גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המאבק בחזירים בחיפה: העתירה נגד הירי נדחתה, אך העירייה נדרשת לתשובות

תביעת תנו לחיות לחיות למיתון הירי בחזירים נדחתה, אך עיריית חיפה נדרשה לחדד הנחיות לגבי ביצוע הירי ● בינתיים, קבוצת פעילות למען החזירים טוענת: העירייה יורה בקרבת בני אדם, בניגוד לחוק

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun
חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

בשבוע שעבר, דחה בית המשפט המחוזי בחיפה (בשבתו כבית משפט לעניינים מינהליים) את עתירת עמותת תנו לחיות לחיות נגד עיריית חיפה ורשות הטבע והגנים, שטענו כי כמות החזירים המומתים והאופן בו הם נהרגים הם פגיעה בזכויות בעלי החיים. בית המשפט אף פסק הוצאות שעל העמותה לשלם, אך הוא גם קבע כי על העירייה לתת כמה תשובות ולשנות כמה מנהליה בעניין הירי בחזירים בחיפה.

דוח רשות הטבע והגנים חושף לעומק את מצב החזירים בחיפה. איזו עיר נוספת נמצאת בסיכון?
איך אפשר להתמודד עם בעיית חזירי הבר בחיפה? זה מה שגילו בהונג קונג
המפרץ הפרוע: עיריית חיפה ירתה במעל 100 חזירי בר. האם זה הפתרון לבעיה?

במקביל, עמותת הפעילים למען החזירים בחיפה מכינה עתירה אחרת, על בסיס סעיף אחר: איסור לירות בטווח של 500 מטר מאזור מגורים. קבוצת הפעילים טוענת כי הירי בתוך העיר מטריד את התושבים וגם מסכן חיי אדם. העתירה הזו תוגש כנראה בעוד כחודש.

העירייה תתבקש לעדכן את רישיונות הציד

בעתירת תנו לחיות לחיות שנדחתה, הטענה העיקרית הייתה שהעירייה ממיתה הרבה יותר חזירים מהנחוץ ואינה פועלת בדרכים אחרות כדי להרחיקם מהעיר.

תנו לחיות לחיות כבר הגישה עתירה בנושא במאי האחרון, בעקבות הצהרותיו של יונה יהב בקמפיין הבחירות שלו כי העיר תהיה "נקייה מחזירים" תוך 90 יום, ותחילת הירי בחזירים מיד לאחר בחירתו במרץ. אולם עיריית חיפה טענה אז בבית המשפט כי היא בסך-הכול ממשיכה את אותה התוכנית שנקטה ראש העיר הקודמת, עינת קליש-רותם. בהמשך הצטברו ראיות נוספות כי התוכנית אולי כתובה בצורה זהה, אבל מבוצעת אחרת, ואז הוגשה העתירה השנייה.

לדברי עו"ד רוני בן דוד מהמחלקה המשפטית של תנו לחיות לחיות, "בתקופת קליש-רותם הומתו, לכל היותר, כמה עשרות חזירים בחודש, בזריקה, לאחר ייעוץ אקולוגי שקבע כי אכן מדובר בחזיר סורר, שחטף לאזרחים שקיות או רדף אחריהם. אבל באפריל כבר ראינו ירי בחזירים ספציפיים, שתושבי השכונות הכירו ולא נחשבו עד אז לסוררים".

היא מספרת כי הדיון בבית המשפט במאי היה סוער מאוד: "יונה יהב קרא לעורך הדין שלנו 'פרחח' ואמר לו 'תחזור לתל אביב'".

ד"ר עמית דולב, אקולוג מחוז צפון של רשות הטבע והגנים, טען בעבר בשיחה עם גלובס כי גם הפעילים למען החזירים התנהלו בצורה סוערת בדיון.

לאור בקשת השופטת כי העמותה תגיע עם ראיות נוספות, דרשה העמותה פרסום של דוח מסכם של הפעילות בנושא. לדברי עו"ד בן דוד, "יונה יהב אמר - 'לא יקום ולא יהיה, אני ראש העיר!', אך בסופו של דבר פורסם הדוח".

את מסקנות דוח רשות הטבע והגנים הבאנו בכתבה קודמת, ובו הרשות אכן מודה בגידול משמעותי במספר החזירים המומתים, למאות בחודש. האם זה עוזר? אם משכללים עונתיות, לא בטוח שמספר החזירים נמצא בירידה.

בגלגול הנוכחי של העתירה, לב הוויכוח היה השאלה מהו חזיר סורר. לדברי בן דוד, "הירי היום מבוצע מתוך כלי רכב. הם מתקרבים למקום, ולטענתם עושים רעש כדי להפחיד את החזירים, ואז יורים בהם אם הם לא בורחים. אנחנו ראינו בסרטונים שאפילו ניסיון ההפחדה המינימלי לא תמיד מבוצע. המכונית עוברת, יורים בחזיר מתוך הרכב וממשיכים הלאה".

ההישג של תנו לחיות לחיות בעתירה זו, למרות דחייתה, הוא דרישת השופט שמואל מנדלבום לחדד את ההנחיות. עוד הישג של תביעה זו הוא שמעתה לא יוכלו הציידים לבצע ירי ממארב אלא רק מטווח קצר. כמו כן, הציידים הונחו לוודא שהחזירים מתים אחרי הירייה, בשל טענות הפעילים כי מאפשרים לחזירים לגסוס, כולל מקרה בו חזיר נורה בלילה, ברח וגסס עד שמת לפנות בוקר בכניסה לגן ילדים.

"שאלה שנותרה פתוחה היא האם העיריה נוקטת אמצעים אחרים, כמו פינוי פחים תדיר, סגירה הרמטית של פחים וחינוך הציבור נגד האכלת חזירים", אומרת בן דוד. "התבססנו על פסיקה של בית המשפט העליון בתביעת 'מגן לחתול' נגד עיריית ערד, לפיה המתה תתקיים רק כשמוצו אמצעים לא קטלניים. אבל העירייה סיכלה את האפשרות לתבוע על הסעיף הזה כי לא העבירה לנו את הנתונים, ואחר-כך העבירה נתונים לגבי השנים 2019-2024, וכמובן הגישה השתנתה בין לבין. בהליכים מינהליים, הנחת היסוד היא שהרשות פעלה לפי הדין, וחובת ההוכחה שזה לא נעשה היא עלינו, אבל אין לנו את המידע, כי הם לא שיתפו אותו".

מרשות הטבע והגנים נמסר: "הטמענו כבר חלק מהתנאים עובר למתן פסק הדין, בשל ההערות שניתנו בעל-פה. עכשיו נטמיע את הכול להיתר ונפרסם הנחיות לציבור".

עו"ד בן דוד משוכנעת שההתנהלות תוביל למעגל הרג שלא ייגמר. "בלי טיפול באמצעים אחרים, אם הפחים עוד פתוחים, והגדרות פרוצות, הרג החזירים בעיר ישאיר וואקום שימשוך חזירים חדשים מן הוואדי, לאותו גורל".

יעל ארקין, מנכ"לית תנו לחיות לחיות, מוסיפה כי "למרות שהייתה לנו תחושה שהעתירה תיגמר כך, ושאולי יפסקו לנו הוצאות, המשכנו בה, בתקווה להשיג את פסק הדין ולראות אם אפשר לערער. כרגע נראה כי פסק הדין לא השאיר הרבה מקום לערעור, אבל אנחנו לא מוותרים. יש לנו גם ניצחונות, כמו קרבות האדם-תנין בחמת גדר, שיצאו מחוץ לחוק בעקבות עתירה שלנו. אנחנו ממשיכים להילחם בזירה הציבורית".

ירי ליד בני אדם ובלוני גז

העתירה של ארגון הפעילים למען החזירים מוגשת בנפרד מן העתירה של תנו לחיות לחיות ובסעיפים אחרים. השופט בעתירת תנו לחיות לחיות ביקש לקשור את העתירות יחד, כי מדובר בעתירות באותו עניין. כעת עו"ד ריצ'רד סאלח, המוביל את התביעה, ממתין לפסק דין בבית המשפט העליון, שעשוי לשנות את הלכת כספי, הקובעת כי עתירות בעניין שכבר נדון צריכות להידחות. "גם נגד עילת הסבירות הגישו 50 עתירות, ואף אחת מהן לא נמחקה", מציין סאלח. הצפי הוא כי הפסיקה תינתן עד סוף דצמבר, ואז תוגש עתירת קבוצת הפעילים, שהצליחה לגייס כ-50 אלף שקל לתביעה במימון המונים.

"אני בכלל לא פעיל זכויות בעלי חיים, ולא הקדשתי לחזירים הרבה מחשבה", אומר סאלח. "כשעו"ד אביטל בן נון, מפעילות החזירים, פנתה אליי בגלל ההבנה שלי במשפט מינהלי, בחרתי לקחת את התביעה הזו, כי אני מאוד מאמין בה ברמה המשפטית. היא לא מתייחסת בהכרח לחיפה או אפילו לחזירים, אף שזה המקור שלה. הטענה היא שאסור לצוד 500 מטר ממקום מגורים".

סאלח מוסיף: "בחיפה, אומרים שהחוק הזה לא חל על מקרה שבו ניתן היתר צידה ספציפי לציד בתוך העיר. אבל מתן היתר כזה אינו סותר את העובדה שהחוק קיים. לא רק זאת, אלא שהחוק נחקק ב-1955, ונאמר בו כי על אף האמור בהוראות החוק, ניתן לתת היתר צידה לציד בתוך העיר, ואז ב-1990 המשפט הזה נמחק. אז מה אפשר להבין מכך על כוונת החוק?". יש בו גם היגיון, אומר סאלח. "מה מסוכן יותר לאזרחים - מאות יריות ליליות בתוך העיר או חזירי בר, שבהם אפשר לטפל גם בדרכים אחרות?".

הציידים עצמם הם קבלני משנה של העירייה, בעלי רישיון ציד. קבוצת הפעילות מדווחת על ירי ליד בלוני גז ולא רחוק מבני אדם, גם בתקופות הכי סוערות של המלחמה בצפון, כשהתושבים עלולים להיבהל מכל רחש.

מרשות הטבע והגנים נמסר כי בעתירה הראשונה, של תנו לחיות לחיות, השופט התייחס גם לירי בתוך יישוב וקבע כי הוא בדין, "ולכן לא ברורה הסיבה לעתירה נוספת". אך עו"ד סאלח מציין כי הוא ערוך לדון בנושא שוב, מול אותו שופט או בתקווה מול שופט אחר, וגם לערער אם יהיה צורך. "אני מוכן לקחת את התביעה הזו עד העליון", אמר.

עוד כתבות

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק