בנימין נתניהו, הליכוד (מסיבת עיתונאים, 9.12.24) / צילום: אלכס קולומויסקי (ידיעות אחרונות)
נפילת משטר אסד והכאוס המתחולל כעת בסוריה הביאה רבים לברך על שליטת ישראל ברמת הגולן, ואחד מהם הוא ראש הממשלה בנימין נתניהו. אבל האם הוא שוכח משהו?
"על-פי מסמכים היסטוריים, אתה זה שהציע את הגולן למסגרת משא-ומתן", הקשה כתב כאן 11 מיכאל שמש במסיבת עיתונאים שערך נתניהו. "כמה פייק ניוז אתה יכול להמציא?", ראש הממשלה לא נשאר חייב, והרחיב: "הסיבה שלא יצא שום דבר כי אני התעקשתי להישאר על הגולן, וברגע שמשטר אסד הקודם… הבין את זה, הוא ניתק כל קשר. אמרתי לא נרד מהגולן. פשוט". כמה פשוט?
● המשרוקית | נפילת משטר אסד בסוריה מהווה קרקע פורייה ליצרני הפייקים
כפי שמסביר פרופ' איתמר רבינוביץ' בספרו "מבוך מזרח תיכוני", בין ישראל לסוריה אין גבול רשמי. לאחר מלחמת העצמאות הוסכמו קווי שביתת הנשק, אך לא גבול. סוריה התבססה בדרום רמת הגולן וממזרח לכנרת. "גבולות" אלה, שלא שלטו בכל הרמה, קיבלו בסוריה לאחר מלחמת ששת הימים את הכינוי "קווי 4 ביוני 1967".
ממשלת רבין השנייה שלחה מסרים מרומזים למשטרו של חאפז אל-אסד שתסכים לסגת מהגולן כחלק מהסכם שלום עתידי, אך המשא-ומתן קרס במרץ 1996, חודשיים לפני ניצחונו המפורסם של נתניהו על שמעון פרס. לפי פרופ' רבינוביץ', לאחר שורת ניסיונות כושלים של ממשלת נתניהו לכונן ערוץ הידברות עם משטר אסד, קם ערוץ עקיף כזה ב-1998 בסיוע איש העסקים האמריקאי רונלד לאודר.
משלב זה העסק מסתבך, שכן לפי רבינוביץ', אין תיעוד ממוסמך של מה שהתרחש אלא רק עדויות סותרות, מה שלא מאפשר לנו לקבוע באופן גורף מה בדיוק קרה בחדרי המשא-ומתן. ובכל זאת, נצייר תמונה בהירה ככל הניתן.
לאודר דיווח לממשל קלינטון שנתניהו הביע הסכמה לנסיגה מרמת הגולן כולה, ובגרסה מאוחרת יותר לקווי 4 ביוני 1967, בתמורה לנוכחות ישראלית מסוימת במוצב החרמון. נתניהו הכחיש, ואמר שהוא מוכן לכל היותר להזיז את קווי הגבול "כמה מיילים". גם הסורים הכחישו את חלקם.
גם לפי עדותם של ד"ר דורי גולד ותא"ל (מיל') ד"ר שמעון שפירא, שעבדו צמוד לנתניהו בשנים אלה, לא הייתה מוכנות של נתניהו לסגת מהרמה כולה. לדבריהם, אסד ביקש להבין כמה מזרחה יימתח קו הגבול, ולאחר שנתניהו השיב "כמה מיילים", אסד פרש מהמשא-ומתן.
אבל לאמריקאים יש גרסה שונה: מרטין אינדיק, אז עוזרו של מזכיר המדינה, מעיד כי לאחר שאהוד ברק החליף את נתניהו בראשות הממשלה, לאודר העביר לממשל קלינטון לצורך חפיפה מסמך עשר נקודות שמתאר הסכמות שהושגו בין נתניהו לאסד. בראשונה נכתב: "ישראל תיסוג מהשטח הסורי שנלקח ב-1967... לקו שיבוסס על קווי 4 ביוני 1967". עם זאת, לאודר הכחיש ב-2009 שמדובר בדבר שנתניהו הסכים לו, אלא רק שזה היה יכול להיות בסיס להסכמה סורית.
נתניהו השיב לשמש על חאפז אל-אסד, אבל לאחר שובו לשלטון ב-2009, הוא קיים מגעים גם עם משטרו של בשאר אל-אסד. לפי ספרם של פרופ' עוזי ארד (שכראש המל"ל אז קיבל לידיו את "התיק הסורי") ולימור בן-הר, בתחילה היה ניסיון להסכם שיבוסס על חילופי שטחים שישלב גם את ירדן, אך אסד סירב. בסוף 2010 ותחילת 2011 ממשל אובמה קיים מסע דילוגים בין דמשק לירושלים, בסופו הוציאו מסמכי עבודה לפיהם שני הצדדים הסכימו להתקדם על בסיס קווי 4 ביוני 1967. אלא שאז פרצה מלחמת האזרחים בסוריה, והשיחות ירדו לטמיון.
מראש הממשלה נתניהו לא נמסרה תגובה.
בשורה התחתונה: דברי נתניהו מטעים. לפי מצבור העדויות הקיים, נתניהו ככל הנראה הסכים לנסיגה מסוימת של ישראל מרמת הגולן, אך יש מחלוקת לגבי היקפה.
תחקיר: יובל אינהורן