גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשקיע המסתורי יוצא לאור: אלה ההשקעות האחרונות של אביחי סטולרו

לאחר אקזיט מוצלח על השקעתו באירונאוטיקס, על חשבון רפאל, השלים לאחרונה סטולרו את רכישת השליטה בחברת ההנדסה ברן - עסקה שעליה הוא כבר מורווח כ–30 מיליון שקל על הנייר ● כעת הוא מנסה לרכוש גם את חברת המים מי עדן

אביחי סטולרו / צילום: אלן עזריה
אביחי סטולרו / צילום: אלן עזריה

קשה להחמיץ בתקופה האחרונה את שמו של אביחי סטולרו, איש עסקים ותיק שקנה את פרסומו הראשוני בשוק ההון "כסוחר שלדים בורסאיים" לפני כ-20 שנה. לאחר סיבוב פיננסי מוצלח ביצרנית המל"טים אירונאוטיקס, ממנו יצא ברווח של עשרות מיליוני שקלים, רכש לאחרונה סטולרו את השליטה בחברת הפרויקטים ההנדסיים הבורסאית ברן . בימים אלה הוא מוביל קבוצת משקיעים המתמודדת על רכישת חברת המים המינרלים מי עדן.

890 מיליון שקל על הכף: מי אחראי לאחת הפרשות הכלכליות החמורות בתולדות המדינה? 
מניות הנדל"ן והבנקים להטו ב־2024: אלה האזהרות לקראת השנה הבאה 

סטולרו, 55, עומד בראש קבוצת עסקים פרטית, הפועלת זה יותר משני עשורים בתחומי לוגיסטיקה, תעשיות ביטחוניות, נדל"ן ואנרגיה, בישראל ובחו"ל. הקבוצה, על פי מקורבים לעסקיה, פועלת בכ-60 מדינות ברחבי העולם ומעסיקה אלפי עובדים.

רוב עסקיו של סוטולרו מתנהלים מתחת לרדאר, אך בימים האחרונים השלים עסקה שהפכה אותו לאחד מבעלי השליטה בברן, חברת הנדסה המנהלת פרויקטים של תשתית בארץ ובעולם. סטולרו רכש את מניות השליטה מידי בני הזוג אלכסנדר ויוליה נסיס (26% ממניות ברן) תמורת כ-60 מיליון שקל. מחיר העסקה נמוך משמעותית ממחיר השוק של מניות ברן, והוא משקף כבר כעת רווח של 30 מיליון שקל "על הנייר" לסטולרו. שווי השוק של ברן זינק בשנה האחרונה בכמעט 80% למעל ל-350 מיליון שקל, כאשר בחמש השנים האחרונות מדובר בקפיצה של 330%.

בדיווח על העסקה המתגבשת להעברת השליטה בברן, נכתב כי סטולרו הוא "בעל רקורד מוכח לזיהוי הזדמנויות עסקיות והשבחת חברות בישראל ובחו"ל. הוא יחבור למאיר דור, יו"ר דירקטוריון החברה ואחד מייסדיה. השניים חתמו על הסכם בעלי מניות המסדיר את שליטתם המשותפת בחברה, כאשר דור ימשיך לכהן כיו"ר הדירקטוריון למשך חמש שנים נוספות".

בברן רמזו באותו דיווח על האפשרות שכניסתו של סטולרו לחברה תסלול את דרכה לפרויקטים ביטחוניים - אחת ההתמחויות בעסקיו. היות שאלכסנדר נסיס הוא איש עסקים רוסי, היו בחברה מי שסברו שזהותו מקשה על השלמת עסקאות בתחומים אלה. עזיבת נסיס מביאה להערכה בחברה כי "הבירוקרטיה הפיננסית צפויה להיות פשוטה יותר. גם התמודדות במכרזים ביטחוניים - תחום פעילות משמעותי של ברן - תהיה קלה יותר".

 

מתמודד מול יפאורה

מבחינת סטולרו עצמו, הכניסה לברן מהווה הרחבה משמעותית של הפעילות בתחום ההנדסה, שעד כה התמקדה בנגזרת של העברה והקמה מחדש של מפעלים תעשייתיים. בנוסף, לברן יש להערכתו יכולות רבות בתחומה, וניתן להגדיל את היקף פעילותה באופן משמעותי.

ברן מנוהלת על ידי איציק פרנק ומעסיקה 900 עובדים בתחומי ההנדסה והתכנון. היא מתמחה בתכנון, ניהול וביצוע פרויקטים מורכבים בתחומי התשתיות, אנרגיה, גז טבעי, מים, תעשייה ותקשורת, ומובילה פרויקטים בישראל ובעולם. בתשעת החודשים הראשונים של 2024 רשמה החברה רווח נקי של 34.4 מיליון שקל, על מחזור הכנסות של 515 מיליון שקל. הכנסותיה גדלו ב-13% בעיקר הודות לפעילותה בארץ, כתוצאה מהתנעה של פרויקטים חדשים.

היעד הבא שסימן סטולרו הוא כאמור חברת המים המינרלים מי עדן, שהועמדה למכירה על ידי קרן פרימו ווטר, תאגיד בינלאומי בתחום המים שרכש את החברה בשנת 2016. בהצעת הרכישה למי עדן חבר סטולרו לחברת הנדל"ן הציבורית תמיס, שהשליטה בה מוחזקת בידי ארז גולדשמידט, רפי ליפא וגל עמית (בעלי חברת החיתום אוריון), יחד עם המנכ"ל ניר יחזקאלי.

הצדדים מבקשים לקנות בחלקים שווים את מי עדן, ולפי ההערכות הגישו הצעה בגובה כ-200 מיליון שקל (ובנוסף ייקחו על עצמם את חובות חברת המים בהיקף מוערך של מאות מיליוני שקלים). ניתן להעריך שסטולרו רואה במי עדן חברה הפועלת בתחום עם פוטנציאל גדול, שמהווה תחום חדש לקבוצת העסקים שלו.

ההצעה של סטולרו-תמיס מתמודדת מול הצעה שהגישה חברת המשקאות יפאורה, שנשלטת בידי שלמה רודב ורוני גת, עם איש העסקים דורון שטיגר. הצעה זו עלולה לסבול מנחיתות בשל קשיים אפשריים בהשגת אישור רשות התחרות, בשל הדומיננטיות של יפאורה בשוק המשקאות המקומי.

יש לציין שקבוצת סטולרו-תמיס העניקה למתחרה של יפאורה, טמפו, אופציה להגיע להחזקה של 25% במי עדן בעתיד. טמפו מפיצה כיום את מוצרי מי עדן, הסכם שעבר לידיה לאחרונה מידי יפאורה. מימוש האופציה לטמפו במקרה של רכישת מי עדן כפוף לאישור רשות התחרות.

שמו של סטולרו עלה באוגוסט השנה לכותרות גם בהקשר של תחום התעשיות הביטחוניות, הזוכה לפריחה בשנתיים האחרונות. פורסם כי יצרנית הנשקים ארי ארמס, הנמצאת בבעלותו יחד עם משפחת אנקונינה, זכתה במכרז של משרד הביטחון לאספקת אלפי רובי סער תואמי M16\M4 בהיקף של יותר מ-100 מיליון שקל. זאת ועוד: לפני כמה חודשים פורסם שהחברה חתמה על הסכם עם ממשלת אזרבייג'אן להקמת מפעל לייצור נשק.

התחום הביטחוני סיפק לסטולרו את עיקר פרסומו בשנים האחרונות, וככל הנראה גם חלק ניכר מהונו. זכורה עסקה מפתיעה שבה רכש בשנת 2019 את הבעלות בחברת המל"טים הבורסאית אירונאוטיקס, יחד עם החברה הממשלתית רפאל, שנמצאת בחוד החנית הביטחוני ומוכרת בין היתר את מערכות כיפת ברזל, קלע דוד ומעיל רוח.

את אירונאוטיקס רכשו סטולרו ורפאל תמורת 850 מיליון שקל (בעיקר מידי קרנות השקעה מקומיות ואיש העסקים אהרון פרנקל). זאת, לאחר שגברו על הצעה בסכום נמוך יותר שהגישה התעשייה האווירית. אשתקד מימש סטולרו, שככל הידוע מימן את השקעתו בהלוואה מבנק הפועלים, אופציה למכירת חלקו (50%) באירונאוטיקס לידי רפאל ברווח שהוערך בכ-50 מיליון שקל.

לוגיסטיקה ומשלוחים

בתחילת שנות ה-2000 עלה שמו של סטולרו כמי שפעל בשוקי הנדל"ן של ארה"ב ובמזרח אירופה, והקים חברת מימון בשם פסגות פקטורינג. הוא גם החזיק בנתח של רבע מחברת ממן הפועלת בתחום המטענים בנתב"ג, ואף קיבל היתר שליטה בחברת בסס"ח (ביטוח סחר חוץ). לימים החליט להתרחק מפעילות בשוק ההון והקפיד לשמור על פרופיל נמוך.

כיום כאמור הוא חולש על קבוצת חברות הכוללת את זרוע הלוגיסטיקה ICL (ישראל קרגו לוג'יסטיקס), הכוללת פעילויות של משלוחים בינלאומיים, העתקת מפעלי תעשייה, מסחר מקוון, שירותי קרקע לחברות תעופה, הובלות ביטחוניות ועוד. הפעילות הביטחונית והגנת המולדת של הקבוצה כוללת חברות משותפות ושיתופי פעולה עם התעשייה האווירית (תע"א), חברת רפאל, אלביט מערכות ואלתא. פעילות זו עוסקת בין היתר בהגנת תשתיות קריטיות כגון שדות תעופה, אימון חילות זרים, השקעה בחברות הייטק בתחום וכדומה. אחת מחברות הקבוצה, מציינים בסביבתה, אף זכתה בפרס ביטחון ישראל על תרומה ייחודית למלחמה בטרור.

עוד כתבות

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה