארכת כהונתם אם יתמכו באובר-רולינג. 

לדח"צים יש תפקיד מרכזי באישור שכר לבכירים חרף התנגדותם של המוסדיים, שכן הם מכהנים בוועדת התגמול של החברה. לוועדה זו מוקנית הסמכות לקבוע מראש את השכר - ואף לבצע אובר-רולינג על החלטת המוסדיים, לצד האישור הנדרש לכך מהדירקטוריון. המנגנון בא לעולם במסגרת תיקון 20 לחוק החברות, שנחקק ב-2012 כחלק מרפורמה אשר קבעה לראשונה קווים מנחים לגיבוש מדיניות תגמול בחברות ציבוריות. 

לפי החוק, אישור מדיניות התגמול ושכר המנכ"ל מחייב את תמיכתם של רוב מקרב בעלי המניות שאין להם עניין אישי במהלך, כאשר הכוונה היא בראש ובראשונה למשקיעים המוסדיים. לפי תיקון 20, אם אותם בעלי מניות מהציבור התנגדו לשכר, הדירקטוריון יכול להפוך את החלטתם אחרי שבחן את ההתנגדות ועל בסיס נימוקים מפורטים. 

בעמדה שהגישה לבית המשפט קובעת היועמ"שית כי הדירקטורים הבוחנים האם להפוך את התנגדות המוסדיים צריכים לבחון, בין היתר, את אחוז המתנגדים. לדבריה, "ככל ששיעור גבוה יותר של בעלי מניות התנגדו, נחלשת ההצדקה להתגבר על החלטת האסיפה הכללית".

עוד נדרשים הדירקטורים לקחת בחשבון מה היו הסיבות להתנגדות המוסדיים, מה היו עמדתן של חברות הייעוץ למוסדיים (בפועל, הכוונה כיום בעיקר לחברת עמדה), והאם משקיעים נוספים מהציבור הביעו את עמדתם בנושא. 

שיקול אפשרי ומעניין במיוחד העולה מעמדת היועמ"שית לטובת אובר-רולינג נוגע למתרחש מאחורי הקלעים, כאשר המוסדיים אומנם התנגדו פומבית לשכר המנכ"ל - אך בפועל דווקא תומכים בו. עו"ד וינבאום כותב בהקשר זה מטעם היועמ"שית כי "לעתים מדיניות ההצבעה של הגופים המוסדיים מגבילה אותם, ובשיח מולם עולה שאינם מתנגדים לתגמול המוצע לגופו אלא רק מהטעם שהוא סותר את מדיניות ההצבעה הרוחבית שלהם. נימוק כזה, מטבע הדברים, יקבל משקל נמוך יותר". 

הביקורת השיפוטית לגבי רכיבי השכר תהיה מצומצמת יותר

היועמ"שית סבורה כי ככל שהאובר-רולינג נועד לאשר שכר בהיקפים החורגים משמעותית מההחלטה של בעלי המניות או ממדיניות התגמול של החברה - כך ההצדקה למהלך צריכה להיות "מובהקת יותר". הנימוקים שעל הדירקטוריון לפרט לגבי האובר-רולינג צריכים לכלול מידע חדש, מעבר לזה שנכלל בזימון לאסיפה הכללית - זו שהשכר הובא מראש לאישורה.

עמדת היועמ"שית גובשה במחלקה למשפט כלכלי בייעוץ וחקיקה בראשות עו"ד מאיר לוין, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה. מעמדתה עולה כי בקרוב צפויה רשות ניירות ערך לפרסם את עמדתה לגבי הגילוי שיידרשו חברות לספק למשקיעים בנושא. 

ואומנם, בעמדה שפרסמה רשות ניירות ערך היום (ה'), היא דורשת מחברות לספק דיווח מיידי למשקיעים אודות החלטת האובר-רולינג שקיבל הדירקטוריון - בהתאם לכללים המופיעים בעמדת היועמ"שית. בין היתר, על החברה לגלות כיצד התקבלה ההחלטה על סמך בחינה של התנגדות המוסדיים, הגורמים לה, והמשא-ומתן שהתנהל איתם.

ברשות מדגישים כי מדיווחים קיימים של חברות בנושא אובר-רולינג עולה כי לרוב יש נטייה לחזור בהם על ההצדקות שניתנו במקור לשכר, כאשר הובא בפני בעלי המניות, בעוד שהדגש בדיווח נדרש דווקא על הסיבות להפוך את החלטת המוסדיים.

עוד דורשת הרשות מחברות שביצעו אובר-רולינג, לגלות האם הסתמכו על השוואה לחברות אחרות, ולפרט לגבי שווי השוק שלהן, ענפי התעשייה שלהן וטווח השכר הנהוג בהן. הרשות אף דורשת לגלות את זהות הדירקטורים שקיבלו את החלטת האובר-רולינג בוועדת התגמול ובדירקטוריון, האם מי מהם התנגד לאובר-רולינג, והאם התקבלו החלטות דומות בשלוש השנים האחרונות. 

לגבי התערבות אפשרית מצד בית המשפט באובר-רולינג, היועמ"שית קובעת כי בית המשפט יידרש לבחון האם בהחלטת הדירקטוריון מדובר במקרה "מיוחד", המצדיק להפוך את עמדת בעלי המניות, הייתה סבירה. זאת, על סמך מה שמכונה "כלל שיקול-הדעת העסקי המוגבר" או "סטנדרט הביניים". מדובר במבחן המתיר לדירקטוריון גמישות רחבה יחסית, במיוחד אם הדירקטורים היו עצמאיים ופעלו ללא ניגוד עניינים, אך עם זאת מאפשר לבית המשפט לבחון לעומק את ההחלטה שקיבלו. 

מנגד, הביקורת השיפוטית לגבי רכיבי השכר עצמם תהיה מצומצמת יותר, כי "מדובר בהחלטה הנמצאת בליבת ההתנהלות העסקית של החברה ומומחיות הדירקטורים נותנת להם יתרון משמעותי בקבלת ההחלטה". בלי שיקול-דעת עסקי רחב בנושא, קיים לדעת היועמ"שית "חשש לריבוי תביעות סרק". הביקורת של בית המשפט תהיה מצומצמת גם לגבי מדיניות התגמול הכללית של החברה, בניגוד לחבילת שכר ספציפית למנכ"ל מסוים. 

היועמ"שית מדגישה כי הכללים שקבעה בחוות-הדעת חלים גם לגבי אישור שכר למנהלים הכפופים למנכ"ל. 

באחרונה הזמין השופט אלטוביה את הגופים המוסדיים בחברות שלגביהן התבקש גילוי המסמכים להביע את עמדתם בנושא האובר-רולינג. כעת, בעקבות הגשת עמדתה של היועמ"שית, בית המשפט צפוי לדון בסוגיה בשבועות הקרובים. 

עוד כתבות

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"