גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המאבק בחזירים בחיפה: העתירה נגד הירי נדחתה, אך העירייה נדרשת לתשובות

תביעת תנו לחיות לחיות למיתון הירי בחזירים נדחתה, אך עיריית חיפה נדרשה לחדד הנחיות לגבי ביצוע הירי ● בינתיים, קבוצת פעילות למען החזירים טוענת: העירייה יורה בקרבת בני אדם, בניגוד לחוק

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun
חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

בשבוע שעבר, דחה בית המשפט המחוזי בחיפה (בשבתו כבית משפט לעניינים מינהליים) את עתירת עמותת תנו לחיות לחיות נגד עיריית חיפה ורשות הטבע והגנים, שטענו כי כמות החזירים המומתים והאופן בו הם נהרגים הם פגיעה בזכויות בעלי החיים. בית המשפט אף פסק הוצאות שעל העמותה לשלם, אך הוא גם קבע כי על העירייה לתת כמה תשובות ולשנות כמה מנהליה בעניין הירי בחזירים בחיפה.

דוח רשות הטבע והגנים חושף לעומק את מצב החזירים בחיפה. איזו עיר נוספת נמצאת בסיכון?
איך אפשר להתמודד עם בעיית חזירי הבר בחיפה? זה מה שגילו בהונג קונג
המפרץ הפרוע: עיריית חיפה ירתה במעל 100 חזירי בר. האם זה הפתרון לבעיה?

במקביל, עמותת הפעילים למען החזירים בחיפה מכינה עתירה אחרת, על בסיס סעיף אחר: איסור לירות בטווח של 500 מטר מאזור מגורים. קבוצת הפעילים טוענת כי הירי בתוך העיר מטריד את התושבים וגם מסכן חיי אדם. העתירה הזו תוגש כנראה בעוד כחודש.

העירייה תתבקש לעדכן את רישיונות הציד

בעתירת תנו לחיות לחיות שנדחתה, הטענה העיקרית הייתה שהעירייה ממיתה הרבה יותר חזירים מהנחוץ ואינה פועלת בדרכים אחרות כדי להרחיקם מהעיר.

תנו לחיות לחיות כבר הגישה עתירה בנושא במאי האחרון, בעקבות הצהרותיו של יונה יהב בקמפיין הבחירות שלו כי העיר תהיה "נקייה מחזירים" תוך 90 יום, ותחילת הירי בחזירים מיד לאחר בחירתו במרץ. אולם עיריית חיפה טענה אז בבית המשפט כי היא בסך-הכול ממשיכה את אותה התוכנית שנקטה ראש העיר הקודמת, עינת קליש-רותם. בהמשך הצטברו ראיות נוספות כי התוכנית אולי כתובה בצורה זהה, אבל מבוצעת אחרת, ואז הוגשה העתירה השנייה.

לדברי עו"ד רוני בן דוד מהמחלקה המשפטית של תנו לחיות לחיות, "בתקופת קליש-רותם הומתו, לכל היותר, כמה עשרות חזירים בחודש, בזריקה, לאחר ייעוץ אקולוגי שקבע כי אכן מדובר בחזיר סורר, שחטף לאזרחים שקיות או רדף אחריהם. אבל באפריל כבר ראינו ירי בחזירים ספציפיים, שתושבי השכונות הכירו ולא נחשבו עד אז לסוררים".

היא מספרת כי הדיון בבית המשפט במאי היה סוער מאוד: "יונה יהב קרא לעורך הדין שלנו 'פרחח' ואמר לו 'תחזור לתל אביב'".

ד"ר עמית דולב, אקולוג מחוז צפון של רשות הטבע והגנים, טען בעבר בשיחה עם גלובס כי גם הפעילים למען החזירים התנהלו בצורה סוערת בדיון.

לאור בקשת השופטת כי העמותה תגיע עם ראיות נוספות, דרשה העמותה פרסום של דוח מסכם של הפעילות בנושא. לדברי עו"ד בן דוד, "יונה יהב אמר - 'לא יקום ולא יהיה, אני ראש העיר!', אך בסופו של דבר פורסם הדוח".

את מסקנות דוח רשות הטבע והגנים הבאנו בכתבה קודמת, ובו הרשות אכן מודה בגידול משמעותי במספר החזירים המומתים, למאות בחודש. האם זה עוזר? אם משכללים עונתיות, לא בטוח שמספר החזירים נמצא בירידה.

בגלגול הנוכחי של העתירה, לב הוויכוח היה השאלה מהו חזיר סורר. לדברי בן דוד, "הירי היום מבוצע מתוך כלי רכב. הם מתקרבים למקום, ולטענתם עושים רעש כדי להפחיד את החזירים, ואז יורים בהם אם הם לא בורחים. אנחנו ראינו בסרטונים שאפילו ניסיון ההפחדה המינימלי לא תמיד מבוצע. המכונית עוברת, יורים בחזיר מתוך הרכב וממשיכים הלאה".

ההישג של תנו לחיות לחיות בעתירה זו, למרות דחייתה, הוא דרישת השופט שמואל מנדלבום לחדד את ההנחיות. עוד הישג של תביעה זו הוא שמעתה לא יוכלו הציידים לבצע ירי ממארב אלא רק מטווח קצר. כמו כן, הציידים הונחו לוודא שהחזירים מתים אחרי הירייה, בשל טענות הפעילים כי מאפשרים לחזירים לגסוס, כולל מקרה בו חזיר נורה בלילה, ברח וגסס עד שמת לפנות בוקר בכניסה לגן ילדים.

"שאלה שנותרה פתוחה היא האם העיריה נוקטת אמצעים אחרים, כמו פינוי פחים תדיר, סגירה הרמטית של פחים וחינוך הציבור נגד האכלת חזירים", אומרת בן דוד. "התבססנו על פסיקה של בית המשפט העליון בתביעת 'מגן לחתול' נגד עיריית ערד, לפיה המתה תתקיים רק כשמוצו אמצעים לא קטלניים. אבל העירייה סיכלה את האפשרות לתבוע על הסעיף הזה כי לא העבירה לנו את הנתונים, ואחר-כך העבירה נתונים לגבי השנים 2019-2024, וכמובן הגישה השתנתה בין לבין. בהליכים מינהליים, הנחת היסוד היא שהרשות פעלה לפי הדין, וחובת ההוכחה שזה לא נעשה היא עלינו, אבל אין לנו את המידע, כי הם לא שיתפו אותו".

מרשות הטבע והגנים נמסר: "הטמענו כבר חלק מהתנאים עובר למתן פסק הדין, בשל ההערות שניתנו בעל-פה. עכשיו נטמיע את הכול להיתר ונפרסם הנחיות לציבור".

עו"ד בן דוד משוכנעת שההתנהלות תוביל למעגל הרג שלא ייגמר. "בלי טיפול באמצעים אחרים, אם הפחים עוד פתוחים, והגדרות פרוצות, הרג החזירים בעיר ישאיר וואקום שימשוך חזירים חדשים מן הוואדי, לאותו גורל".

יעל ארקין, מנכ"לית תנו לחיות לחיות, מוסיפה כי "למרות שהייתה לנו תחושה שהעתירה תיגמר כך, ושאולי יפסקו לנו הוצאות, המשכנו בה, בתקווה להשיג את פסק הדין ולראות אם אפשר לערער. כרגע נראה כי פסק הדין לא השאיר הרבה מקום לערעור, אבל אנחנו לא מוותרים. יש לנו גם ניצחונות, כמו קרבות האדם-תנין בחמת גדר, שיצאו מחוץ לחוק בעקבות עתירה שלנו. אנחנו ממשיכים להילחם בזירה הציבורית".

ירי ליד בני אדם ובלוני גז

העתירה של ארגון הפעילים למען החזירים מוגשת בנפרד מן העתירה של תנו לחיות לחיות ובסעיפים אחרים. השופט בעתירת תנו לחיות לחיות ביקש לקשור את העתירות יחד, כי מדובר בעתירות באותו עניין. כעת עו"ד ריצ'רד סאלח, המוביל את התביעה, ממתין לפסק דין בבית המשפט העליון, שעשוי לשנות את הלכת כספי, הקובעת כי עתירות בעניין שכבר נדון צריכות להידחות. "גם נגד עילת הסבירות הגישו 50 עתירות, ואף אחת מהן לא נמחקה", מציין סאלח. הצפי הוא כי הפסיקה תינתן עד סוף דצמבר, ואז תוגש עתירת קבוצת הפעילים, שהצליחה לגייס כ-50 אלף שקל לתביעה במימון המונים.

"אני בכלל לא פעיל זכויות בעלי חיים, ולא הקדשתי לחזירים הרבה מחשבה", אומר סאלח. "כשעו"ד אביטל בן נון, מפעילות החזירים, פנתה אליי בגלל ההבנה שלי במשפט מינהלי, בחרתי לקחת את התביעה הזו, כי אני מאוד מאמין בה ברמה המשפטית. היא לא מתייחסת בהכרח לחיפה או אפילו לחזירים, אף שזה המקור שלה. הטענה היא שאסור לצוד 500 מטר ממקום מגורים".

סאלח מוסיף: "בחיפה, אומרים שהחוק הזה לא חל על מקרה שבו ניתן היתר צידה ספציפי לציד בתוך העיר. אבל מתן היתר כזה אינו סותר את העובדה שהחוק קיים. לא רק זאת, אלא שהחוק נחקק ב-1955, ונאמר בו כי על אף האמור בהוראות החוק, ניתן לתת היתר צידה לציד בתוך העיר, ואז ב-1990 המשפט הזה נמחק. אז מה אפשר להבין מכך על כוונת החוק?". יש בו גם היגיון, אומר סאלח. "מה מסוכן יותר לאזרחים - מאות יריות ליליות בתוך העיר או חזירי בר, שבהם אפשר לטפל גם בדרכים אחרות?".

הציידים עצמם הם קבלני משנה של העירייה, בעלי רישיון ציד. קבוצת הפעילות מדווחת על ירי ליד בלוני גז ולא רחוק מבני אדם, גם בתקופות הכי סוערות של המלחמה בצפון, כשהתושבים עלולים להיבהל מכל רחש.

מרשות הטבע והגנים נמסר כי בעתירה הראשונה, של תנו לחיות לחיות, השופט התייחס גם לירי בתוך יישוב וקבע כי הוא בדין, "ולכן לא ברורה הסיבה לעתירה נוספת". אך עו"ד סאלח מציין כי הוא ערוך לדון בנושא שוב, מול אותו שופט או בתקווה מול שופט אחר, וגם לערער אם יהיה צורך. "אני מוכן לקחת את התביעה הזו עד העליון", אמר.

עוד כתבות

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

האינפלציה הפתיעה לטובה בינואר: הקצב הנמוך ביותר מזה 4.5 שנים; מחירי הדירות שוב עולים

האינפלציה ירדה בכ-0.3% בחודש ינואר 2026, מה שמשקף קצב אינפלציה שנתי של 1.8% - מתחת לאמצע יעד היציבות של בנק ישראל ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו ירידות: הלבשה והנעלה, תחבורה ותרבות ובידור ● מחירי הטיסות לחו"ל ירדו ב-8.1% לאחר העלייה המפתיעה שרשמו בדצמבר ● מחירי הדירות המשיכו במגמת העלייה והתייקרו בכ-0.8%

מושגים לאזרחות מיודעת. מיזוג / צילום: Shutterstock

ערוץ רשת 13 ו־i24news יתמזגו? זה מה שהמדינה צריכה לבחון

הבעלים של ערוץ i24news מתקרב לרכישת ערוץ רשת 13, ויש מי שכבר מעלים אפשרות של מיזוג ● מה ההגדרה של מיזוג, באילו תנאים הוא צריך לעמוד, ומי מפקח על זה? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הבטן הרכה של איראן לקראת סבב נוסף של שיחות עם ארה"ב: מכירת הנפט

טראמפ מעמת את טהרן עם מציאות חדשה לקראת סבב השיחות השני בג'נבה: נכונות של המערב למו"מ לצד לחץ צבאי חסר תקדים ● איראן מגיעה עם אורניום מועשר בהיקף גדול ותשתית חשמל מקרטעת, והשאלה הגדולה היא האם תסכים להעשרה מחוץ למדינה

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: היכולות של כלי המלחמה היקר ביותר בעולם

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

מימין: עו''ד אלון פומרנץ ועו''ד ארז תיק / צילום: תמר דניאלי

ליפא מאיר: עו"ד אלון פומרנץ ימונה ליו"ר, עו"ד ארז תיק לשותף המנהל

פירמת עורכי הדין ליפא מאיר הודיעה על שינויים בצמרת ● עו"ד ארז תיק, ראש מחלקת הנדל"ן והמלונאות, מונה לשותף המנהל ● עו"ד אלון פומרנץ, ראש מחלקת הליטיגציה, שכיהן כשותף המנהל במשך שמונה שנים, ימונה ליו"ר הפירמה

ניצול קשישים / אילוסטרציה: Shutterstock

"זעקת הקשישים נשמעת לרחוק": מאחורי החלטת העליון נגד חברות האשראי

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור ואישר את הבקשה בתביעה הייצוגית נגד ישראכרט, כאל ומקס, בטענה כי לא מנעו את התופעה הידועה כ"עושק הקשישים" ● מה פסק המחוזי, מהן השלכות פסק הדין, וכיצד נפעל מעכשיו במקרה של הונאה? ● גלובס עושה סדר

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה - וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים, הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת באירופה; בוול סטריט לא התקיים מסחר בשל יום חג

הדאקס ירד בכ-0.4% ● הצמיחה הנמוכה של כלכלת יפן מגבירה את הסבירות שראש ממשלת יפן תקדם את תוכניותיה להמרצת הכלכלה ● הניקיי עלה ב-0.2%, רוב הבורסות באסיה סגורות לרגל חג ראש השנה ● היום לא התקיים מסחר בוול סטריט, לרגל יום הנשיאים

משאבות נפט באזור קלגרי, אלברטה / צילום: Reuters, Todd Korol

בעידוד הבית הלבן: המחוז הקנדי העשיר שדורש להתנתק מהמדינה ולקבל עצמאות

אלברטה, "טקסס של קנדה", מאסה בשלטון הליברלי באוטווה ובמיסוי הכבד, והיא דוהרת למשאל עם על היפרדות ● בעוד שהרוב הקנדי מזועזע מהרעיון להפוך ל"מדינה ה-51 של ארה"ב", הבדלנים במחוז עשיר הנפט רואים בדונלד טראמפ ובמקורביו בני ברית אסטרטגיים

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין ושהפרמיה מוצדקת"

להבות עולות מבניין שנפגע בתקיפה אווירית ישראלית בדרום לבנון בתחילת החודש / צילום: ap, Mohammad Zaatari

הסיבה להתגברות התקיפות בלבנון - היערכות למלחמה עם איראן

צה"ל מגביר את הקצב ומתמקד במשגרים ומחסני אמל"ח למקרה שחיזבאללה יצטרף לאיראן ● בעקבות התקיפות צה"ל שנמשכות, גורמים בלבנון מנהלים מגעים אינטנסיביים עם ארה"ב ודורשים: "לרסן את ישראל" ● משמרות המהפכה פתחו בתרגיל נרחב במצר הורמוז ● כוחות צה"ל זיהו הלילה מספר אזרחים ישראלים שחצו את גדר הגבול לתוך שטח סוריה ● מעטפה חשודה התקבלה במשרד רה"מ נתניהו. מאגף הביטחון והחירום נמסר: "לא נשקפה סכנה למי מהעובדים" ● עדכונים שוטפים

הדמיות של המתקן ברמת חובב / צילום: שותפות שפיר־בלוג'ן־דקל

באירופה זה עובד: השיטה שתנסה לגמול את ישראל מהטמנת זבל בקרקע

המכרז להקמת המתקן בנאות חובב הוא רק הירייה הראשונה בתוכנית להקמת 13 מתקני השבת אנרגיה עד 2040 ● בזמן שהקרקע אוזלת, והישראלי הממוצע מייצר שליש יותר זבל משכנו באירופה, המדינה מנסה לעבור ממיון ידני לטכנולוגיה מתקדמת - אך נתקעת בחסמים

מימין: לן בלווטניק, מבעלי רשת 13; פטריק דרהי, המשקיע החדש; ואמיליאנו קלמזוק, מנכ''ל רשת 13 / צילום: טים בישופ, יח''צ, רויטרס

הלחץ נגד עסקת רשת מגיע לחו"ל. האם דרהי יקבל שיעבודים, ומה ייצא למנכ"ל?

מנכ"ל רשת 13 אומנם לא יקבל מניות הודות לכך שהביא את איש העסקים פטריק דרהי כמשקיע בערוץ, אבל ההזרמה צפויה לכסות גירעון של 120 מיליון שקל ● רשות התחרות תצטרך להכריע האם מדובר בהלוואה או בשותפות, והעיתונים בבריטניה עוקבים מקרוב אחר ההתרחשויות

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבוצה של החברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה, ניר ברקת, פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת, כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" כנגד המהלך

שינוי היסטורי: "כנען" במקום "פלסטין" בגלריות המוזיאון הבריטי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה יכול להבטיח החלפת משטר באיראן בצורה יעילה, המוזיאון הבריטי החליט להסיר את המילה "פלסטין" מתערוכות, ובית המשפט הבריטי פסל את הגדרת Palestine Action כארגון טרור • כותרות העיתונים בעולם

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

עשרות מיליוני דולרים למנכ"ל ולמתווך: המרוויחים מעסקת צים

ענקית הספנות הגרמנית הפג לויד וקרן פימי צפויות לרכוש את צים ● אם העסקה תצא לפועל, המנכ"ל אלי גליקמן ייהנה מכ-40 מיליון דולר, והוא לא בעל המניות היחיד שירשום תשואה משמעותית ● סאמר חאג' יחיא, לשעבר יו"ר בנק לאומי, שתיווך בעסקה, עשוי לגזור קופון של מעל 10 מיליון דולר

יעל לינדנברג / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

המאבק מאחורי פיצול אחד החוקים הכלכליים החשובים במערכת הבריאות

מנגנון ה־CAP, המסדיר התחשבנות של 20 מיליארד שקל במערכת הבריאות, פוצל מחוק ההסדרים ● בכירה באוצר הודפת את טענות האפליה של הדסה ומזהירה מפני קריסת בתי החולים בפריפריה

קמהדע / צילום: יח''צ, איור: גיל ג'יבלי

התמחור עדיין לא מגלם את הערך האמיתי של המניה הזו

הכניסה לתחום מוצרי הפלזמה הייחודיים עם ביסוס פעילות בארה"ב הפכו את קמהדע לחברת ביופארמה בינלאומית ● תמחור המניה עדיין אינו מגלם את מלוא פוטנציאל הצמיחה העתידית ● בדרך היא תצטרך להתגבר על מתחרות מבוססות, חשיפה לשערי מטבע וסיכוני שרשרת האספקה ● ניתוח חברה, מדור חדש