גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סין מפציצה כישרונות טכנולוגיים בהצעות עבודה. המערב בלחץ

Huawei הציעה לשלש את שכרם של עובדי ספקית עיקרית של חלקים לייצור שבבים, ועוררה חקירה בגרמניה

וואווי הסינית הציגה ניסיונות גיוס עקשניים במיוחד / צילום: Reuters, Costfoto
וואווי הסינית הציגה ניסיונות גיוס עקשניים במיוחד / צילום: Reuters, Costfoto

מנהלים ב-Zeiss SMT בגרמניה, המייצרת רכיבים חיוניים לבניית המוליכים למחצה החזקים ביותר בעולם, קיבלו חדשות מטרידות בסתיו האחרון. "ציידי ראשים" מחברת הטכנולוגיה הסינית Huawei Technologies ניסו לגזול את עובדיה. 

השיחות שחושפות: כך נראית מערכת היחסים של פוטין לטראמפ
פרויקט הבנייה הגדול בעולם הוא מגנט למנהלים עם התנהגות מחפירה

עובדים עם גישה לידע רגיש של Zeiss קיבלו הודעות בלינקדאין, מיילים ושיחות מנציגי Huawei (וואווי הוא תאגיד רב-לאומי סיני המייצר ציוד תקשורת), שהציעו להם עד פי שלושה מהמשכורות שלהם כדי להצטרף לחברה הסינית, כך על פי מידע שהגיע מאנשים המכירים את הפרטים.  

הפנייה עוררה חקירה של גורמי מודיעין גרמניים, שחששו כי היא עלולה לספק דלת אחורית ל-Huawei לקבל גישה לחלק מהקניין הרוחני המתוחכם ביותר בעולם. החקירה עדיין פתוחה, אומרים גורמים הבקיאים בנושא. זה היה הסימן האחרון לכך שציידי הכישרונות הפכו לחזית מכרעת בקרב בין סין למערב על עליונות טכנולוגית. 

בעוד שממשלות מערביות מקשות על סין לגשת לטכנולוגיות רגישות - מגמה שצפויה להימשך תחת הנהגתו של נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ - חברות סיניות רבות מנסות להתקדם על ידי פיתוי של מהנדסים בכירים, בתחומי המוליכים למחצה ובינה מלאכותית, להצטרף לשורותיהם. 

רן ג'נגפיי, מנכ''ל Huawei / צילום: Reuters, Denis Balibouse

חלק מהחברות מטשטשות את מוצאן הסיני

חברות סיניות מתמקדות במספר מוקדי טכנולוגיה, לרבות טייוואן, חלקים מאירופה ועמק הסיליקון. חלקן מטשטשות את מוצאן הסיני על ידי הקמת מיזמים מקומיים השוכרים את העובדים, כדי להימנע מלמשוך תשומת-לב של גורמים רשמיים מקומיים, לדברי הרשויות. 

המאמצים מאלצים גורמים בארה"ב ובאירופה, שרבים מהם רואים בגיוס פעילות עסקית רגילה שאין להגביל אותה, להתעמת עם השאלה האם עליהם לעשות יותר כדי לפקח על הנוהג, ואם כן, כיצד. 

טייוואן, שכבר מנהיגה כללים נוקשים בנוגע לגיוס סיני, הודיעה בספטמבר כי החלה בנקיטת אמצעים והאשימה שמונה חברות טכנולוגיה סיניות ביבשת בגזל לא חוקי של כישרונות מהאי, דבר המאיים על התחרותיות של טייוואן. 

הרשויות בקוריאה הדרומית מחמירות את העונשים המוטלים על אנשים שמעבירים באופן לא חוקי טכנולוגיות רגישות למדינות זרות כמו סין, גם כאשר הם מגויסים לעבודה שם. המדינה מתמודדת עם כמה מקרים, לרבות אחד שבו בכיר לשעבר של סמסונג אלקטרוניקה הואשם בלקיחה לא חוקית של שרטוטי המפעל של סמסונג, כדי לבנות העתק שלו כמפעל שבבים בסין.

ארה"ב ואירופה עדיין פתוחות למדי לגיוס על ידי רוב החברות הסיניות. אך גורמי מודיעין אירופיים אומרים שהם צופים בדאגה באופן שבו גורמים הקשורים לסין מנסים לפתות מומחים מחברות ההייטק ביבשת. סוכנויות הביון האמריקאיות אמרו בהערכת האיום האחרונה שלהן כי הן מאמינות שגיוס כישרונות הוא אחת הדרכים שסין משתמשת בהן כדי להפוך למעצמת-על מדעית וטכנולוגית. 

סודות של מוליכים למחצה

גורמי ביטחון מערביים מודאגים במיוחד מן המאמצים של סין לכוון לחברת  ASML  Holding, אחת מחברות הטכנולוגיה החשובות בעולם, ולספקיה, לרבות Zeiss הגרמנית. החברה ההולנדית היא היחידה בעולם המסוגלת לייצר מכונות מתוחכמות הדרושות להדפסת מבנים קטנים - מרוחב שערה אנושית על שבבים עבור יישומי AI מתקדמים ויישומים אחרים. 

ל-ASML נדרשו עשרות שנים כדי להתמחות במכונות ליתוגרפיה (טכניקת הדפס) כאלה, הידועות כסורקי EUV. בלעדיהם, סין לא תוכל לייצר שבבים ברמה המתקדמת ביותר. ממשלת הולנד מונעת מ-ASML לשלוח לסין את מכונות ה-EUV שלה, שיכולים להיות להן גם יישומים צבאיים. 

מאז 2021, שכרה חברת Huawei עשרות מהנדסים וצוותים אחרים בסין, שעבדו על ליתוגרפיה ואופטיקה עבור חברות, לרבות ASML וחברות מערביות אחרות, כך עולה מנתוני לינקדאין ומאתר רשת העבודה הסיני Maimai. מהנדס סיני שעזב את ASML לפני כעשור, עם ידע על חלק מן התוכנות שלה, הקים מאוחר יותר חברה מתחרה בסין, לפי רישומי חברות ולפי ASML. 

עובד לשעבר של ASML מטאיפיי אמר שקיבל פניות ממגייסים סיניים מדי חודש במשך שנתיים לאחר שעזב את החברה ב-2020. המהנדס אמר ש-Huawei הייתה עקשנית במיוחד, ועשתה מאמצים חוזרים ונשנים ליצור איתו קשר בלינקדאין. הוא מעולם לא הגיב.

ASML אמרה כי אין לה אינדיקציה לפעילות גיוס חריגה המכוונת אל עובדיה וכי קצב עזיבת העובדים שלה נמוך מאוד בהולנד ובעולם כולו. 

ממשרד החוץ של סין נמסר כי לא ידוע להם על דוגמאות של ציד כישרונות, וכן כי האינטראקציה של סין עם כישרונות זרים אינה שונה מזו של מדינות אחרות. Huawei לא השיבה לבקשות להגיב. 

"לרסס ולהתפלל"

סין הבהירה שגיוס עובדים הוא בראש סדר העדיפויות שלה, במיוחד עבור טכנולוגיות תחרותיות כמו בינה מלאכותית. תוכנית ממשלתית לפיתוח בינה מלאכותית ב-2017 קראה למשוך את הכישרונות ה"חדים" ביותר, לרבות "מדענים בין-לאומיים מובילים" בתחומים כמו למידת מכונה, נהיגה אוטומטית ורובוטים חכמים. 

פיתוי מהנדסים זרים יכול לספק קיצור דרך רב-ערך לחברות סיניות, משום שאת המומחיות שלהם אי אפשר לשכפל או לגנוב בקלות, אמר פול טריולו, שותף בחברת הייעוץ העסקי DGA Group. "היום לממשלות אכפת מזה יותר", אמר, אף שהקביעה היכן למתוח את גבולות הגיוס המקובל תהיה "משימה קשה מאוד, וקשה לאכיפה".

ממשלות רבות כבר הגבילו שותפויות אקדמיות ועסקיות עם סין או הציגו תוכניות לתהליך סינון של השקעות עבור רכישות סיניות. מימון ממשלתי של חברות סיניות מאפשר להן להציע משכורות שהן מעבר למה שחברות מערביות יכולות לשלם. 

מהנדסים רבים נרתעים מהצעות כאלה, ומציינים סיכון למוניטין וחששות בנוגע להתאמה לתרבות הארגונית הסינית. עם זאת, כמות הפניות של חברות סיניות היא רבה כל כך - אסטרטגיה שמגייס לשעבר של Huawei כינה בריאיון "לרסס ולהתפלל" - שבהכרח יש כאלה שאומרים כן. 

לעתים קרובות, הם מביאים עמם סודות מסחריים. בשנה שעברה, המנכ"ל של חברת המוליכים למחצה הקליפורנית FemtoMetrix העיד בפני הקונגרס כי הסודות המסחריים של החברה שלו נגנבו כאשר שלושה עובדים עזבו כדי להקים חברת מוליכים למחצה בסין, ולקחו איתם אלפי קבצי FemtoMetrix. אלון רפאל, מנכ"ל FemtoMetrix, אמר בעדותו כי מדובר בדוגמה ל"אסטרטגיה של סין לגניבת קניין רוחני אמריקאי". בריאיון עימו, אמר רפאל כי החברה שלו ממשיכה "בקושי" לפעול, וכי הוא לא הצליח לגייס מימון משמעותי מאז הגניבה.

ממשרד החוץ של סין נמסר כי סין מכבדת את כללי הקניין הרוחני וכי כל דיווח על גניבת קניין רוחני לכאורה הוא השמצה חסרת בסיס.

הצרות של טייוואן

בטייוואן, בסיסה של Taiwan Semiconductor Manufacturing, החברה הקבלנית הגדולה בעולם לייצור שבבים, גורמים רשמיים אומרים שהם החלו לראות עלייה בציד כישרונות מסין ובגניבת סודות מסחריים בסביבות 2015. בתסכולם, הם אישרו כללים חדשים ב-2022 המונעים מכל אדם להדליף למדינות זרות טכנולוגיה שהיא קריטית לביטחון הלאומי ולתחרותיות התעשייתית של טייוואן. 

עבריינים צפויים לעונש של עד 12 שנות מאסר וקנס של עד כ-3 מיליון דולר. טייוואן גם החמירה את העונשים לחברות מקומיות שפועלות ככיסוי של חברות סיניות לגיוס כישרונות. 

"הידע נמצא במוחות שלהם, ובמקרים מסוימים, צוות שלם עלול להיגזל על ידי חברה סינית", אמר סאן צ'ן-יי, סגן מנכ"ל לשכת החקירות במשרד המשפטים של טייוואן. בין 2020 ליולי 2024, המשרד חקר כ-90 מקרים של ציד כישרונות, רובם קשורים למוליכים למחצה, אלקטרוניקה ומכונות, אמר סאן. 

לפני כמה שנים, הצטרף ליאנג מונג סונג, מהנדס טייוואני בכיר לשעבר ב-TSMC ובסמסונג, ליצרנית השבבים הקבלנית הגדולה בסין, Semiconductor Manufacturing International. לרוב מיוחסת לליאנג ההצלחה המהירה של SMIC, שבסיסה בשנחאי. בשנה שעברה היא סייעה ל-Huawei לייצר את מעבד הסמארטפון המתקדם ביותר שלה, שבב של שבעה ננומטר המשמש באחד הטלפונים החזקים ביותר שלה. 

בפעולת האכיפה האחרונה של טייוואן, אמרו הרשויות כי הן פשטו על 30 מקומות וחקרו 65 אנשים בארבע ערים. בין שמונה החברות שהואשמו בציד כישרונות לא חוקי הייתה יצרנית סינית גדולה של כלים לשבבים (Chip toolmaker). 

ישנן חברות שבבים סיניות שמנסות לטשטש את מוצאן ועובדות עם ציידי ראשים שבסיסם בסינגפור ובהונג קונג. הן גם הצטוותו לטייוואנים כדי להקים חברות באי ולשכור מהנדסים מקומיים, אומרים החוקרים. 

הקשר הגרמני

הרשויות בגרמניה מודאגות גם הן מן המאמצים של סין לפתות מהנדסים העובדים אצל הספקים הגרמניים של ASML. 

המראות המיוחדות של Zeiss SMT מהוות את החלק המרכזי של מערכות ה-EUV המשוכללות של ASML, שלעתים הן מגיעות גם לגודל של אוטובוס. הטכנולוגיות של Zeiss נחשבות מתקדמות כל כך, עד שהמטה שלה הוא מחוץ לתחום עבור רוב המבקרים. התמונות בחומרי הפרסום שלה נערכות בקפידה כדי לא להסגיר סודות מסחריים. 

כשעובדי Zeiss התריעו על ניסיונות הצייד של Huawei בסתיו שעבר, הם שיתפו את הפרופילים של המגייסים עם המנהלים שלהם, כך על פי אנשים המכירים את המקרה. אף על פי ששום עובד לא נטש את החברה, הלוביסט הראשי של חברת האם של Zeiss SMT העלה את הנושא בפני גורמים בממשלה, מה שגרם לחקירת המודיעין הגרמני, לדברי אנשים המכירים את הנושא. 

Zeiss וסוכנות הביון הפנימית של גרמניה, המשרד הפדרלי להגנת החוקה, הידוע גם בשם BfV, סירבו להגיב. 

מאוחר יותר התברר ש-Huawei פנתה גם ל-Trumpf, חברה גרמנית המייצרת מגבר לייזר שיוצר מקור אור מרוכז לייצור פרטי שבבים, שחלקם הם שבריר מגודלו של גרגר חול. דובר Trumpf אמר כי "גם אנחנו הבחנו בפניות מוגברות של חברות סיניות כמו Huawei המכוונות לעובדים שלנו", אף אחת מהן לא צלחה, לדבריו. 

הרשויות בברלין נמנעו מלהתערב יותר מדי בהחלטות עסקיות, כמו את מי מעסיקים יכולים להעסיק. 

ברלין אימצה לאחרונה חקיקה האוסרת על מפעילי מערכות טלקומוניקציה להשתמש ברכיבי Huawei בחלקים רגישים של הרשתות של גרמניה, בדומה להגבלות מחמירות יותר שהטילה ארה"ב על Huawei בשנת 2020. אך המכשירים והמוצרים האחרים של החברה הסינית עדיין נמכרים במדינה. Huawei מנהלת חמישה מרכזי מחקר ברחבי גרמניה, העוסקים במערכות אופטיות ובתחומים אחרים. 

גורמים רבים בממשל מפקפקים בכך שאפשר למנוע ציד כישרונות. חקיקה חדשה שעשויה הייתה להקשות על חברות סיניות להתבסס בגרמניה כדי לגייס כישרונות, צפויה להיכשל לאחר קריסת ממשלתו של הקנצלר אולף שולץ. 

יחד עם זאת, פרידריך מרץ, ראש האיחוד הנוצרי-דמוקרטי של המרכז-ימין, והמועמד הסביר ביותר להיות הקנצלר הבא לפי הסקרים, השמיע הערות נוקשות יותר כלפי סין. "גם חברות גרמניות הן מטרה", אמר לרשת החדשות הגרמנית DPA מוקדם יותר השנה, "וזה לא בסדר מבחינתנו."

ג'יו וואנג בטאיפיי ודסטין וולץ בוושינגטון תרמו למאמר זה. 

עוד כתבות

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח מצרי: זו ההצעה האמריקנית לעסקת החטופים החדשה

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

מגמה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שיאים חדשים בוול סטריט בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עולה ב-0.5% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● מגמה חיובית באירופה

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות